Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Identitatea bebelușului din faimosul caz “Roe v. Wade” a fost dezvăluită după jumătate de secol: “Mama mi-a spus că ar trebui să îi mulțumesc că nu m-a avortat; Niciodată!”

Publicat

in

Bebelușul conceput în urmă cu peste 50 de ani ce a stat la baza procesului rezultat în faimoasa decizie „Roe v. Wade” de eliminare a majorității restricțiilor plasate asupra avortului în Statele Unite este o femeie care vrea să își spună în sfârșit povestea, după jumătate de secol, relatează CNBC.

Shelley Lynn Thornton a decis să dezvăluie că a fost „bebelușul Roe” în „The Family Roe: An American Story”, o nouă carte scrisă de jurnalistul american Joshua Prager care va fi lansată pe 14 septembrie.

„Asocierea mea cu Roe a început și s-a sfârșit fiindcă am fost concepută”, declară Thornton în carte, potrivit publicației The Atlantic care a obținut o copie a sa înainte de lansarea în librării.

Procesul intentat de mama biologică a lui Thornton a dus în cele din urmă la decizia din 1973 a Curții Supreme a Statelor Unite care legalizat avortul la nivel național, chiar dacă femeia a păstrat în cele din urmă sarcina.

Atacarea legii de către o ospătăriță din Texas a dus la schimbarea legilor în toate statele americane, acestea fiind nevoite să elimine sau modifice legislația referitoare la avort după decizia luată cu o largă majoritate de 7-2 de judecătorii constituționali americani

Într-o întorsătură ironică a istoriei, Texasul se află din nou în centrul unei dispute privind avortul după ce Curtea Supremă a refuzat să blocheze o lege adoptată de legiuitorii acestui stat din sudul SUA care interzice întreruperile de sarcină după 6 săptămâni.

Departamentul american de justiție a anunțat joia trecută că va da în judecată statul Texas din cauza acestei legi.


Curtea Supremă a SUA (FOTO: Wikipedia)

Roe v. Wade

Revenind la Thornton, aceasta este fiica lui Norma McCorvey, femeia identificată în documentele juridice sub pseudonimul Jane Roe.

McCorvey, care și-a dezvăluit identitatea la puțin timp după finalizarea cazului de reper, a murit în 2017 la vârsta de 69 de ani după o viață marcată de controverse.

Aceasta s-a declarat inițial a fi o susținătoare a dreptului femeilor de a întrerupa o sarcină (tabăra „pro-choice” în SUA) însă în anii ’90 a declarat că este împotriva avortului („pro-life”) după ce s-a convertit la baptism și apoi la catolicism.

McCorvey a devenit una dintre cele mai cunoscute activiste anti-avort din SUA și a încercat chiar să obțină răsturnarea deciziei care îi poartă numele de către Curtea Supremă.

Însă într-o dezvăluire uluitoare făcută pe patul de moarte, McCorvey a dezvăluit că de fapt nu și-a schimbat opinia vizavi de avort dar că a primit sume exorbitante de bani de la o organizație religioasă pentru a pretinde că este anti-avort.

Căutarea fiicei pierdute

Thornton s-a născut într-un spital din Dallas în 1970, fiind al treilea copil al lui McCorvey deși aceasta nu i-a crescut pe niciunul dintre ei.

Shelley Lynn Thornton avea deja doi ani de zile în momentul în care a fost anunțată decizia Roe v. Wade și locuia cu părinții săi din Texas, simpla ei existență devenind un simbol pentru activiștii anti-avort ai vremii.

Mama adoptivă lui Thornton i-a spus acesteia încă din copilărie că a fost adoptată, ea relatând în noua carte că și-a dorit adesea să afle cine îi sunt părinții biologici.

McCorvey a început să își caute fiica în 1989, apărând la emisiunea „TODAY” pentru a-și exprima speranța că își va descoperi al treilea copil. Femeia le cunoscuse deja pe cele două fiice biologice ale sale dar avea doar informații vagi despre Thornton.

O investigație demarată de jurnaliștii de la National Enquirer a găsit-o pe Thornton, o adolescentă care trăia în apropierea orașului Seattle la momentul respectiv.

Ea a fost informată că este fiica biologică a lui McCorvey însă, la cererea ei, jurnaliștii nu i-au publicat numele în articolul pe care l-au publicat despre caz în 1989.

Thornton a început să „tremure și plângă” când a aflat că este copilul reclamantei din faimosul caz Roe v. Wade.


Protest împotriva restricționării avortului în SUA (FOTO: AFP / Getty Images / Profimedia)

„Pro-life” vs. „Pro-choice”

Dezbaterea privind avortul a intrat și în viața lui Thornton în 1991 când aceasta a rămas însărcinată la vârsta de 20 de ani. Ea a decis să păstreze copilul însă nu înțelegea de ce avortul ar trebui să fie „o preocupare a guvernului”.

În articolul National Enquirer ea a fost descrisă ca fiind „pro-life”, un lucru care a deranjat-o fiindcă ea le-a spus jurnaliștilor publicației doar că „nu își poate imagina să facă un avort”.

Însă pentru Thornton mișcarea pro-life reprezenta o „gloată de fanatici religioși care mergeau prin țară să protesteze”, potrivit cărții lui Prager care va fi lansată pe 14 septembrie.

Dar aceasta nu se considera nici „pro-choice”. „Norma (mama sa biologică) a fost pro-choice și lui Shelley i se părea că să facă un avort nu ar face-o cu nimic diferită față de mama sa”, scrie Prager.

„Nu îi voi mulțumi niciodată că nu m-a avortat”

Thornton, la rândul său mamă a trei copii care acum locuiește în Arizona, aproape că s-a întâlnit față în față cu McCorvey în 1994 înainte ca o conversație telefonică avută cu aceasta să deraieze întâlnirea.

McCorvey i-a spus la telefon tinerei că ar trebui să îi mulțumească pentru că nu a avortat-o.

„Reacția mea a fost ‘CE?! Ar trebui să îți mulțumesc că ai rămas gravidă…și apoi m-ai dat spre adopție?’”, a relatat aceasta pentru Prager.

„I-am spus că nici în ruptul capului nu îi voi mulțumi vreodată că nu m-a avortat”, i-a mai spus aceasta jurnalistului.

Thornton le-a cunoscut ulterior pe cele două surori vitrege ale sale însă nu s-a întâlnit niciodată cu McCorvey înainte de moartea acesteia.

După ce și-a ținut identitatea secretă timp de peste jumătate de secol ea afirmă că a fost îngrijorată că povestea sa ar putea fi publicată de altcineva, așa că a decis să o spună chiar ea.

„Vreau ca toată lumea să înțeleagă că acesta este un lucru pe care eu am ales să îl fac”, spune Thornton.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

Avocații trag un semnal de alarmă: Noile restricții pot afecta dreptul la apărare/ Scrisoare deschisă

Publicat

in

De

Uniunea Națională a Barourilor din România solicită guvernului să acorde avocaților același tratament cu cel aplicat magistraților și altor angajați din sistemul judiciar. UNBR face apel la evitarea unor măsuri care să afecteze dreptul la apărare al justițiabilor din România, dar și dreptul la muncă al avocaților. Președintele UNBR, Traian Briciu, semnează o scrisoare deschisă în acest sens, pe care o redăm mai jos.

UPDATE: În urma scrisorii UNBR, Guvernul a introdus în HG o precizare referitoare la avocați.

___

Către:

– Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență

– În atenția domnului Florin Cîțu, Prim-Ministru

– Secretariatul General al Guvernului

– În atenția domnului Tiberius Horațiu Gorun, Secretar General al Guvernului

Uniunea Națională a Barourilor din România susține eforturile făcute de autorități pentru combaterea efectelor pandemiei Covid-19, inclusiv prin campania de vaccinare și vă transmite mulțumiri pentru colaborarea inter-instituțională de până acum, motiv pentru care vă transmite solicitarea de a permite accesul avocaților în condiții egale cu ceilalți actori ai sistemului judiciar și cu angajații autorităților și instituțiilor publice.

Având în vedere informațiile din spațiul public potrivit cărora sunt în curs de analiză propuneri de măsuri privind combaterea efectelor pandemiei Covid-19, Uniunea Națională a Barourilor din România vă solicită cu fermitate ca în cadrul deciziilor pe care le veți adopta să acordați categoriei profesionale a avocaților cu drept de exercitare a profesiei, un tratament egal cu cel acordat judecătorilor, procurorilor și tuturor angajaților autorităților și instituțiilor publice.

Legea 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat prevede la art. 3:

„(1)Activitatea avocatului se realizează prin:

….

b) asistenţă şi reprezentare juridică în faţa instanţelor judecătoreşti, a organelor de urmărire penală, a autorităţilor cu atribuţii jurisdicţionale, a notarilor publici şi a executorilor judecătoreşti, a organelor administraţiei publice şi a instituţiilor, precum şi a altor persoane juridice, în condiţiile legii;

d)asistarea şi reprezentarea persoanelor fizice sau juridice interesate în faţa altor autorităţi publice cu posibilitatea atestării identităţii părţilor, a conţinutului şi a datei actelor încheiate;

e)apărarea şi reprezentarea cu mijloace juridice specifice a drepturilor şi intereselor legitime ale persoanelor fizice şi juridice în raporturile acestora cu autorităţile publice, cu instituţiile şi cu orice persoană română sau străină;

(2)Activităţile prevăzute la alin. (1) se exercită numai de avocat, dacă legea nu prevede altfel.”

Profesia de avocat este parte integrată în sistemul judiciar și indispensabilă actului de justiție.

Art. 38 alin. (1) din Legea 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat prevede „În exercitarea profesiei, avocaţii sunt parteneri indispensabili ai justiţiei, ocrotiţi de lege, …… ”

Orice măsură de restricționare a dreptului de acces al avocaților în spațiile în care se desfășoară activitatea profesională a avocaților (instanțe de judecată,  sedii ale organelor de urmărire și de cercetare penală, ale altor autorități și instituții de drept public și privat) pe alte criterii decât cele aplicabile judecătorilor, procurorilor și angajaților instituțiilor publice constituie o discriminare inacceptabilă într-un stat de drept.

O astfel de soluție ar însemna și o încălcare a dreptului la muncă al avocatului precum și o încălcare a dreptului la apărare al cetățeanului, întrucât avocații își desfășoară activitatea profesională la toate instituțiile și autoritățile publice precum și organizațiile private.

Cu stimă,

Av. dr. Traian Cornel BRICIU

Președintele UNBR

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

DOCUMENT | Noile restricții care intră în vigoare de luni, publicate în Monitorul Oficial

Publicat

in

De

Hotărârea de Guvern care prevede restricţiile ce se vor aplica începând de luni a fost publicată, vineri seară, în Monitorul Oficial.

În Monitorul Oficial 1013 a fost publicată, vineri seară, Hotărâre pentru modificarea anexelor nr. 2 şi 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1.090/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 octombrie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Documentul care cuprinde restricţiile aplicabile de luni poate fi citit AICI (.pdf)!

În principal, acestea vizează portul măştii atât în interior cât şi pe stradă de către toate persoanele, indiferent de rata de incidenţă, restricţii de circulaţie pe timpul nopţii şi folosirea la scară largă a certificatului verde.

De asemenea, toţi elevii intră două săptămâni în vacanţă.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend