Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Hotelierii de pe litoralul romînesc spun că au cheltuit între 20.000 şi 60.000 de euro pentru măsurile anti-Covid-19

Publicat

in

Majoritatea hotelurilor de pe litoralul românesc au investit în ultimele luni, în echipamente şi măsuri împotriva Covid-19, între 20.000 de euro şi 60.000 de euro pe unitate, potrivit Organizaţiei Patronale Mamaia Constanţa (OPMCTA), care arată că există hoteluri unde, zilnic, se consumă dezinfectant de mâini în valoare de circa 1.000 de euro, potrivit news.ro.

”Majoritatea hotelurilor de pe litoralul românesc au investit în ultimele luni, în echipamente şi măsuri împotriva Covid-19, între 20.000 de euro şi 60.000 de euro pe unitate, pentru ca turiştii să se simtă în siguranţă”, potrivit Organizaţiei Patronale Mamaia Constanţa (OPMCTA).

Cheltuielile cresc de la o zi la alta, pe măsură ce se apropie vârful de sezon, existând hoteluri unde, zilnic, se consumă dezinfectant de mâini în valoare de circa 1.000 de euro.

“Membrii organizatiei noastre au investit foarte mult în aceaste dispozitive si masuri de protectie impotriva Covid-19, fără niciun sprijin din partea guvernului. Din contră, nu ştim nici acum dacă autorităţile consideră turismul o industrie prioritară, având în vedere resursele naturale de care dispune ţara noastră, sau nu. Având în vedere că, până în momentul prezent, situaţia a fost una dificilă din punctul de vedere al rezervărilor pe litoralul noastru, ca peste tot de altfel, agenţii economici din industria de turism şi servicii conexe de pe litoral nu mai speră în prezent nici măcar să-şi acopere cheltuielile de operare. Cu toate acestea, vor continua să investească în siguranţa turiştilor, iar prioritatea este asigurarea salariilor angajaţilor, proprietăţile operând cu schema de personal de vârf de sezon încă de la începutul lunii iunie, deşi gradele medii de ocupare sunt foarte scăzute”, a declarat Anca Nedea, directorul executiv al OPMCTA.

Citește și: Informație EXPLOZIVĂ: un bărbat prezentat ca MORT după ce a REFUZAT să se interneze de COVID-19D a decedat de infarct

Angajaţii au fost dotaţi cu vizor de protecţie, măşti chirurgicale de protecţie de unică folosinţă şi mănuşi de unică folosinţă, iar fiecare cameristă are la dispoziţie lavete de unică folosinţă, gel dezinfectant şi dezinfectant de suprafeţe, în afară de consumabilele folosite în mod curent pentru housekeeping şi la piscină. La acestea se adaugă dezinfectant pentru covoraşele dezinfectante amplasate la intrările în complex şi la piscină, arată patronatul.

Nu doar hotelurile, ci şi restaurantele de pe litoral au investit pentru protecţia clienţilor. Un pub din Constanţa, de exemplu, a alocat fonduri pentru instruirea personalului, a redus capacitatea terasei la 50% din locuri, şi a achiziţionat consumabilele impuse (covoraşe dezinfectante, termometre, dispensere cu gel dezinfectant, soluţii dezinfectante avizate), dar şi aparat cu ozon pentru igienizarea aerului şi feţe de masă de unică folosinţă, potrivit patronatului.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

17 păsări din specii protejate, găsite la locuinţa unui bărbat din Ilfov / Păsările au fost eliberate în natură

Publicat

in

De

Şaptesprezece exemplare de păsări din specii strict protejate de lege au fost găsite de poliţişti la locuinţa unui bărbat din Domneşti, judeţul Ilfov, acestea fiind eliberate în natură, relatează News.ro. Poliţiştii au deschis un dosar penal în acest caz.

Doi mugurariFoto: Roger Tidman / Avalon / Profimedia

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Ilfov a anunţat, joi, că, în urma verificărilor făcute ca urmare a unei sesizări, poliţiştii Biroului pentru Protecţia Animalelor au constatat că proprietarul unui imobil din localitatea Domneşti deţinea la adresa de domiciliu, într-o volieră, 17 păsări, din mai multe specii interzise la deţinere, respectiv 5 scatii, 7 sticleţi, 1 florinte, 1 cinteză şi 3 mugurari.

Aceste păsări sunt protejate de lege, prin O.U.G. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale a florei şi faunei sălbatice.

„În cauză, poliţiştii Biroului Protecţia Animalelor Ilfov au deschis un dosar de urmărire penală, în care efectuează cercetări, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deţinerea, transportul, comerţul sau schimburile în orice scop al exemplarelor luate din natură în oricare dintre stadiile ciclului lor biologic”, a precizat IPJ Ilfov.

La control a fost prezentă şi o echipă din cadrul Direcţiei Biodiversitate a Comisariatului General al Gărzii Naţionale de Mediu.

„Împreună cu reprezentanţi ai poliţiei şi un biolog din cadrul Societăţii Ornitologice Române, a fost identificat un număr de 17 exemplare de păsări, din speciile mugurar, sticlete florinte, cinteza şi scatiu, ce erau deţinute ilegal de către persoana în cauză. Toate aceste specii de păsări sunt specii protejate, de interes naţional care necesită o protecţie strictă. Având în vedere aceste aspecte, exemplarele au fost eliberate în mediul natural şi s-a formulat sesizare penală în conformitate cu prevederile legii”, au arătat la rândul lor reprezentanţii Gărzii de Mediu.

Citeste mai mult

NATIONAL

Imagini din satelit: O navă care ar fi implicată în transferuri de arme între Coreea de Nord şi Rusia este adăpostită de China

Publicat

in

De

China asigură acostarea unui cargo rusesc sancţionat de SUA, implicat în transferuri de arme nord-coreene către Rusia, potrivit unor imagini din satelit văzute de Reuters. Dovezile sunt de natură să susţină îngrijorările tot mai mari ale SUA cu privire la sprijinul pe care Beijingul îl acordă Moscovei în războiul de agresiune împotriva Ucrainei, notează news.ro.

Grupul britanic de reflecţie britanic Royal United Services Institute (RUSI) susţine că nava rusă Angara, care din august 2023 a transportat în porturile ruseşti mii de containere despre care se crede că ar conţine muniţii nord-coreene, a fost ancorată din februarie pe un şantier naval chinezesc din provincia Zhejiang (est).

CE ARATĂ IMAGINILE DIN SATELIT

Imaginile din satelit obţinute de RUSI în ultimele luni de la companii, inclusiv de la firma de imagistică terestră Planet Labs PBC, cu sediul în San Francisco, au arătat că nava Angara a acostat la şantierul naval Zhoushan Xinya din Zhejiang, care pe site-ul său web spune că este cea mai mare companie privată de reparaţii navale din China.

Nava a fost identificată după transponderul său unic de identificare automată (AIS), care a fost pornit pentru scurt timp, probabil din motive de siguranţă, în timp ce naviga pe o porţiune aglomerată a Strâmtorii Coreea în drum spre China.

RUSI a declarat că, înainte de a ajunge în China la 9 februarie, aparent pentru reparaţii sau întreţinere, nava Angara a acostat în ianuarie în porturile nord-coreene şi ruseşti cu transponderul oprit. Acesta a încetat din nou să mai transmită la scurt timp după ce a ajuns în China.

CEL PUŢIN 11 CĂLĂTORII CĂTRE RUSIA

Nava, sancţionată de SUA în mai 2022 efectuase cel puţin 11 livrări între portul nord-coreean Rajin şi porturile ruseşti începând din august 2023, potrivit RUSI, care a urmărit mişcările sale în cadrul unui proiect de utilizare a datelor din surse deschise pentru a monitoriza reţelele de evaziune a sancţiunilor impuse Coreei de Nord.

Ambasada Chinei la Washington a declarat că nu cunoaşte detaliile legate de Angara, dar că China “se opune întotdeauna sancţiunilor unilaterale şi jurisdicţiei de lungă durată care nu au nicio bază în dreptul internaţional sau mandat din partea Consiliului de Securitate”.

Ministerul de Externe al Chinei a declarat, de asemenea, că nu are informaţii despre acest subiect.

Joseph Byrne, cercetător la RUSI, a declarat că guvernul chinez ar trebui să ştie că nava sancţionată de SUA a fost ancorată la şantierul său naval. “Dacă o lasă (pe Angara) să plece din port neinspectată şi proaspăt reparată, atunci arată că probabil China nu va lua nicio măsură împotriva acestor nave ruseşti”, a declarat Byrne.

PROVOCĂRI PENTRU SUA

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat că este la curent cu “rapoarte credibile, din surse deschise” potrivit cărora nava Angara este în prezent ancorată într-un port chinezesc şi spune că problema a fost ridicată autorităţilor chineze. “Facem apel la toate statele membre să îşi îndeplinească obligaţiile care le revin în conformitate cu Rezoluţia 2397 a Consiliului de Securitate al ONU”, a declarat oficialul, referindu-se la o rezoluţie a Naţiunilor Unite care restricţionează comerţul cu Coreea de Nord şi cere statelor ONU să radieze din registru orice navă implicată în activităţi ilicite.

Prezenţa navei în portul chinezesc subliniază provocările cu care se confruntă Statele Unite şi aliaţii săi în încercarea de a sugruma sprijinul militar şi economic pentru Rusia. În condiţiile în care Ucraina se află sub un nou asalt rusesc şi este în criză de muniţie, oficialii americani au emis avertismente din ce în ce mai dure cu privire la ceea ce ei spun că este ajutorul acordat de China pentru a reconstrui armata rusă, după primele sale eşecuri în războiul din Ucraina. Este de aşteptat ca problema acestui sprijin să fie în fruntea agendei secretarului de stat Antony Blinken, care săptămâna aceasta se află în China.

Un diplomat de rang al Departamentului de Stat, Kurt Campbell, a declarat luna aceasta că Washingtonul nu va “sta cu mâinile în sân” dacă Beijingul îşi va spori sprijinul pentru Moscova.

“Când secretarul Blinken se va întâlni cu omologii săi din RPC în această săptămână, el va aborda o serie de preocupări, inclusiv războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi legăturile dintre Rusia şi RPDC”, a confirmat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, referindu-se la China şi respectiv Coreea de Nord după iniţialele numelor lor oficiale.

CE CLIENŢI ARE ŞANTIERUL NAVAL CHINEZ

Ministerul de Externe al Rusiei, şi Şantierul Naval Zhoushan Xinya nu au răspuns la solicitările de comentarii cu privire la Angara.

Site-ul web al companiei spune că clienţii săi provin din Asia, Europa şi SUA şi că are o “cooperare strategică” cu companii de transport maritim globale, inclusiv Maersk şi Evergreen Marine Corp din Taiwan, precum şi parteneriate cu companii tehnologice europene.

Statele Unite şi zeci de alte ţări au declarat la începutul acestui an că transferurile de arme nord-coreene către Rusia încalcă “flagrant” mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU. Washingtonul a cerut în mod repetat Chinei să nu ajute efortul de război al Moscovei. Invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022,  a avut loc la doar câteva săptămâni după ce Rusia şi China au declarat un “parteneriat fără limite”.

Săptămâna trecută, Blinken a criticat sprijinul chinezesc pentru industria de apărare a Rusiei, afirmând că Beijingul este în prezent principalul contributor la războiul Moscovei din Ucraina, prin furnizarea de componente critice pentru armament.

Atât Rusia, cât şi Coreea de Nord au respins în mod repetat criticile privind presupusele livrări de arme. Moscova afirmă că va dezvolta legături cu orice ţară doreşte, iar cooperarea sa cu Phenuianul nu contravine acordurilor internaţionale.

Campbell a declarat luni, în cadrul unui eveniment desfăşurat la Washington, că parteneriatul din ce în ce mai mare al Chinei şi Coreei de Nord cu Rusia este “antitetic” cu interesele de securitate ale SUA în Europa şi în zona Indo-Pacific.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend