Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Începe Programul Naţional pentru Creşe: 370 milioane de euro din PNRR

Avatar

Publicat

in

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), document discutat, vineri, în primă lectură de Guvern, prevede alocarea unui buget iniţial de negociere de 370 de milioane de euro pentru “România Educată – Programul Naţional pentru Creşe”.

PNRR menţionează: revizuirea cadrului legislativ pentru organizarea şi funcţionarea sistemului de educaţie timpurie, prin actualizarea normelor de construcţie; dezvoltarea unei abordări integrate pentru copilăria timpurie printr-un mecanism de cooperare inter-instituţională şi coordonare intersectorială, prin furnizarea de servicii de educaţie, sănătate şi de îngrijire pentru copiii de până la vârsta de 6 ani; simplificarea procesului de avizare/ acreditare/ certificare, elaborarea standardelor de calitate şi a metodologiilor specifice pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare a serviciilor de educaţie timpurie şi a celor complementare de îngrijire a copilului; actualizarea codului ocupaţiilor din România (COR) pentru introducerea ocupaţiilor “educator pentru educaţie timpurie” şi “profesor pentru educaţie timpurie”, sistem de recunoaştere a competenţelor dobândite în activitatea din creşă pentru personalul de îngrijire (îngrijitor copii, educator specializat).

Citește și: Managerul Spitalului „Victor Babeș” din București: ‘Se pare că va fi și mai rău de atât, dacă vom continuă în acest ritm’

Documentul citat mai prevede: crearea, extinderea, modernizarea infrastructurii pentru organizarea serviciilor de educaţie timpurie pentru copiii de până la vârsta de 6 ani, în vederea creşterii ratei de participare şi favorizării revenirii părinţilor în câmpul muncii prin actualizarea şi corelarea datelor demografice şi a infrastructurii, înfiinţarea unor servicii alternative sau complementare, care să coexiste alături de serviciile formale, transformarea grădiniţelor cu program normal în grădiniţe cu program prelungit sau transformarea acestora în servicii educaţionale şi de îngrijire cu program prelungit pentru copiii de la naştere la 6 ani; schemă de granturi pentru construirea a 200 de creşe NZEB, ce vor utiliza energie regenerabilă/ servicii de educaţie timpurie şi operaţionalizarea acestora de către operatori publici; crearea unor instrumente de piaţă care să încurajeze investiţiile private ale sectorului neguvernamental şi parteneriatul public-privat (PPP) pentru toate tipurile de servicii de educaţie timpurie; crearea unor programe pentru grupuri dezavantajate (minorităţi etnice, copii din medii socio-economice defavorizate); un sistem de salarizare motivant care să facă atractivă profesia de educator/ profesor pentru educaţie timpurie.

Citește și: Ion Cristoiu: ‘Sub faldurile luptei împotriva corupției, capitalismul românesc a fost distrus. Capitaliștii români sunt pe cont propriu fiecare’

Participarea copiilor ante-preşcolari la o educaţie şi îngrijire de calitate rămâne sub media UE, infrastructura fiind insuficient dezvoltată şi adaptată, punctează PNRR.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

VIDEO Afaceristul care a murit în Marea Neagră, când se dădea cu kite-ul, era un politician USR

Avatar

Publicat

in

De

Bărbat de 36 de ani, care a murit când făcea kitesurfing în zona ”La Steaguri” din Neptun, era un politician USR.

Viorel Pleşa, locuia în Popești-Leordeni, în județul Ilfov, şi era un împătimit al sporturilor extreme nautice.

Tânărul venise recent în Neptun pentru a face kitesurfing, alături de soție. În ciuda faptului că nu erau valuri, iar tânărul plana aproape de mal, la un moment dat a căzut brusc în apă.

Citește și: IMAGINI ȘOCANTE Un bucureștean s-a înecat sub ochii iubitei, la mare, când a căzut cu kite-ul în apă

Căsătorit și cu doi copii, bărbatul era pasionat și de politică, fiind candidatul USR-PLUS pentru un post de consilier local în Popești-Leordeni. Viorel Pleșa deținea și un restaurant cu specific italian în București.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ceremonie militară şi religioasă la Monumentul Eroilor Patriei de la Universitatea Naţională de Apărare, cu ocazia zilei de 9 Mai

Avatar

Publicat

in

De

O ceremonie militară şi religioasă s-a desfăşurat duminică, cu prilejul aniversării Zilei Independenţei de Stat a României, Zilei Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial şi Zilei Uniunii Europene, la monumentul Eroilor Patriei de la Universitatea Naţională de Apărare “Carol I” din Bucureşti.

La eveniment au participat preşedintele Senatului, Anca Dragu, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă şi primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, care au depus coroane de flori.

Au mai fost depuse coroane de flori din partea Administraţiei Prezidenţiale, Camerei Deputaţilor, Guvernului, Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război şi Ministerului Afacerilor Interne.

În cadrul ceremoniei, un sobor de preoţi a oficiat o slujbă de pomenire a celor decedaţi în război, conform agerpres.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend