Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Ieșire a lui Klaus Iohannis: ‘Nicio reformă nu poate fi înfăptuită fără a investi în tineri, în profesorii lor și, astfel, în viitorul nostru. Este cea mai benefică investiție pe care noi toţi o putem face!’

Publicat

in

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, luni, un mesaj în cadrul Transforming Education Summit, organizat la New York, Statele Unite ale Americii, în marja celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, informează Administraţia Prezidenţială. „România se angajează să îşi adapteze sistemul de învăţământ la nevoile actuale şi emergente. De altfel, suntem în etapa de implementare a unui demers substanţial de reformă, bazat pe rezultatele unei ample consultări intitulate «România Educată»”, a declarat şeful statului.

„Pe măsură ce impactul pandemiei de COVID-19 se atenuează, lăsând loc unor noi şi dificile provocări globale, trebuie să decidem asupra politicilor care sunt necesare pentru a vindeca lumea. Eforturile noastre din aceste zile ar trebui să deschidă calea pentru o guvernanţă mai bună, la nivel global. Construirea unui viitor sustenabil este o componentă-cheie în acest demers. Reuşita depinde, fireşte, într-o mare măsură, de asigurarea unei educaţii incluzive de calitate.

Trebuie să ne pregătim cetăţenii pentru provocările generate de schimbările economice, de schimbările climatice şi de noile realităţi sociale, protejând, în acelaşi timp, drepturile fundamentale şi participarea activă ale cetăţenilor. De aceea, mă bucur că acest Summit se concentrează pe tema educaţiei, pe toate componentele sale. România se angajează să îşi adapteze sistemul de învăţământ la nevoile actuale şi emergente. De altfel, suntem în etapa de implementare a unui demers substanţial de reformă, bazat pe rezultatele unei ample consultări intitulate «România Educată».

Peste 10.000 de cetăţeni au fost implicaţi activ, această consultare devenind cel mai incluziv proces de creionare a politicilor din domeniu şi generând viziunea pentru educaţia românească la orizontul anului 2030”, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis.

El a mai spus că la acest Summit, România a evidenţiat tema procesului de predare şi a carierei didactice.

„Profesorii sunt inima educaţiei. Ca parte a reformelor recente, România s-a angajat să le asigure profesorilor din societatea noastră o pregătire iniţială şi continuă adecvată, salarii motivante şi un statut profesional înalt. De asemenea, facem eforturi să oferim profesorilor o mai mare autonomie în organizarea activităţilor şcolare. Participarea profesorilor la procesul decizional este esenţială pentru implicarea lor în transformarea sistemelor noastre educaţionale.

În ultimul an, am iniţiat în România un proces de reflecţie asupra educaţiei privind schimbările climatice şi dezvoltarea durabilă. Acesta s-a transformat într-o viziune strategică concretă, integrând în procesul educaţional filosofia Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. În această privinţă, tânăra generaţie este un aliat puternic! Rolul profesorilor rămâne însă esenţial pentru a ne asigura că toţi copiii dobândesc competenţele necesare pentru a proteja resursele şi frumuseţea planetei noastre”, a completat preşedintele Iohannis.

Şeful statului a adăugat că „transformarea educaţiei presupune atingerea provocărilor globale actuale, aflate în creştere exponenţială, cu toate resursele pe care le are educaţia, pentru a încuraja progresul, pacea şi prosperitatea”.

„Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să ne asigurăm că prioritizăm educaţia în politicile noastre, inclusiv în domeniul sensibil al finanţării publice. Nicio reformă nu poate fi înfăptuită fără a investi în tineri, în profesorii lor şi, astfel, în viitorul nostru. Este cea mai benefică investiţie pe care noi toţi o putem face!”, a conchis Preşedintele României, conform news.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

Sanatate

Ce este zeolitul?

Publicat

in

Ce este zeolitul

Zeolitul este numele dat cenușii vulcanice cristalizate care a apărut cu mii de ani în urmă, când vulcanii și-au erupt magma în lacuri sau oceane. O fuziune a lavei vulcanice și a apei alcaline a dus la formarea mai multor tipuri diferite de cristale de zeolit.

Astăzi, Zeolitul se găsește în cavitățile bazaltice din zonele vulcanice din întreaga lume. Acesta este obținut pentru uz industrial și medical în SUA, Turcia, Slovacia, Iordania, Japonia, Coreea de Sud, China și alte țări. Furnizori precum Marika Müller au procese speciale de filtrare în producția lor.

Ce se întâmplă cu metalele grele din zeolite?

Health Ranger a afirmat că zeolitul brut, extras și ambalat pentru vânzare, are concentrații ridicate de aluminiu și plumb. Acest lucru este adevărat pentru unii furnizori. Zeolitul superior (de calitate alimentară) trebuie să provină dintr-un sit foarte pur (în cazul nostru, din munții din sudul Turciei). Trebuie să fie testată, spălată și purificată – un proces costisitor și îndelungat pentru a elimina produsele nedorite de metale grele.

Este ca și cum ați cumpăra un burete care este deja plin de apă. Nu va absorbi mai multă apă și nu vă este de folos. Așa că aveți grijă la micii vânzători online care oferă zeolit ieftin.

Nu toate companiile își purifică zeolitul în acest mod – doar cele etice!

Așadar, ce se întâmplă în organism?

Atunci când zeolitul este ingerat, fie prin capsule, fie fiind amestecat cu apă și înghițit, acesta trece neatins prin stomac și ajunge în intestinul subțire, unde îmbracă vilozitățile (micile protuberanțe păroase care asimilează produsele alimentare). Particulele de zeolit poartă o sarcină negativă și atrag particulele cu sarcină opusă, în funcție de ordinea lor în seria electrochimică. Acesta este modul în care Zeolitul atrage la el metale grele, toxine, paraziți și altele asemenea. Le le leagă de punctele deschise ale cristalului și acestea sunt eliminate în fecale sau urină. Astfel, organismul este detoxificat.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Criza energetică și venirea frigului îi împinge pe polonezi la măsuri disperate: ‘Oamenii sunt speriați, au început să adune orice poate fi ars’

Publicat

in

De

Atunci când Paulina Mroczkowska a observat o grămadă din ce în ce mai mare de gunoaie în curtea vecinului de peste stradă, principala sa îngrijorare nu a fost cum au fost colectate deşeurile, ci cum vor fi utilizate.

40 de oraşe din Polonia se numără printre cele 100 de oraşe cu cea mai proastă calitate a aerului din Uniunea Europeană din cauza folosirii cărbunelui la încălzirea locuinţelor. Însă acum lipsa cărbunelui şi creşterea costului vieţii îi determină pe oameni să ardă alternative, inclusiv deşeuri domestice, transmite Bloomberg.

„Situaţia a devenit atât de gravă în ultima perioadă încât poţi să simţi cum gunoaiele sunt arse în fiecare zi, ceea ce este complet nou. Este îngrijorător să te gândeşti ce se va întâmpla atunci când se va face frig cu adevărat„, spune Paulina Mroczkowska, o mamă cu trei copii care trăieşte la Jablonna, o suburbie din nordul capitalei Varşovia.

În timp ce războiul Rusiei în Ucraina a scos la lumină fragilitatea securităţii energetice a Europei, Polonia se confruntă cu un risc suplimentar: eforturile destinate combaterii poluării merg în sens invers într-o ţară cu cele mai multe decese premature care au legătură cu poluarea aerului.

Guvernul polonez, care a suspendat temporar controalele privind calitatea aerului, analizează posibilitatea de a distribui măşti de protecţie anti-poluare la iarnă. Luna trecută, Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS), cea mai importantă formaţiune din cadrul coaliţiei de guvernare din Polonia, a sugerat că oamenii trebuie să facă tot ce pot pentru a beneficia de căldură şi „este nevoie să putem arde orice, exceptând anvelope şi alte lucruri care sunt la fel de dăunătoare„.

Unele municipalităţi din Polonia au început să relaxeze restricţiile de mediu introduse în ultimii ani. De exemplu, în Cracovia o adunare regională a autorizat luna trecută arderea oricăror materiale, de la cărbune şi până la gunoaie, până la începutul lui 2024. Aceasta în condiţiile în care anterior poliţia din Cracovia a început să folosească drone echipate cu camere video pentru a verifica coşurile de fum pentru semnale că gospodăriile ard în mod ilegal deşeuri.

Sondajele de opinie arată că 60% dintre gospodării nu au suficiente stocuri de cărbune pentru a trece iarna, susţine Piotr Siergiej, purtător de cuvânt la o reţea de activişti de mediu Polski Alarm Smogowy. „Oamenii sunt speriaţi, au început să adune orice poate fi ars„, spune Piotr Siergiej.

Este vorba de lignit, lemn, turbă şi gunoi. Nowy Sacz, o localitate din sudul Poloniei, se confruntă cu o situaţie fără precedent în condiţiile în care municipalitatea colectează o cantitate de deşeuri mai mică decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, a dezvăluit primarul Ludomir Handzel. Aceasta în condiţiile în care localitatea respectivă s-a clasat pe primul loc în rândul celor mai poluate 334 de oraşe şi localităţi urmărite de Agenţia Europeană de Mediu

Am constatat o scădere semnificativă a gunoiul colectat, în special când vine vorba de materiale care, cel puţin teoretic, ar putea fi arse precum hârtie, carton şi ambalaje: îi vom amenda pe cei care încearcă să ne otrăvească pe noi şi copiii noştri„, a spus Ludomir Handzel.

Polonia, o ţară cu 38 de milioane de locuitori, înregistrează anual peste 40.000 de decese premature din cauza poluării aerului.

Kamil Sukiennik, care trăieşte la Nowy Dwor, la marginea Varşoviei, spune că smog-ul din cartierul său provine de la cei care îşi pun în funcţiune sobele în fiecare seară. Mirosul pătrunzător se resimte încă de acum, la începutul toamnei, când mercurul din termometre încă nu a coborât sub zero.

„Prin comentariile lor Guvernul şi Jaroslaw Kaczynski ” au declarat practic război atât mie cât şi întregii comunităţi căreia îi pasă de calitatea aerului. Nu vom tolera acest lucru”, a spus Kamil Sukiennik, care face parte din reţeaua de activişti de mediu Polski Alarm Smogowy, conform agerpres.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend