Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ieșirea României din băncile controlate de Rusia, pe agenda Guvernului: Fondurile de pensii NN, BCR și BRD – printre principalii investitori

Publicat

in

​Guvernul vrea să adopte miercuri două proiecte de lege pentru ieșirea României din două bănci controlate de Rusia: Banca Internațională de Investiții (BII) și Banca Internațională de Cooperare Economică (BICE). România vrea să facă acest pas în coordonare cu alte țări UE membre în aceste bănci și anunțul a creat dificultăți de lichiditate celor două bănci și blocarea conturilor de către Clearstream, care ar putea duce la insolvență.

Acord BII in Vietnam in prezenta lui Vladimir PutinFoto: BII

Cele două proiecte de lege aflate pe agenda Guvernului propun denunțarea acordurilor interguvernamentale prin care România a devenit stat membru în cele două bănci internaționale controlate de Rusia, potrivit unor Memorandumuri aprobate în data de 3 martie 2022 de președintele Klaus Iohannis.

Ce implicații va avea ieșirea României din Banca Internațională de Investiții (BII)

În privința Băncii Internaționale de Investiții (BII), proiectul de lege vizează denunțarea acordului interguvernamental privind înființarea băncii semnat la Moscova în 1970.

Statele membre ale BII sunt: Republica Bulgaria, Republica Cuba, Republica Cehă, Ungaria, Mongolia, România, Federaţia Rusă, Republica Slovacă şi Republica Socialistă Vietnam. Sediul central al băncii se află la Budapesta, Ungaria.

Capitalul subscris total al BII este de 2 miliarde de euro, din care capitalul subscris vărsat este de 426,2 milioane euro.

Capitalul subscris vărsat de România este de 26,10 milioane de euro, iar capitalul subscris nevărsat este de 50,59 milioane de euro.

Potrivit Memorandumului adoptat în martie de Iohannis, Guvernul României va urmări coordonarea cu Cehia, Slovacia și Bulgaria, în scopul unei ieșiri simultane din BII și stabilirii unor modalități similare de ieșire.

Conform prevederilor documentare statuare, la retragerea din acționariat, statului membru i se scade valoarea capitalului vărsat și anume 26,1 milioane euro, fiind valoarea obligațiilor față de bancă.

Ministerul de Finanțe spune că nu se poate defini, momentan, impactul financiar și că pentru un calcul exact ar trebui contractat un auditor extern.

Astfel, se propune ca eventualele cheltuieli ocazionate de retragerea din acționariatul BII , precum și cele privind asistența tehnică și juridică să fie asigurate din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Finanțelor.

Portofoliul de titluri de valoare emise de BII pe piața românească este de aprox. 1,4 miliarde de lei (aprox. 273 milioane de euro), datorie emisă în moneda națională.

Printre principalii investitori în activele BII se numără: NN Pensii, cel mai mare investitor; BCR Erste Asset Management, BRD Asset Management, Banca Transilvania, BRD Pensii, BCR Pensii, BT Asset Management etc.

  • „Având în vedere contextul geo-politic actual, coroborat cu scăderea rating-urilor BII de către agențiile de rating, există posibilitatea afectării calității titlurilor emise de bancă pe piața românească.
  • Acest lucru poate avea implicații de ordin social, ținând cont de faptul că fondurile de pensii sunt cei mai mari investitori în obligațiuni emise de BII pe piața românească”, se arată în nota de fundamentare.

2. Implicațiile ieșirii României din Banca Internațională de Cooperare Economică (BICE)

În cazul Băncii Internaționale de Cooperare Economică (BICE), proiectul de lege vizează denunțarea Convenției privind decontările multilaterale în ruble transferabile şi organizarea Băncii Internationale de Colaborare Economică, încheiată la Moscova, la 22 octombrie 1963.

Statele membre BICE sunt: Republica Bulgaria, Republica Cehă, Mongolia, Polonia, România, Federaţia Rusă, Republica Slovacă şi Republica Socialistă Vietnam.

Capitalul subscris total al BICE este de 400 milioane euro, din care capitalul subscris vărsat este de 200 milioane euro.

Capitalul subscris vărsat de România este de 14,23 milioane euro, iar capitalul subscris nevărsat este de 14,23 milioane euro.

Și în acest caz, memorandumul semnat în luna martie de Iohannis prevede coordonarea cu Polonia, Cehia, Slovacia şi Bulgaria, în scopul asigurării unei ieşiri simultane din BICE şi al stabilirii unor modalităţi similare de ieşire, care să asigure o protecţie corespunzătoare a intereselor acestor state.

Procedura de retragere presupune retragerea din Convenţie şi din Bancă, printr-o notificare transmisă Consiliului Băncii. Notificarea trebuie transmisă cu cel puţin 6 luni anterior datei preconizate pentru retragerea din Convenţie şi din Bancă, perioadă în care trebuie reglementate aspectele financiare reciproce.

Nici aici nu se știe impactul financiar exact, fiind necesar un auditor extern.

Conform prevederilor documentelor statutare, la retragerea din acționariat, statului membru care se retrage i se scade din valoarea capitalului vărsat, și anume 14,23 milioane de euro, valoarea obligațiilor față de Bancă.

Eventualele cheltuieli vor fi suportate tot de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului de Finanțe.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Video – Furtunile au făcut ravagii în Toscana. Doi oameni au murit în nordul Italiei

Publicat

in

De

Două persoane au murit în urma furtunilor puternice care s-au abătut asupra regiunii Toscana din Italia, potrivit relatărilor apărute joi în presă, informează DPA, scrie Agerpres. Un bărbat şi o femeie au fost loviţi de arbori prăbuşiţi în oraşul de coastă Carrara.

Preşedintele regiunii Toscana, Eugenio Giani, a publicat o înregistrare pe Twitter cu un carusel care se învârte necontrolat din cauza vântului puternic în oraşul Piombino. Imagini cu autovehicule avariate de arbori doborâţi au apărut de asemenea pe reţelele de socializare.

Pompierii au înregistrat peste 150 de intervenţii în nordul provinciei vestice Liguria şi în Toscana până joi la amiază. Provincia centrală Emilia-Romagna a fost de asemenea afectată dramatic de furtuni. Vremea extremă a avariat clădiri şi a provocat pene de curent în anumite regiuni.

O avertizare meteorologică de furtună a fost emisă pentru întreaga regiune de nord a Italiei, precum şi pentru porţiuni din centrul Italiei. Mai multe persoane au fost rănite în urma ploilor torenţiale însoţite de intensificări ale vântului de peste 100 de kilometri pe oră.

Italia s-a confruntat cu vreme extremă pe întreaga perioadă a verii. În timp ce incendiile forestiere afectează regiuni sudice cum ar fi Sicilia şi insula Pantelleria, nordul ţării se confruntă în prezent cu ploi torenţiale şi furtuni după o perioadă prelungită de secetă.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Franţa îşi argumentează opoziţia faţă de realizarea unui gazoduct care să lege Peninsula Iberică de Europa Centrală

Publicat

in

De

Franţa se delimitează categoric de interesul manifestat de Germania, Spania, Portugalia şi de Comisia Europeană asupra construirii unui gazoduct care să lege Peninsula Iberică de Europa Centrală şi este foarte reticentă faţă de ideea revitalizării proiectului gazoductului MidCat, abandonată în anul 2019, această poziţie fiind exprimată marţi de Ministerul francez al Tranziţiei Ecologice, relatează agenţia EFE.

Ideea gazoductului MidCat a fost lansată în anul 2013 şi acesta ar fi urmat să lege regiunea spaniolă Catalonia de sud-estul Franţei. Dar în lipsa unui acord privind finanţarea şi a unui sprijin real din partea Franţei, care nici atunci nu era convinsă de utilitatea proiectului, în 2019 acesta a fost în cele din urmă abandonat.

În plus, un studiu de fezabilitate comandat de Comisia Europeană concluzionase în 2018 că o asemenea infrastructură, cu un cost estimat de peste 440 de milioane euro, nu ar fi nici rentabilă şi nici necesară.

Dar în noul context generat de războiul din Ucraina şi de sancţiunile europene împotriva Rusiei, care implică riscul sistării livrărilor de gaze ruseşti, plus ambiţiile UE de a-şi diminua dependenţa energetică faţă de Rusia, această idee a fost recent readusă în discuţie, potrivit Agerpres.ro.

Primul care a pledat recent pentru construirea unui astfel de gazoduct este cancelarul german Olaf Scholz, a cărui ţară se numără printre membrele UE cele mai dependente faţă de gazele ruseşti şi caută intens alternative.

Însă Franţa a semnalat că, în primul rând, realizarea unui proiect de acest fel ar necesita mulţi ani înainte de a deveni operaţional, fiind nevoie de studii şi de lucrări, nemaivorbind de eventuala opoziţie a populaţiei de pe traseul conductei şi a asociaţiilor ecologiste, situaţie semnalată şi în analizele premergătoare deciziei din 2019 de renunţare la acest proiect.

De asemenea, un astfel de proiect ar necesita costuri semnificative, de ”cel puţin 3 miliarde de euro”, mai justifică Parisul opoziţia sa faţă de respectivul gazoduct.

Franţa propune în schimb construirea unor terminale pentru gaze naturale lichefiate (GNL) în părţile de nord şi de est ale Europei, în special în Germania, şi mai ales a unor terminale flotante temporare (cum este cel care ar urma să fie dat în folosinţă peste un an în portul francez Le Havre), considerând că acestea ar ”reprezenta investiţii mai mici şi mai rapide” care să permită înlocuirea gazului rusesc.

Parisul consideră inoportună o investiţie într-un gazoduct exploatabil zeci de ani în condiţiile în care UE şi-a propus reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin reducerea consumului de combustibili fosili, printre care şi gazul natural, estimând aşadar că o asemenea investiţie ar fi contrară obiectivelor de mediu ale UE.

În acest sens, guvernul francez manifestă îndoieli că, din punct de vedere tehnic, respectivul gazoduct ar putea fi în viitor convertit pentru transportul hidrogenului verde, aşa cum pledează Spania, ţară care de asemenea susţine revigorarea proiectului MidCat.

Prin urmare, ”toate aceste elemente trebuie să facă obiectul unui dialog între statele membre (ale UE) implicate pentru a ţine cont atât de provocările solidarităţii europene care sunt esenţiale, dar şi de obiectivele noastre climatice”, concluzionează Ministerul francez al Tranziţiei Ecologice.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend