Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

În țara în care bătrânii sunt cost, nu oportunitate, economia românească devine de argint. Și nimeni nu e pregătit

Publicat

in

Pe 15 noiembrie, s-a depășit oficial pragul de opt miliarde de oameni pe Pământ. Trecerea de la șapte la opt s-a petrecut în numai 12 ani, 70% din această creștere provenind din țări sărace, majoritatea din Africa Subsahariană. Acest detaliu poate fi văzut sub aspect pozitiv și negativ deopotrivă. Pe de o parte, arată că speranța și condițiile de viață au crescut și în aceste zone. În același timp, această creștere a populațiilor din țările sărace s-a petrecut pe fondul unei fertilități ridicate, provenite de pe urma faptului că, aici, fetele și femeile nu au încă acces cu ușurință la servicii medicale de sănătate sexuală și reproductivă.

În România, vârstnicii sunt ignorați, deși în curând vor fi populația majoritară a țăriiFoto: Ovidiu Dumitru Matiu / Inquam Photos

Între timp, în restul lumii, ratele de fertilitate au scăzut și continuă să scadă alarmant – din China, în SUA și până în Europa. Același lucru se întâmplă și în România. De exemplu, 2021 a însemnat un an de cotitură pentru natalitatea din țara noastră, cu cei mai puțini nou-născuți din ultimul secol, sub 180.000 la nivel național, după cum a scris și Panorama aici. Iar natalitatea mică e dublată la noi și de efectele exodului din ultimele decenii. Împreună, consecințele pentru demografie și dezvoltarea pe termen lung a României sunt majore, iar noile trăsături demografice schimbă și economia românească.

Asta pentru că, în țările dezvoltate și în curs de dezvoltare, pragul de opt miliarde include și o populație îmbătrânită, fapt care schimbă fundamental viitorul economiei.

Opt miliarde de cetățeni ai planetei înseamnă intrarea în prim-plan a unei economii despre care s-a discutat prea puțin până acum: economia de argint, un sistem în care producția și consumul bunurilor și serviciilor sunt axate pe folosirea potențialului de cumpărare al cetățenilor cu vârsta de peste 50 de ani și pe satisfacerea nevoilor lor – de la cele de trai, până la cele de consum și medicale. Iar satisfacerea nevoilor se va face prin inovație tehnologică, dar și prin schimbarea politicilor publice.

Viitorul economiei de argint este pe lista de priorități a UE, în 2019 fiind organizat și primul forum dedicat. Contribuția populației trecute de 50 de ani la economia Europei era atunci aproximată la 3,7 trilioane de euro, specialiștii UE preconizând că aceasta va ajunge la 5,7 trilioane până în 2025.

Citește în continuare pe Panorama.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Despărțire în LaLiga – Valencia a rămas fără antrenor

Publicat

in

În urma rezultatelor nefavorabile din ultima perioadă, Gennaro Gattuso și Valencia au ajuns la un acord pentru întreruperea pe cale amiabilă a raporturilor contractuale.

Gennaro GattusoFoto: IPA / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Gennaro Gattuso a plecat de la Valencia

Fără victorie în LaLiga din noiembrie 2022, Gennaro Gattuso a ajuns la un acord cu oficialii liliecilor pentru rezilierea pe cale amiabilă a contractului.

Valencia este în prezent la doar un punct de primul loc retrogradabil ocupat de Cadiz și nu are nicio speranță de a lupta pentru un loc de cupă europeană în acest sezon.

Valencia a pierdut cu scorul de 1-0 ultimul meci de campionat, cu Real Valladolid.

Gattuso a fost numit pe banca Valenciei în vara anului 2022.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Dana Budeanu șterge pe jos cu Rafila: Vă arăt ce înseamnă să fiu golancă, așa cum sunteți dumneavoastră

Publicat

in

Dana Budeanu șterge pe jos cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, pe care îl acuză că ar disemina informații complet false despre ea. Budeanu postează adesea imagini cu mâncarea primită de bolnavi din spitale, iar rațiile nu par a fi deloc satisfăcătoare, deși fondurile s-au dublat. Budeanu spune însă că Rafila o acuză pe ascuns că ar vrea de fapt să îl atace pentru că e plătită de Gabriela Firea și pentru că ar deține afaceri în domeniul cateringului.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend