Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Ieșire a lui Octavian Berceanu: ‘Cărei mafii ne adresăm? În doi ani noi intrăm în colaps cu depozitarea deșeurilor, iar asta e o evidență’

Publicat

in

România va intra în doi ani în colaps cu depozitarea deşeurilor, a atras atenţia, marţi, într-o conferinţă de specialitate, Octavian Berceanu, expert de mediu şi fost Comisar General al Gărzii Naţionale de Mediu (GNM).

„Ar mai fi o problemă destul de aspră – cea a deşeurilor. În doi ani noi intrăm în colaps cu depozitarea deşeurilor, iar asta e o evidenţă. Întreb: cărei mafii de adresăm? Există cercetări jurnalistice care ne spun clar că avem de ales între două mafii. Cărei mafii ne adresăm? E o întrebare legitimă. Eu, să zic, primar al Bucureştiului, ce fac? Am văzut acum un OUG care transferă responsabilitatea deşeurilor către primăriile de sector.

E o încurajare a unei structuri mafiote pe faţă, prin acest OUG. Nu există niciun menajament din partea ministerului (Mediului, Apelor şi Pădurilor, n.r.), pentru că există un mod de funcţionare optim în ceea ce înseamnă industria deşeurilor. Noi ne uităm totdeauna la cetăţean. Hai să ne uităm la economia circulară şi jucătorii de acolo. Ce au nevoie să vină cei din economia circulară la nivel european să investească în Bucureşti? Au nevoie de materie primă şi de trasabilitatea deşeurilor, şi de un oarecare echilibru. Noi avem nişte mafii care duc deşeurile pe gropi…”, a punctat Berceanu.

Specialistul de mediu a menţionat, totodată, că există la nivelul Capitalei probleme legate de lipsa unei strategii metropolitane.

„Mai există nişte probleme vizavi de calitatea aerului şi modul cum funcţionează instituţiile pe depozitarea deşeurilor din construcţii şi şantiere. În pandemie aveam cote alarmante de poluare pe timpul serii când nu circula nicio maşină pe stradă, am ieşit să văd ce se întâmplă, pe vremea când eram consilier general, în 2000. Erau cozi la semafoare cu maşini care transportau nisip, materiale de construcţii, din demolări, fără nicio prelată deasupra şi circulau cu 90 – 100 km/h prin Bucureşti şi dimineaţa aveai două degete de praf pe marginea şoselei.

Atunci, instituţiile statului ar fi trebuit să intervină. Nu au intervenit şi nici nu cred că vor interveni în formula de faţă. Mai avem câteva probleme legate de industria urbană şi periurbană din Bucureşti. Cu drag s-ar muta oamenii la marginea Bucureştiului, în Ilfov, dar noi nu avem o strategie metropolitană, nu avem un plan urbanistic metropolitan care să alinieze toate aceste lucruri. Aerului nu poţi să-i pui o barieră între Bucureşti şi Ilfov, cum nici deşeurile generate în Ilfov să rămână doar acolo”, a explicat expertul de mediu.

În ceea ce priveşte soluţiile de mobilitate moderne ce pot aplicate inclusiv în Bucureşti, fostul şef al GNM a amintit de sistemul de carsharing, prin intermediul căruia câteva zeci de maşini personale ar putea ieşi din trafic.

„Există o parte de mobilitate mai nouă în Europa – carsharing-ul. O maşină de carsharing poate scoate 30, 40, 50 de maşini din trafic într-o zi şi ăsta este un lucru foarte bun. În ceea ce priveşte maşinile electrice, prima problemă este unde la încarci? Instituţiile nu au făcut nimic până în momentul de faţă ca să creeze acele prize sau borne pentru maşinile electrice. Există locuri în acestea pot fi încărcate, de exemplu în parcările supermarketurilor. În cartiere pot fi înfiinţate aceste borne, dar nu se întâmplă nimic.(…) Astfel, toată zona asta de carsharing şi maşini electrice este blocată.

Cu toate că avem un Program Rabla… Ce înseamnă Rabla? Ai scos 50.000 de maşini dintr-o metropolă care erau rable, adică stăteau pe marginea drumului sau în parcare sau în curtea omului şi ai introdus echivalentul lot pe piaţă. Vorbim despre automobile care merg, elimină noxe… Chiar dacă e maşină electrică, pentru că în momentul frânării nişte particule de pe plăcuţele de frână rămân pe carosabil şi sunt ridicate de curenţii de aer şi ajung în plămânii noştri. Primăriile şi Primăria Generală nu au făcut mare lucru. Instituţiile la fel. Atunci există iniţiative private”, a afirmat Berceanu.

Autorităţi, ONG-uri, experţi şi companii participă, marţi, la evenimentul de lansare a Platformei de mediu pentru Bucureşti şi a Raportului de cercetare privind Starea mediului în Bucureşti, organizată de Fundaţia Comunitară Bucureşti, informează agerpres.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Uluitor! Andrei Gurulev dezvăluie prima țintă a lui Vladimir Putin în cazul unui nou război mondial

Publicat

in

De

Un apropiat al lui Vladimir Putin, deputatul Dumei de Stat a Rusiei, Andrei Gurulev, a avertizat că Londra va fi primul oraș care va fi bombardat în cazul unui nou război mondial.

Londra va fi atacată de ruși

Postul britanic Sky News a atras atenția asupra anunțului lui Gurulev, făcut în cadrul  emisiunii de la Pervîi Kanal.

În special, deputatul rus a spus că dacă blocada Kaliningradului va duce la război, Londra va fi prima care va suferi.

„Vom distruge întreaga constelație de sateliți spațiali inamici în timpul primei operațiuni aeriene. Nimănui nu-i pasă dacă sunt americani sau britanici, i-am vedea pe toți ca membri ai NATO”, a amenințat el.

„În al doilea rând, vom slăbi întregul sistem de apărare antirachetă, peste tot și cu 100%”, a adăugat Gurulev.

Atac dur la adresa lumii anglo-saxone

El a mai spus că Federația Rusă nu va „începe” cu Varșovia, Parisul sau Berlinul. „Prima lovitură va fi împotriva Londrei. Este absolut clar că amenințarea la adresa lumii vine de la anglo-saxoni”, spune aliatul lui Putin.

Anterior, premierul britanic Boris Johnson a spus că țările G7 și aliații NATO nu ar trebui să încurajeze Ucraina să accepte condiții de pace nefavorabile în timp ce războiul brutal al Rusiei se prelungește.

Conducerea britanică sprijină activ Ucraina în lupta împotriva agresiunii ruse, ajutând, inclusiv cu arme. De la începutul invaziei pe scară largă a Federației Ruse, Johnson a reușit să viziteze Kievul de două ori, conform b1tv.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Ieșire a Emiliei Șercan: ‘Nu mai poate fi verificat de CNATDCU. Ne-a confirmat tuturor că teza sa de doctorat e plagiată’

Publicat

in

De

Jurnalista de investigație Emilia Șercan, cea care a dezvăluit că premierul Nicolae Ciucă și-a plagiat teza de doctorat, a declarat sâmbătă, pentru B1 TV, că prim-ministrul încearcă, printr-o acțiune în instanță, să blocheze analiza tezei sale de către o instituție a statului. Când vor fi alegerile prezidențiale și foarte probabil Ciucă va candida, el va spune că plagiatul e doar o acuzație de presă, căci nicio instituție nu s-a pronunțat în acest sens. Numai că nicio instituție nu se pronunță tocmai pentru că Ciucă are grijă să blocheze orice analiză, a explicat Șercan.

Premierul a obținut deja verdicte favorabile în instanță. În primul dosar nu poate fi făcută contestația nici acum pentru că judecătorul întârzie motivarea. Același magistrat, însă, a considerat că dosarul trebuie judecat în regim de urgență.

Recent, Marius Iosif, judecătorul care a anulat toate sesizările de plagiat depuse la CNATDCU în cazul doctoratului premierului Ciucă, a făcut cerere de pensionare.

Emilia Șercan, reacție după ce Ciucă a blocat prin instanță verificarea tezei sale de doctorat

„Nu mai poate fi verificat de CNATDCU, care e un organism științific. Eu am spus și repet: premierul Ciucă și-a făcut un mare de serviciu. Prin această acțiune în instanță, prin care reușește în mod chestionabil, cel puțin, să blocheze analiza tezei sale, și-a făcut un mare deserviciu. Ne-a confirmat tuturor că teza sa de doctorat e plagiată.

Ce încearcă dl Ciucă acum au încercat și alte persoane care au fost acuzate de plagiat: încearcă blocarea prin justiție a unui verdict. Practic, o să vină și o să spună, când foarte posibil o să candideze la președinție peste 2 – 3 ani, când vor fi alegeri, că e o acuzație de presă, dar nicio instituție a statului nu a dat un verdict”, a explicat Emilia Șercan.

Iar Ciucă va susține atunci că acuzația de plagiat e doar o acuzație de presă, fără a fi confirmată de o instituție a statului, tocmai pentru că el acum a avut grijă să blocheze orice verificare.

Încă un fapt bizar din primul dosar în cazul Ciucă

Jurnalista a vorbit apoi de secretomania din jurul acestor dosare, apoi a susținut că la primul dosar Ministerul Educației nu poate face apel pentru că judecătorul nici acum nu și-a motivat decizia. Asta deși același magistrat a judecat speța în regim de urgență.

„Sunt foarte curioasă cum va motiva dl judecător Iosif această decizie pe care a luat-o.

Eu am făcut solicitare la Curtea de Apel, să văd primul dosar și am făcut solicitate să văd și pe al doilea. La primul mi s-a refuzat accesul la dosar pe motiv că se află la judecător pentru motivare.

Un dosar de suspendare stă sub semnul urgenței. Dacă vă uitați pe portalul instanțelor de judecată, în primul dosar care viza suspendarea înregistrării sesizărilor de plagiat, termenul a fost preschimbat cu 4 – 7 zile tocmai pentru a fi de urgență judecat de un judecător. Acest judecător, care a preschimbat termenul și a considerat că e urgență foarte mare, de patru luni nu motivează sentința”, a mai spus Emilia Șercan, conform b1tv.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend