Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Guvernul SUA, hotărât să atingă obiectivele climatice în pofida deciziei nefavorabile a Curţii Supreme

Publicat

in

Statele Unite sunt hotărâte să îşi atingă obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în pofida deciziei nefavorabile recente a Curţii Supreme, a declarat vineri pentru AFP reprezentantul administraţiei Biden, John Kerry.

John KerryFoto: Cristoph Soeder / AFP / Profimedia Images

„Suntem hotărâţi să ne atingem obiectivele. Le putem realiza”, a spus el despre aceste angajamente oficiale, la o zi după o decizie a Curţii Supreme a SUA, foarte conservatoare, care limitează puternic statul federal în lupta împotriva încălzirii globale.

„Bineînţeles că ne-ar ajuta dacă am avea o majoritate la Curtea Supremă a SUA care să înţeleagă cu adevărat gravitatea situaţiei şi să fie mai capabilă să încerce să ajute cumva decât să pună beţe în roate”, a declarat John Kerry.

Preşedintele Joe Biden, care a readus SUA în acordul de la Paris privind combaterea schimbărilor climatice părăsit la iniţiativa predecesorului său Donald Trump, a anunţat în aprilie 2021 că SUA vor reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 50-52% până în 2030, comparativ cu 2005.

Preşedintele Joe Biden a prezentat aceste noi angajamente la ONU pentru a se apropia de obiectivele acordului convenit la Paris din 2015, când John Kerry a fost implicat în calitate de şef al al diplomaţiei americane în administraţia Barack Obama.

Joi, Curtea Supremă a decis că Agenţia federală pentru protecţia mediului din SUA (EPA) nu poate adopta reguli generale pentru a reglementa emisiile centralelor pe cărbune care generează aproape 20% din energia electrică a ţării. (Agerpres)

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Dezastrul total în Haiti. Pe fondul haosului total și sărăcia în care e scufundată țara a reapărut holera

Publicat

in

De

Autoritățile haitiene au confirmat un caz de holeră și analizează mai multe cazuri suspecte, a anunțat duminică Ministerul Sănătății, la doi ani după ce țara a ieșit dintr-un focar masiv de holeră care a fost pus pe seama unei forțe de menținere a păcii a ONU trimise în țara din Caraibe, potrivit Reuters preluat de Rador.

O nouă epidemie de holeră ar fi devastatoare pentru Haiti, unde activitatea economică s-a oprit din cauza unei blocade care a împiedicat distribuirea de combustibili impuse de bandele armate, ceea ce a dus la lipsuri critice care au determinat închiderea mai multor afaceri și spitale.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Secretele din spatele succesului armatei ucrainene în Harkon și Donbas (șeful Statului major britanic)

Publicat

in

De

Generalul Sir Patrick Sanders, șeful Statului Major al Marii Britanii, a vorbit despre unele dintre aspectele ce caracterizează contraofensiva ucraineană de succes împotriva Rusiei.  Ucraina ar putea câștiga războiul împotriva Rusiei datorită mentalității pe care o manifestă pe front, a spus el, relatează The Telegraph.

Comandanții carismatici au rol mai important în câștigarea unei bătălii decât numărul de soldați trimiși în luptă, a spus șeful armatei britanice la summitul pentru probleme de apărare, securitate, comerț și tehnologie „Future Atlantic Forum”, găzduit anual de Marea Britanie, și care a avut loc între 28 și 29 septembrie la New York.

Sanders a susținut că „impactului extraordinar” al exemplului personal i se datorează faptul că militarii au putut pune în aplicare o contraofensivă puternică, care a dat rezultate.

„Comandanții carismatici de pe câmpul de luptă pot face toată diferența indiferent de raportul dintre forțe”, a spus șeful statului Major al Marii Britanii, îndemnându-și audiența să nu „piardă din vedere” acești factori impalpabili.

„Nu ne pricepem să îi măsurăm. Nu suntem prea pricepuți nici la prezicerea prezentului, cu atât puțin suntem capabili să privim în viitor. Fizica ți-ar spune că ucrainenii nu pot câștiga deoarece raportul de forțe e în defavoarea lor; totuși, au existat ocazii în care au fost suficient de încrezători în moralul lor ca să știe că îi pot depăși pe ruși”, a adăugat generalul britanic.

Când Rusia a invadat Ucraina în februarie, armata sa număra 900.000 de soldați, ceea ce înseamnă a patra armată ca mărime din lume. Prin comparație, Ucraina avea doar 361.000 de soldați la începutul războiului.

Secrete ale succesului militar

O mentalitate precum cea a militarilor ucraineni este posibilă datorită „cauzei pentru care lupți” cuplată cu „voința și coeziunea forțelor și a populației”, a explicat el.

El a vorbit, de asemenea, despre importanța „impactului de șoc”, care este „ceva ce noi, în calitate de comandanți militari, încercăm să obținem”.

„Pentru cei care l-au experimentat, este debilitant, îți paralizează procesul de luare a deciziilor și provoacă panică – și am văzut unele dintre aceste lucruri derulându-se pe frontul din Harkov”, a spus el.

Ofensiva ucraineană din regiunea Harkov a demonstrat că tancurile, atunci când sunt utilizate în mod corespunzător, cu sprijinul infanteriei și al acoperirii aeriene, rămân cruciale pentru războiul bazat pe manevră ofensivă.

Generalul britanic a subliniat că „terenul va fi în continuare domeniul decisiv” dacă ar izbucni o bătălie între NATO și Rusia.

„Terenul este domeniul în care se decid războaiele și în care se încheie conflictele, dar ceea ce am văzut este că este mult mai dificil dacă nu exploatezi și celelalte domenii. În ceea ce privește caracteristicile pentru viitor, acestea vor fi integrate și aliate. Poate că nu vom angaja în luptă armata britanică, dar vom sprijini armata altcuiva”.

Factorii decisivi într-un război

Încheind cu reflecții cu privire la modul în care se va încheia războiul din Ucraina, Sir Patrick a avertizat că „războiul este o activitate atât de complexă, există atât de multe fricțiuni și incertitudini încât nu sunt sigur că combinația dintre politică și violență este ceva ce se poate modela cu ușurință”.

„Terenurile sunt obstacole. Norocul se decide în funcție de capacitatea de a traversa sau nu un râu și nu există niciun fel de mijloace cibernetice sau de inteligență artificială care să te ajute să faci acest lucru. Este vorba despre uzură, este vorba despre masă, este vorba despre foc, iar stocurile și logistica contează cu adevărat”, a concluzionat generalul Sir Patrick Sanders.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend