Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Ieșire a lui Nicolae Ciucă: ‘Peste 3 milioane de cetățeni ucraineni ne-au trecut granițele în ultimele 12 luni. Războiul nu s-a încheiat, din păcate, iar noi vom continua să oferim sprijinul nostru Ucrainei și refugiaților’

Publicat

in

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, vineri la prezentarea Raportului privind eforturile şi realizările României în domeniul asistenţei umanitare a refugiaţilor, al drepturilor copilului şi al altor categorii vulnerabile pe anul, referitor la criza refugiaţilor ucraineni, că „războiul nu s-a încheiat, din păcate, iar noi vom continua să oferim sprijinul nostru Ucrainei şi refugiaţilor”. Şeful Executivului a adăugat că suntem în etapa în care trebuie să existe o abordare orientată pe măsuri de integrare temporară sau pe termen mediu şi lung, în care „refugiaţii ucraineni să poată trăi o viaţă independentă în ţara noastră, integraţi în câmpul muncii şi copiii beneficiind de educaţie şi viaţă socială”.

„Aşa cum a subliniat şi domnul Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, sunt patru teme foarte importante. Mă refer la coordonarea crizei umanitară a refugiaţilor din Ucraina, coordonarea luptei împotriva traficului de persoane, primul şi cel mai amplu program guvernamental pentru siguranţa şi sprijinirea copiilor din grijă pentru copii şi reforma în domeniul capacităţii legale a persoanelor cu dizabilităţi.

Încă o dată, îmi exprim bucuria de a fi alături de dumneavoastră tocmai pentru că ştiu faptul că aceste domenii complexe, de altfel, aflate în coordonarea doamnei consilier de stat Mădălina Turza, au putut genera rezultatele despre care vom vorbi şi pe care dumneavoastră le veţi aprofunda în timpul acestei întâlniri.

Şi doresc să subliniez un aspect foarte important şi anume acela al realizării unui parteneriat de excepţie care s-a dezvoltat între Guvernul României, între autorităţile locale, agenţiile Organizaţiei Naţiunilor Unite, misiunile diplomatice din România, societatea civilă şi, nu în ultimul rând, mediul privat şi cetăţenii României, pentru că am avut nenumărate activităţi unde am putut să ne bucurăm de sprijinul individual al cetăţenilor noştri”, a afirmat Nicolae Ciucă, vineri la la prezentarea Raportului privind eforturile şi realizările României în domeniul asistenţei umanitare a refugiaţilor, al drepturilor copilului şi al altor categorii vulnerabile pe anul, la Palatul Victoria.

El a mai spus că România va continua să sprijine Ucraina, în contextul războiului şi va gestiona lucrurile legate de refugiaţii ucraineni.

„Ucraina – a trecut aproape un an de la momentul izbucnirii conflictului din Ucraina, iar România a fost prezentă în linia întâi din primul moment şi continuă să sprijine consistent efortul global al lumii libere pentru Ucraina şi valorile democraţiei. Peste 3 milioane de cetăţeni ucraineni ne-au trecut graniţele în ultimele 12 luni dintre care peste 2,5 milioane au beneficiat de sprijin direct de la Guvernul României sau de la partenerii noştri, fie că vorbim de transport gratuit de hrană, îmbrăcăminte, adăpost, cazare pe termen lung, ajutor financiar de urgenţă, zeci de mii de intervenţii şi servicii medicale şi sociale gratuite, acces la piaţa muncii şi în şcolile româneşti sau de garanţia siguranţei oferite de statutul de protecţie temporară oferit de ţara noastră.

România a fost şi va rămâne spaţiul de siguranţă şi linişte pentru valurile de refugiaţi ucraineni. Ne-am asumat din prima clipă rolul de partener de încredere european şi internaţional, care nu numai că delimitează războiul de pace şi stabilitate, dar a oferit şi cele mai importanţe coridoare, la propriu şi la figurat, de sprijin internaţional pentru Ucraina, punând la dispoziţie infrastructura noastră naţională rutieră, feroviară, fluvială şi maritimă”, a explicat Ciucă.

„Solidaritatea noastră s-a transformat în sprijin concret şi, în primul rând, pentru că am înţeles drama prietenilor şi vecinilor noştri ucraineni. Pornind de la nevoia lor de ajutor, am generat o viziune şi o strategie clară de răspuns la criza refugiaţilor, bazată pe două faze de intervenţie: intervenţia de urgenţă şi cea de-a doua, răspunsuri pe termen mediu şi lung pentru integrarea refugiaţilor, care a presupus o colaborare extinsă cu toţi partenerii sociali de tip ”all society response”.

România a fost prima ţară din Uniunea Europeană care a adoptat un plan naţional de măsuri de incluziune şi protecţie a refugiaţilor pe termen mediu şi lung şi a propus statelor europene un model de leadership şi coordonare la nivel politic în domeniul integrării refugiaţilor, concretizat în „Platforma de la Bucureşti”, care oferă spaţiul de dialog la nivel înalt pentru această situaţie umanitară fără precedent. Am învăţat şi multe lecţii în anul care s-a scurs pe fondul acestei crize fără precedent.

Am văzut şi testat limitele sistemului nostru de asistenţă şi, uneori, ale capacităţii logistice sau de resurse umane. Şi aici s-a văzut valoarea parteneriatului extins cu agenţiile Organizaţiei Naţiunilor Unite, societatea civilă şi mediul privat, pentru că împreună am putut fi complementari şi a fost capabili să livrăm un răspuns coerent şi eficient. Sunt convins că despre toate acestea doamna consilier va oferi mai multe detalii pe timpul dezbaterilor de astăzi. Războiul nu s-a încheiat, din păcate, iar noi vom continua să oferim sprijinul nostru Ucrainei şi refugiaţilor.

Însă acum, suntem în etapa în care trebuie să avem o abordare orientată pe măsuri de integrare temporară sau pe termen mediu şi lung, în care refugiaţii ucraineni să poată trăi o viaţă independentă în ţara noastră, integraţi în câmpul muncii şi copiii beneficiind de educaţie şi viaţă socială”, a mai precizat premierul.

Referitor la subiectul privind combatarea traficului de persoane, Ciucă a reiterat că „acest subiect rămâne o prioritate pe agenda mea şi a Guvernului României”.

„Faptul că prin această coordonare de la nivelul Cancelariei am reuşit, anul trecut, să îmbunătăţim ratingul de ţară al României la nivelul Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii este o recunoaştere a acestui angajament şi a efortului depus în acest sens. Doresc însă să menţionez foarte clar că nu ne vom opri aici. Am lucrat intens în anul 2022 să avem un nou mecanism de identificare şi referire a victimelor traficului de persoane – primul acord guvernamental de formare a medicilor de urgenţă pentru a depista timpuriu victimele.

Avem, pentru prima dată, un plan integrat de acţiune pentru a răspunde tuturor recomandărilor internaţionale în acest domeniu şi un grup de lucru special destinat prevenirii şi combaterii traficului de persoane în rândul refugiaţilor din Ucraina. Sunt doar câteva dintre elementele unui amplu efort de coordonare şi implicare a tuturor partenerilor, care va continua susţinut, pentru că, aşa cum am mai spus, avem toleranţă zero pentru traficul de persoane”, a mai explicat prim-ministrul.

De asemenea, premierul Ciucă a adus în discuţie şi programele guvernamentale de sprijinire a copiilor.

„Copii şi dizabilitate – Mă bucur că, în ciuda tuturor elementelor complexe care au marcat anul 2022, nu am neglijat nevoia de a oferi siguranţă copiilor şi persoanelor cu dizabilităţi. Avem, iată, instrumentele de sprijin eficiente şi utile pentru copii, precum numărul unic 119 pentru copiii neglijaţi, exploataţi, abuzaţi. Ro-Alert, „Copil dispărut” şi, desigur, asigurăm peste 70.000 de ore de terapie gratuită pentru copii şi un sistem prin care persoanele adulte cu dizabilităţi intelectuale nu vor mai fi deprivate de capacitatea legală. Adică, se pot angaja, se pot căsători, pot vota şi pot decide asupra vieţii lor, cu mai mult sau mai puţin sprijin”, a mai declarat Ciucă, conform news.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Valeriu Stoica, fost președinte PNL, despre situația pensiilor speciale: ‘În spatele acestei chestiuni se ascunde lenea. Foarte mulți vor să intre în Poliție, în Armată pentru că vor ieși repede la pensie’

Publicat

in

Valeriu Stoica, fost președinte al PNL și fost ministru al Justiției, a vorbit desper actuala situație a pebsiilor soeciale.

PNL și PSD nu au curajul să intervină asupra pensiilor speciale, a spus fostul președinte al liberalilor, Valeriu Stoica, pentru Digi24, citează STIRIPESURSE.ro.

Partidele sunt pe nicovala opiniei publice și au deasupra mai multe ciocane – ciocanul Comisiei Europene, ciocanul acestor categoriile profesionale care luptă să-și păstreze pensia de serviciu. Și, ca urmare, PNL, PSD nu au curajul să pună mâna pe acest cartof fierbinte. Fiecare încearcă să îl arunce spre celălalt, să bage mâna în foc să ia cartoful.

În spatele acestei chestiuni se ascunde lenea. Foarte mulți vor să intre în Poliție, în Armată pentru că vor ieși repede la pensie și după aceea vor putea să facă altceva. Încurajarea nemuncii”, a spus Valeriu Stoica, la emisiunea „În fața ta”.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a afirmat, joi, după o vizită de lucru în Prahova, că România nu are un sistem distorsionat de pensii speciale faţă de ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană, el punctând şi că dacă se ajunge la o reformă „dură”, există „riscul de depopulare” a unor „sisteme de importanţă strategică pentru România”.

Pensionarii au dreptul la pensie, a transmis și președintele României, Klaus Iohannis. El a solicitat coaliției de guvernare să găsească acea soluție astfel încât sistemul să fie sustenabil și peste 20 de ani.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Corina Crețu, după accidentul feroviar din Gara CFR Galați: ‘Guvernul trebuie să acorde o prioritate maximă sectorului transportului – rutier și feroviar’

Publicat

in

Europarlamentarul Corina Creţu a declarat, după accidentul feroviar produs sâmbătă seara în Gara CFR Galaţi că este imperios necesară capacităţii administrative a CFR în vederea implementării sistemului european de management al traficului feroviar (ERTMS).

Europarlamentarul Corina Creţu a atras atenția că Guvernul trebuie să acorde o prioritate maximă sectorului transportului înainte de a se petrece o tragedie majoră.

Din păcate, un alt grav accident feroviar s-a produs în această seară, de această dată la Galați.

”România este ţara europeană cu cea mai mare rată de mortalitate”

Spuneam pe 3 martie, când a avut loc un accident similar în județul Teleorman, din care au rezultat 12 răniţi şi multe pagube materiale, că Guvernul trebuie să acorde o prioritate maximă sectorului transportului – rutier și feroviar în primul rând – înainte de a se petrece o tragedie majoră!

România este ţara europeană cu cea mai mare rată de mortalitate în sistemul de transport – în primul rând pe autostrăzi, însă, având în vedere starea deplorabilă a infrastructurii feroviare, trebuie să fim conştienţi că oricând s-ar putea înregistra un accident de nivelul celui din Grecia.

În timpul mandatului meu de Comisar European, am aprobat proiectul major din sectorul feroviar Radna-Gurasada-Simeria, dar am spus tot timpul că alocarea de 1.3 Miliarde de EUR din Fondul de coeziune (sau 87 % din bugetul pentru transportul feroviar) unui singur proiect contribuie, într-adevăr, la reuşita segmentului de transport din POIM- Programul Operațional Infrastructura Mare- 2014-2020, însă nu este în regulă că aceasta reușită se bazează în mare pe un singur proiect. Nu am cunoștință despre lansarea unor serii de investiţii noi în materialul rulant.

”Niciunul dintre proiectele feroviare finalizate nu poate fi considerat ca fiind funcţional”

În această privinţă, este imperios necesară consolidarea capacităţii administrative a CFR în vederea implementării sistemului european de management al traficului feroviar (ERTMS).

Potrivit unui studiu realizat de către Comisia Europeană, niciuna dintre investiţiile semnificative efectuate în sisteme de semnalizare feroviară nu a fost încă dată în folosinţă, punându-se astfel în pericol viaţa pasagerilor şi împiedicând creşterea vitezei de deplasare funcţionale pentru traficul feroviar. Fără un sistem ERTMS funcţional, niciunul dintre proiectele feroviare finalizate nu poate fi considerat ca fiind funcţional. De asemenea, pentru a remedia această situaţie, Autoritatea Feroviară Română (AFER), organismul care este responsabil de verificarea instalării corecte a ERTMS, trebuie să fie mobilizată urgent şi să-şi consolideze capacitatea administrativă pentru a face faţă acestei cerinţe.

Întreţinerea investiţiilor în domeniul transporturilor este o alt obiectiv foarte important.

Este bine cunoscut faptul că bugetele actuale destinate întreţinerii reţelelor rutiere şi feroviare din România nu sunt suficiente. Trebuie să se găsească mai multe surse de finanţare noi pentru întreţinere, cu scopul de a proteja investiţiile din fondurile ESI şi de a asigura o reţea de transport de înaltă calitate în România. În timp ce Ministerul Fondurilor Europene reprezintă autoritatea de management, Ministerul Transporturilor este un organism intermediar în cadrul POIM şi, prin urmare, trebuie să îşi asume mai multe responsabilităţi.

În acest sens, este important să se accelereze pregătirea unui portofoliu lărgit de proiecte mature ce ar putea fi finanţate atât din PNRR, cât și din Programul Operațional de Transport 2021-2027 (în valoare de 9,6 miliarde de euro), care nu a fost lansat, deși banii pot fi cheltuiți de mai bine de un an și jumătate.

În PNRR sunt alocate 3,5 miliarde de euro modernizarii infrastructurii de transport și sper ca acest lucru să fie demarat urgent, având în vedere că perioada de contractare în PNRR poate fi făcută până în decembrie 2024, iar realizarea efectivă până la finalul anului 2026.

”E vorba de proiecte mult întârziate”

Îmi pare extrem de rău că toate semnalele mele de alarmă nu au fost și nu sunt luate în considerare, ca și în cazul spitalelor regionale. E vorba de proiecte mult întârziate, în domenii-cheie pentru orice societate: transport și sănătate.

Sincere condoleanțe familiei îndoliate ca urmare a încetării din viața a doamnei conductor.

Îmi exprim solidaritatea și compasiunea fata de toți cei implicați în accidentul din aceasta seară!, a scris Corina Creţu, sâmbătă pe Facebook.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend