Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

În Belgia, liderul naționalist flamand „visează” la o unire cu Olanda

Publicat

in

Liderul partidului naționalist flamand N-VA, Bart De Wever, și-a împărtășit „visul” de a-și vedea într-o zi regiunea belgiană, Flandra, reunită cu vecinii Olandei, de asemenea vorbitori de olandeză. Adversar declarat al monarhiei belgiene, Bart De Wever a făcut aceste afirmaţii marți seara, 20 iulie, în ajunul sărbătorii naționale, potrivit Le Figaro, citat de Rador.

„Nu am renunțat niciodată la acest vis (…) ca toți vorbitorii de olandeză să trăiască într-o zi din nou într-un singur grup, Țările de Jos de Sud și de Nord”, a declarat la postul de limbă olandeză Kanaal Z cel care este și primarul oraşului Anvers (nord), cel mai mare oraș din Belgia. „Dacă aș putea muri ca olandez de Sud, aș muri mai fericit decât ca belgian”, a adăugat Bart De Wever, admiţând că populația flamandă „nu este pregătită mental” pentru o astfel de reunificare. „Poate că va deveni realitate poimâine”, a spus el.

N-VA (Nieuw-Vlaamse Alliantie, sau Alliance néo-flamande în franceză), în prezent în opoziție la nivel național, pledează pentru o „republică independentă a Flandrei”, așa cum este stipulat în primul articol din statutele sale. Acest partid separatist și conservator este cel mai puternic din nordul Belgiei de limbă olandeză, cu un grup de 24 de deputați în Cameră, contra celor 18 pentru Vlaams Belang (VB, extremă dreapta). Sondajele arată în mod regulat că retrogradează pe locul doi în spatele VB, în vederea următoarelor alegeri din 2024.

Un obişnuit al declarațiilor provocatoare cu privire la sudul țării și, în special, la partidele de stânga din Belgia francofonă, Bart De Wever consideră, de asemenea, că reunirea Flandrei cu Olanda ar crea „una dintre cele mai puternice economii din lume”. „Din punct de vedere economic, porturile Anvers și Rotterdam ar putea fuziona pentru a deveni Poarta economică spre nord-vestul Europei, ar fi minunat”, a spus el.

21 iulie este sărbătoarea națională a Belgiei, cu referire la înscăunarea lui Leopold I în 1831, considerat actul de naștere al acestei monarhii parlamentare. Dar țara avea deja câteva luni de existenţă, după adoptarea Constituției care a urmat proclamării în octombrie 1830 a independenței față de Regatul Olandei. Ceremoniile din 21 iulie sunt în general evitate de naționaliștii flamanzi. Șeful guvernului flamand Jan Jambon (N-VA) a fost miercuri singurul absent din tribuna oficială a tuturor președinților executivelor entităților federate (regiuni și comunități).

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan spune că Marea Mediterană este ‘pătată cu sânge şi lacrimi’

Publicat

in

De

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a criticat încă o dată puternic Grecia pentru modul în care gestionează situaţia refugiaţilor în Marea Mediterană, potrivit DPA.

„Nu acceptăm ca Marea Egee şi Marea Mediterană să fie pătate cu sânge, lacrimi şi ostilitate”, a declarat marţi preşedintele turc, conform biroului său.

„Vrem pace şi linişte din toată inima”, a adăugat el.

Erdogan a mai criticat şi marţea trecută Grecia la Adunarea Generală a ONU de la New York pentru felul în care gestionează situaţia refugiaţilor, acuzând-o de acţiuni de respingere ilegale şi sfidătoare, potrivit Agerpres.

Ankara acuză de asemenea Grecia că militarizează insulele din estul Mării Egee, încălcând tratatele internaţionale.

„Armele comasate în Tracia de Vest şi în insule nu înseamnă nimic pentru noi deoarece forţa şi capacităţile noastre sunt mult mai mari decât ale lor”, a spus Erdogan, conform agenţiei naţionale de presă Anadolu.

„A fost o ocupaţie clandestină”, a afirmat preşedintele turc.

Erdogan a precizat luni că guvernul său va apăra drepturile şi interesele ţării sale împotriva Greciei prin orice mijloace necesare.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a propus în mod repetat discuţii cu Erdogan care, până acum, a refuzat totuşi să aibă întâlniri cu oficiali greci.

Relaţiile dintre cele două ţări NATO vecine sunt în prezent instabile. Ankara susţine că Grecia încalcă atât Tratatul de la Laussane în 1923, cât şi Tratatul de la Paris din 1947 prin militarizarea insulelor.

Atena justifică militarizarea de pe teren prin ameninţarea din partea Turciei şi prin dreptul la autoapărare.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Dialog spumos, în direct la TV, între Dana Budeanu și George Simion: Domnul Simion, avem SIE și SRI în spate? / Deci veniți, dacă avem. Da, avem

Publicat

in

De

Dana Budeanu și George Simion, au avut, marți seara, la România TV, un dialog spumos pe tema mitingului anunțat de liderul AUR pentru 2 octombrie, dar și despre facturile tot mai mari care le vin românilor.

„George Simion, care e acest naționalist care vrea să salveze România. Înseamnă că AUR promite că pe 5, 6, 7 vin facturile vechi. Dacă tot ne chemați în stradă pe 2, ieșiți în stradă ca toată populația să plătească atât cât consumă, la vechiul preț.

Dumneavoastră rezolvați această problemă, toată populația , industria să plătească facturile care erau acum doi ani”, a spus Dana Budeanu.

Ulterior, după ce a văzut că Dana Budeanu instigă populația să nu vină la protest că, probabil, nu se va rezolva nimic cu facturile, George Simion a cerut să intre în direct la TV pentru o confruntare cu aceasta.

G. S.: Să stea toți la locurile lor, să nu iasă împotriva PSD, a lui Virgil Popescu. Voi vrem reglementarea pieței de energie. Megawatt-ul costă 16 lei la producție, să vină la populație cu 17 lei Nu trebuie să veniți, lăsați PSD-ul la putere.

D. B.: Noi ieșim pe 2 pentru facturi. Cum rezolvăm problema?

G. S.: Mai țineți minte 2017, cand s-a anulat o ordonanță după ce oamenii au ieșit în stradă.

D. B: Înseamnă că avem aceleași forțe ca în 2017.

G. S.: Acele forțe lovesc în mine, dar nu înseamnă că nu trebuie să ieșim în stradă.

D. B.: Domnul Simion, avem SIE și SRI în spate?

G. S.: Deci veniți, dacă avem. Da, avem SIE și SRI în spate.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend