Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Guvernul vrea să amâne cu un an depunerea exclusiv online a declarațiilor de avere și interese. Motivul: STS nu poate asigura suficiente certificate cu semnătură electronică

Publicat

in

Guvernul Ciucă vrea să amâne cu un an, până la 1 ianuarie 2023, data până la care declarațiile de avere și de interese ale funcționarilor publici să fie completate și depuse exclusiv în format electronic, semnate cu semnătură electronică calificată, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență, aflat vineri pe agenda Executivului. Motivul: STS se află în imposibilitate administrativă și tehnică de a asigura un număr suficient de certificate cu semnătură electronică până la data de 1 ianuarie 2022.

În nota de fundamentare a proiectului de OUG se spune că, potrivit legii, persoanele care ocupă funcții sau demnități publice trebuie să completeze și să transmită către Agenția Națională de Integritate declarațiile de avere și de interese.

Care-i procedura actuală la depunerea declarațiilor de avere și interese

Potrivit acestei proceduri, declarațiile de avere și declarațiile de interese se completează potrivit anexelor nr. 1 și 2 la Legea nr. 176/2010, cu modificările și completările ulterioare și se trimit Agenției în copii certificate, împreună cu codul numeric personal al declarantului.

Toate declarațiile de avere și de interese sunt preluate și prelucrate în format fizic de către inspectorii de integritate, copiile acestora fiind arhivate fizic și electronic.

Ce ar fi trebuit să se întâmple de la 1 ianuarie 2022

În vederea aderării la procesul de digitalizare prin Legea nr. 105/2020 fost reglementată o nouă modalitate de completare și transmitere a declarațiilor de avere și a declarațiilor de interese, acestea putând fi completate și depuse și în format electronic, certificate cu semnătură electronică calificată până la data de 31 decembrie 2021, iar începând cu 1 ianuarie 2022 este obligatoriu a fi completate și depuse exclusiv în format electronic, certificate cu semnătură electronică calificată. (..)

Prin urmare, începând cu 1 ianuarie 2022, declarațiile de avere și de interese, ar urma să fie completate și depuse exclusiv în format electronic semnate cu semnătură electronică calificată.

De ce este STS în imposibilitate administrativă și tehnică de a emite atâtea certificate până la 1 ianuarie 2022

În document se amintește faptul că prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 39/2020 pentru completarea Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronica, Serviciul de Telecomunicații Speciale a fost desemnat să asigure servicii de certificare calificată destinate exclusiv personalului autorizat din cadrul instituțiilor şi autorităților publice, în scopul îndeplinirii atribuțiilor funcționale.

  • „În aceste condiții, emiterea unui număr foarte mare de semnături electronice calificate pentru declarații de avere și de interese, concomitent cu emiterea semnăturilor electronice calificate destinate emiterii actelor în format electronic de autoritățile și instituțiile publice, depășește capacitatea tehnică și administrativă de emitere a semnăturilor electronice calificate de către Serviciul de Telecomunicații Speciale, fără a exista posibilitatea măririi capacității tehnice.
  • Instituțiile și autoritățile publice au obligația de utilizare a fondurilor publice (…) cu eficiență, eficacitate și economicitate, conform art. 1 din Ordonanța Guvernului nr. 119/1999 privind controlul intern și controlul financiar preventiv, sens în care achiziționarea semnăturilor electronice calificate de la prestatori de servicii de încredere privați, nu reprezintă o soluție care să asigure o alternativă la serviciile de încredere furnizate sistemului public de către Serviciul de Telecomunicații Speciale.”, se precizează în nota de fundamentare.

Proiectul de OUG stabilește că „declarațiile de avere și declarațiile de interese se completează potrivit anexelor nr. 1 și 2 și se transmit Agenției exclusiv prin intermediul platformei online de declarare a averii și a intereselor, denumită în continuare e-DAI, gestionată de Agenția Națională de Integritate.”

În plus, funcționații și demnitarii publici vor trebui ca până la data de 31 decembrie 2022 să completeze și să depună declarațiile de avere și de interese în format electronic, certificate cu semnătură electronică calificată sau cu semnătură olografă, pe care să le trimită Agenției Naționale de Integritate exclusiv prin intermediul e-DAI.

Începând cu 1 ianuarie 2023
, funcționații și demnitarii publici vor avea au obligația de a completa și depune declarațiile de avere și de interese în format electronic, certificate cu semnătură electronică calificată, prin intermediul e-DAI.

NATIONAL

MApN nu știe încă exact ce a căzut în apropiere de Brăila: „Elemente ale unei posibile drone”

Publicat

in

MApN a transmis vineri că la Brăila ar fi găsit „elemente ale unei posibile drone” care ar fi căzut pe teritoriul românesc. Reamintim că o explozie s-a produs joi seara, în jurul orei 20.00, în Insula Mare, la 8 kilometri de Brăila și la 23 de kilometri în interiorul teritoriului românesc, relata presa locală are vorbea de prăbușirea unei drone militare.

Aproape de locul prabusirii dronei in Insula Mare a BraileiFoto: debraila.ro

„În seara zilei de 28 martie 2024, au fost identificate fragmente care par a proveni de la un dispozitiv aerian (dronă), pe un teren agricol din Insula Mare a Brăilei”, a transmis MApN într-un comunicat de presă transmis vineri, 29 martie, ora 10.32, cu titlul „Elemente ale unei posibile drone, identificate în Insula Mare a Brăilei”.

„MApN, împreună cu structuri specilizate din cadrul sistemului național de apărare, desfășoară în prezent cercetarea incidentului la fața locului conform procedurilor operaționale specifice”, mai transmite MApN.

Se actualizează

O dronă s-ar fi prăbușit joi seara aproape de Brăila

Reamintim că o explozie s-a produs joi seara, în jurul orei 20.00, în Insula Mare, la 8 kilometri de Brăila și la 23 de kilometri în interiorul teritoriului românesc, relata presa locală are vorbea de prăbușirea unei drone militare.

Alerta că o dronă de proveniență militară a căzut între municipiul Brăila și comuna Frecăței a venit joi seara în rândul instituțiilor de forță din județul Brăila, conform informațiilor oferite de surse confidențiale și citate de presa locală.

O confirmare oficială, independentă, este redată de publicația locală „Ziarul Comunitatea”, care îl citează pe colonelul Ștefan Stoian, purtător de cuvânt al ISU Brăila. Acesta spune că se aștepta ca sătenii să sune la 112 în cazul unui astfel de eveniment, dar nu au făcut-o, „așa cum trebuia”.

„Am auzit bubuitura, dar nu știu unde a căzut”, a declarat un martor ocular, lucrător la bacul care face trecerea spre Insula Mare. Declarația a fost oferită pentru o altă publicație locală, debraila.ro.

Craterul format are un diametru de aproximativ 4 metri, fiind vizibil din aer, conforma publicației locale.

„Un elicopter al Ministerului Apărării, Brigada Antitero de la SRI, echipaje de la Poliție, Jandarmerie și ISU se află în Insula Mare a Brăila, în zona fermei Filipoiu, unde o dronă militară s-a prăbușit pe câmp”, scriu jurnaliștii.

Locul prăbușirii dronei se află la 8 km de trecerea bac dinspre municipiul Brăila spre Insula Mare a Brăilei.

Autoritățile au fost alertate, joi seara, în jurul orei 21:45, cu privire la prăbușirea dronei. De atunci, zona este izolată de oamenii legii. Martorii susțin că s-a auzit o bubuitură puternică în momentul prăbușirii dronei.

Citeste mai mult

NATIONAL

HARTĂ|Alertă de vânt puternic în mai multe zone din România. Cum va fi vremea în București

Publicat

in

Meteorologii au emis o atenționare de vânt puternic valabilă în cea mai mare parte din țară, cu intensificări în Moldova, în estul şi sud-estul Transilvaniei.

Vânt puternicFoto: AGERPRES

Alerta meteo este valabilă vineri până la ora 21. Conform ANM, temporar vor fi intensificări ale vântului în cea mai mare parte a țării, cu viteze în general de 45…55 km/h, iar la munte rafalele vor depăși 60…70 km/h.

Un cod galben de vânt puternic este valabil până la ora 18 în Moldova, în estul și sud-estul Transilvaniei, unde rafalele vor atinge viteze în general de 55…65 km/h, iar în Carpații Orientali, la altitudini mari rafalele vor depăși 90 km/h.

Cum va fi vremea în București

Potrivit prognozei speciale pentru Capitală, vineri, vremea va continua să se încălzească. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla în general moderat (rafale în jurul a 40 de km/h). Temperatura maximă va fi de 23…24 de grade.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend