Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Iarna va înclina balanța pentru armata ucraineană cu o singură condiție. „Probabil că nu au făcut niciodată plajă în ianuarie pe coasta sudică a Crimeei”

Publicat

in

Trupele Kievului intenționează să continue operațiunile ofensive în iarna care abia s-a instalat pentru a profita de recentele succese de pe câmpul de luptă și pentru a împiedica forțele rusești să recâștige inițiativa pe frontul din Ucraina, potrivit oficialilor ucraineni, care îi contrazic pe cei occidentali, notează Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă analiză a conflictului. Inițiativa trupelor de la Kiev va putea fi susținută, însă doar dacă vor fi ajutate de aliați.

Patrule ale armatei ucrainene în apropiere de linia de front din DonbasFoto: Celestino Arce/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Militarii ucraineni profită de temperaturile scăzute și avansează cu vehiculele grele pe roți și șenile pe solul care a înghețat, spune purtătorul de cuvânt al Grupului de Est al Forțelor Armate Ucrainene, Serhii Cherevatyi. Rușii recenți mobilizați și mercenarii recrutați din închisori de grupul Wagner nu sunt pregătiți pentru a lupta în timpul sezonului rece.

Forțele ucrainene intenționează să continue contraofensiva în lunile reci care vine, ministerul ucrainean al Apărării contrazicându-i pe cei care au spus că iarna va pune pauză ostilităților, precizând că aceștia „probabil că nu au făcut niciodată plajă în ianuarie pe coasta sudică a Crimeei”, sugerând că inițiativa lor contribuie la obiectivul de recucerire a Crimeei.

Declarațiile oficialilor ucraineni privind contraofensiva în curs de desfășurare în regiunea Herson sunt o dovadă în plus că forțele ucrainene vor să stăvilească trupele ruse, notează ISW.

Înalți oficiali guvernamentali americani identifică în mod eronat fereastra optimă de oportunitate pentru ca Ucraina să desfășoare mai multe contraofensive în primăvară și nu iarna, în ciuda declarațiilor oficialilor ucraineni care afirmă contrariul.

Șefa serviciilor secrete din SUA, Avril Haines, a apreciat sâmbătă că ritmul războiului din Ucraina va încetini în timpul iernii, astfel încât ambele armate să se regrupeze și să se reaprovizioneze, în ciuda dovezilor că pe teren există condiții care favorizează o nouă ofensivă și în ciuda tendinței demonstrate a forțelor ucrainene de a iniția noi eforturi de contraofensivă relativ repede.

Capacitatea Ucrainei de a menține inițiativa militară și de a continua ritmul actualelor sale succese operaționale depinde de faptul că forțele Kievului vor continua să desfășoare operațiuni succesive în timpul iernii.

Rusia a pierdut inițiativa în vară, în timp ce forțele ucrainene au câștigat și au păstrat inițiativa din august și au desfășurat de atunci o serie de operațiuni succesive de succes:

  • Ucraina a eliberat cea mai mare parte a regiunii Harkov în septembrie;
  • Orașul Herson în noiembrie;
  • În prezent, creează condițiile pentru mai multe ofensive în alte părți în această iarnă.

Seria de operațiuni succesive de contraofensive ucrainene în regiunile Harkov și Herson demonstrează remarcabila abilitate de planificare operațională a armatei ucrainene și cunoașterea punctelor forte ale artei operaționale sovietice.

Arta operațională sovietică subliniază faptul că armatele își pot obține obiectivele strategice doar prin succesul operațional cumulativ al unor operațiuni succesive desfășurate în mod ideal fără pauze operaționale între ele, subliniază ISW.

Declarațiile oficiale ucrainene recente arată clar că designul campaniei ucrainene este conceput pentru a permite ca o serie de operațiuni succesive să priveze Rusia de inițiativă, să învingă armata rusă și să elibereze mai mult teritoriu ucrainean.

Condițiile meteorologice din această iarnă vor dicta probabil un interval de timp în care Ucraina va putea să desfășoare un război de manevră și să își continue șirul de succese operaționale cu pauze minime, care ar crește riscurile ca Ucraina să piardă inițiativa.

Și în toamnă ambele armate au continuat ofensiva și contraofensiva în ciuda sezonului noroios, în ciuda previziunilor occidentale că acest lucru va suspenda pentru o perioadă operațiunile, iar pe măsură ce temperaturile scad, forțele ucrainene vor putea să exploateze condițiile meteo, iarna fiind un sezon bun pentru războiul mecanizat în Ucraina, primăvara fiind un sezon de coșmar, din cauza noroiului.

Acest lucru va ajuta trupele Kievului, care se pregătește să profite de solul înghețat, potrivit ISW.

Dar dacă aliații Kievului nu vor ajuta trupele ucrainene în această iarnă pentru a desfășura operațiuni decisive de contraofensivă, așa cum ar putea fi interpretate declarațiile directorului pentru Informații Naționale al SUA, Avril Haines, atunci capacitatea lor va fi limitată până, cel mai probabil, în martie 2023, ceea ce ar oferi forțelor rusești un impuls valoros, conchide ISW.

Urmărește ultimele evoluții din a 285-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Va fi nevoie de „multe luni” pentru ca tancurile Abrams să fie pe teren în Ucraina, spune Kirby

Publicat

in

John Kirby, un purtător de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, a declarat vineri pentru CNNnoua tranșă de tancuri Abrams anunțată de SUA ca parte a ajutorului acordat săptămâna aceasta Ucrainei nu va pleca prea curând din SUA și că „va dura multe luni până când vor putea ajunge pe teren”.

Tanc de luptă Abrams M1A2 Sepv3 la Romaero – BSDAFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

În ciuda acestui termen, Kirby a declarat că administrația Biden „nu va pierde timpul” în a oferi instruire și a consolida lanțurile de aprovizionare pentru a se asigura că forțele ucrainene sunt echipate cât mai bine pentru a le folosi atunci când vor ajunge în cele din urmă în Ucraina.

Kirby a refuzat să spună dacă el crede că acestea vor ajunge până la sfârșitul anului 2023.

„Nu vreau să fiu prea specific, pentru că încă lucrăm la planuri, dar vor trece multe luni”, a spus Kirby, dar a precizat că, între timp, un transport de tancuri Leopard din partea Germaniei va ajunge pe teren în Ucraina „în scurt timp”.

De asemenea, Kirby nu a vrut să spună dacă președintele american Joe Biden ia în considerare o călătorie în regiune pentru a marca un an de la invazia Rusiei, dar a declarat pentru CNN că Biden este „în contact strâns cu președintele Zelenski – vorbesc destul de des”.

„Cred că, știți, președintele ar fi cu siguranță dispus să facă o călătorie în Ucraina. Dar nu ne aflăm în acest moment”, a spus el.

Președintele Joe Biden a anunțat miercuri că SUA vor trimite 31 de tancuri M1 Abrams în Ucraina, ca parte a unui efort mai amplu din partea aliaților europeni, care demonstrează că sunt încă uniți împotriva invaziei Rusiei.

Biden descrie tancurile Abrams drept „cele mai capabile tancuri din lume” și „extrem de complexe de operat și întreținut”. Prin urmare, SUA oferă Ucrainei și piesele și echipamentele necesare pentru a susține eficient aceste tancuri pe câmpul de luptă.

Urmărește ultimele evoluții din a 338-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Trădător sau erou? Povestea fabuloasă a bancherului care a oprit căderea Kievului, la invazia Rusiei. A fost ucis de serviciile secrete ucrainene

Publicat

in

Rezistenţa Ucrainei ar fi putut lua sfârşit în primele zile ale invaziei ruseşti din februarie 2022, dacă un bancher ucrainean pe nume Denis Kireev nu ar fi livrat informaţii valoroase Kievului, potrivit cotidianului american The Wall Street Journal. Numai că, nouă zile mai târziu, bancherul a fost ucis de serviciile secrete ucrainene. Personalitatea sa rămâne învăluită în mister.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend