Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Ieșire de ultim moment a lui Raed Arafat: ‘Premierul este persoana care supraveghează aplicarea măsurilor din timpul pandemiei’

Avatar

Publicat

in

Secretarul de stat în cadrul Ministerului de Interne, Raed Arafat, a explicat că Grupul tehnico – ştiinţific doar înaintează propuneri către CNSU care la rândul său ia decizii care ulterior se transformă în acte normative. ”Pentru orice situaţie complexă, cum e pandemia, conducerea şi coordonarea trebuie să fie una unitară, integrată”.

Raed Arafat a făcut, vineri seară, precizări, într-un mesaj pe Facebook, după ce fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu şi fostul secretar de stat în minister Andreea Moldovan au afirmat că ştia despre modificarea criteriilor de carantinare, acestea fiind discutate în Grupul tehnico – ştiinţific.

Arafat a precizat că Grupul a fost înfiinţat cu mult înainte de pandemie şi are un Regulament de funcţionare în care se spune clar că deciziile luate nu devin executorii, ci trebuie trimise CNSU pentru avizare.

”Grupul tehnico – ştiinţific nu ia decizii de la sine şi le execută. Deciziile grupului pleacă ca propuneri către CNSU condus de primul ministru unde se dă aprobare sau se pot modifica nişte criterii pe care noi le propunem, în alt sens, pentru a ieşi hotărârea CNSU, iar unele dintre aceste decizii sunt transformate în acte normative cum ar fi Hotărâri de Guvern sau  chiar OUG.  Există la alineatul 6 (din Regulamentul de funcţionare al Grupului Tehnico – Ştiinţific – n.r.) că în situaţii excepţionale sau când e un pericol iminent se pot aplica deciziile Grupului, dar cu informarea CNSU. Nu a fost cazul”, a declarat Raed Arafat.

Acesta a adăugat că, în 23 martie, Grupul tehnico – ştiinţific a avut o şedinţă în care s-au discutat criteriile de carantinare, dar nu s-a luat o decizie.

”Şedinţa a avut mai multe discuţii. A fost convocată şi după ce am primit şi mai multe recomandări de la INSP care trebuiau discutate în cadrul Grupului şi în cadrul şedinţei s-au discutat criteriile şi, într-adevăr, s-a discutat asupra unuia dintre aceste criterii şi asta este numărul de locuitori într-o localitate care  să fie considerată ca localitate mare, 50.000 sau 100.000.

Şi votul a fost să fie considerat numărul de 100.000 de locuitori în cadrul Grupului, dar asta  nu a însemnat aprobarea întregului set de criterii care a apărut în ordin. De altfel, orice şedinţă se termină cu o decizie. Decizia nu prevede aprobarea criteriilor, ci doar aprobarea  criteriilor propuse de INSP în ce priveşte programul de weekend şi orele la care se opreşte circulaţia în timpul weekendului şi alte aspecte în ce priveşte sălile de sport şi fitness, dar nimic despre criteriile de carantinare.

Iar dacă citim decizia, aceasta spune că «în cursul zilei  23.03.2021 se va propune emiterea unei hotărâri CNSU cu privire la stabilirea unor măsuri necesare a fi aplicate în unităţile de învăţământ», asta era pentru partea de învăţământ, apoi, până la data de 25 martie 2021 se va propune emiterea unei  hotărâri CNSU privind adoptarea unor măsuri necesare a fi aplicate în vederea răspândirii SARS CoV-2. În cadrul CNSU au fost modificări, nu s-a adoptat orele propuse de noi în Grup, ci s-au adoptat ore mai târzii şi nu s-a adoptat măsura interdicţiei circulaţiei în afara localităţii, în weekend”, a declarat Arafat.

Secretarul de stat a explicat că inclusiv INSP avea unele dubii asupra unor criterii discutate în Grupul tehnico – ştiinţific.

”În 9 aprilie a fost trimisă o adresă de la INSP la Ministerul Sănătăţii care atrage atenţia asupra unui criteriu care nu poate fi calculat la nivelul UAT-urilor şi INSP spune că nu va putea calcula acest indicator. Asta înseamnă că INSP era cu dubii asupra unor criterii. Asta arată de ce nu a fost emisă decizia de a propune criteriile către CNSU din şedinţa din 23 martie”, a mai precizat Arafat.

Secretarul de stat apreciază că ”pentru orice situaţie complexă cum e pandemia, conducerea şi coordonarea trebuie să fie una unitară, integrată”

”Ăsta este lanţul în care mergem în decizii, aşa am mers şi pe durata pandemiei, aşa am lucrat în sensul în care pentru orice situaţie complexă, cum e pandemia, conducerea şi coordonarea trebuie să fie una unitară, integrată. Cine integrează toate aceste decizii? Da, este o parte operaţională, avem CNCCI, avem DSU, Ministerul Sănătăţii, dar  cel mai important este că avem CNSU condus de primul ministru. Primul ministru este persoana care supraveghează aplicarea acestor reguli şi supraveghează faptul că toate aceste măsuri să fie integrate într-un fel între ministere şi între entităţi, prin CNSU”, A MAI TRANSMIS Arafat.

Fostul secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, Andreea Moldovan, a afirmat vineri că indicii de carantinare din ordinul care a provocat scandalul soldat cu demiterea ministrului Sănătăţii au fost discutaţi cu Institutul Naţional de Sănătate Publică şi cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

La rândul său, Vlad Voiculescu a menţionat că ordinul a fost un pretext pentru îndepărtarea sa şi a Andreei Moldovan din minister, menţionând că nu era nevoie de avizul CNSU, iar dacă cineva ar fi trebuit să îl anunţe pe premier, acela era şeful DSU, Raed Arafat, informează news.ro.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Andrei Caramitru: ‘Față de sistemul Islamic și China, în vest există conceptul de nație, de partide, de alegeri, de dezbatere și de drepturile omului’

Avatar

Publicat

in

De

Andrei Caramitru, fost consilier al liderului USR, Dan Barna, a făcut o scurtă comparație între sistemul Islamic, China și țările vestice din Europa.

”Dacă îl cititi pe Kissinger o sa aflați ca sistemele politice din vest, țările islamice si China NU sunt compatibile:

– În vest exista conceptul de nație (care e separată de biserica), de partide, de alegeri, de dezbatere, de drepturile omului. Chestie istorică – de la democrația ateniană și senatul roman. Nici nu ne imaginam alt model.

– În Islam, statul este același lucru cu biserica. Constituția e de fapt Coranul. Exista un anumit grad de dezbatere permis (prin ideea de Uumah) dar in cadrul sistemului asta și pe baza preceptelor religioase. Ideea de națiune nu exista – contează nația islamica universală. Infidelii trebuie convertiți – Războiul este sfânt și e obligatoriu.

– În China, statul este nația. Democrația este de neimaginat. Sistemul funcționează pe baza de meritocrație (oricine poate ajunge mare sef in stat, prin examene și tot). Insa ăștia așa selectionați sunt in mod natural puși sa decida pentru ceilalți. Nu ai voie sa te revolți pentru ca devii un pericol absolut. China, considera ei, este “Middle Kingdom” adică este între Dumnezeu și celelalte nații, e natural sa domine pe absolut toți ceilalți, asta e ordinea naturală.

Aici e marea problema. Pentru ca – așa cum pentru noi sistemul Islamic sau chinezesc este total străin și inacceptabil – la fel este sistemul nostru pentru ei. Și faliile astea (care exista de peste 1500 de ani deja) vor rămâne pentru multe generații de acum încolo. E inevitabil. Ideea e sa înțelegem și sa ne apărăm și protejam. Atât”, a scris Andrei Caramitru pe Facebook.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Crimă șocantă în Argeș – Și-a omorât soția și copilul în curtea bisericii, apoi a încercat să își ia viața

Avatar

Publicat

in

Un bărbat de 42 de ani este bănuit a omorât un copil de 15 ani și pe mama lui, în curtea unei biserici din județul Argeș, apoi a încercat să își ia viața

Surse judiciare au declarat că băiatul de 15 ani a fost găsit, duminică, mort, cu răni la cap, pe marginea unui drum din comuna Mihăiești. Puțin mai târziu, mama lui a fost găsită cu gâtul tăiat, în curtea bisericii. „Erau concubini. Copilul era dintr-o relație anterioara, nu era fiul lui. Nu exista ordin de protecție. Din primele date, nu au fost sesizări la Poliție, anterior acestui eveniment”, arată surse apropiate din anchetă.

Bărbatul, în vârstă de 42 de ani, s-a certat cu soția atât de rău încât a scos un cuțit și a înjunghiat-o. Copilul de 15 ani, martor la incident, a încercat să își salveze mama dar s-a ales și el cu lovituri de cuțit. Rănit fiind, minorul a fugit și s-a prăbușit în fața bisericii unde a fost prins de tata și dat cu capul de asfalt.

Imediat ce i-ar fi ucis pe cei doi, suspectul, un bărbat de 42 de ani, a încercat să își ia viața.

„ IPJ Argeș a fost sesizat cu privire la faptul că în timp ce se afla în curtea unei biserici din com. Mihăiești, sat Drăghici, un bărbat și-a agresat soția și fiul în vârstă de 15 ani, aplicându-le mai lovituri de cuțit, în urma cărora ambele victime au decedat. Ulterior, agresorul a încercat să se sinucidă, însă a fost imobilizat de către polițiști. Se fac cercetări”, precizează IPJ Argeș.

Starea acestuia este gravă, spun sursele citate, dar a ajuns la spital în viață.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend