Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Guvernul ungar respinge acuzaţiile legate de utilizarea narațiunii rusești / Szijjarto: „Pe noi nu ne interesează ce cred rușii – sau cei de la Bruxelles – despre ceea ce spunem noi”

Publicat

in

Guvernul Ungariei consideră că sunt „revoltătoare” şi respinge ferm acuzaţiile potrivit cărora ar folosi naraţiunea rusească în legătură cu sancţiunile UE împotriva Rusiei, a afirmat luni, la Bruxelles, ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, relatează agenția MTI, citată de Rador.

Peter SzijjartoFoto: Ovsyannikova Yulia / Zuma Press / Profimedia

Potrivit unui comunicat dat publicităţii de Ministerul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior din Ungaria, şeful dilomaţiei ungare a declarat în pauza reuniunii Consiliului pentru Afaceri Externe că a avut loc „o dezbatere ideologică supraîncălzită de sentimente despre evenimentele din Ucraina și impactul acestora, unde bunul simț și rațiunea nu prea au avut loc”.

Ministrul ungar de externe a numit drept „o competiţie inutilă şi artificială” comparaţia dacă Uniunea Europeană acordă suficient ajutor Ucrainei faţă de Statele Unite. În acest sens, Péter Szijjártó a arătat că nu există o economie în lume care suferă atât de mult din cauza sancţiunilor ca UE, unde inflaţia a crescut vertiginos. „Și, desigur, știm exact cine beneficiază de pe urma aceasta”, a mai spus Szijjártó.

Potrivit ministrului ungar, sancţiunile impuse nu au fost pe măsura aşteptărilor, nu au ajutat la încheierea mai devreme a războiului, ba mai mult, luni au existat voci care „au contestat existența acestui argument”.

În cadrul dezbaterii privind un posibil al nouălea pachet de sancțiuni, „unii au mers atât de departe încât au susţinut că cei care spun că sancțiunile nu funcționează folosesc narațiunea rusă”, a menționat Szijjártó.

„Ceea ce este revoltător şi trebuie respins cât se poate de hotărât”, a subliniat oficialul ungar, care a adăugat: „Poate că alții nu înțeleg, dar pe noi nu ne interesează ce cred rușii despre ceea ce spunem noi. Nu ne interesează ce cred la Bruxelles despre ceea ce spunem și gândim. Pe noi ne interesează un singur lucru, şi anume ca noi să putem privi toate problemele existente prin propriile noastre interese naționale”.

Szijártó: „Noi am început să sprijinim Ucraina mult mai devreme decât cei care acum se prezintă cu mândrie ca cei mai buni prieteni ai Ucrainei”

„Este necesar să stăm cu două picioare pe pământ (…) Trebuie să vedem că sancțiunile provoacă pagube extraordinare funcționării economiei europene”, a mai spus Péter Szijártó, care a precizat că nu au nicio legitimitate argumentele privind motivul pentru care nu ar trebui să existe negocieri directe sau indirecte între participanții la război.

„Este nevoie de pace, este nevoie de negocieri de pace, iar pentru asta participanţii la război trebuie să discute între ei cât mai curând posibil”, a susținut Péter Szijjártó.

În ceea ce privește programul de ajutor financiar planificat pentru Ucraina, ministrul de externe a reiterat că Ungaria este pregătită să sprijine în continuare Kievul, dar nu va contribui la împrumuturile europene comune exclusiv pe bază bilaterală. „Viitorul comun nu este în direcția datoriei comune”, a spus Szijjártó, care a menţionat: „Am început să sprijinim Ucraina mult mai devreme decât cei care acum se prezintă cu mândrie în Europa ca cei mai buni prieteni ai Ucrainei”.

___

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Minivacanța de 1 Iunie în București: „Străzi deschise” – alte două trasee pietonale / Restricții rutiere

Publicat

in

„Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană” se va desfășura, în premieră, timp de patru zile, în cartierul Rahova şi pe strada Bârcă, în minivacanţa de la acest sfârşit de săptămână. Astfel, între 1 şi 4 iunie, strada Bârcă devine pietonală între Calea Rahovei şi strada Mărgeanului, iar acolo vor fi activităţi sportive, ateliere, zone de joacă şi spectacole de circ şi teatru pentru copii. În weekend, plimbările pietonale şi evenimentele în aer liber revin pe Calea Victoriei.

Străzi DeschiseFoto: Hotnews

Desfăşurat pe parcursul mai multor weekenduri din perioada aprilie-octombrie 2023, „Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană” #3 îşi propune recuperarea spaţiului public pentru locuitorii oraşului prin crearea unor trasee pietonale temporare în mai multe zone din oraş, atât în zonele centrale cât şi în cartiere.

Zone pietonale / Străzi deschise 1-4 iunie, între orele 10.00 şi 22.00:

Pe parcursul celui de-al cincilea weekend „Străzi deschise”, vor fi instaurate două trasee pietonale:

  • 1-4 iunie 2023: Strada Bârcă, între Calea Rahovei şi strada Mărgeanului, între orele 10.00-22.
  • 3-4 iunie 2023: Calea Victoriei, între Piaţa Victoriei şi Splaiul Independenţei, între orele 10.00- 22.00.

Program artistic Străzi deschise / Sectorul 5: 1-4 iunie:

Minivacanţa de 1 iunie este sărbătorită la „Străzi deschise – Bucureşti” cu patru zile de evenimente în aer liber şi plimbări pietonale în cartierul Rahova. Între 1 şi 4 iunie, locuitorii zonei sunt aşteptaţi pe traseul pietonal de pe strada Bârcă unde se pot bucura de un program artistic şi recreativ pregătit de PROEDUS cu sprijinul Primăriei Sectorului 5 şi al Centrului Cultural şi de Tineret „Ştefan Iordache” Sector 5.

Din programul weekendului pietonal din Cartierul Rahova fac parte ateliere creative şi de face painting, teatru pentru copii susţinut de actorii Teatrelor Ion Creangă, Excelsior şi de Biblioteca Metropolitană Bucureşti, momente artistice ale Circului Metropolitan Bucureşti, întâlniri cu statuile vivante ale Teatrului Masca şi concerte pop, spectacole de dans, percuţie şi ritm ale Şcolii de Artă Bucureşti. Nu lipsesc zonele de joacă şi mişcare pregătite de PROEDUS pentru cei mici.

Pentru prima dată la „Străzi deschise – Bucureşti”, Muzeul Naţional al Literaturii Române deschide grădina din Calea Victoriei 110 în dimineaţa zilei de 3 iunie, unde îi aşteaptă pe cei mici cu ateliere creative pentru copii.

Programul primului weekend de vară pe Calea Victoriei este completat de spectacole dedicate celor mici pregătite de Teatrul de Animaţie Ţăndărică şi de acrobaţii şi parada personajelor Circului Metropolitan Bucureşti. Teatrul Masca prezintă un spectacol despre istoria României, iar Muzeul Municipiului Bucureşti îi aşteaptă pe pietonii „Străzilor deschise” la Casa Filipescu-Cesianu cu expoziţii de antropologie urbană şi de fresce recuperate la demolarea Bisericii Mănăstirii Văcăreşti.

Restricţii rutiere

Calea Victoriei

În weekendul 3-4 iunie, pe durata restricţiilor instituite, se va permite traversarea pe Calea Victoriei, pe strada Sevastopol, strada Gheorghe Manu, Bulevardul Dacia, strada Ion Câmpineanu, bulevardul Regina Elisabeta, strada Ştirbei Vodă între Calea Victoriei şi Dem. I. Dobrescu. Traficul Societăţii de Transport Bucureşti va fi deviat, fără afectarea călătorilor.

Se va permite accesul riveranilor către domiciliu, precum şi către unităţile economice din zonă conform indicatoarelor montate temporar pe durata restricţiilor pe următoarele străzi: strada Frumoasă între strada Sevastopol şi Calea Victoriei, strada Gina Patrichi între bulevardul Lascăr Catargiu şi Calea Victoriei, Calea Griviţei între strada Constantin Budişteanu şi Calea Victoriei, cu menţiunea că accesul auto al riveranilor va fi redirecţionat către aleea din faţa Palatului Ştirbei, apoi către strada Banului.

În weekendurile în care se desfăşoară evenimentul „Străzi deschise”, traficul rutier pe Calea Victoriei se reia pe timpul nopţii până dimineaţa (în ziua de sâmbătă spre duminică), începând de la ora 22:00 până la ora 09:00. Pentru siguranţa participanţilor la eveniment, pe arterele pe care nu mai circulă maşini se închid şi pistele de biciclete.

Strada Bârcă | În perioada 1-4 iunie, traficul rutier va fi restricţionat pe Strada Bârcă şi străzile adiacente, ȋntre Calea Rahovei şi Strada Dumbrava Nouă, începând de miercuri, 31 mai, ora 23.00 şi va fi reluat luni, 5 iunie, începând cu ora 04.00. (Sursa: News.ro)

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Adrian Câciu, prima reacție după demisia șefului ANAF: ‘Astăzi s-au luat deciziile necesare pentru ca lucrurile să intre în normalitate. Ce trebuie ştiut?’

Publicat

in

Ministrul Finanţelor Adrian Câciu anunţă, după demisia şefului ANAF Lucian Heiuş, că Nicoleta Cârciumaru a fost propusă pentru a prelua conducerea ANAF şi că a propus şi schimbarea şefului Autorităţii Naţionale a Vămilor, subliniind că eficientizarea colectării taxelor şi recuperarea întârzierilor sunt strict necesare pentru consolidarea bugetară.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat marţi că l-a demis, pe şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor şi că a luat act de demisiile şefilor ANAF şi Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, el arătând că avem nevoie de un sistem de colectare mai eficient, prin care bugetul să aibă resursele necesare politicilor publice aşteptate de cetăţeni

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend