Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

În ce măsură pot salariații să inițieze o acțiune de protest și cum e afectat dreptul la grevă în contextul restricțiilor actuale

Avatar

Publicat

in

Dreptul la grevă al salariaților este asigurat prin lege salariaților pentru apărarea intereselor profesionale, economice și sociale. Dacă nu se încadrează în condițiile prescrise de lege pentru inițierea unei greve salariale, putem vorbi cel mult de o acțiune de protest spontan. Permit, totuși, actualele restricții de pandemie unor zeci sau sute de angajați să se strângă laolaltă să protesteze?

În cursul zilei de luni, sute de mineri de la exploatările din Valea Jiului s-au adunat în curtea Complexului Electronic Hunedoara, din Petroşani, solicitând plata salariilor, dar şi demisia conducerii complexului, potrivit Agerpres, iar alți mineri au petrecut șase zile în mină în semn de protest. Odată ce au fost asigurați că își vor primii drepturile bănești, aceștia au ieșit la suprafață. În acest context, merită să vedem în ce măsură dreptul la grevă și astfel de proteste se încadrează de restrângerile instalate în contextul pandemiei COVID-19, dar și să delimităm clar ce reprezintă un protest spontan și ce reprezintă dreptul la grevă al salariaților.

Încetarea voluntară și colectivă a lucrului, inclusiv orice altă formă de protest neinițiată de către organizațiile sindicale sau de reprezentanții salariaților aleși conform dispozițiilor legale, nu se încadrează în definiția legală grevei, ci reprezintă un protest spontan. Conform art. 234 alin. (3) din Codul muncii, limitarea sau interzicerea dreptului la grevă poate interveni numai în cazurile și pentru categoriile de salariați prevăzute expres de lege.

În prezent, sunt impuse restricții pentru prevenirea și combaterea pandemiei de COVID-19, iar art. 29 din Legea 55/2020 face referire și la sistemul energetic național, în sensul restrângerii dreptului la grevă, așa cum este definită de cap. V din Legea Dialogului Social (62/2011) și de cap. II al titlului IX din Codul Muncii”, a explicat pentru redacția noastră Dan Năstase, consilier juridic specializat în relații de muncă.

Dreptul la grevă al salariaților este asigurat, conform Codului muncii, pentru apărarea intereselor profesionale, economice și sociale„Greva reprezintă încetarea voluntară și colectivă a lucrului de către salariați. Participarea salariaților la grevă este liberă. Niciun salariat nu poate fi constrâns să participe sau să nu participe la o grevă”, prevede Codul. O grevă generală poate fi declanșată doar după epuizarea posibilităților de soluționare a unui conflict colectiv de muncă și după desfășurarea unei greve de avertisment. În plus, o altă obligație a greviștilor este să-și anunțe în scris angajatorii cu minimum două zile lucrătoare înainte de greva propriu-zisă.

Organizațiile sindicale sau reprezentanții salariaților, după caz, pot prelua revendicările salariaților care, în mod spontan și colectiv, au încetat activitatea sau se află într-o altă formă de protest și pot, în limitele legale, purta negocieri cu angajatorul în vederea soluționării revendicărilor.

În același timp, deși drepturile și libertățile pot fi restrânse temporar conform art. 1 alin (1) din Legea 55/2020, art. 3 alin (2) al aceluiași act normativ permite prelungirea succesivă a restricțiilor, fără o limită definită clar.

Pentru a fi considerată grevă, acțiunea salariaților trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiții:

să existe un conflict colectiv de muncă, în conformitate cu definiția prezentată în cadrul art. 1 lit. o) din Legea 62/2011, respectiv „conflictul de muncă ce intervine între angajați și angajatori care are ca obiect începerea, desfășurarea sau încheierea negocierilor privind contractele ori acordurile colective de muncă”;

hotărârea de a declara greva se fie luată:

de către organizațiile sindicale reprezentative participante la conflictul colectiv de muncă, cu acordul scris a cel puțin jumătate din numărul membrilor sindicatelor respective sau de către reprezentanții angajaților, cu acordul scris a cel puțin unei pătrimi din numărul angajaților unității sau, după caz, ai subunității ori compartimentului;

hotărârea să fie comunicată în scris angajatorului cu cel puțin două zile înainte;

greva să fie organizată de sindicatul reprezentativ sau, după caz, de reprezentanții angajaților, care vor stabili și durata acesteia.

În lipsa acestor elemente, acțiunea are caracterul unui protest spontan care, în conformitate cu dispozițiile art. 11 din Convenției europene a drepturilor omului și ale art. 39 din Constituția României, se poate desfășura în mod pașnic și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară și distanțare fizică”, potrivit specialistului.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Românii se înghesuie la vaccinare! Valeriu Gheorghiță: ‘Peste 1.2 milioane de programări în platforma de programare’

Avatar

Publicat

in

De

Șeful Comitetului Naţional de Coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat, marți, că peste 1,2 de milioane de programări sunt înregistrate, în prezent, pe platforma dedicată vaccinării anti-COVID-19.

„În ceea ce priveşte programarea persoanelor la acest moment în platforma de programare, au fost programate în total pentru vaccinul Pfizer şi respectiv Moderna, în respectivele centre de vaccinare sunt programate în total şi ocupate peste un milion de locuri, din care pentru doza I, 423.417 persoane, pentru doza a doua – 611.745 de persoane. Pentru vaccinul produs de AstraZeneca, în total sunt ocupate 317.020 de locuri, doza I fiind reprezentată de 85.020 de persoane şi pentru rapel avem încă 232.000 de persoane”, a arătat Gheorghiţă, informează agerpres.ro

Citește și:

Cine este și cum arată criminalul din Onești – Foto și cu soția sa

Lovitură! O nouă taxă îi așteaptă pe români. Ce sumă de bani va trebui scoasă din portofele pentru plata taxei

EXCLUSIV Polițiștii anunță că vor face show la ministerul Ralucăi Turcan! Va fi un miting cum își dorește Cîțu, cu măști speciale pe gură!

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

CTP sare la gâtul polițiștilor în cazul Onești: ‘Cum să tragi 5-6 focuri? În astfel de situații se trage un singur foc’

Avatar

Publicat

in

De

Gazetarul Cristian Tudor Popescu, a declarat că ”Autoritățile îi au pe conștiință pe acești muncitori”.  El a precizat și că numărul de focuri de armă trase de forțele de ordine au fost ”mult prea multe”, ”Cum să tragi 5-6 focuri? Dacă tragi 5-6 focuri oricum respectivul asasin psihotic ar fi avut timp să-și omoare victimele. În astfel de situații se trage un singur foc”.

”Autoritățile îi au pe conștiință pe acești muncitori. Din ceea ce am văzut și am auzit relatat în legătură cu acest caz sunt o grămadă de greșeli ale autorităților care au dus la această dublă crimă groaznică.

Nu înțeleg cum a fost posibil ca un om de 60 și ceva de ani să poată să pună la pământ doi oameni, doi muncitori – un om de 36 de ani și un om de 50 de ani – și să-i lege”, a spus Cristian Tudor Popescu la Digi24.

Adrian Cojocaru, jurnalist Digi24: Din informațiile obținute de colegii mei, bărbatul a intrat în apartament în timp ce muncitorii erau acolo și sub amenințarea cuțitului i-a culcat la pământ și apoi le-a legat mâinile la spate cu acel colier de plastic.

”E posibil să se întâmple asta, dar e straniu, fiind doi oameni în putere. Nu poți să-l ameninți decât pe unul. Când îl legi, de pildă, pe unul dintre ei, celălalt este liber și poate să intervină. Asta n-am înțeles, cum au fost puși la pământ de respectivul.

Nu am văzut niciun fel de măsură profesionistă care se ia în astfel de situații.

Individul în cauză a procedat imitând filme. Ăsta este un caz tipic de imitație mediatică. Luarea de ostatici pe care o face un ins care a lucrat într-o companie sau are o problemă cu o instituție se consideră nedreptățit și atunci ia ostatici pentru a i se face dreptate. E un caz întâlnit de nenumărate ori și care a fost pus pe ecrane de multe ori. A procedat tipic omul.

În astfel de cazuri se analizează imediat conexiunile persoanei respective. De pildă, soția ar fi trebuit imediat contactată într-un fel de către polițiști, persoane specializate. Asta se face. Se merge la familia respectivului.

Se vede care este relația cu respectiva instituție, ce anume l-a scos din minți pe omul în cauză. Se înceracă rezolvarea în acel caz. Unii cer bani, o răscumpărare. Se vine cu banii într-o geantă. Se aduce acolo pentru a încerca să-l calmezi pe individ. Aici nu aveau de adus decât o hotărâre judecătorească, o hârtie care bănuiesc că putea fi obținută. Ea trebuie să existe, din moment ce a fost vorba de o evacuare silită. Bănuiesc că putea fi obținută în regim de urgență de la Judecătorie.

Sunt astfel de măsuri care se iau în mod profesionist în ceea ce privește relațiile din jurul persoanei respective și încerci să-l calmezi în felul acesta.

N-am văzut decât niște replici tâmpe ale celor care dialogau cu omul în cauză.

Când vezi dă individul respectiv are un discurs în mod evident fixist, obsesiv, psihotic. Omul nu stătea aproape deloc la negociere. Discursul era clar fixist și psihotic. Atunci, încerci să-l anihilezi. Un om de 60 și ceva de ani înarmat cu un cuțit să nu poată fi anihilat? Se găsea acolo un trăgător profesionist care a fost în trupele speciale, dotat cu o armă de asalt și era greu să fie anihilat?”, a declarat acesta

Gazetarul a precizat și că numărul de focuri de armă trase de forțele de ordine au fost “mult prea multe”.

”Cum să tragi 5-6 focuri? Dacă tragi 5-6 focuri oricum respectivul asasin psihotic ar fi avut timp să-și omoare victimele. În astfel de situații se trage un singur foc.

Ar fi fost suficient timp să vină specialiști de la București, de oriunde, care să gestioneze corect acest caz. N-am văzut un dialog cu un psiholog negociator profesionist”, a mai afirmat gazetarul, conform cu digi24.ro

Citește și:

Cine este și cum arată criminalul din Onești – Foto și cu soția sa

Lovitură! O nouă taxă îi așteaptă pe români. Ce sumă de bani va trebui scoasă din portofele pentru plata taxei

EXCLUSIV Polițiștii anunță că vor face show la ministerul Ralucăi Turcan! Va fi un miting cum își dorește Cîțu, cu măști speciale pe gură!

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend