Conecteaza-te cu noi

CULTURA

Haideti la teatru ! La Casa Sindicatelor Pitesti George Motoi joacă în „Act Veneţian“

Publicat

in

Afis-Act-VenetianPe scena Casei de Cultu­ră a Sindicatelor din Pi­teşti, va avea loc spec­tacolul de teatru „Act Veneţian“, de Camil Pe­trescu, în regia lui George Motoi. Piesa se va juca pe 3 martie, la ora 19, iar biletele s-au pus deja în vînzare la casa de bilete a Casei Sindicatelor, preţul unuia fiind 40 de lei.

„Act Veneţian“ e o dramă a iubirii absolute, ce are loc pe fundalul social-moral al decadenţei veneţie­ne din ultimii ani de republică independentă, „anii ei de agonie“, cum spune autorul, în minuţioasele sale indicaţii regizorale. Sfîşietoarea poveste de dragoste e pusă în scenă aşa cum a fost ea gîndită de Camil Petrescu, acordînd atenţie fiecărui subînţeles. „Am evitat totuşi fixarea cu orice preţ în epocă, apreciind sugestia mai valoroasă, şi am eliminat excesul de literaturizare, inerent la un mare scriitor, dar neproductiv cînd e vorba de teatru“, a spus regizorul George Motoi. El şi-a propus să evidenţieze sugestiv decadenţa şi agonia veneţiană, făcînd astfel opera mai accesibilă, mai penetrantă şi mai aluzivă, poate, pentru lumea de azi, reuşind o punere în scenă distinctă în peisajul teatral actual. Din distribuţia spectacolului fac parte Giliola şi George Motoi, Lucian Pînzaru, Claudiu Romilă şi Violeta Haret. George Motoi este un actor şi un regizor cu un palmares impresionant. O personalitate marcantă a peisajului cultural românesc. Ca regizor, Motoi a pus în scenă peste 30 de spectacole. Ca actor de teatru, a interpretat peste 80 de roluri principale, iar în cinematografie şi televiziune a deţinut rolul principal în peste 50 de lungmetraje, seriale şi teatru TV. A primit numeroase distincţii, iar în 2011, Premiul pentru Întreaga Carieră, la cea de-a X-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania – TIFF, de la Cluj-Napoca, alături de celebrii Jacqueline Bisset şi Michael York.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

ACTUAL

Cea mai bună vioară – sfaturi, recomandări și păreri

Publicat

in

De

Se spune că vioara, ca instrument muzical, a apărut pentru prima dată în Nordul Italiei, în secolul al XVI-lea, fiind rezultatul conexiunii a trei vechi instrumente: rebec, viola da gamba și viola da braccio. Prima mențiune în scris despre existența viorii se atestă în lucrarea „Epitome musical” de Jambe de Fer, într-o cronică publicată în anul 1556, la Lyon. Adevărul este că vioara și-a câștigat, pe bună dreptate, atenția publicului din varii motive, nu doar estetice.

Dacă te numeri printre cei care vor să achiziționeze o vioară și nu știi sigur de unde să începi, iată câteva sfaturi de la echipa Soundstil:

1.    Cumpără vioara din magazine specializate de profil

            Acest element este prioritar, deoarece magazinele specializate de profil dispun de certificări și de acreditări de la companiile care creează viorile. În acest fel, nu doar vei fi sigur de investiția corectă realizată, ci vei primi și o garanție suplimentară pe un anume termen, cu posibilitatea de a efectua anumite reparații ulterioare, în caz de necesitate. Conexiunea sau legătura legală contractuală cu producătorul reprezintă cheia succesului în alegerea unor instrumente cu arcuș de înaltă calitate.

2.    Procură vioara după consilierea unui specialist

            Și în muzică, similar altor domenii, contează experiența. Dacă nu ai mai cântat anterior la o vioară sau o faci de prea puțin timp, dar vrei cu ardoare să îți procuri una, atunci ar fi corect să apelezi la un specialist, care efectiv te-ar putea însoți la cumpărături sau ar putea să te consilieze când primești instrumentul. Cântând nițel, acesta va simți diferența și va delibera, dacă e bun sau nu instrumentul muzical. Eventual, poți face această achiziție împreună cu mentorul care te ghidează, astfel încât să fii sigur de alegerea ta.

3.    Începe cu o vioară clasică

            Deși există o multitudine de instrumente electronice, la prețuri convenabile, dacă ești la început de cale, este mai potrivit să optezi pentru o vioară clasică, deoarece, în acest caz, vei reuși să înveți mai bine și să simți instrumentul, obținând sunete mai curate, mai profunde, ceea ce te va apropia considerabil de succes.

4.     Fii atent la elementele tehnice ale vioarei

            Sunt câteva elemente de ordin tehnic de care trebuie să ții cont atunci când alegi o vioară, după cum urmează:

  • Țara de producție: printre cele mai simple sunt viorile create în Rusia (perfecte pentru începători), cele mai de lux sunt cele concepute în România sau Germania.
  • Sistemele de susținere – să fie executate corect, astfel încât să nu simți nici un disconfort, atunci când începi să cânți.
  • Corpul vioarei trebuie să fie drept, nu îndoit.
  • Comoditatea și dimensiunea – trebuie să te simți bine atunci când exersezi, de aceea poți începe cu un instrument de dimensiuni mai mici și treptat să ajungi la unul mare.

            În magazinul Soundstil găsești cele mai multe opțiuni de vioare, precum este vioara reghin, ușoară, comodă, economic avantajoasă, se potrivește celor care abia își încep studiul muzical. Apropie-te de visul de a cânta la un instrument cu arcușuri atât de rafinat.

Soundstil – magazinul ritmului tău!

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

ACTUAL

Azi, 14 noiembrie | Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2021: Ce tradiții trebuiesc respectate în această zi

Publicat

in

De

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Când începe postul, ce trebuie să faci. A doua săptămână a lunii noiembrie este marcată de Lăsata Secului (duminică, 14 noiembrie) pentru Postul Crăciunului. Este ultima zi în care creștinii mai pot mânca  “de dulce”.

Din rânduielile bisericeşti aflăm că se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie, însă, dacă aceasta dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte.

În acest an Lăsata Secului cade duminica, iar de luni 15 noiembrie începe Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului Isus Hristos. Acest post se încheie pe 24 decembrie. Este un răstimp de meditaţie şi rugăciune, în care creştinii ortodocşi vor consuma numai produse vegetale şi peşte, în zilele în care există dezlegare.

Pe vremuri, în această zi se făceau mari petreceri în familii, se serveau fripturi, ciorbe cu carne, prăjituri și vin. Începând din această zi, din cele mai vechi timpuri li se îngăduia copiilor să se adune seara acasă la unul dintre ei ca să înveţe colindele şi să-şi facă planul pentru perioada de colindat.

Tot în această perioadă oamenii se adunau la şezătoare, un străvechi şi unic obicei românesc.

Lăsata Secului va avea loc în seara Sfântului Filip, pe 14 noiembrie 2020. În perioada postului, care ține până în 24 decembrie, nu se vor organiza nunți, botezuri sau alte evenimente de acest gen.

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului: Semnificaţia „secului

„Lăsatul secului” sau “alimentele de sec” se referă în mod direct la nevoinţa omului în aşteptarea unei mari sărbători. Sec înseamnă uscat, fără grăsime, de post. “Lăsatul secului” este prima zi de pregătire pentru post şi ziua intermediară între mâncatul de dulce şi zilele de post.

Biserica a rânduit înaintea fiecărei mari sărbători să fie o perioadă specială de pregătire a creştinului, prin post şi rugăciune. Ziua de 15 noiembrie, în fiecare an, începe Postul Crăciunului, răstimp care ne aduce aminte de patriarhii Vechiului Testament care au petrecut timp îndelungat în aşteptarea şi nădejdea venirii lui Mesia.

Postul Crăciunului: este important și ce gândim nu numai ce mâncăm

Postul Crăciunului durează şase săptămâni şi îi pregăteşte pe credincioşi pentru marea sărbătoare a Naşterii lui Iisus Hristos. Semnificaţia postului are rădăcini în Vechiul Testament.

Personajele biblice apar postind în diverse ipostaze – patriarhii şi drepţii dinainte de Hristos, printre care Noe, Moise şi David petrec timp îndelungat în post şi rugăciune. Ei aşteptau venirea lui Mesia, se rugau pentru iertarea păcatelor şi ajutor divin în misiunea lor de conducere a poporului ales.

Potrivit crestinortodox.ro, cuvântul sec din „lăsatul secului” se înțelege ca fiind sinonim cu uscat, de post sau fără grăsime. Cu toate acestea, clericii ne învață că accentul nu trebuie să fie pe mâncare, ci pe obiceiurile lumești care trebuie temperate.

Rostul fundamental al oricărui post este să ajute la dezintoxicare sufletului, nu cea a corpului, prin regim alimentar. Se spune că e mai important ce spunem și ce gândim decât ce anume mâncăm. Un post nu trebuie să domolească doar poftele trupești, ci să înbuneze și sufletul.

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului: Tradiții și superstiții

  • se pregătește o masa aleasă, cu bucate ce nu vor putea fi consumate în timpul postului, precum carnea, lactatele și alcoolul
  • nu se coase, nu se țese și nu se toarce pentru a feri gospodăria de rele
  • femeile pregătesc turte din mălai și dau de pomană
  • dacă dai ceva cu împrumut în această zi, se vor înmulți lupii.
  • vasele folosite trebuie spălate și așezate cu gura în jos, pe masa în noaptea de dinaintea postului, pentru a goni spiritele care vor să intre în casă

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend