Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

În timp ce Europa și SUA se prăbușesc, Rusia înflorește: a scăzut inflația și rubla este tot mai puternică

Publicat

in

Rusia crede că a evitat o criză financiară, pe măsură ce rubla se apreciază, iar datele economice se îmbunătăţesc, dar analiştii spun că cifrele maschează unele adevăruri urâte pentru Moscova, relatează CNBC. În același timp, în Marea Britanie și în SUA, inflația a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 40 de ani, iar țările europene trăiesc situații asemănătoare.

Deşi inflaţia din ţară este ridicată, există semne că creşterile de preţuri încetinesc şi vor continua să o facă, în timp ce rubla a trecut de la un minim istoric în martie la cea mai performantă monedă din lume în acest an, informează News.ro.

Între timp, indicatorii de activitate economică se îmbunătăţesc, iar Rusia a reuşit până acum să evite situaţia de neplată a datoriei sale în valută, în ciuda sancţiunilor occidentale care îngheaţă o mare parte din rezervele sale.

Inflaţia din Rusia a atins în aprilie un maxim al ultimelor două decenii, de 17,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în creştere de la 16,7% în martie, dar majorările preţurilor încep să dea semne de încetinire.

Creşterea preţurilor de consum a încetinit brusc de la 7,6% în martie la 1,6% în aprilie, iar preţurile mărfurilor nealimentare au crescut cu doar 0,5%, faţă de 11,3% în martie.

Creşterile din lunile următoare sunt de aşteptat să fie modeste, iar piaţa sprijină Banca Centrală a Rusiei să continue să retragă majorarea de urgenţă a ratei dobânzii, posibil cu o reducere de 2 puncte procentuale în iunie. Aceasta vine după ce bsanca centrală a implementat o majorare de urgenţă care a dus dobânda cheie a ţării de la 9,5% la 20%, la sfârşitul lunii februarie, la câteva zile după invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina, în încercarea de a salva rubla.

De atunci, banca centrală a reuşit să reducă dobânda cheie la 14%, pe măsură ce perspectivele pentru inflaţie şi monedă s-au îmbunătăţit, iar Capital Economics vede noi schimbări în viitor. Â

Încetinirea creşterii preţurilor urmează unei aprecieri abrupte a rublei, care la rândul său reduce preţurile de import.

Începând de marţi dimineaţă, în Europa, rubla se tranzacţiona la puţin peste 62 unităţi pentru dolar, după ce a scăzut la un minim istoric de 150 unităţi pentru dolar pe 7 martie, după anunţul unei serii de sancţiuni internaţionale ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

În ciuda puterii dolarului, în parte datorită statutului său de monedă refugiu, pe fondul aversiunii la risc pe pieţele globale, acesta a scăzut cu aproape 17% faţă de moneda rusă până în prezent.

Măsurile stricte de control al capitalului din partea băncii centrale a Rusiei – care includ ordonarea companiilor să-şi convertească 80% din veniturile lor în valută străină în ruble – au ajutat la revigorarea monedei aflate în dificultate.

De asemenea, Kremlinul a interzis iniţial cetăţenilor ruşi să transfere bani în străinătate, iar transferurile sunt acum limitate la 10.000 de dolari pe lună pentru persoane fizice, până la sfârşitul anului 2022.

”Economia rusă continuă să se redreseze după şocul iniţial de la sfârşitul lunii februarie şi începutul lunii martie”, a scris un economist al Goldman Sachs, Clemens Grafe, într-o notă de la începutul acestei luni.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

SUA împing Ucraina „să ucidă în masă civili” – ambasador rus

Publicat

in

De

Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, acuză Washingtonul că agravează conflictul din Ucraina prin aprovizionarea continuă cu arme a trupelor ucrainene, mișcări provocatoare care determină regimul de la Kiev „să omoare în masă civili” și care complică „relațiile dintre cele mai mari puteri nucleare”, relatează TASS.

Anatoli AntonovFoto: Valery Sharifulin / TASS / Profimedia

„Inundarea nesăbuită a Ucrainei cu arme nu face decât să strângă spirala conflictului și să crească posibilitatea unei escaladării a conflictului cu consecințe imprevizibile”, a declarat Anatoli Antonov pe canalul Telegram al ambasadei ruse în SUA.

„Cu toate acestea, conducătorii de la Washington, orbiți de ideea de a slăbi Rusia, nu sunt încă capabili să evalueze rațional întregul pericol al mișcărilor lor”, a adăugat ambasadorul rus.

„Administrația Biden mărește livrările de arme către Kiev. Dacă înainte livra lansatoare portabile de rachete antiaeriene și rachete antitanc, acum a trecut la artilerie grea, sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate și, după toate aparențele, la sisteme de apărare aeriană”, a precizat Antonov.

Diplomatul rus a subliniat că, în plus, SUA împărtășesc informații cu partea ucraineană și se consultă cu privire la „cum să acționeze pe câmpul de luptă”.

„În esență, prin mișcările sale provocatoare, SUA împing regimul de la Kiev să ucidă în masă civili. În plus, în acest caz, SUA aprobă desfășurarea continuă a mercenarilor americani în Ucraina”, a adăugat el.

„O astfel de politică creează riscuri suplimentare în relațiile dintre cele mai mari puteri nucleare”, a subliniat ambasadorul Rusiei în SUA.

———–

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ce va face Gazprom dacă Occidentul pune un plafon pe prețul gazelor? Peskov: Va schimba termenii din contracte

Publicat

in

De

​Kremlinul a transmis marți că gigantul rus Gazprom ar putea încerca să schimbe termenii contractelor sale de livrare dacă țările occidentale vor implementa un plafon de preț pentru gazul rusesc, transmite Reuters.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al KremlinuluiFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Liderii G7 au convenit să studieze posibile plafoane de preț pentru petrolul și gazele rusești pentru a încerca să limiteze capacitatea Moscovei de a-și finanța campania militară din Ucraina.

Oficialii occidentali spun că doresc să încurajeze vânzările de petrol rusesc la niveluri ușor peste costurile de producție pentru a se asigura că veniturile Rusiei sunt reduse în timp ce aceasta își menține producția, dar detaliile complete nu au fost încă anunțate.

„Depinde de direcție, depinde de decizia luată de Gazprom. Probabil că se poate pune problema modificării termenilor contractelor existente, a modificării prețului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat despre ideea plafonării gazelor.

Peskov nu a precizat dacă modificările ar putea însemna alinierea contractelor la plafoanele propuse sau revizuirea completă a termenilor contractuali.

Întrebat cum ar putea afecta bugetul de stat propunerile G7 de plafonare a prețului pentru gazele și petrolul rusesc, Peskov a răspuns: „Nu știm încă despre ce este vorba… Conform constituției noastre, Rusia este un stat social – îndeplinirea tuturor obligațiilor sociale este principala noastră prioritate”.

În ciuda faptului că a câștigat mai mult decât înainte de trimiterea trupelor în Ucraina, în timp ce prețurile energiei au crescut pe fondul restricțiilor legate de sancțiuni, Rusia planifică un deficit bugetar de 2% din produsul intern brut în acest an, în condiții de sprijinire a populației și a firmelor pentru a compensa sancțiunile.

Chiar și cu acest deficit bugetar preconizat, Rusia are nevoie de un preț al petrolului de 100 de dolari pe baril în acest an pentru a-și echilibra bugetul, potrivit Nataliei Orlova, economist șef la Alfa Bank.

———–

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend