Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Incendiu puternic la un depozit din Salonta VIDEO

Publicat

in

Un incendiu de amploare a izbucnit, în noaptea de joi spre vineri, în Salonta, la un depozit de deşeuri de plastic reciclabile la Salonta (Bihor), relatează ebihoreanul.ro. Două hale au fost devastate, însă purtătorul de cuvânt ISU a precizat că nu există pericolul extinderii focului în zona de locuințe sau al unei explozii.

“La ora 3.41, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana a fost sesizat cu privire la producerea unui incendiu de mare amploare la un depozit de deşeuri plastice reciclabile situat în municipiul Salonta. Pentru gestionarea evenimentului, la faţa locului au fost mobilizaţi de urgenţă peste 30 de pompieri, cu opt autospeciale, din care şapte de lucru cu apă şi spumă şi o autospeciala de primă cercetare de evaluare chimică, biologică, radiologică şi nucleară, precum şi un echipaj de prim-ajutor calificat”, a declarat Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana.

Când pompierii au ajuns acolo, era în flăcări, în totalitate, o hală de circa 600 mp, iar focul cuprinsese şi o altă hală, de circa 1.300 mp.

De asemenea, focul a cuprins şi numeroşi saci cu deşeuri din plastic, din curtea depozitului.

În jurul orei 6.20, militarii au reuşit să localizeze incendiul, iar o oră mai târziu încă luptau cu focul. Estimările sunt că vor mai avea multe ore de intervenţie, deoarece cantitatea de deşeuri de plastic cuprinsă de foc este foarte mare.

”Deocamdată, din fericire, nu s-au înregistrat victime”, a mai spus Roşca.

Din primele informaţii, la momentul izbucnirii incendiului, în interiorul depozitului erau muncitori care lucrau în tura de noapte şi care, de altfel, au anunţat incendiul la 112. Aceştia au ieşit singuri din hala cuprinsă de foc.

La faţa locului, vineri dimineaţă s-au dus şi comisarii Gărzii de Mediu Bihor, care, după stingerea incendiului, vor demara un control. De asemenea, dacă direcţia vântului se va schimba, iar fumul va fi purtat spre oraş, autorităţile vor anunţa localnicii din Salonta să-şi închidă geamurile, prin sistemul Ro-Alert.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

​Certificatul verde îngropat în Coaliție – Ciolacu: Este tardivă o lege cu certificatul verde / Cîțu: Decizia renunțării a fost a lui Rafila

Publicat

in

De

Subiectul certificatului verde a fost îngropat în Coaliție după ce, timp de o lună, liderii PSD și PNL au facut ping-pong cu asumarea responsabilității adoptării acestuia. Marcel Ciolacu a declarat miercuri la Parlament că este tardivă o lege privind certificatul verde, în acest moment pentru că este o Ordonanţă de urgenţă în vigoare în acest sens. De partea cealaltă, președintele PNL, Florin Cîțu aruncă responsabilitatea la PSD și-l acuză pe Rafila că a renunțat la discutarea acestuia în Parlament.

“Cred că am dat zeci de explicaţii, în ceea ce priveşte certificatul verde, atât eu cât şi colegii mei, cât şi coaliţia cât şi ministrul. Este tardivă o lege cu certificatul, în acest moment, este tardiv. Mai mult, ştiu că este o Ordonanţă de Urgenţă în vigoare, în ceea ce priveşte certificatul verde”, a declarat Marcel Ciolacu, la Parlament..

Președintele PSD a ținut să precizeze că nu a fost de acord cu introducerea obligativității certificatului verde la locul de muncă (deși, proiectul propus de Alexandru Rafila și girat de PSD conținea o astfel de prevedere). ”Eu nu am fost de acord cu aşa ceva”, a arătat Ciolacu.

De partea cealaltă, președintele PNL, Florin Cîțu îi acuză pe partenerii de guvernare că decizia renunțării la proiectul de lege privind introducerea certificatului electronic COVID-19 la locul de muncă a venit din partea ministrului Sănătății, Alexandru Rafila.

“Decizia la Ministerul Sănătății și Guvern este că nu mai e nevoie de un certificat verde. Ca să fiu de acord cu ceva (că nu mai trebuie certificat verde – n.r.) trebuie să fie prezentate argumentele unei decizii. Deocamdată noi vorbim pe declarații. Aș vrea să văd cum a fost fundamentată decizia că un certificat verde nu ar duce la creșterea numărului de vaccinări.

Dacă există specialiști care spun că chiar dacă adoptăm certificatul verde în acest proiect de lege și ne arată fundamentat că nu ar fi dus la o creștere a numărului de persoane vaccinate, bineînțeles că nu aș avea nicio problemă”, a declarat Florin Cîțu într-o emisiune la Digi 24.

Dincolo de declarațiile politice cu largul concurs al președintelui Klaus Iohannis, nici PSD și nici PNL nu au dorit să-și asume responsabilitatea introducerii obligativității certificatului verde.

Tema certificatului verde a creat tensiuni în interiorul Coaliției de guvernare. Înainte de sărbători, liderii Coaliției Marcel Ciolacu, Florin Cîțu, Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor au discutat despre necesitatea introducerii certificatului COVID. Social-democrații au propus ca Guvernul să-și asume răspunderea în Parlament pe un proiect inițiat de ministrul Sănătății Alexandru Rafila astfel încât noile reglementări să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022.

Social-democrații sperau că prin asumarea răspunderii Guvernului să elimine posibilele costuri de imagine care le-ar fi generat introducerea obligativității certificatului COVID la locul de muncă. În plus, în Parlament ar fi existat riscul ca o parte dintre parlamentarii PSD să nu voteze proiectul de lege.

De partea cealaltă, președintele PNL, Florin Cîțu, s-a opus de la început proiectului inițiat de PSD. Cîțu a contestat în diferite rânduri, în interiorul ședințelor de Coaliție propunerile social-democraților. Președintele PNL a cerut public ca proiectul PSD să fie dezbătut în Parlament.

În acest context, președintele Klaus Iohannis, într-o discuție cu liderii Coaliției le-ar fi cerut să renunțe la obligativitatea certificatului la locul de muncă. Astfel, subiectul introducerii certificatului verde a fost închis în Coaliție.

Ulterior ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, în plin val 5 al pandemiei că certificatul nu mai este o urgență, pentru că până la implementarea lui, numărul de cazuri va scădea din nou.

„Nu mai văd urgența certificatului verde pentru că orice procedură legislativă – să spunem că se face o procedură de urgență, asumarea răspunderii e cea mai rapidă, presupune și un timp de la momentul adoptării până la implementarea efectivă, care vor mai însemna câteva săptămâni și eu sper ca acest val 5 în România să se încheie peste câteva săptămâni. Deja avem două săptămâni din valul 5 și sper că până la sfârșitul lunii februarie să ajungem într-o situație…”, a explicat ministrul Sănătății.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Peste 360 de milioane de creștini, grav persecutați în 2021 – ONG / Care sunt țările care îi ucid sau îi tratează cel mai rău

Publicat

in

De

Peste 360 de milioane de creștini au fost “grav persecutați și discriminați” din cauza credinței lor la nivel mondial în 2021, iar Afganistanul este cea mai rea țară pentru creștini, potrivit unui raport al ONG-ului Open Doors publicat miercuri și preluat de AFP.

“Persecuția atinge un nivel record”, a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, Patrick Victor, directorul organizației Open Doors din Franța și Belgia.

Acest ONG protestant publică anual un “index mondial” al persecuțiilor împotriva creștinilor, de la “opresiunea discretă de zi cu zi” până la “cele mai extreme violențe”.

Între 1 octombrie 2020 și 30 septembrie 2021, “peste 360 de milioane de creștini” – catolici, ortodocși, protestanți, baptiști, evanghelici, penticostali etc., din 76 de țări – au fost “puternic persecutați și discriminați”, față de 340 de milioane în 2020, notează documentul.

În 2021, 5.898 de creștini au fost omorâți, ceea ce reprezintă o creștere de 24% față de anul precedent, când au fost înregistrate 4.761 de ucideri.

Opt din zece creștini uciși au fost omorâți în Nigeria.

În plus, numărul total de biserici închise, atacate și distruse a crescut la 5.110 anul trecut, față de 4.488 în 2020.

Open Doors notează, de asemenea, “o creștere cu 44% a numărului de creștini reținuți din cauza credinței lor” (4.277 de cazuri înregistrate în 2020, 6.175 de cazuri în 2021).

Luând în considerarea toate felurile de persecuții, Afganistanul a ocupat primul loc în acest clasament anual. Urmează Coreea de Nord, Somalia, Libia, Yemen, Eritreea și Nigeria.

În Afganistan, persecuția a căpătat “o nouă dimensiune odată cu preluarea puterii de către talibani”, afirmă ONG-ul.

“Talibanii au pus mâna pe documente care identificau niște convertiți la creștinism și i-au căutat în mod activ. Bărbații convertiți sunt uciși pe loc, femeile sau fetele sunt violate sau căsătorite cu forța cu tineri talibani”, a declarat Guillaume Guennec, un alt oficial al Open Doors.

El a declarat că este dificil de știut “câte persoane au fost ucise, dar nu este nimic asemănător cu anii precedenți”.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend