Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

În Argeş, 200 cazuri noi de cancer de sân si 90 decese – Începe Luna Internațională de Conștientizare despre Cancerul de Sân

Avatar

Publicat

in

Octombrie este luna de conștientizare a ceea ce reprezintă cancerul de sân. Marcată în țări din întreaga lume, campania își propune să crească atenția și gradul de conștientizare privind depistarea precoce, tratamentul, dar și prevenirea acestei boli deosebit de grave.

Rata de incidență a cancerului de sân depășeste cu mult rata celorlalte tipuri de cancer, în toate țările, indiferent de nivelul de dezvoltare al acestora. De asemenea, reprezintă principala cauză de deces prin cancer, fiind responsabil pentru 15% din totalul deceselor cauzate de această boală în rândul populației feminine, la nivel global.

Desfășurată pentru prima dată în România, sub sloganul « Depistarea precoce a cancerului de sân vă poate salva viața! » campania dedicată LICCS are ca temă în 2019, « Screeningul – esențial în depistarea precoce a cancerului de sân. »

Scopul campaniei este de a informarea și conștientizarea:

a.  Profesioniștilor din asistența medicală primară despre cancerul de sân.

b. Populației generale și în special a celei feminine cu vârsta peste 40 ani asupra metodelor de prevenție existente, posibilităților de diagnostic și tratament.

Campania are ca obiective creșterea nivelului de informare și conștientizare despre :

  • Factorii de risc și modul prin care aceștia pot influența evoluția bolii

  • Metodele de prevenire a cancerului de sân

  • Importanța efectuării screeningului pentru cancer de sân

Mesajele principale ale campaniei sunt:

  • Cancerul de sân este cel mai răspândit tip de cancer în rândul femeilor;

  • Cancerul de sân diagnosticat tardiv are o evoluție gravă;

  • Cancerul de sân netratat are o evoluție gravă;

  • Cancerul de sân depistat precoce și tratat corect crește șansa de supraviețuire cu o bună calitate a vieții;

  • Screeningul mamar este esențial în depistarea precoce a cancerului de sân. 

În România, cancerul de sân ocupa în 2018, prima poziție cu o pondere a incidenței de 25,1% (9 629 cazuri noi), la mare distanță de cancerul de colon (11,9%; 4 576 cazuri noi) și cancerul de col uterin (8,6%; 3 308 cazuri noi)

În 2017, numărul deceselor înregistrate în rândul femeilor prin cancerul mamar, a fost de 3 484, în creștere față de 2016 (3 457 decese).

In judetul Arges in 2017 au fost inregistrate 166 cazuri noi de cancer de san si 84 de decese, iar in 2018 se constata o crestere astfel: 200 cazuri noi si 90 decese.

Un studiu publicat în 2017, referitor la Factorii de risc în prevenirea cancerului mamar a arătat că în lume, 1 din 8 femei prezintă riscuri de a dezvolta cancer mamar. Cancerul de sân se dezvoltă printr-un proces multistep, iar patogeneza acestei boli nu a fost încă elucidată.

Studiul a arătat că diagnosticarea precoce a cancerului de sân este cea mai bună abordare pentru prevenirea acestei boli. În unele țări dezvoltate, rata supraviețuirii de 5 ani a pacientelor cu cancer mamar depășește 80% datorită depistării timpurii. Patogeneza și mecanismele de rezistență la medicamentele antitumorale au condus la descoperirea în celulele stem a unor gene în legătură cu cancerul de sân.

Cancerul de sân se poate extinde ușor către organe, precum sistemul osos, ficat, plămân și creier, ceea ce în principal explică evoluția incurabilă a acestuia. Diagnosticul precoce al bolii poate duce la un prognostic bun și la o rată de supraviețuire ridicată.

Mamografia este o metodă de screening utilizată pe scară largă în detectarea cancerului mamar și s-a dovedit că poate contribui la reducerea eficientă a mortalității acestuia. Alte metode de screening, mai sensibile decât mamografia, precum imagistica prin rezonanță magnetică (RMN), au fost, de asemenea, implementate și studiate în ultimul deceniu.

Factori de risc, precum sexul, îmbătrânirea, estrogenul, istoricul familial, mutațiile genetice și stilul de viață nesănătos, pot crește posibilitatea dezvoltării cancerului de sân. Majoritatea cazurilor de cancer mamar apar la femei, numărul de cazuri fiind de 100 de ori mai mare decât la bărbați.

În concluzie, cancerul de sân poate fi prevenit. Reducerea factorilor de risc și efectuarea chimioprevenției sunt două măsuri principale de prevenire a cancerului mamar. Cu toate acestea, există un drum lung în conștientizarea gravității acestuia.

In 2018, a fost demarat proiectul de implementare a Programului pilot pentru depistarea precoce a cancerului de sân. Programul de prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân se va derula pe o perioadă de 5 ani și presupune testarea a peste 30.000 de femei, dintre care jumătate aparținând categoriilor vulnerabile din punct de vedere socio-economic: zone defavorizate, mediu rural, fără loc de muncă, grupuri etnice vulnerabile.

Proiectul va acoperi patru regiuni de dezvoltare, Nord Vest şi Vest, respectiv Nord Est şi Sud Est. Din fondurile de finanțare ale Programului se vor asigura gratuit servicii de screening prin testare mamografică, evaluări ecografice ale leziunilor mamare incipiente depistate, biopsierea și confirmarea anatomopatologică a leziunilor suspecte și preluarea în tratament a pacientelor confirmate cu leziuni mamare incipiente. De asemenea, programul prevede și acțiuni de educare și informare a femeilor, precum și de sprijinire și consiliere a celor diagnosticate. Programul se va derula conform ghidurilor europene de asigurare a calității programelor de screening pentru cancer.

Conform Ministerului Sănătății, acest Program pilot va furniza ghiduri și protocoale de testare, diagnostic și tratament ale cancerului de sân, va pregăti personal medical și va dezvolta infrastructura, astfel încât să poată fi extinsă testarea la nivel național.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Florin Cîţu: ‘Dacă există companii care au depus declaraţii şi nu pot să plătească şi vor să fie în reeşalonare, până li se aprobă reeşalonarea, există o perioadă de timp’

Avatar

Publicat

in

De

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu a declarat joi că companiile vor avea termen până pe 15 decembrie să depună cerere de reeşalonare a datoriilor acumulate în perioada de la începutul stării de urgenţă şi până la 25 octombrie, pentru anul viitor.

Ministrul de Finanţe a făcut această precizare fiind întrebat de premier, în şedinţa de guvern, despre stadiul proiectului de ordonanţă de urgenţă, care ar urma să fie aprobat în şedinţa de guvern de joi, privind reeşalonarea datoriilor acumulate în perioada de la începutul stării de urgenţă până la 25 octombrie.

„Ordonanţa, oricum, chiar dacă se publică după 25, am spus clar ce face, permite reeşalonarea acestor datorii acumulate în perioada de la începutul stării de urgenţă până la 25 octombrie. Ideea este simplă, companiile au până pe 15 decembrie să facă această cerere de reeşalonare pentru anul viitor.

Deci, nu este neapărat, nu ne limităm la 25 octombrie pentru luni, dar este bine să o avem aprobată astăzi. Pe lângă ce am prezentat până acum în spaţiul public, am îmbunătăţit puţin condiţiile, nu vor fi executări silite până la 25 decembrie şi tot astăzi vom introduce în ordonanţă încă o facilitate, discuţiile cu companiile la Consiliul Economic Social, am avut şi noi aceste discuţii şi, faţă de ce am propus, pentru perioada 26 octombrie – 25 decembrie nu se vor calcula nici dobânzi şi nici penalităţi pentru aceste obligaţii fiscale scadente de la intrarea în starea de urgenţă până în data de 25 decembrie.

Deci, dacă există companii care au depus declaraţii şi nu pot să plătească şi vor să fie în reeşalonare, până li se aprobă reeşalonarea, există o perioadă de timp”, a afirmat Cîţu.

El a menţionat că a mai adăugat în textul proiectului de OUG şi „extinderea termenului pentru rambursarea TVA, cu controlul ulterior, până la 25 ianuarie

„Opinia mea este, şi la asta lucrăm acum, să permanentizăm acest sistem, deja avem în istoricul ANAF foarte multe companii care au fost controlate de-a lungul timpului şi au plătit de fiecare dată, au fost controale şi au primit TVA, deci, nu există nicio problemă. Şi atunci putem să facem un sistem ca pentru aceste companii care un anumit rating să existe acest sistem de rambursare, de control ulterior, rambursarea TVA cu control ulterior permanentizat, la asta lucrăm pentru după 25 ianuarie. Şi încă alte măsuri fiscale”, a mai spus Cîţu, informează agerpres.ro

Citește și:

Dezvăluire-bombă a lui Gheorghe Piperea! Cum face bani doctorul Virgil Musta din testarea pentru Covid

E oficial! Vârsta de pensionare va fi redusă pentru o anumită categorie

Ieșire de ultimă oră a lui Carmen Tănase: ‘Opriți-vă, psihopaților, cu panica asta aiurea!’

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Uluitor! Din ce fac bani generalii Silviu Predoiu, Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Petre Tobă

Avatar

Publicat

in

De

Reprofilare de succes pentru foștii șefi ai serviciilor secrete românești, generalii Silviu Predoiu, Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și fostul șef al Poliției Române, chestorul general Petre Tobă. Aceștia au ajuns consultanți în afaceri private după ce au ieșit din sistem.

Silviu Predoiu a condus operativ Serviciul de Informații Externe (SIE) din 18 noiembrie 2005 până pe 5 august 2018, atunci când Klaus Iohannis i-a semnat decretul de trecere în rezervă cu gradul de general cu patru stele. În toată această perioadă, a fost numit de patru ori în funcția de director interimar al serviciului de spionaj.

Generalul Silviu Predoiu a terminat Facultatea de Geologie în 1984, apoi a lucrat timp de trei ani la metale rare. De acolo, a ajuns la Direcția de Informații Externe, unde s-a pregătit timp de doi ani. A fost plasat sub acoperire la Întreprinderea de Comerț Exterior Geomin. Apoi a fost trecut pe contraspionaj și trimis în Nigeria.A fost avansat la gradul de general de brigadă în 2004. Ulterior a primit și celelalte trei stele de general.

După ce a fost trecut în rezervă, generalul Silviu Predoiu a înființat societatea Exintell Consult SRL, firmă specializată pe consultanță în comunicare și relații publice.

De pe site-ul companiei aflăm că firma activează „pe piața furnizorilor de servicii de securitate având ca motor o echipă mixtă ce aduce împreună lucrători cu o bogată experiență, cu rezultate cuantificabile, recunoscute internațional, în domeniul securității, informațiilor și gestionării crizelor”.

Conform datelor financiare declarate la Ministerul de Finanțe, firma lui Silviu Predoiu a avut o cifră de afaceri netă de 23.820 lei și un profit de 10.802 lei.

O dată cu trecerea în rezervă a intrat și în politică. În partidul Pro România, partid înființat de Victor Ponta. La alegerile parlamentare din decembrie, Silviu Predoiu va candida pentru un loc de deputat. Încă nu s-a stabilit în ce circumscripție electorală

Newsweek România a dezvăluit în exclusivitate că generalul Florian Coldea, fostul prim-adjunct al Serviciului Român de Informații, s-a asociat cu fostul său subaltern, generalul (r) SRI Dumitru Cocoru, în firma Strategic SYS SRL. Generalul cu patru stele Florian Coldea a fost trecut în rezervă în ianuarie 2017. Partenerul său de afaceri, generalul Dumitru Cocoru, fost adjunct al Directorului SRI, a fost trecut în rezervă pe 9 iunie 2016.

Compania celor doi generali a fost înființată pe 21 iulie 2020. Dumitru Cocoru mai are o firmă, pe care o deține integral, Justsys Software SRL, înființată în 2017. Datele financiare ale acestei firme sunt modeste: venituri de 99.000 de lei în 2017 și profit de 79.000 de lei, 324.000 de lei venituri în 2018 și profit de 218.000 de lei și 404.000 de lei venituri în 2019 cu profit de 248.000 de lei. În toți acești ani, firma nu a avut nici un angajat.

Generalul Dumitru Dumbravă a fost șeful Direcției Juridice și secretar general al Serviciului Român de Informații.

El a a devenit cunoscut publicului după declarațiile sale potrivit cărora instanțele constituie „câmp tactic” pentru Serviciul Român de Informații. A fost trecut în rezervă de președintele Klaus Iohannis în data de 1 septembrie 2018. Trei zile mai târziu, avea să înființeze firma Intell Cube Consulting SRL. Între timp, firma a fost reboteazată cu numele Wise Line Consulting SRL. Obiectul principal de activitate este „consultanță pentru afaceri și mangement”.

Câteva luni mai târziu după ce a devenit patron, în martie 2019, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare a decis retragerea titlului de doctor generalului SRI Dumitru Dumbravă pentru că a plagiat aproape în întregime teza de doctorat susținută la Academia Națională de Informații.

Dar afacerile i-au mers strună generalului Dumbravă. Conform datelor fiscale depuse în 2019, firma Wise Line Consulting SRL a raportat o cifră de afaceri netă de 533.224 lei și un profit net de 451.801 lei. Adică, în jur de 100.000 euro.

Chestorul general Petre Tobă a fost șeful Poliției Române, apoi ministru al Afacerilor Interne în guvernul tehnocrat condus de Dacian Julien Cioloș.

El a demisionat din funcția de ministru de Interne pe 1 septembrie 2016, după ce DNA a anunţat că au fost demarate procedurile de începere a urmăririi penale pentru favorizarea infractorului, întrucât ar fi refuzat să declasifice documentele DIPI care ar fi atestat cheltuielile nelegale din fondurile operative. Dosarul a fost clasat.

Ulterior, Tobă a intrat în afaceri. A înființat inițial firma Strategic Inteligence Security Services, din care deține 60%. Zece procente din firmă sunt pe numele generalului SRI Viorel Adrian Stan, trecut în rezervă în 2017. Un alt asociat, tot cu zece la sută, este Călin Lucian Roșan, fost secretar general în Ministerul Afacerilor Interne. Restul părților sociale sunt deținute de Simona Tobă, soția lui Petre Tobă.

Obiectul de activitate al firmei este consultanță pentru afaceri și management, la fel ca cel al firmei lui Dumbravă. Firma generalului Tobă a raportat o cifră de afaceri de peste 2,1 milioane lei și un profit net de 1,22 milioane lei.

O altă firmă controlată de soții Tobă este Valahia Automotive Logistic, înregistrată în localitatea argeșeană Bradu. Firma se ocupă de întreținerea și repararea autovehiculelor, însă în anul fiscal 2019 a raportat o pierdere de aproximativ 1.000 lei, infromează newsweek.ro

Citește și:

Dezvăluire-bombă a lui Gheorghe Piperea! Cum face bani doctorul Virgil Musta din testarea pentru Covid

E oficial! Vârsta de pensionare va fi redusă pentru o anumită categorie

Ieșire de ultimă oră a lui Carmen Tănase: ‘Opriți-vă, psihopaților, cu panica asta aiurea!’

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

PROMO CAMPANIE

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend