Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

În premieră, SUA vor avea o strategie de lucru cu Aliații NATO privind Marea Neagră

Publicat

in

Pentru prima dată, Administrația americană va avea o strategie de lucru cu Aliații NATO privind regiunea Mării Negre, legea care conține această prevedere fiind adoptată de Congres și merge la promulgare.

Congresul SUAFoto: Pierette Guertin / Alamy / Profimedia Images

Potrivit unui comunicat al ambasadei României în SUA, Congresul a adoptat Legea Omnibus privind alocările bugetare aferente anului fiscal 2023. Printre prevederile acesteia se regăsește solicitarea legislativului american ca, în 6 luni de la promulgarea legii, Secretarul de Stat al SUA împreună cu șefii altor agenții federale relevante să prezinte Congresului o strategie de lucru cu aliații NATO din regiunea Mării Negre, pentru aprofundarea relațiilor economice, consolidarea asistenței economice și de securitate pentru statele din regiune, inclusiv prin sprijinirea eforturilor pentru creșterea rezilienței democratice.

Prevederea legislativă este rezultatulunei inițiative introdusă de un grup bipartizan de membri marcanți ai Congresului american precum senatorii Jeanne Shaheen, președinta Subcomisiei pentru Europa și cooperare regională de securitate din Comisia de relații externe a Senatului SUA (democrată), Mitt Romney, membru al Comisiei de relații externe a Senatului SUA (republican), dar și membri ai Camerei Reprezentanților precum Mike Turner și William Keating. Inițiativa a beneficiat de sprijinul unor membri importanți ai Senatului american printre care Chris Coons, Roger Wicker, Benjamin Cardin, potrivit sursei citate.

Consolidarea politicii externe a SUA față de regiunea Mării Negre este un proces binevenit în direcția creșterii angajamentului al SUA față de regiune, în domenii strategice precum apărarea, economia, reziliența democratică, ceea ce România a susținut constant.Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a purtat discuții, în marja Summit-ului NATO de la Madrid din această vară, cu senatorii americani membri ai Grupului de Observatori ai NATO din Senatul SUA, delegație condusă de senatoarea Jeanne Shaheen, inițiatoarea proiectului. De asemenea, ministrul a participat la dezbaterile reuniunii “Black Sea Security Summit”, organizată la Constanța de Comisia Congresului SUA pentru Securitate și Cooperare în Europa (Comisia Helsinki), pe care a co-prezidat-o la 1 iulie 2022, alături de senatorul american Roger Wicker, co-semnatar al proiectului de lege mai sus menționat.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Raising retirement age will amount to a certain death sentence in the workplace, court clerks say

Publicat

in

The National Union of the DICASTERIAL Judicial Registry announced on Tuesday that it will join the protests launched by the other categories of employees in the budgetary system and claims that the clerks have the „necessary capacity” to block the judicial system.

In a statement posted on the SNGJ DICASTERIAL website, the trade unionists criticize the post of Prime Minister Nicolae Ciuca on Facebook regarding the increase of the retirement age to 65, including for the auxiliary staff in the courts.

Citeste mai mult

NATIONAL

Hartă – Dronele care au atacat Moscova au căzut în apropiere de reședința lui Vladimir Putin și a lui Serghei Șoigu: acoliții liderului rus, aproape de incident

Publicat

in

Moscova a fost atcată cu drone, iar o parte din ele ar fi căzut în apropierea reședinței lui Vladimir Putin însuși, precum și în apropierea casei ministrului rus al Apărării Serghei Șoigu, scrie pe Telegram organzația politică „Rusia Deschisă”, fondată de omul de afaceri rus din exil Mihail Hodorkovski împreună cu acționarii firmei sale, Iukos.

Postul  TV de stat „Russia-24” se concentrează în știrile post-eveniment pe faptul că clădirile au fost ușor avariate și că toate dronele au fost „suprimate”. Posturile de televiziune rusești nu și-au întrerupt emisiunile pentru buletine de știri speciale, iar pe Rossiya-24 TV nu există regim de „ultimă oră” sau „breaking news” – așa cum se întâmplă de obicei în timpul evenimentelor de urgență, remarcă sursa citată.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend