Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Identitatea bebelușului din faimosul caz „Roe v. Wade” a fost dezvăluită după jumătate de secol: „Mama mi-a spus că ar trebui să îi mulțumesc că nu m-a avortat; Niciodată!”

Publicat

in

Bebelușul conceput în urmă cu peste 50 de ani ce a stat la baza procesului rezultat în faimoasa decizie „Roe v. Wade” de eliminare a majorității restricțiilor plasate asupra avortului în Statele Unite este o femeie care vrea să își spună în sfârșit povestea, după jumătate de secol, relatează CNBC.

Shelley Lynn Thornton a decis să dezvăluie că a fost „bebelușul Roe” în „The Family Roe: An American Story”, o nouă carte scrisă de jurnalistul american Joshua Prager care va fi lansată pe 14 septembrie.

„Asocierea mea cu Roe a început și s-a sfârșit fiindcă am fost concepută”, declară Thornton în carte, potrivit publicației The Atlantic care a obținut o copie a sa înainte de lansarea în librării.

Procesul intentat de mama biologică a lui Thornton a dus în cele din urmă la decizia din 1973 a Curții Supreme a Statelor Unite care legalizat avortul la nivel național, chiar dacă femeia a păstrat în cele din urmă sarcina.

Atacarea legii de către o ospătăriță din Texas a dus la schimbarea legilor în toate statele americane, acestea fiind nevoite să elimine sau modifice legislația referitoare la avort după decizia luată cu o largă majoritate de 7-2 de judecătorii constituționali americani

Într-o întorsătură ironică a istoriei, Texasul se află din nou în centrul unei dispute privind avortul după ce Curtea Supremă a refuzat să blocheze o lege adoptată de legiuitorii acestui stat din sudul SUA care interzice întreruperile de sarcină după 6 săptămâni.

Departamentul american de justiție a anunțat joia trecută că va da în judecată statul Texas din cauza acestei legi.


Curtea Supremă a SUA (FOTO: Wikipedia)

Roe v. Wade

Revenind la Thornton, aceasta este fiica lui Norma McCorvey, femeia identificată în documentele juridice sub pseudonimul Jane Roe.

McCorvey, care și-a dezvăluit identitatea la puțin timp după finalizarea cazului de reper, a murit în 2017 la vârsta de 69 de ani după o viață marcată de controverse.

Aceasta s-a declarat inițial a fi o susținătoare a dreptului femeilor de a întrerupa o sarcină (tabăra „pro-choice” în SUA) însă în anii ’90 a declarat că este împotriva avortului („pro-life”) după ce s-a convertit la baptism și apoi la catolicism.

McCorvey a devenit una dintre cele mai cunoscute activiste anti-avort din SUA și a încercat chiar să obțină răsturnarea deciziei care îi poartă numele de către Curtea Supremă.

Însă într-o dezvăluire uluitoare făcută pe patul de moarte, McCorvey a dezvăluit că de fapt nu și-a schimbat opinia vizavi de avort dar că a primit sume exorbitante de bani de la o organizație religioasă pentru a pretinde că este anti-avort.

Căutarea fiicei pierdute

Thornton s-a născut într-un spital din Dallas în 1970, fiind al treilea copil al lui McCorvey deși aceasta nu i-a crescut pe niciunul dintre ei.

Shelley Lynn Thornton avea deja doi ani de zile în momentul în care a fost anunțată decizia Roe v. Wade și locuia cu părinții săi din Texas, simpla ei existență devenind un simbol pentru activiștii anti-avort ai vremii.

Mama adoptivă lui Thornton i-a spus acesteia încă din copilărie că a fost adoptată, ea relatând în noua carte că și-a dorit adesea să afle cine îi sunt părinții biologici.

McCorvey a început să își caute fiica în 1989, apărând la emisiunea „TODAY” pentru a-și exprima speranța că își va descoperi al treilea copil. Femeia le cunoscuse deja pe cele două fiice biologice ale sale dar avea doar informații vagi despre Thornton.

O investigație demarată de jurnaliștii de la National Enquirer a găsit-o pe Thornton, o adolescentă care trăia în apropierea orașului Seattle la momentul respectiv.

Ea a fost informată că este fiica biologică a lui McCorvey însă, la cererea ei, jurnaliștii nu i-au publicat numele în articolul pe care l-au publicat despre caz în 1989.

Thornton a început să „tremure și plângă” când a aflat că este copilul reclamantei din faimosul caz Roe v. Wade.


Protest împotriva restricționării avortului în SUA (FOTO: AFP / Getty Images / Profimedia)

„Pro-life” vs. „Pro-choice”

Dezbaterea privind avortul a intrat și în viața lui Thornton în 1991 când aceasta a rămas însărcinată la vârsta de 20 de ani. Ea a decis să păstreze copilul însă nu înțelegea de ce avortul ar trebui să fie „o preocupare a guvernului”.

În articolul National Enquirer ea a fost descrisă ca fiind „pro-life”, un lucru care a deranjat-o fiindcă ea le-a spus jurnaliștilor publicației doar că „nu își poate imagina să facă un avort”.

Însă pentru Thornton mișcarea pro-life reprezenta o „gloată de fanatici religioși care mergeau prin țară să protesteze”, potrivit cărții lui Prager care va fi lansată pe 14 septembrie.

Dar aceasta nu se considera nici „pro-choice”. „Norma (mama sa biologică) a fost pro-choice și lui Shelley i se părea că să facă un avort nu ar face-o cu nimic diferită față de mama sa”, scrie Prager.

„Nu îi voi mulțumi niciodată că nu m-a avortat”

Thornton, la rândul său mamă a trei copii care acum locuiește în Arizona, aproape că s-a întâlnit față în față cu McCorvey în 1994 înainte ca o conversație telefonică avută cu aceasta să deraieze întâlnirea.

McCorvey i-a spus la telefon tinerei că ar trebui să îi mulțumească pentru că nu a avortat-o.

„Reacția mea a fost ‘CE?! Ar trebui să îți mulțumesc că ai rămas gravidă…și apoi m-ai dat spre adopție?’”, a relatat aceasta pentru Prager.

„I-am spus că nici în ruptul capului nu îi voi mulțumi vreodată că nu m-a avortat”, i-a mai spus aceasta jurnalistului.

Thornton le-a cunoscut ulterior pe cele două surori vitrege ale sale însă nu s-a întâlnit niciodată cu McCorvey înainte de moartea acesteia.

După ce și-a ținut identitatea secretă timp de peste jumătate de secol ea afirmă că a fost îngrijorată că povestea sa ar putea fi publicată de altcineva, așa că a decis să o spună chiar ea.

„Vreau ca toată lumea să înțeleagă că acesta este un lucru pe care eu am ales să îl fac”, spune Thornton.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Romania’s wholesale trade advances nearly 29pct in H1 2022

Publicat

in

De

The turnover in Romania’s wholesale trade, except of motor vehicles and motorcycles, increased in nominal terms by 28.7% unadjusted in H1 2022, y-o-y, according to data with the National Institute of Statistics (INS) published on Thursday.

The increase was generated by rises in wholesale trade of agricultural raw materials and live animals (+66.5%), wholesale on a fee or contract basis (+60.2%), other specialised wholesale (+41.6%), non-specialised wholesale trade (+22.8%), wholesale of households goods, other than food (+16%), wholesale of food, beverages and tobacco (+15.6%), wholesale of other machinery, equipment and supplies (+15.2%) and wholesale of information and communication equipment (+10%).

When adjusted for working days and seasonality, the increase was 27.7% in nominal terms.

In June as against May 2022, the wholesale trade turnover, unadjusted, increased in nominal terms as a whole by 1.1%, on increases in the turnover in wholesale of agricultural raw materials and live animals (+38.5%), wholesale of information and communication equipment (+10.6%) and wholesale of other machinery, equipment and supplies (+0.1%).

Decreases were recorded in June in other specialised wholesale (-8.5%), non-specialised wholesale trade (-3.1%), wholesale on a fee or contract basis (-1.6% ), wholesale of household goods, other than food (-1.0%) and wholesale of food, beverages and tobacco (-0.5%).

The June 2022 turnover in the wholesale trade, except of motor vehicles and motorcycles, adjusted for working days and seasonality increased in nominal terms as a whole by 0.7% on a monthly basis.

As against June 2021, the wholesale trade turnover, unadjusted, increased in nominal terms by 25.8% overall, on rises in the turnover from: wholesale of agricultural raw materials and live animals (+ 129.3%), wholesale on a fee or contract basis (+63.2%), other specialised wholesale (+23.8%), non-specialised wholesale trade (+20.1%), wholesale of information and communication equipment (+18%), wholesale of food, beverages and tobacco (+16.1%), wholesale of other machinery, equipment and supplies (+8.8%) and wholesale of household goods other than food (+8%),  Agerpres.

When adjusted for working days and seasonality, the June 2022 turnover increased in nominal terms by 25.1% as a whole y-o-y.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Un sondaj BNR dezvăluire dezastrul din România: populația mănâncă și se îmbracă pe credit, iar creditele imobiliare devin tot mai puține

Publicat

in

De

Sondaj BNR: Băncile au înăsprit considerabil standardele de creditare în T2, trend ce va continua în T3. Sectorul energetic rămâne cel mai riscant. Cererea de credite pentru locuinţe s-a contractat, dar cea pentru credite de consum a crescut.

Băncile au înăsprit considerabil standardele de creditare în T2 2022, atât în cazul împrumuturilor acordate populaţiei, cât şi al celor acordate companiilor nefinanciare, într-un context caracterizat de deteriorarea perspectivei economice pe termen scurt şi mediu, iar pentru T3 anticipează continuarea acestui trend, arată un sondaj realizat de BNR, scrie Ziarul Financiar.

Din perspectivă sectorială, percepţia băncilor faţă de riscul de credit asociat companiilor nefinanciare a continuat să se deterioreze.

Băncile au evaluat 7 dintre cele 10 sectoare ca fiind semnificativ mai riscante în T2 2022 faţă de trimestrul anterior.

Sectorul energetic rămâne considerat de către acestea cel mai riscant, pentru al cincilea trimestru consecutiv, urmat de transport, industrie, agricultură, construcţii şi turism.

În ceea ce priveşte cererea de credite, băncile au indicat o evoluţie mixtă în T2 2022. Astfel, în cazul populaţiei, instituţiile de credit au apreciat că cererea de credite pentru locuinţe s-a contractat, în timp ce cererea de credite pentru consum a înregistrat o creştere.

Pentru T3 2022, este anticipată continuarea reducerii cererii de credite pentru locuinţe, concomitent cu o menţinere constantă a cererii de credite pentru consum.

La nivelul companiilor nefinanciare, instituţiile de credit au consemnat o creştere moderată a cererii de credite în T2 2022, iar pentru trimestrul următor anticipează o menţinere constantă a acesteia.

Potrivit sondajului BNR, în cazul creditelor acordate companiilor, băncile autohtone au înăsprit standardele de creditare în T2 2022 (16 la sută procent net), după ce în ultimele patru trimestre acestea au fost menţinute constante. De asemenea, la nivelul corporaţiilor, standardele de creditare au fost înăsprite pentru toate maturităţile, similar celor de la nivel agregat (16 la sută procent net).

În cazul IMM, peste 95% dintre băncile respondente au indicat menţinerea constantă a standardelor de creditare, atât în cazul împrumuturilor pe termen lung, cât şi al celor pe termen scurt.

Pentru T3 2022, instituţiile de credit anticipează o nouă înăsprire a standardelor de creditare la nivel agregat (12 la sută procent net).

În cazul împrumuturilor pe termen lung acordate corporaţiilor, băncile respondente preconizează o uşoară relaxare a standardelor de creditare în T3 2022 (6 la sută procent net), în timp ce pentru împrumuturile pe termen scurt acordate corporaţiilor băncile mizează pe o înăsprire a standardelor de creditare (12 la sută procent net, similar celor de la nivel agregat). În plus, şi în cazul IMM, instituţiile de credit indică o înăsprire a standardelor de creditare în T3 2022 (16 la sută procent net), indiferent de maturitatea împrumuturilor.

SItuaţia se repetă în cazul creditelor pentru populaţie, băncile raportând în T2 standarde de creditare înăsprite semnificativ, atât pentru creditele destinate achiziţionării de locuinţe şi terenuri (75 la sută procent net), cât şi pentru creditele de consum (27 la sută procent).

Pentru cel de-al treilea trimestru al anului 2022, băncile respondente se aşteaptă la o înăsprire uşoară a standardelor de creditare pentru ambele categorii de credite destinate populaţiei.

Conform majorităţii respondenţilor la sondaj (65,1 la sută), cererea pentru creditele destinate consumului s-a păstrat aproximativ constantă în T2 2022, iar 34,9 la sută au indicat o cerere moderat mai mare.

Pentru creditele de consum cu ipotecă băncile au raportat în unanimitate o cerere constantă, iar pentru cardurile de credit jumătate dintre instituţiile de credit consideră că cererea a fost mai mare (50,5 la sută), pe când 49,5 susţin că aceasta a rămas nemodificată.

În ceea ce priveşte creditele de consum negarantate, cererea a fost constantă conform majorităţii respondenţilor (63 la sută), iar 37 la sută au indicat o cerere mai mare pentru acest tip de credit.

În trimestrul al treilea este aşteptată o cerere constantă din partea populaţiei pentru creditele de consum.

Similar creditelor imobiliare, băncile respondente, în proporţie de 84 la sută, au raportat o rata de respingere a solicitărilor de credite de consum aproximativ nemodificată, 16 la sută considerând că aceasta a fost moderat mai scăzută.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend