Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Impozitare globală minimă de 15%: Irlanda anunță săptămâna “decisivă”

Publicat

in

Irlanda, care încă nu a semnat acordul negociat în cadrul OCDE privind impozitarea minimă globală asupra multinaționalelor, a afirmat miercuri că săptămâna viitoare va fi „decisivă”, după un G7 al miniștrilor de Finanțe pe această temă, potrivit AFP.

De fapt, este programată o întâlnire OECD pentru vineri, 8 octombrie, cu țările care aderă la proiectul de lege privind impozitul, unde se vor stabili parametrii finali ai reformei care au rămas în curs de desfășurare pentru moment, precum și aderarea sau nu a țărilor care nu au semnat încă.

Problema cu privire la rata exactă a impozitării la nivel mondial a profiturilor, al cărei minim este stabilit la 15%, trebuie să fie decisă în special.

“Mă aștept ca săptămâna viitoare să fie un moment important în negocierile care au loc de câțiva ani”, a declarat Pascal Donohoe reporterilor din Dublin, spunând că va vedea “dacă este posibil un acord până la sfârșitul săptămânii viitoare”.

“Am făcut multe progrese în ceea ce privește punctele importante referitoare la impozitarea internațională. Nu lăsați ocazia unui acord major să scape săptămâna viitoare. O putem realiza”, a reacționat, la rândul său, ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, într-o declarație trimisă AFP.

Irlanda nu este membru al G7, dar Pascal Donohoe a participat la această întâlnire virtuală în calitate de președinte al Eurogrupului, a cărui întâlnire este programată luni și marți la Luxemburg.

Anunțat la începutul lunii iunie, proiectul de reformă este unul istoric și introduce un impozit mondial de cel puțin 15% asupra profiturilor celor mai mari firme internaționale și de a distribui drepturile de impozitare a acestor companii mai echitabil.

Aprobat de G20 în iulie, acesta a fost semnat pe 31 august de 134 de țări, dar nu și de Irlanda, care prosperă cu o rată de impozitare avantajoasă de 12,5%. Nici Ungaria și Estonia nu au semnat textul.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Namibia a depistat varianta Omicron a coronavirusului în 18 din cele 19 eşantioane secvenţiate în noiembrie

Publicat

in

De

Namibia a depistat varianta Omicron a coronavirusului în 18 din cele 19 eşantioane a căror secvenţiere genomică a fost realizată între 11 şi 26 noiembrie, a comunicat luni Ministerul Sănătăţii, transmite Reuters.

Chiar dacă această ţară a secvenţiat un număr destul de mic de eşantioane virale, rezultatele sugerează că varianta Omicron, semnalată mai întâi în statele vecine Africa de Sud şi Botswana la sfârşitul lunii trecute, este înalt prevalentă şi în Namibia.

Cazurile de infectare cu Omicron au fost depistate cu precădere în capitala Windhoek şi în jurul acesteia, regiune în care au fost înregistrate 536 din cele 695 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 în primele cinci zile din decembrie.

Al 19-lea eşantion secvenţiat provine de la o persoană infectată cu varianta Delta.

Oamenii de ştiinţă din Africa de Sud şi din alte ţări se grăbesc să determine dacă varianta Omicron este mai contagioasă, provoacă forme mai grave ale bolii sau este mai rezistentă la vaccinurile actuale.

‘Trebuie să rămânem în gardă cât timp aşteptăm investigaţii suplimentare în legătură cu această variantă’, a indicat Ministerul Sănătăţii din Namibia într-un comunicat, potrivit Agerpres.ro.

Namibia a intrat în alertă ridicată în privinţa Omicron după ce varianta a fost identificată în Japonia şi Cehia la două persoane cu istoric de călătorie în această ţară din sud-vestul continentului african.

Namibia, unde sunt vaccinate cu schema completă doar în jur de 318.000 de persoane din populaţia de 2,5 milioane de locuitori, a avertizat luna trecută că mai mult de 268.000 de doze de la AstraZeneca şi Pfizer sunt în pericol să fie distruse din cauza ritmului lent al vaccinării.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

SURSE | Liderii coaliției, aproape de acord: Taxarea specială a multinaționalelor, din 2022. Bani pentru educație și sănătate

Publicat

in

De

Liderii coaliției de guvernare s-au întâlnit luni, 6 decembrie, pentru a discuta despre bugetul de stat pe anul 2022. Conducerile PSD, PNL și UDMR sunt aproape să ajungă la un acord cu privire la taxarea specială a marilor companii.

UDMR a propus ca, pe o perioadă de 3 ani, să se aplice un impozit de 1% pentru firmele care înregistrează o cifră de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro. PSD a fost de acord cu ideea, reticențe existând din partea PNL. În discuțiile de luni seara, liderii celor trei partide sunt însă aproape să accepte introducerea acestei taxe începând cu 2022, potrivit unor surse din cadrul coaliției.

Această măsura ar asigura un plus de 4,9 miliarde de lei pentru bugetul de stat, potrivit calculelor din coaliție. Acești bani ar urma să fie folosiți pentru cheltuielile din domeniul educației și al sănătății, au precizat surse din coaliție pentru stiripesurse.ro.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend