Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Împăcarea anului în politică? Primarul Mihai Chirica anunţă final de ‘gâlceavă politică’ în relaţia cu USR-PLUS

Avatar

Publicat

in

Edilul din Iaşi Mihai Chirica şi lider al organizaţiei judeţene PNL a declarat că a aflat cu bucurie vestea că reprezentanţii USR-PLUS, consilierii locali, au răspuns pozitiv invitaţiei de a discuta proiectele pentru Iaşi şi consideră că e vremea ca formaţiunile să uite de „gâlceava politică”.

„Am primit cu bucurie vestea că, după mai bine de şase luni de la alegerile locale, consilierii locali USR-PLUS răspund invitaţiei de a discuta şi despre proiectele Iaşului. Salut această deschidere şi voi fi foarte atent la proiectele pe care alianţa USR-PLUS le propune, pentru ca acestea să reflecte viziunea majorităţii ieşenilor şi să răspundă dorinţei acestora de a avea un oraş prosper şi respectat. Totodată, voi încerca să îmi ofer întreaga experienţă pentru a-i informa şi instrui pe cei intraţi mai nou în politica ieşeană în legătură cu ceea ce înseamnă aparatul administrativ, serviciile publice oferite de administraţia locală, legislaţia în domeniu, precum şi modalitatea de conlucrare între cei implicaţi. Doar pentru interesul cetăţenilor Iaşului, interes pentru care suntem dispuşi să negociem cu orice formaţiune politică, delegaţia consilierilor locali ai PNL va fi prezentă la sediul Primăriei Municipiului Iaşi duminică, 11 aprilie 2021, începând cu ora 12.00, pentru a clarifica modalitatea de colaborare într-un mod responsabil şi productiv”, a afirmat primarul Mihai Chirica, printr-un comunicat de presă remis sâmbătă News.ro.

El a adăugat că există o listă de proiecte pe termen scurt, mediu şi lung pentru dezvoltarea Iaşiului elaborate de el şi de consilierii PNL.

„În calitate de primar ales din partea PNL împreună cu consilierii noştri, am adus deja în atenţia publică o listă de proiecte pe termen scurt, mediu şi lung pentru dezvoltarea în continuare a oraşului: modernizarea străzilor şi trotuarelor, crearea de locuri de parcare sub- şi supraterane, extinderea spaţiilor verzi,  cumpărarea de mijloace de transport ecologic (tramvaie, autobuze electrice şi troleibuze), crearea de benzi unice pentru mijloacele de transport public şi de noi piste pentru biciclete, modernizarea iluminatului public, susţinerea şcolii prin modernizarea şi construirea de creşe, grădiniţe şi şcoli, susţinerea culturii, modernizarea şi crearea de noi spaţii de joacă, modernizarea şi construirea de săli şi terenuri de sport etc. Aceasta este viziunea liberală de dezvoltare a oraşului, completată cu sprijinirea mediului de afaceri local, indiferent de domeniul de activitate”, a completat edilul din Iaşi.

Acesta a mai spus că va coordona o echipă desemnat de Biroul Politic Local care să lucreze în interesul ieşenilor, dincolo de interesele oricărui om politic sau formaţiuni politice.

„Din calitatea de primar ales al ieşenilor şi de preşedinte al Organizaţiei Municipale a PNL Iaşi voi coordona echipa desemnată de Biroul Politic Local, astfel încât interesul ieşenilor să primeze asupra intereselor oricărui om politic sau oricărei formaţiuni politice. Consider că este timpul să uităm gâlceava politică, să ne aplecăm cu adevărat asupra proiectelor oraşului şi să demonstrăm responsabilitate şi competenţă în susţinerea şi implementarea acestora. De asemenea, cu tot respectul cuvenit, fac apel la consilierii locali USR-PLUS să înţeleagă că, indiferent de partidul din care fac parte, îmi doresc ca unul dintre aceştia să devină partenerul meu politic şi colegul meu de muncă, din funcţia de viceprimar. Este dorinţa legitimă a oricărui politician ca, atunci când se află la guvernare, să ocupe o funcţie de conducere în eşalonul al doilea al administraţiei locale şi de a avea onoarea de a reprezenta ieşenii din poziţia de viceprimar”, a mai precizat Mihai Chirica.

Liberalul i-a invitat pe cei de la USR-PLUS să susţină ulterior discuţiei de duminică o conferinţă de presă împreună la sediul Primăriei Iaşi ca să le prezinte oamenilor concluzia întâlnirii.

„Vreau ca în echipă, împreună cu viceprimarii şi cu consilierii locali, să le arătăm tuturor că ştim ce dorim, că vrem şi putem să realizăm lucruri frumoase pentru ieşeni! Vom avea multă treabă, dar eu ştiu să lucrez în echipă şi îi voi sprijini pentru a nu-şi pierde timpul şi nici scopul pentru care au fost aleşi! După finalizarea discuţiilor de duminică, 11 aprilie 2021, propun delegaţiei USR-PLUS să susţinem împreună o conferinţă de presă în interiorul sediului Primăriei Municipiului Iaşi, pentru a le prezenta ieşenilor concluziile întâlnirii”, a conchis Chirica.

În ultima perioadă au fost dispute între PNL şi USR-PLUS la nivel local, cu privire la măsurile pentru Iaşi. Astfel, un exemplu ar fi faptul că în Iaşi, consilierii locali au respins proiectul care viza alocarea de noi fonduri pentru clubul de fotbal Politehnica Iaşi, şedinţa de consiliu fiind extrem de tensionată, cu acuze între edilul liberal Mihai Chirica şi reprezentanţii USR-PLUS.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Probleme pentru China: înregistrează cea mai mică creștere a populației din istorie

Avatar

Publicat

in

De

Creşterea populaţiei în China în ultimul deceniu a scăzut la cel mai mic nivel în rapoartele oficiale ce datează din anii 1950, alimentând astfel presiunile asupra Beijingului de a intensifica stimulentele pentru cupluri să aibă mai mulţi copii şi să evite un declin inevitabil, scrie Reuters.

Creşterea a încetinit de când a fost introdusă politica „un copil” la finalul anilor 1970. Rezultatele recensământului din 2020, publicate marţi, arată că numărul populaţiei din China continentală a crescut cu 5,38%, la 1,41 miliarde, informează News.ro.

La recensământul din 2010, a fost observată o creştere de 5,84%, la 1,34 de miliarde de locuitori, iar la toate celelalte şase recensăminte oficiale, derulate din 1953, creşterea era de peste 10%.

Aceste noi cifre reprezintă faptul că nu a fost atins obiectivul stabilit în 2016, ca populaţia să ajungă până în 2020 la 1,42 de miliarde. În urmă cu cinci ani, China a înlocuit politica „un copil” – iniţial impusă pentru a oprit explozia demografică la acel moment – cu o limită de doi copii.

În ultimele luni, presa chineză de stat a relatat că populaţia ar putea începe să se micşoreze în următorii câţiva ani. Organizaţia Naţiunilor Unite a prezis că numărul oamenilor care trăiesc în China continentală va atinge un vârf în 2030 înainte să scadă.

La finalul lunii aprilie, ziarul Financial Times a scris că numărul populaţiei a scăzut de fapt în 2020 faţă de anul anterior, citând surse apropiate acestui subiect.

Numărul înregistrat în 2020 a fost de fapt puţin mai mare decât 1,4005 miliarde în 2019, estimat de un sondaj oficial mai redus ale cărui rezultate au fost anunţate în februarie anul trecut.

China şi-a arătat mai mult timp îngrijorarea faţă de creşterea populaţiei sale pe măsură ce căuta să îşi consolideze creşterea economică şi să impulsioneze prosperitatea.

În actualul recensământ a fost observată o creştere neaşteptată a procentului tinerilor – 17,95% din populaţie avea vârsta sub 14 ani în 2020, faţă de 16,6%, în 2010.

Rata naşterilor, în scădere

Din 2016 până în 2019, rata anuală a naşterilor a cunoscut o scădere, cu excepţia anului 2016. China nu a dezvăluit încă procentul pentru 2020.

„Un declin puternic al numărului naşterilor este o chestiune sigură şi toate dovezile susţin acest lucru”, a spus Huang Wenzheng, expert în demografie de la think-tank-ul Center for China and Globalization din Beijing. „Nu este nevoie de un recensământ publicat pentru a stabili că ţara se confruntă cu o scădere masivă a naşterilor”.

Chiar dacă populaţia Chinei nu a scăzut în 2020, a mai spus expertul, „o va face în 2021, în 2022 sau foarte curând”.

Cuplurile din mediul urban, mai ales cele formate din persoane născute după 1990, îşi preţuiesc independenţa şi carierele mai mult decât creşterea unei familii, în ciuda presiunii părinţilor de a avea copii.

Creşterea cheltuielilor de întreţinere în marile oraşe chineze a descurajat de asemenea cuplurile să aibă copii.

Potrivit unui raport din 2005, o familie avea nevoie de 490.000 de yuani (74.838 de dolari) pentru a creşte un copil în China. În 2020, presa locală scria că acest cost a crescut la 1,99 milioane de yuani, de patru ori suma din 2005.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Dan Barna se visează din nou preşedinte: ‘Dacă acest guvern va avea succes, voi fi într-o poziţie în care opţiunea va fi pe masă’

Avatar

Publicat

in

De

Vicepremierul Dan Barna a declarat, luni, în legătură cu o eventuală candidatură la preşedinţia României în 2024, că dacă Guvernul va avea succes, va fi într-o poziţie în care această opţiune “va fi pe masă”, în caz contrar, şansele vor fi “destul de mici”.

“Să luăm lucrurile în logica firească. În momentul de faţă sunt vicepremier în Guvernul României şi obiectivul meu este ca această campanie de vaccinare să aibă succes şi acest Guvern să treacă România de pandemie şi să o reaşeze pe o direcţie de creştere şi stabilitate economică de care avem cu toţii disperată nevoie. În funcţie de performanţa guvernării, o să vorbim şi de candidaturi viitoare, dacă va fi cazul. Pe termen scurt, anul acesta, avem în faţă Congresul USR PLUS în care, într-adevăr, îmi doresc să continui”, a declarat Dan Barna la Digi24, întrebat dacă intenţionează să candideze la preşedinţie, potrivit Agerpres.
El a spus că dacă guvernarea nu va fi de succes, şansele de a avea o candidatură credibilă vor fi “destul de mici”.

“În mod pragmatic, dacă acest guvern va avea succes, voi fi într-o poziţie în care opţiunea va fi pe masă. Dacă acest guvern şi guvernarea din care fac parte şi performanţa mea, până la urmă, nu vor fi unele de succes, eu zic că şansele de a avea o candidatură credibilă vor fi destul de mici. Şi atunci, de asta spun: nu vreau să vorbim de 2024 la momentul acesta, pentru că nu doar eu, noi, România, Guvernul, coaliţia mai avem în faţă doi ani în care e nevoie să se întâmple nişte lucruri importante pentru ţară, după care vorbim şi de candidatura la preşedinţia României”, a adăugat vicepremierul.

Barna a mai spus că doreşte să continue în proiectul USR PLUS.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend