Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

În ce situaţii NU e nevoie să porţi mască în spaţiile publice deschise, deşi e obligatorie. Clarificări de la CNSU

Avatar

Publicat

in

Masca de protecţie purtată în toate spaţiile deschise este obligatorie în localităţile unde indicele de infectare este ridicat, însă există o serie de situaţii în care este permisă înlăturarea ei, conform unei hotărâri de luni a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU).

Înlăturarea măştii este permisă pentru fumat, mâncat sau pentru jogging, în afara zonelor pietonale şi la distanţă de alte persoane.

“În localitățile sau județele în care portul măștii de protecție este obligatoriu în spațiile deschise, este permisă înlăturarea acesteia pentru perioade scurte de timp în vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau băuturi în afara teraselor, cât și pentru desfășurarea activităților sportive individuale sau altor asemenea activități, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal și la minim 2 metri față de alte persoane”, se specifică în Hotărârea nr. 50/2020 a CNSU.

În altă ordine de idei, întrebat dacă este luată în calcul restricţionarea circulaţiei cetăţenilor pe timp de noapte, măsură luată în timpul stării de urgenţă, premierul Ludovic Orban a declarat că se urmăreşte evoluţia infectării cu noul coronavirus în ţările în care se aplică deja această măsură.

“Ştim că această restricționare afectează mai puțin populația matură, în special adolescenții sunt cei care sunt activi după ora 23:00. Dar să vedem efectele în alte țări, pe de o parte. Pe de altă parte, analizăm efectele măsurilor pe care deja le-am luat, care sunt măsuri destul de importante, trecerea învățământului în sistem online, portul obligatoriu al măștii, închiderea teatrelor, instituțiilor de spectacol, cinematografelor, restaurantelor, cafenelelor – sunt măsuri care reduc interacțiunea socială și despre care noi considerăm că vor genera efecte. De altfel, se vede la București că, deocamdată, suntem pe un platou, nu a mai crescut numărul de cazuri”, a declarat azi prim-ministrul.

De asemenea, Ludovic Orban a recomandat evitarea petrecerilor care au loc în spaţii private, după ce evenimentele din restaurante sau saloane au fost interzise în urmă cu o săptămână. “Știți că am luat decizia de a nu mai permite organizarea de evenimente private: nunți, botezuri, mese festive, sărbătoriri în spații de evenimente sau în restaurante, pentru că pe primul loc ca și cauză a infectării erau aceste evenimente în anchetele epidemiologice. Sigur că se mai pot organiza, dar numai în spații private, astfel de petreceri. Sfatul nostru este să se abțină inclusiv tinerii, adolescenții de la a participa la astfel de petreceri private”, a mai spus premierul României.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Joe Biden își ia rolul în serios de președinte al SUA: ‘Schimbările climatice, pandemia, criza economică, nedreptățile rasiale și sociale din Statele Unite – sunt toate crize ce necesită acţiuni urgente’

Avatar

Publicat

in

De

Preşedintele ales  Joe Biden, s-a angajat să semneze o serie de ordine executive încă din prima zi a preşedinţiei sale, în timp ce forţele de ordine se mobilizează în Statele Unite în vederea prevenirii oricăror incidente violente cu prilejul ceremoniei de învestire a preşedintelui american de miercuri, 20 ianuarie, informează AFP.

Schimbările climatice, pandemia, criza economică, nedreptăţile rasiale şi sociale din Statele Unite „sunt toate crize ce necesită acţiuni urgente”, a declarat sâmbătă viitorul său şef de cabinet al liderului de la Casa Albă, Ron Klain, probleme pentru care Joe Biden vrea să acţioneze rapid „pentru a restabili locul Americii în lume”.

„Preşedintele ales Biden va acţiona nu doar pentru a repara cele mai grave daune ale administraţiei Trump, ci şi pentru a permite ţării să avanseze”, a comentat el, citând în special intenţia acestuia de a reduce SUA în acordul de la Paris privind schimbările climatice.

Între-timp au fost puse în aplicare măsuri masive de securitate la Washington, dar şi în capitalele mai multor state de teama violenţelor ce ar putea fi provocate de susţinători ai preşedintelui Donald Trump în ziua inaugurării.

Provocările cu care se va confrunta Joe Biden sunt numeroase, SUA apropiindu-se de pragul de 400.000 de decese cauzate de COVID-19, epidemie a cărei extindere pare să fi scăpat de sub control, cu peste un milion de noi cazuri noi pe săptămână.

Economia americană a fost grav afectată de pandemie, 10 milioane de locuri de muncă fiind pierdute de la debutul acesteia.

Preşedintele ales Joe Biden a anunţat săptămâna aceasta un nou plan de 1,9 trilioane de dolari care ar trebui să scoată SUA din cea mai gravă criză după cea din anii 1930 şi care va fi urmat în următoarele săptămâni de un plan de investiţii destinate relansării economiei.

Alocaţii pentru familii, fonduri pentru redeschiderea şcolilor, bani pentru accelerarea realizării de teste şi vaccinării, lichidităţi pentru întreprinderile mici sau chiar mai mult ajutor alimentar: măsurile trebuie să răspundă situaţiei de urgenţă şi să împiedice ţara să continue să se scufunde în criză.

Totodată, preşedintele ales intenţionează să extindă moratoriul privind evacuările şi executările silite, impus în contextul pandemiei.

Pentru a accelera imunizarea americanilor, viitorul lider de la Casa Albă se bazează pe centre locale de vaccinare, o cooperare consolidată între guvernul federal şi state şi mai multe campanii de promovare a prevenţiei.

Cel de-al 46-lea preşedinte al SUA va emite un ordin prin care va fi obligatorie purtarea de măşti în spaţii şi zone dependente de statul federal, precum şi în călătoriile între state. O altă măsură ce figurează printre cele douăsprezece ordine executive anunţate este cea de ridicare a interdicţiei de intrare în SUA pentru cetăţeni din mai multe ţări, în principal cu majoritare musulmană, promulgată la doar câteva zile după ce Donald Trump a preluat funcţia de preşedinte în ianuarie 2017.

Recurgerea la ordine executive îi permite noului şef al statului să evite Congresul şi, în special, Senatul, care ar putea fi nevoit să se dedice procedurii de destituire a lui Donald Trump, notează agerpres.ro

Citește și:

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

ACUM! Incendiu la Cicănești, Argeș

Avatar

Publicat

in

De

In urma cu putin timp, un apel la 112 a anuntat ca un incendiu a izbucnir in comuna Cicănești din județul Argeș. Potrivit primelor informații, flăcările au cuprins bucătăria unei case din comună.
ILa fața locului intervin pompierii cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă.

Revenim cu detalii…

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend