Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Huawei România solicită retragerea proiectului de lege privind furnizorii de echipamente pentru 5G

Avatar

Publicat

in

În cadrul dezbaterii publice cu privire la proiectul de lege care reglementează selectarea furnizorilor de echipamente pentru dezvoltarea rețelelor 5G, Huawei România, subsidiara locală a companiei globale lider în acest domeniu, a cerut retragerea acestui proiect de lege, subliniind faptul că nu există un studiu de impact economic, ceea ce va duce la probleme privind libera concurență din piața telecom.
Solicitarea a fost făcută de avocatul companiei, Ion Dragne, Decan al Baroului București, reprezentând Huawei în dezbaterea care a avut loc la începutul acestei săptămâni.


„Din punctul de vedere al companiei se impune retragerea proiectului de lege, deoarece aspectul esențial care lipsește este studiul de impact și consultarea cu piața de telecom (operatori, producători, consumatori)”, a spus Ion Dragne, avocatul Huawei.
Proiectul de act normativ ar încălca legislația europeană și ar putea fi declarat invalidat într-un test de constituționalitate, a mai precizat Dragne, explicând că Huawei solicită ca în lege să fie incluse criterii tehnice privind echipamentele pentru rețea care să fie evaluate de experți români cum ar fi cei de la Administrația Națională pentru Administrare și Reglementare în Comuncații (ANCOM).
O altă prevedere contestată de Huawei se referă la retragerea treptată a actualelor tehnologii de comunicare electronică 3G și 4G. Echipamentele Huawei au fost utilizate de către operatorii telecom din România pentru dezvoltarea acestor rețele, iar prin noua lege va fi prevăzut un termen de 5 ani pentru excluderea acestora. Dragne a susținut că asemenea măsură ar încălca dreptul la proprietate.
Majoritatea participanților la dezbatere au cerut retragerea proiectului legislative din anumite motive.
În cadrul aceleiași dezbateri, analistul telecom Nicolae Oacă a susținut că perioada de consultare publică a proiectului a fost mult prea scurtă. Proiectul de lege ar fi trebuit să stea în consultare publică cel puțin 30 de zile, nu 14 zile, a precizat el. Oacă a comentat că această variantă de act normativ ar trebui retrasă deoarece „este o intervenție abruptă pe piața telecom”. Mai mult, Oacă a avertizat că proiectul de lege ar periclita procedura de licitație pentru spectru 5G și ar putea conduce la amânarea ei cu încă un an.
Sergiu Zaharia, specialist securitate cibernetică în cadrul Huawei România, a subliniat că proiectul de lege supus dezbaterii „nu conține cuvântul tehnic”.
„Complexitatea rețelelor 5G este una mare, iar una astfel proiect trebuie să detalieze criterii tehnice pentru măsuri de securitate implementate la nivelul produselor”, a spus Zaharia.
Autoritățile au anunțat de mai multe ori că licitația pentru 5G la care sunt invitați operatorii telecom ar trebui demarata până la finalul acestui an. Aceasta a tot fost amânată, fiind necesară legiferarea unui memorandum semnat anul trecut între România și SUA pe marginea securității rețelelor 5G.
„Memorandumul vorbește clar despre o excludere a Huawei”, a spus Cornel Lozneanu, vice-președinte executiv Camera de Comerț și Industrie România-China, în cadrul dezbaterii. El a adăugat că că anumite paragrafe din proiectul de lege sunt „copy-paste” din memorandumul semnat toamna trecută.
Pe de altă parte, deputatul PNL Pavel Popescu, secretar în Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, a spus că „această lege apără interesele României și ale cetățenilor români”.

Publicitate

Comenteaza cu profilul de FB
Publicitate

Editorialist, realizator TV, directorul si fondatorul publicatiilor PROFIT si a unei televiziuni. Cu o experienta de 20 ani in presa scrisa a colaborat de-a lungul timpului cu ziare nationale si agentii de presa pentru care a publicat nenumarate reportaje si anchete jurnalistice, multe dintre acestea devenind subiecte pe plan national. Este implicat in televiziune si realizeaza cunoscuta emisiune CHESTIUNI ARZATOARE. Contact e-mail iulian.uta@ziarulprofit.ro

ACTUAL

Cozmin Gușă, dezvăluiri de ultim moment: ‘Disperarea lui LuCOVID e-n creștere!’

Avatar

Publicat

in

De

Analistul politic și membru al PSD, Cozmin Gușă, a afirmat că Guvernul  Orban ar lau în calcul prelungirea programului de vot de la alegerile locale de duminică.

”Ultima știre despre alegeri: Disperarea lui LuCOVID e-n creștere! Se discută chiar acum despre prelungirea programului de vot după orele 21.00, plus introducerea polițistului MAI ca șef de obiectiv peste poliția locală! Să vedem HG-ul …”, a scris Cozmin Gușă pe Facebook.

Comenteaza cu profilul de FB
Publicitate
Citeste mai mult

ACTUAL

Ludovic Orban, ieșire furibundă: ‘Acuz PSD de criminalitate economică, acuz PSD că vrea să distrugă economia românească’

Avatar

Publicat

in

De

Liderul PNL, prim-ministrul Ludovic Orban, a declarat că ”România riscă să piardă dreptul de a beneficia de peste 30 de miliarde de euro din cauza ticăloșiei și lipsei de responsabilitate a PSD”.

„Acuz PSD de criminalitate economică, acuz PSD că vrea să distrugă economia românească, acuz PSD că vrea să oprească procesul de revenire economică pe care l-am început, provocând cheltuieli şi mai ales provocând consecinţe dramatice pentru România. Pot să vă spun că deja la Bruxelles sunt oficiali europeni care, din cauza deciziei luate de Parlament, pun sub semnul întrebării posibilitatea României de a accesa fonduri din facilitatea de rezilienţă şi recuperare. Adică România riscă să piardă dreptul de a beneficia de peste 30 de miliarde de euro din cauza ticăloşiei şi lipsei de responsabilitate a PSD care, ca să mai obţină câteva voturi prin minciună şi prin demagogie în aceste alegeri, sacrifică destinul României pe termen mediu şi lung”, a afirmat Ludovic Orban.

Premierul a afirmat că prima tranşă de majorare aprobată de Guvern, de 14%, reprezintă cea mai mare creştere a punctului de pensie decisă până acum în România.

Publicitate

„În ceea ce ne priveşte, aşa cum am anunţat, am crescut punctul de pensie cu 177 de lei. Este cea mai mare creştere, ca şi sumă, a punctului de pensie care a fost vreodată, în condiţii de criză economică generată de pandemia care a afectat întreaga lume. Din Europa, doar Germania a mai crescut pensiile şi pensiile au fost crescute (…) cu 3,1%. (…) Creşterea este mare, ţinând cont de situaţia economică şi de criza provocată de pandemie”, a menţionat Ludovic Orban.

El a subliniat că o creştere nesustenabilă a pensiilor ar avea drept consecinţă incapacitatea statului de a mai susţine cheltuielile, inclusiv cele cu pensiile şi salariile.

„Bugetul României nu este un sac fără fund, bugetul României este alimentat din taxele şi impozitele plătite de români şi orice cheltuială trebuie dimensionată în funcţie de venituri”, a mai spus premierul Orban, informează agerpres.ro.

Citește și:

Medicul Virgil Musta trage semnalul de alarmă: ‘Lumea să se vaccineze. Va fi o mare problemă dacă pe lângă COVID-19, apar și celelalte viroze banale și gripa

Contracte grele pentru ‘băieții deștepți’ din IT. Ministerul Finanțelor își deschide visteria pentru un fost angajat de-al lui Sebastian Ghiță

Cozmin Gușă dezvăluie cine e ‘Președintele din Umbră’ al României! El e principalul influencer al deciziilor lui Klaus Iohannis

Comenteaza cu profilul de FB
Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend