Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Începe marea reformă în sănătate: sunt vizați directorii DSP-urilor

Avatar

Publicat

in

Ministerul Sănătății a lansat, zilele trecute, în dezbatere publică un nou Regulament de Organizare și Funcționare a Direcțiilor de Sănătate Publică Județene și a Municipiului București. Proiectul de act normativ se găsește pe siteul Ministerului Sănătății, iar cei interesați pot aduce modificări și completări, până pe 27 octombrie. După etapa dezbaterii publice, noul regulament va fi adoptat prin Hotărâre de Guvern și, cel mai probabil, în noiembrie va deveni aplicabil, relatează MedikaTV.ro.

Așa cum prevede proiectul, conducerea executivă a direcțiilor de sănătate publică va fi asigurată de comitete directoare formate din director executiv, director adjunct inspecție sanitară, director adjunct asistență medicală, sănătate publică, medicină de urgență și programe de sănătate și director adjunct economic.

Citește și: Sălile de sport, un adevărat pericol! Medic infecționist de la Spitalul Carol Davila: ‘Astfel de activități ar trebui limitate’

Intenția descentralizării multor decizii rezultă din lista atribuțiilor conducerii executive a fiecărui DSP. Practic, fiecare director de direcție de sănătate public devine un fel de superom, cu zeci de atribuții pentru care răspunde prin regulament și fișa postului.

Dincolo de termenii noului ROF, ceea ce poate fi citit printre rânduri este faptul că modificarea actului normativ dă undă verde reorganizării DSP-urilor. Ce înseamnă acest lucru? În primul rând, faptul că orice director cu concurs, poate fi schimbat din funcție, inocându-se argumentul reorganizării. Este știut că reorganizarea instituțională este, practic, aproape singura metodă legală de schimbare a funcționarilor publici care au dobândit posturile prin concurs.

Citește și: GALERIE FOTO – O organizație caritabilă i-a cumpărat unui bunic din vârf de munte o sobă și un frigider pentru a trece cu bine peste iarnă

Chiar dacă în cele șapte luni de la izbucnirea pandemiei, mulți dintre directorii de direcții de sănătate publică și-au dovedit limitele competenței, crearea unui context care îi va face pe aceștia să lucreze cu securea schimbării deasupra capului nu are cum să aducă stabilitate în sistemul sanitar.

Citește și: Prefectul Capitalei a fost demis de Ludovic Orban

Demiterea unor directori de DSP-uri în condițiile în care și-au dovedit ineficiența și chiar incompetența, devine discutabilă dacă o raportăm la moment. România este și în prezent, și va fi, după toate probabilitățile, și în noiembrie, pe o creștere a numărului de îmbolnăviri. Implicit, această creștere pune presiune pe cei care gestionează criza, iar DSP-urile sunt cea mai importantă verigă a lanțului. Vulnerabilizarea personalului, prin crearea cadrului care să permită decapitarea instituțională peste noapte, nu va face decât să creeze o presiune suplimentară.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Guvernul a avut grijă să nu dea bani pentru creșterea salariilor bugetarilor (rectificarea bugetară)

Avatar

Publicat

in

De

Guvernul nu a alocat surse de bani suplimentare la rectificare pentru majorări salariale, iar, dacă totuşi unele companii de stat dau prime sau cresc salariile, acestea sunt posibile din economiile lor, a afirmat, sâmbătă, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, într-o conferinţă de presă.

Citește și: Olanda se opune ca România să intre în Schengen, dar cere o ‘minizonă Schengen’, pentru că tot mai mulți migranți o preferă

“La această rectificare nu au fost alocate fonduri suplimentare pentru salarii. Dacă au făcut economii şi au putut să-şi dea, e treaba lor. Vom face un audit la toate companiile de stat cum au fost cheltuiţi banii publici, dar să fie foarte clar, nu sunt fonduri salariale, iar bugetele aprobate anul acesta pentru aceste companii nu sunt cheltuieli suplimentare faţă de cele de salarii, sunt salariile de anul trecut. La rectificare niciuna nu a primit nimeni primit bani pentru creşteri cu cheltuielile salariale” a spus ministrul.

Jurnaliştii i-au arătat că au informaţii confirmate potrivit cărora la companii precum Metrorex, CNAIR sau Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, angajaţii vor primi bani în plus.

“Nu ştiu situaţia. Eu am avut grijă ca la rectificare să nu fie alocate surse suplimentare pentru banii de salarii. Dacă au făcut economii prin restructurare, posibil să-şi dea, este treaba lor şi nu intru peste managementul lor. Dar un lucru este clar, ei nu au primit bani suplimentar”, a continuat Cîţu.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Vlad Chiricheş a înscris un autogol în meciul pierdut Sassuolo – Inter Milano, scor 0-3

Avatar

Publicat

in

De

Fotbalistul echipei Sassuolo, Vlad Chiricheş, a înscris un autogol în meciul pierdut, sâmbătă, pe teren propriu, scor 0-3, în faţa formaţiei Internazionale Milano, într-un meci din etapa a noua a campionatului Italiei.

Chiricheş a trimis mingea în propria poartă în minutul 14. Celelalte goluri au fost înscrise de Sanchez ‘4 şi Gagliardini ’60, potrivit news.ro.

Citește și: E oficial! Președintele a semnat: Zile libere pentru acești angajați

Vlad Chiricheş a rămas pe teren până în minutul 42.

Partidele Benevento – Juventus şi Atalanta – Hellas Verona au loc tot sâmbătă, meciurile Lazio Roma – Udinese, AC Milan – Fiorentina, Bologna – Crotone, Cagliari – Spezia şi Napoli – AS Roma sunt programate duminică, iar confruntările Torino – Sampdoria şi Genoa – Parma se vor disputa luni.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend