Conecteaza-te cu noi
(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader48572"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/9fa80e175795759b2749da4ab953784d.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); ">

NATIONAL

Guvernul vrea să amâne cu un an depunerea exclusiv online a declarațiilor de avere și interese. Motivul: STS nu poate asigura suficiente certificate cu semnătură electronică

Publicat

in

Guvernul Ciucă vrea să amâne cu un an, până la 1 ianuarie 2023, data până la care declarațiile de avere și de interese ale funcționarilor publici să fie completate și depuse exclusiv în format electronic, semnate cu semnătură electronică calificată, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență, aflat vineri pe agenda Executivului. Motivul: STS se află în imposibilitate administrativă și tehnică de a asigura un număr suficient de certificate cu semnătură electronică până la data de 1 ianuarie 2022.

În nota de fundamentare a proiectului de OUG se spune că, potrivit legii, persoanele care ocupă funcții sau demnități publice trebuie să completeze și să transmită către Agenția Națională de Integritate declarațiile de avere și de interese.

Care-i procedura actuală la depunerea declarațiilor de avere și interese

Potrivit acestei proceduri, declarațiile de avere și declarațiile de interese se completează potrivit anexelor nr. 1 și 2 la Legea nr. 176/2010, cu modificările și completările ulterioare și se trimit Agenției în copii certificate, împreună cu codul numeric personal al declarantului.

Toate declarațiile de avere și de interese sunt preluate și prelucrate în format fizic de către inspectorii de integritate, copiile acestora fiind arhivate fizic și electronic.

Ce ar fi trebuit să se întâmple de la 1 ianuarie 2022

În vederea aderării la procesul de digitalizare prin Legea nr. 105/2020 fost reglementată o nouă modalitate de completare și transmitere a declarațiilor de avere și a declarațiilor de interese, acestea putând fi completate și depuse și în format electronic, certificate cu semnătură electronică calificată până la data de 31 decembrie 2021, iar începând cu 1 ianuarie 2022 este obligatoriu a fi completate și depuse exclusiv în format electronic, certificate cu semnătură electronică calificată. (..)

Prin urmare, începând cu 1 ianuarie 2022, declarațiile de avere și de interese, ar urma să fie completate și depuse exclusiv în format electronic semnate cu semnătură electronică calificată.

De ce este STS în imposibilitate administrativă și tehnică de a emite atâtea certificate până la 1 ianuarie 2022

În document se amintește faptul că prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 39/2020 pentru completarea Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronica, Serviciul de Telecomunicații Speciale a fost desemnat să asigure servicii de certificare calificată destinate exclusiv personalului autorizat din cadrul instituțiilor şi autorităților publice, în scopul îndeplinirii atribuțiilor funcționale.

  • „În aceste condiții, emiterea unui număr foarte mare de semnături electronice calificate pentru declarații de avere și de interese, concomitent cu emiterea semnăturilor electronice calificate destinate emiterii actelor în format electronic de autoritățile și instituțiile publice, depășește capacitatea tehnică și administrativă de emitere a semnăturilor electronice calificate de către Serviciul de Telecomunicații Speciale, fără a exista posibilitatea măririi capacității tehnice.
  • Instituțiile și autoritățile publice au obligația de utilizare a fondurilor publice (…) cu eficiență, eficacitate și economicitate, conform art. 1 din Ordonanța Guvernului nr. 119/1999 privind controlul intern și controlul financiar preventiv, sens în care achiziționarea semnăturilor electronice calificate de la prestatori de servicii de încredere privați, nu reprezintă o soluție care să asigure o alternativă la serviciile de încredere furnizate sistemului public de către Serviciul de Telecomunicații Speciale.”, se precizează în nota de fundamentare.

Proiectul de OUG stabilește că „declarațiile de avere și declarațiile de interese se completează potrivit anexelor nr. 1 și 2 și se transmit Agenției exclusiv prin intermediul platformei online de declarare a averii și a intereselor, denumită în continuare e-DAI, gestionată de Agenția Națională de Integritate.”

În plus, funcționații și demnitarii publici vor trebui ca până la data de 31 decembrie 2022 să completeze și să depună declarațiile de avere și de interese în format electronic, certificate cu semnătură electronică calificată sau cu semnătură olografă, pe care să le trimită Agenției Naționale de Integritate exclusiv prin intermediul e-DAI.

Începând cu 1 ianuarie 2023
, funcționații și demnitarii publici vor avea au obligația de a completa și depune declarațiile de avere și de interese în format electronic, certificate cu semnătură electronică calificată, prin intermediul e-DAI.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Elon Musk încearcă să renegocieze suma cu care va cumpăra Twitter și dă un semnal că ar fi posibilă abandonarea preluării

Publicat

in

De

​La început părea imposibil ca Elon Musk să cumpere Twitter, apoi s-a ajuns la o înțelegere, dar în ultimele zile apar tot mai multe îndoieli legate de această achiziție mult-discutată. Musk ar vrea să plătească mai puțin, motivând că pe Twitter sunt prea multe conturi false.

TwitterFoto: Sharaf Maksumov | Dreamstime.com

Mai mult, nu ar fi exclus ca Musk să renunțe la a mai prelua rețeaua socială.

Elon Musk susține că șefii Twitter i-au dat informații eronate despre numărul de conturi false de pe Twitter, putând fi vorba de mult mai multe decât ponderea vehiculată: sub 5% din peste 200 de milioane.

La o conferință de tehnologie din Miami, Musk a spus că nu ar ieși din discuție o preluare Twitter la o sumă renegociată care să fie mai mică decât cea de 44 miliarde dolari agreată pe 25 aprilie.

Sunt voci care spun că Musk a scos în față problema conturilor false pentru a putea să renunțe la preluarea Twitter, fiindcă aceste conturi false sunt un motiv serios ca Musk să spună că a fost indus în eroare. Sunt analiști care spun că motivul nu este suficient de puternic și că va fi dat în judecată de Twitter dacă își va retrage oferta.

Parag Agrawal, CEO Twitter, a spus luni că sunt suspendate zilnic mai mult de 500.000 de conturi spam. Agrawal a mai spus că este clar un lucru: conturile spam fac ca experiența celor cu conturi reale să fie mai neplăcută pe Twitter. Tocmai de aceea, spune șeful companiei, Twitter are toate motivele din lume să detecteze și să elimine cât mai rapid conturile spam.

​Elon Musk anunța pe 13 mai că întreg procedeul care trebuia să ducă la achiziția Twitter a fost suspendat temporar, motivul fiind nevoia de a ști exact proporția conturilor false din rețea.

Surse: Washington Post, Bloomberg

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

‘Doctor Strange în Multiversul Nebuniei’ s-a menţinut pe primul loc în box office-ul românesc de weekend

Publicat

in

De

„Doctor Strange în Multiversul Nebuniei”, filmul fantastic cu Benedict Cumberbatch, s-a menţinut pe primul loc în box office-ul românesc de weekend în al doilea weekend de la premieră, cu încasări de 1.209.851 de lei, conform news.ro.

„Înimă de foc: Neînfricata/ Fireheart”, cu Laurie Holden, Kenneth Branagh, Olivia Cooke, a debutat pe poziţia a doua în clasamentul de weekend, după ce a fost vizionat de 7.571 de spectatori. Filmul de animaţie a avut încasări de 140.285 de lei.

Al doilea debut în top este „Focul viu/ Firestarter”, o nouă adaptare a thrillerului clasic al lui Stephen King regizată de Keith Thomas, cu Zac Efron, Ryan Kiera Armstrong, Sydney Lemmon în rolurile principale. Drama horror a fost văzută de 6.038 de spectatori şi a generat încasări de 140.154 de lei, potrivit cifrelor cinemagia.ro.

Animaţia „Băieţii răi”, cu actorii Sam Rockwell, Marc Maron, Craig Robinson, Awkwafina care şi-au împrumutat vocile personajelor, a coborât trei locuri, până pe patru, în al cincilea weekend de la debut. Producţia a avut încasări de 123.791 de lei.

Thrillerul „Vikingul/ The Northman”, regizat de Robert Egers, cu Alexander Skarsgård în rol principal, a coborât două locuri, până pe cinci, în al treilea weekend de la lansare, fiind urmărit de 4.890 de spectatori. Filmul a avut venituri de 122.883 de lei.

Este urmat în clasamentul românesc de „Sonic the Hedgehog 2” care a coborât patru locuri, până pe şase, în al şaptelea weekend de la debut. Lungmetrajul de familie a avut încasări de 104.032 de lei.

Al treilea debut în top este „Downton Abbey: O nouă eră”, pe locul şapte. Regizat de Simon Curtis, cu Michelle Dockery, Hugh Bonneville, Laura Carmichael, Jim Carter în rolurile principale, filmul a fost vizionat în săli de 3.522 de spectatori şi a încasat 83.506 de lei.

Animaţia „Iepurele-Găină şi Hamsterul Întunericului” a coborât cinci locuri, până pe opt, în al patrulea weekend de la lansare, după ce a fost văzut de 4.218 de spectatori şi a acumulat venituri de 77.879 de lei.

Filmul de animaţie „Roşu aprins” a coborât opt locuri, până pe nouă în clasament, după zece weekenduri de la premieră, cu încasări de 53.703 lei.

Comedia de acţiune „Oraşul pierdut” încheie clasamentul, pe zece, după opt weekenduri de la lansare. Filmul cu Sandra Bullock, Daniel Radcliffe, Brad Pitt, Channing Tatum a avut venituri de 41.183 de lei.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend