Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

În România ar putea fi declarată epidemie de gripă. Rafila: Nu trebuie să înteleagă cineva că vor fi introduse restrictii

Publicat

in

​România este în pragul declarării epidemiei de gripă, după ce numărul de îmbolnăviri a crescut rapid în ultima perioadă.

GripăFoto: Juan Moyano / Dreamstime.com

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat miercuri că există un algoritm care duce la declararea stării de epidemie: creștere cu 20% timp de 3 săptămâni consecutiv și o proporție de minim 10% din probele testate confirmate.

Într-o intervenție la Digi 24, el a precizat că joi se va sti situația exactă și este „foarte probabil” să se înregistreze a treia săptămână cu crestere a numărului de cazuri de gripă, ceea ce înseamnă că se poate declara epidemie.

„Nu trebuie să înteleagă cineva că vor fi introduse restrictii”, a afirmat Rafila precizând că anumite măsuri vor fi introduse în spitale, iar la nivelul populației vor fi recomadări cum ar fi neîntoarcerea în colectivitate atâta vreme cât există simptome.

Ministrul Sănătății a precizat că nu este vorba de o situație neobișnuită, având în vedere cei doi ani în care circulația virusurilor a fost încetinită din cauza măsurilor pandemice, iar populația „e mai puțin pregătită imunologic”.

Ultima oară când a fost declarată epidemie de gripă în România a fost în februarie 2020, pentru al doilea an consecutiv.

Marinescu: „o întoarcere la normalitate”

Directorul medical al Institutului „Matei Balş”, Adrian Marinescu, afirmă că numărul de infecţii respiratorii va fi în continuare mare în ianuarie şi februarie, iar această situaţie reprezintă „o întoarcere la normalitate” după trei ani de pandemie cu noul coronavirus.

„Lunile ianuarie şi februarie mă aştept să fie de aceeaşi intensitate. Probabil că echilibrul va veni undeva din martie, când vom mai avea cazuri de gripă, dar lucrurile vor arăta categoric mai bine. Discuţia cu epidemia este strict pe criterii epidemiologice. Ţine de număr, ţine de intervalul de timp în care apar cazurile de gripă”, a afirmat Marinescu, citat de Agerpres.

Ceea ce mi se pare relevant, mai adaugă el, este că – indiferent dacă va fi sau nu epidemie de gripă, oricum vom avea şi SARS-Cov-2 în continuare şi alte viroze.

”Numărul de infecţii respiratorii va fi categoric mare, lucru care se vede din statistici. Este clar că vom avea în aceste două luni. Partea bună este că modalitatea prin care previn aceste infecţii respiratorii este comună – indiferent că vorbesc de gripă, de SARS-CoV-2 sau de alte infecţii virale cu diferenţa că la gripă am puterea de a mă vaccina antigripal şi a face o prevenţie efectivă, cum pot să o fac şi la SARS-CoV-2. La alte infecţii virale nu pot”, a adăugat Marinescu, citat de Agerpres.

Foto: Dreamstime.com

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Super rezultate obținute de elevii români la Olimpiada Internaţională de Fizică a Ţărilor din Asia

Publicat

in

Elevii români au obţinut rezultate remarcabile la Olimpiada Internaţională de Fizică a Ţărilor din Asia (APhO 2023), desfăşurată în perioada 21 – 28 mai, la Ulan Bator (Mongolia).

Citeste mai mult

NATIONAL

Cinci poliţişti de frontieră din Grecia au fost arestaţi pentru presupusă participare la o reţea de trafic de migranţi

Publicat

in

Poliţia greacă a arestat luni cinci membri ai echipelor sale de pază a frontierelor, pentru presupusă participare la o mare reţea de trafic de migranţi, transmite DPA.

Ei sunt suspectaţi că, în cooperare cu alţi membri ai bandei care trăiesc în Turcia, nu au oprit, în cel puţin 12 cazuri, trecerea migranţilor peste fluviul Evros, potrivit Agerpres.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend