Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Holcim se implica – „Drum sigur – ABCdar rutier” in localitatie rurale ale Argesului

Avatar

Publicat

in

735 de elevi vor studia gratuit educația rutieră la clasă, în al treilea an de proiect Drum sigur – ABCdar rutier” 

Junior Achievement (JA) România și Holcim România continuă implementarea proiectului educațional „Drum sigur – ABCdar rutier” în școli din 15 localități preponderent rurale și mic urbane.

Publicitate

Astfel, 735 de elevi din clasele a III-a și a IV-a vor studia gratuit la clasă educația rutieră, pe baza unui kit educațional ce oferă acces la conținuturi de învățare practică și materiale care susțin formarea unui comportament preventiv în trafic.

Prin intermediul a șase teme, clasele participante parcurg exerciții de tip learning by doing, prin care descoperă și își însușesc importanța respectării regulilor de circulație pentru deplasarea sigură pe drumurile publice și în condiții speciale, identifică semnele rutiere și normele de conduită în mijloacele de transport public. Pe parcursul activităților, elevii descoperă specificul rutier al localității lor, analizează situații de risc și eventualele consecinţe ale neaplicării regulilor rutiere.

În cadrul edițiilor anterioare, peste 1.200 de elevi au participat la proiect, 70% dintre aceștia beneficiind de prima experiență complexă de educație rutieră, derulată pe parcursul unui an școlar.

„Mă bucur că am ales să implic copiii într-un astfel de proiect. A fost un element de noutate atât pentru mine, cât și pentru elevii mei. A fost acel «altceva» de care aveam nevoie pentru a ne pregăti pentru viață, prin formarea unor deprinderi de respectare a regulilor de circulație pe drumurile publice și de manifestare a unei conduite preventive. Activitățile cele mai interesante au fost cele în care, în mod practic și interactiv, elevii au avut acces la cunoștințe în ceea ce privește o viață mai sigură: activitatea desfășurată cu agentul de circulație din cadrul Poliției orașului Aleșd – Compartimentul Poliție Rutieră, precum și activitățile desfășurate sub îndrumarea voluntarilor Holcim.” – Mădălina Ioniță, profesor pentru învățământul primar, Liceul Constantin Șerban, Aleșd

În dezvoltarea temelor prezentate la clasă, alături de profesori sunt implicați atât polițiști rutieri, cât și consultanţi voluntari ai companiei Holcim România, care împărtășesc elevilor sfaturi practice pentru a fi în siguranță pe drumurile publice sau la locul de joacă.

 „Mă bucur că, pentru al treilea an consecutiv, investim în educația rutieră timpurie, prin susținerea programului Drum Sigur – ABCdar Rutier. După mai multe activități la clasă, derulate în calitate de consultant voluntar, am observat cum elevii și-au dezvoltat, treptat, o atitudine preventivă în timpul deplasării pe drumurile publice din comunitatea lor. Pentru adoptarea unui comportament preventiv este important ca aceștia să cunoască regulile de circulație, să înțeleagă riscurile și să rămână în siguranță. Sunt sigură că, și la finalul acestei ediții, elevii din ciclul primar vor pleca acasă cu noi cunoștințe pe care le vor împărtăși cu membrii familiei, devenind astfel promotori ai siguranței rutiere.”, a declarat Alina Cristea, Manager Dezvoltare Durabilă Holcim România.

Drum sigur

Proiectul este dezvoltat pe baza programei de educație rutieră elaborată în 2015 de Ministerul Educației Naționale și susține Strategia Națională pentru Siguranța Rutieră adoptată în 2016, care prevede întărirea rolului educației și al campaniilor de sensibilizare și conștientizare.

În acest an școlar, la programul Drum sigur – ABCdar rutier vor participa școli din următoarele 15 localități: Câmpulung, Cetățeni, Stâlpeni, Stoenești, Valea Mare-Pravăț (Argeș), Aleșd (Bihor), Brașov (Brașov), Cluj-Napoca, Turda (Cluj), Tărtășești, Voinești (Dâmbovița), Chitila (Ilfov), Horia, Roman (Neamț), Timișoara (Timiș).

 

Comenteaza cu profilul de FB
Publicitate

Redactor sef editie print, redactor coordonator editie online. Jurnalist cu peste 10 ani experienta in presa scrisa, autor a nenumarate reportaje si anchete jurnalistice. Colaborari cu publicatii nationale si agentii de presa. Contact e-mail: malina.petrescu@ziarulprofit.ro

ACTUAL

Veste bună pentru toți părinții: Senatul a adoptat un nou proiect de lege în care pot acorda zile libere, în cazul limitării sau suspendării cursurilor școlare

Avatar

Publicat

in

De

”Se vor acorda zile libere părinților pentru supravegherea copiilor în situația limitării sau suspendării activităților didactice”, prevede un proiect de lege inițiat de Guvern și adoptat de Plenul Senatului.

Proiectul pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 147/2020 îi vizează şi pe părinţii sau reprezentanţii legali ai copilului cu handicap grav neşcolarizat ori care au în îngrijire, supraveghere şi întreţinere persoana adultă încadrată în grad de handicap sau în grad de handicap grav cu asistent personal, în condiţiile limitării sau suspendării serviciilor de zi de care acestea beneficiază.

Indemnizaţia pentru fiecare zi liberă acordată este venit asimilat salariilor şi este în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri şi cheltuieli al angajatorului şi este supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor de asigurări, în condiţiile prevăzute de lege, se explică în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Publicitate

Proiectul stipulează acordarea de zile libere pentru părinţii care au copii în vârstă de până la 12 ani sau 26 de ani în cazul copilului sau adultului cu handicap, înscrişi la unităţi de învăţământ, inclusiv antepreşcolar.

„Acordarea zilelor libere plătite se aplică tuturor angajaţilor din sectorul public şi privat, în condiţii de limitare sau suspendare a cursurilor în unitatea de învăţământ sau a activităţii serviciilor de zi destinate persoanelor cu handicap, pe toată perioadă stării de alertă şi după încetarea acesteia, dar nu mai târziu de finalizarea cursurilor anului şcolar 2020-2021”, prevede proiectul.

Dreptul la zile libere se acordă şi părinţilor care au copii cu handicap neşcolarizaţi sau au în întreţinere adulţi cu handicap, numai dacă aceştia beneficiază de servicii de zi a căror activitate este limitată sau suspendată ca urmare a efectelor răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, conform expunerii de motive.

Zilele libere se acordă la cererea părintelui care îndeplineşte cumulativ condiţiile menţionate, solicitare care va fi depusă la angajator. Cererea este însoţită de o declaraţie pe propria răspundere a celuilalt părinte, de copia certificatului de naştere al copilului sau de cea a documentului care atestă calitatea prevăzută de lege, precum şi de copia certificatului de încadrare în grad de tip de handicap, în cazul copilului sau adultului cu handicap.

Senatul este prima Cameră sesizată cu acest proiect de act normativ, informează Agerpres.ro.

Citește și:

Audio. Înregistrări-bombă: Șantaj, mită și trafic de influență în PNL

Traian Băsescu îl desființează pe Nicușor Dan: Câte am aflat despre el, după ce au apărut înregistrările, mă cutremură

Foto. Dan Bucura publică dovada și o face de râs pe Clotilde Armand: Ea trebuie să citească, inclusiv atunci când filmează un clip electoral

Comenteaza cu profilul de FB
Publicitate
Citeste mai mult

ACTUAL

Ion Cristoiu: ‘PSD a renunțat demult la convingerea că va câștiga parlamentarele. PNL sugerează că alegerile sunt o formalitate’

Avatar

Publicat

in

De

Jurnalistul și Publicistul Ion Cristoiu a afirmat că ” PNL sugerează că alegerile din 6 decembrie 2020 sunt o formalitate. De aceea, partidul nu se preocupă de câștigarea alegerilor, ci de concretizarea programului electoral. În condițiile unui PSD care a renunțat demult la convingerea că va câștiga parlamentarele”.

”Cora Muntean a postat pe cristoiublog.ro un filmuleț care surprinde solemnitatea inaugurării la Iași de către Ludovic Orban și Nelu Tătaru a locului pe care urmează să se înalțe cîndva măreața clădire a Spitalului regional de urgență. Pentru a da cît de cît seriozitate acestui moment de umor involuntar gogolian, descinșii în buruieni au fost ajutați de o planșă.

Nu e prima oară cînd Ludovic Orban se oprește într-un loc din țară pentru a visa cu ochii larg deschiși la viitorul de aur al respectivului.

Publicitate

Printre buruieni, în fața unei planșe, el vorbește românilor nu despre ceea ce a făcut pînă acum în cele zece luni de guvernare, ci despre ceea ce va face el în următorii patru ani, după alegerile parlamentare pe care le vede deja cîștigate de pe acum, mai ceva decît vedeau comuniștii în 1944 România cucerită definitiv de ei cu ajutorul frățesc al sorei mai mari, Uniunea Sovietică.

În comentariul Ludovic Orban a transformat în sărbătoare națională inaugurarea unor planșe ale șantierului despre care nu știm dacă se va deschide sau nu din 5 septembrie 2020, asemănam campania angajată de Ludovic Orban de a se fuduli cu ceva ce ar putea fi (dacă va obține majoritatea tare în Parlament după 6 decembrie 2020) cu momentele zise și de perspectivă a viitorului, obligatorii în orice scriere realist-socialistă:

„Ludovic Orban s-a inspirat din literatura proletcultistă a anilor staliniști de la noi. Toate romanele, toate piesele de teatru, conțineau în mod obligatoriu ceea ce numea aducerea viitorului în prezent. Eroul pozitiv, activistul de partid, era surprins în capătul unui teren pustiu, plin de buruieni, pe care urma să se ridice o fabrică, un combinat. Preț de o pagină în fața ochilor de activist se desfășura, descris amănunțit combinatul deja construit, forfotind de muncă și cu steagul partidului fluturînd pe turnuri. Critica de îndrumare numea asta perspectiva viitorului. Prezentul e – cum zicea critica de îndrumare –, plin de buruienile trecutului. Da, dar artistul trebuie să vadă nu prezentul, ci viitorul. Acolo unde în prezent e o groapă de gunoi el trebuie să vadă viitoarea termocentrală.”

Rîndurile de mai sus aparțin publicistului Ion Cristoiu. Oleacă și scriitor. Nu degeaba toți marii autori interbelici au făcut publicistică, deseori vecină cu proza. Nu se putea, sub acest semn, să nu mă amuze imaginea premierului Ludovic Orban glosînd pe marginea unei construcții din viitor, care e doar pe planșetă, într-un loc marcat doar de buruieni.

Istoricul clipei, care e comentatorul politic, vede realitățile din alt unghi decît cel al publicistului sau chiar al scriitorului. El ține să descopere dincolo de faptele și vorbele politicienilor, mai ales cînd aceștia sînt angajați în bătălia electorală, expresie democratică a luptei pentru putere, tacticile și strategia, manevra electorală, trucul prin care sînt păcăliți alegătorii în cadrul Marii partide de Alba Neagra numită scrutin liber și independent.

Din această perspectivă judecat, șirul de solemnități de inaugurări de planșe, de sărbătoriri ale încheierii unor contracte de infrastructură, ba chiar și ale unor banale contracte de consultanță, trebuie iscodit și ca parte a unei campanii declanșate deja de Ludovic Orban pentru scrutinul parlamentar din 6 decembrie 2020.

Orice campanie electorală în care se angajează un partid se definește printr-un lung șir de promisiuni. Partidul intră în bătălia pentru putere cu un program zis pentru țară cuprinzînd făgăduieli de creștere a nivelului de trai, de construcții mărețe, de reformare a instituțiilor. Alegătorilor li se promite marea cu sarea. În schimb alegătorii sînt invitați să vină la urne și să pună ștampila pe sigla partidului. Aceste făgăduieli, prezente în toate campaniile electorale postdecembriste, au o slăbiciune evidentă:

Folosesc, direct sau sugerat, formula Dacă. Dacă venim la putere, vom face și vom drege, dacă ne veți vota vă vom da și vă vom construi. Acest dacă micșorează puterea de atracție a făgăduielii. Mai ales că ea e prezentată ca simplă făgăduială, ceea ce și e de fapt.

Ludovic Orban merge prin țară și inaugurează planșe, contracte de infrastructură, începuturi de șosele, bate primul cui al unui șantier care se va ridica în viitor, cîndva. Toate proiectele sale urmează să se concretizeze în viitor. Ca și proiectele propuse în toate programele electorale. Dintr-un punct de vedere, acțiunile lui Ludovic Orban țin de zona de făgăduieli electorale.

Ce au ele în plus față de tradiționalele făgăduieli electorale?

Răspunsul trimite la principalul adversar al PNL, Partidul Social Democrat. Normal ar fi ca, în replică, Marcel Ciolacu să meargă prin țară și să inaugureze șantiere din viitor. N-o face însă. În primul rînd pentru că PSD, spre deosebire de PNL, n-are pînă acum un program electoral, un șir de făgăduieli.

Apoi, și aici e lucrul cel mai important, chiar dacă ar avea, Marcel Ciolacu nu l-ar putea imita pe Ludovic Orban. De ce? Pentru că PSD nu e la guvernare. Ludovic Orban pune cărămida viitoarelor construcții ca șef de Guvern. Toate popasurile sale, deși strict electorale, sînt din punct de vedere oficial vizitele de lucru ale unui premier pentru a inaugura un nou șantier.

Așa cum se vede cu ochiul liber, el n-a inaugurat schița viitorului spital regional Iași în calitate de șef al PNL, ci în calitate de premier. În această calitate, el a semnat la 26 august 2020 contractul de elaborare a studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic de execuție pentru Drumul Expres Găești-Ploiești. Cu acest prilej el a ținut un discurs despre viitor:

„Punem astăzi bazele proiectului de construcție a Centurii Găești, de care cetățenii orașului au atîta nevoie. Obiectivul va fi parte din drumul expres Ploiești-Găești, un drum necesar care urmează să facă legătura între autostrada București-Ploiești, cînd va fi gata, pînă la Brașov și autostrada A1”.

Semnarea unui contract de elaborare a studiului de fezabilitate nu înseamnă mare lucru față de drumul din final. Nu de puține ori, studiul e făcut degeaba. În cazul lui Ludovic Orban îndoiala în posibilitatea ca proiectul să se concretizeze stă în realitatea alegerilor din 6 decembrie 2020.

Cum să zici că pui bazele centurii Găești prin simpla semnare a unui contract de studiu de fezabilitate cînd peste două luni și ceva ai putea să pierzi alegerile și să nu mai fii la guvernare? A face acest lucru înseamnă a lăsa impresia că ai deja în față nu două luni, ci patru ani de guvernare. La Arad s-a desfășurat solemnitatea „Semnării Acordului de colaborare pentru identificarea surselor de finanțare necesare realizării obiectivului de investiții: Regenerare patrimonială a Cetății Aradului”.

Cuvîntarea lui Ludovic Orban a sunat așa:

„Ne angajăm, după ce am consultat Comisia Europeană, și după ce vom ști care este structura fondurilor europene pe Programul 2021-2027, că vom identifica resursele financiare necesare pentru finanțarea acestui proiect. Cetatea Aradului este locul în care s-au petrecut evenimente istorice extrem de importante, este o bijuterie care, din păcate, nu a fost scoasă la lumină și nu a fost pusă în valoare”.

Joi, 27 august 2020, Ludovic Orban a făcut o vizită la Brașov. Potrivit presei:

„Vizita s-a încheiat la CATTIA, unde oficialilor guvernamentali li s-au prezentat primele imagini ale Spitalului Regional Brașov, o clădire cu șase corpuri, șapte etaje și heliport, și o structură de specialități medicale care să acopere nevoile tuturor celor trei județe pe care le deservește, la cele mai moderne standarde.”

La Iași, în fața planșelor, pe locul unde n-a început nici măcar amenajarea de șantier, Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a vorbit despre spitalul de urgență ca despre o construcție care va crește din pămînt în cîteva zile:

„Spitalul va avea două etaje în subteran și șapte etaje supraterane, un corp orizontal cu structuri de investigații, diagnostic, tratament și trei corpuri care vor asigura structura unității sanitare cu paturi. Vom avea 850 de paturi plus 60 de paturi pentru UPU și 45 de paturi pentru internarea de zi. Se vor găsi 70 de cabinete pentru ambulatoriu și 19 săli de operație”

Lesne de observat trucul electoral. Ludovic Orban n-a ținut la Iași un discurs despre cum va construi PNL un spital regional dacă va cîștiga alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020. N-a zis în încheiere:

Votați PNL pentru ca acest proiect aflat doar în faza de planșă să prindă viață.

A fost la fața locului pentru a lăsa impresia că deja construcția a început. Și că în timp de patru ani după asta el se va ocupa de terminarea acestei construcții. Guvernul Orban e un guvern minoritar, instalat în octombrie 2020, printr-o Operațiune Fulger a Sistemului instituțiilor de forță.

Potrivit Constituției, el e un guvern de alegeri. 6 decembrie 2020 e din acest punct de vedere o piatră de hotar. Teoretic, PNL poate cîștiga sau poate pierde sau poate obține un scor prea mic pentru a guverna cu doi trei aliați mici, gen PMP, UDMR. Dacă pierde sau dacă USRPLUS obține un scor mare, peste 15%, toate aceste începuturi, multe dintre ele doar simbolice, rămîn fără urmări.

Normal ar fi ca Ludovic Orban să adauge de fiecare dată formula dacă: dacă vom cîștiga, dacă ne votați. El nu face asta, ci lasă impresia că tot ceea ce începe acum va fi desăvîrșit pe parcursul a patru ani de mandat. În această strategie alegerile parlamentare trec drept o bagatelă, un moment de rutină care nu merită atenția PNL.

Manevra a început o dată cu lansarea pe 1 septembrie 2020 a Planului Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, intitulat Reclădim România. La vremea respectivă documentul a fost privit ca o creație SF, prin angajarea unor proiecte mărețe, mai ales de infrastructură ce nu se pot realiza de azi pe mîine.

Beneficiind de prezența lui Klaus Iohannis momentul a marcat debutul campaniei electorale pentru parlamentare. Ea s-ar putea intitula Am început deja reclădirea României. Alegerile parlamentare sînt doar de protocol. Guvernarea a început deja să proiecte a căror realizare se va întinde pe patru ani de acum încolo.

Manevra electorală e deșteaptă.

  1. Exploatînd că se află la Guvernare, PNL își prezintă programul electoral ca deja aplicat în realitate. El nu e un șir de făgăduieli a căror îndeplinire depinde de votul la parlamentare. E un șir de decizii guvernamentale deja luate sub semnul acestui program. PNL e primul partid postdecembrist care pretinde că a început transpunerea în practică a făgăduielilor electorale înainte cu mult de fi trecut prin examenul parlamentarelor.
  2. Prezentînd programul Reclădim România ca unul care se aplică deja, PNL sugerează că alegerile din 6 decembrie 2020 sînt o formalitate. De aceea, partidul nu se preocupă de cîștigarea alegerilor, ci de concretizarea programului electoral. În condițiile unui PSD care a renunțat demult la convingerea că va cîștiga parlamentarele, manevra PNL are drept principal efect sădirea încrederii propriului electorat că victoria e indiscutabilă. O armă deosebit de puternică într-o campanie electorală”, conform cristoiublog.ro.

Citește și:

Audio. Înregistrări-bombă: Șantaj, mită și trafic de influență în PNL

Traian Băsescu îl desființează pe Nicușor Dan: Câte am aflat despre el, după ce au apărut înregistrările, mă cutremură

Foto. Dan Bucura publică dovada și o face de râs pe Clotilde Armand: Ea trebuie să citească, inclusiv atunci când filmează un clip electoral

Comenteaza cu profilul de FB
Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend