Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

IMPRESIONANT: Deținuții din Iași AU DONAT bani unei fundații care împarte mâncare persoanelor defavorizate

Publicat

in

Gest frumos făcut de cei aflați în spatele gratiile în pragul sărbătorilor pascale. Mai mulți deținuți din Penitenciarul Iași au donat bani unei fundații, care oferă mâncare bolnavilor cronici, bătrânilor singuri, familiilor monoparentale sau cu mai mulți copii din trei localități din județul Neamț.

Câțiva deținuți din Penitenciarul Iași au făcut cereri pentru retragerea unor sume de bani din conturile personale, pe care le-au donat unei fundații din județul Neamț care împarte mâncare la aproximativ 150 de persoane defavorizate din trei localități.

„Au adresat administrației locului de deținere o solicitare, iar ca obiect este donarea de sume de bani din conturile personale către o fundație”, a declarat, pentru MEDIAFAX, locțiitorul purtătorului de cuvânt al Penitenciarului Iași, Carla Carmen Diaconu.

Citește și: O patroană de hotel transformat în locație de CARANTINĂ a izbucnit la adresa românilor: Colegii mei îndură injurii

Banii vor ajunge în conturile Fundației Împreună pentru Solidaritate Socială care, prin angajații și voluntarii acesteia, de aproximativ o săptămână, este alături de persoanele sensibile din punct de vedere al sănătății sau de cele care se află în imposibilitatea de a se autogospodări.

„Încercăm să distribuim mâncare persoanelor vulnerabile, fie că vorbim de bolnavi cronici, bătrâni singuri, familii monoparentale și familii cu mai mulți copii cu o situație financiară precară”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Corina Băhneanu, unul dintre angajații fundației.

Aproximativ 150 de persoane din comunele Săvinești, Dumbrava Roșie și orașul Roznov primesc, zilnic, câte o masă caldă. Beneficiarii sunt identificați cu sprijinul birourilor de asistență socială din cadrul primăriilor, cu care sunt încheiate acorduri de parteneriat.

„Încercăm să distribuim în condiții cât mai bune, împreună cu primăriile din zonă. Avem parteneriat cu Primăria Săvinești, Dumbrava Roșie și Roznov. Un reprezentant al nostru, care este voluntar, merge cu cineva de la primărie și distribuie în funcție de cum au prioritizat ei beneficiarii. La Săvinești sunt în jur de 70 de beneficiari, la Dumbrava Roșie sunt aproximativ 50 și la Roznov 25”, a mai spus Corina Băhneanu.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Punerea în vânzare a unui calendar cu criminalii nazişti Heydrich şi Mengele a stârnit controverse în Cehia

Publicat

in

De

Punerea în vânzare a unui calendar de perete în care apar mai multe imagini ale unor nazişti de rang înalt a provocat indignare în Republica Cehă, relatează DPA.

Cererea pentru calendar este atât de mare, încât cei care fac comandă este posibil să aştepte până la 14 zile o livrare, a precizat miercuri magazinul online din Praga al editurii Nase vojsko, potrivit agerpres.ro.

Citește și: A trecut un an de la condamnarea fostului lider PSD! Când ar putea fi eliberat Liviu Dragnea

Calendarul conţine imagini cu Reinhard Heydrich şi Karl Hermann Frank, ambii lideri SS, şi cu Josef Mengele, medicul lagărului de concentrare de la Auschwitz.

Federaţia comunităţilor evreieşti din Republica Cehă a anunţat că intenţionează să dea în judecată editura pentru propagandă naţional-socialistă şi glorificarea criminalilor nazişti, acuzaţii despre care susţine că sunt mai grave decât orice argumente în favoarea libertăţii de expresie.

Christoph Israng, ambasadorul Germaniei în Cehia, şi-a exprimat dezaprobarea pe Twitter.

Citește și: Eugen Teodorovici a luat foc după declarația făcută de Florin Cîțu privind pensiile: Nu e normal ca un drept cuvenit printr-o lege să fie pur și simplu tăiat

„Produsele care îi glorifică pe cei mai răi criminali din istorie sunt intolerabile. Nu pot înţelege de ce ar produce, vinde sau cumpăra cineva asemenea gunoaie. Sunt bucuros că a început o discuţie în Republica Cehă, care a suferit atât de mult din cauza naziştilor, dacă se doreşte ca aceste lucruri să mai fie tolerate”, a postat el.

Ministerul de Interne de la Praga a reacţionat anulând un contract de închiriere pentru un spaţiu de depozitare pentru editură, o fostă firmă de stat.

Consiliul local din Praga a anulat deja un contract de închiriere pentru un magazin de desfacere al editurii în aprilie, invocând motive etice.

Citește și: Lovitură pentru Călin Popescu Tăriceanu! Decizie în urma atacului la Klaus Iohannis

Editura Nase vojsko, care înseamnă „armata noastră”, a provocat furie şi în trecut scoţând la vânzare căni cu Hitler. Poliţia a anunţat la momentul respectiv că nu a identificat un motiv pentru a formula acuzaţii şi a închis cazul.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

ÎPS Teodosie nu e singur: Încă un episcop a săvârșit slujba de Odovanie a Învierii în noaptea de marți spre miercuri – FOTO

Publicat

in

De

Nu doar la Constanța Odovania praznicului Învierii Domnului a fost sărbătorită în mod deosebit, ci și la Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Buzău. După modelul adoptat de ÎPS Teodosie, un alt coleg din Sfântul Sinod, ÎPS Ciprian, arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit slujba în noaptea de marți spre miercuri, cu respectarea îndrumărilor bisericești și a măsurilor dispuse de autorități pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.

După ce slujitorii Catedralei „Înălțarea Domnului” au oficiat slujba Vecerniei unită cu Litia, începând cu ora 22:30 a urmat Utrenia, conform Arhiepiscopiei. După miezul nopții, Înaltpresfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în pridvorul lăcașului de cult. Cântările liturgice au fost interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

Citește și: A trecut un an de la condamnarea fostului lider PSD! Când ar putea fi eliberat Liviu Dragnea

La final, Înaltpreasfinția Sa a adresat un cuvânt de învățătură și binecuvântare credincioșilor prezenți la slujbă.

„Ne-am salutat, în această noapte, pentru ultima oară, în anul mântuirii 2020, cu salutul pascal: «Hristos a înviat!», întrucât Sfânta Liturghie pe care am săvârșit-o, cu prilejul Odovaniei praznicului Învierii Domnului, încheie perioada pascală de 40 zile, pe care am parcurs-o trecând prin experiențe inedite, inclusiv în plan bisericesc.

Am suferit cu toții din pricina restricțiilor impuse de pandemie, ne-am încurajat unii pe alții cu speranța că vom depăși momentele dificile ale vieții sociale, însă trebuie să recunoaștem că o umbră de mâhnire planează încă asupra chipurilor noastre, ca efect al constrângerilor la care am fost supuși timp de mai bine de două luni.

Citește și: Eugen Teodorovici a luat foc după declarația făcută de Florin Cîțu privind pensiile: Nu e normal ca un drept cuvenit printr-o lege să fie pur și simplu tăiat

Desigur, alta a fost atmosfera din noaptea Învierii, în anii precedenți, dar anul acesta am experimentat ceva cu care nimeni dintre bunicii și părinții noștri nu s-a mai confruntat. Ne-a ajutat însă Dumnezeu să trecem relativ bine peste necazurile generate de această criză medicală fără precedent, ne-a întărit întru răbdare și iată-ne împreună la această slujbă deosebită, asemănătoare celei din noaptea Sfintelor Paști, împărtășindu-ne de bucuria și lumina Sfintei Învieri a lui Hristos.

Am înțeles încă o dată că, în vremuri de restriște, altă nădejde de scăpare nu avem decât pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Cel ce, prin propria moarte, a biruit moartea și puterile iadului, din iubire infinită față de noi, oamenii păcătoși și neascultători, și ne-a încredințat că menirea noastră este aceea de a sălășlui împreună cu El, în Împărăția cerurilor. Din acest motiv, prin participarea responsabilă la Sfânta Liturghie, ne hrănim duhovnicește cu cuvântul Său, transmis prin glasul Evangheliei, dar, mai ales, ne unim cu Hristos, prin împărtășirea cu Sfântul Trup și Scumpul Său Sânge, în Sfânta Taină a Euharistiei, care este însăși inima Bisericii Creștine Ortodoxe”, a spus ierarhul.

Citește și: Lovitură pentru Călin Popescu Tăriceanu! Decizie în urma atacului la Klaus Iohannis

În continuare, Chiriarhul locului a reliefat mesajul fiecărui text evanghelic duminical ce s-a citit la Sânta Liturghie, în perioada dintre Sfintele Paști și Înălțare.

„În primele trei duminici ale acestei perioade pascale, ni s-au reamintit textele referitoare la arătările Mântuitorului Hristos de după Înviere, către femeile mironosițe și Sfinții Săi Ucenici, pe care a dorit să-i încredințeze că El a înviat din morți cu adevărat, având același Trup, însă spiritualizat sau pnevmatizat, așa cum vor fi și trupurile noastre la obșteasca înviere.

Citește și: A trecut un an de la condamnarea fostului lider PSD! Când ar putea fi eliberat Liviu Dragnea

În duminicile a patra, a cincea și a șasea, Hristos Domnul ni S-a descoperit ca Doctorul prin excelență al sufletelor și al trupurilor noastre, când l-a vindecat de paralizie pe slăbănogul de la scăldătoarea Vitezda; ca Mesia Cel prezis de profeții Vechiului Testament, când Și-a afirmat identitatea Sa dumnezeiască în fața unei femei samarinence, rostind cuvintele: «Eu sunt [Mesia], Cel ce vorbesc cu tine» (Ioan 4, 26) și ca Lumină a lumii (cf. Ioan 9, 5), când i-a redat vederea orbului din naștere la izvorul Siloamului din Ierusalim.

În fragmentul evanghelic pe care l-am ascultat în această noapte, Mântuitorul Iisus Hristos ne-a îndemnat să credem în Lumină, dacă dorim să fim fii ai Luminii (cf. Ioan 12, 36), pentru că El a venit în lume ca tot cel ce crede în El să nu rămână în întunericul necunoștinței de Dumnezeu (cf. Ioan 12, 46).

Citește și: Eugen Teodorovici a luat foc după declarația făcută de Florin Cîțu privind pensiile: Nu e normal ca un drept cuvenit printr-o lege să fie pur și simplu tăiat

Dar, pentru a ne împărtăși cu adevărat de lumina lui Hristos, se cuvine să reflectăm cu mai multă responsabilitate la condiția noastră de creștini, înfiați de Părintele ceresc prin jertfa Fiului Său, asumată de noi prin Taina Sfântului Botez, săvârșită în numele Preasfintei Treimi, când am devenit fii ai lui Dumnezeu după har. Se impune să rămânem statornici în dreapta credință și să confirmăm prin faptele iubirii jertfelnice identitatea noastră de frați mai mici ai lui Hristos”, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.

Toți credincioșii aflați în curtea Catedralei Arhiepiscopale „Înălțarea Domnului” din Buzău au primit candele cu Sfânta Lumină de la Ierusalim, adusă și anul acesta în țara noastră.

Citește și: Lovitură pentru Călin Popescu Tăriceanu! Decizie în urma atacului la Klaus Iohannis .

.content-imagecontent-imagecontent-image

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

Mioveni

În Trend