Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Guvernul ratifică un acord cu Ucraina: se dă liber la transport către Occident

Publicat

in

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de miercuri proiectul de lege pentru ratificarea Acordului privind spaţiul aerian comun între Uniunea Europeană şi statele sale membre şi Ucraina, semnat la Kiev, la data de 12 octombrie 2021.

„Scopul Acordului este crearea treptată a unui spaţiu aerian comun între Uniunea Europeană, statele membre şi Ucraina, care să se bazeze, în special, pe norme identice în domeniul siguranţei, al securităţii, al managementului traficului aerian, al mediului, al protecţiei consumatorilor, al sistemelor de rezervare informatizate, precum şi al aspectelor sociale. Acordul creează condiţii egale şi uniforme de acces la piaţă pentru toţi transportatorii aerieni din Uniunea Europeană şi Ucraina şi stabileşte noi dispoziţii privind cooperarea şi convergenta în materie de reglementare între Uniunea Europeană şi Ucraina în domenii esenţiale pentru operarea eficientă, în condiţii de siguranţă şi securitate a serviciilor aeriene”, se arată în expunerea de motive a proiectului, informează Agerpres. 

În document se precizează că Acordul permite, în special, extinderea termenilor săi la cele 27 de state membre, aplicând aceleaşi norme fără discriminare şi în beneficiul tuturor transportatorilor aerieni din UE, indiferent de naţionalitate.

„Aceşti transportatori vor putea să opereze liber dinspre orice punct situat în Uniunea Europeană înspre orice punct situat în Ucraina, situaţie care nu este posibilă în prezent”, se mai arată în expunerea de motive.

Un alt proiect de lege supus aprobării de către Executiv vizează transportul aerian între UE şi statele sale membre, pe de o parte, şi Statul Qatar, pe de altă parte, semnat la Luxemburg, la data de 18 octombrie 2021.

Printr-un proiect de lege similar, Guvernul va aproba ratificarea Acordului privind spaţiul aerian comun între Uniunea Europeană şi statele sale membre, pe de o parte, şi Republica Armenia, pe de altă parte, semnat la Bruxelles, la data de 15 noiembrie 2021.

Pe agenda şedinţei se află şi un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 318/2015 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală.

În şedinţa de Guvern va fi adoptat şi un proiect de lege privind gestionarea şi utilizarea fondurilor Interreg şi a contribuţiei publice naţionale, pentru obiectivul „Cooperare teritorială europeană”, în perioada 2021-2027.

Guvernul va aproba şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OG nr. 51/1998 privind îmbunătăţirea sistemului de finanţare a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale, precum şi pentru modificarea şi completarea OUG nr. 42/2019 privind stabilirea unor măsuri financiare pentru susţinerea desfăşurării Programului cultural naţional „Timişoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”.

În primă lectură, Executivul va dezbate şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru completarea OUG nr. 202/2008 privind punerea în aplicare a sancţiunilor internaţionale.

Guvernul va aproba şi un proiect de hotărâre pentru completarea Strategiei naţionale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030, aprobată prin HG nr. 877/2018 pentru aprobarea Strategiei naţionale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030.

Un alt proiect de hotărâre vizează modificarea HG nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, în sensul suplimentării numărului de secretari de stat din cadrul ministerului, având în vedere sarcinile suplimentare ale MS legate de PNRR şi Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS).

Tot printr-o hotărâre, Executivul va aproba declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Autostrada Ploieşti – Buzău”, aflate pe raza localităţilor Dumbrava, Drăgăneşti, Tomşani, Colceag şi Baba Ana, din judeţul Prahova.

În reuniunea guvernamentală urmează să fie aprobat şi un proiect de hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Extinderea la 4 benzi a drumului dintre Poarta 7 şi joncţiunea obiectivului „Pod rutier la km 0+540 a Canalului Dunăre – Marea Neagră cu drumul care realizează legătura între Poarta 9 şi Poarta 8 spre zona de Nord a Portului Constanţa”.

Un alt proiect de hotărâre care va fi aprobat de Executiv vizează suplimentarea numărului de posturi al direcţiilor sanitar – veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene care au în structură posturile de inspecţie la frontieră cu un număr de 25 de locuri, pentru a se gestiona în mod corespunzător volumul mare de activitate ce se prefigurează a fi înregistrat în posturile de inspecţie la frontieră ca urmare a crizei din Ucraina.

Executivul va analiza şi un proiect de hotărâre privind unele măsuri pentru vânzarea unui pachet de acţiuni deţinut de statul român din capitalul social al Societăţii OMV Petrom S.A. – Bucureşti.

Nu în ultimul rând, Guvernul va aproba, prin memorandum, semnarea Programului de cooperare în domeniul educaţiei între Ministerul Educaţiei din România şi Ministerul Învăţământului Superior din Cuba.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Scandalul pensiilor speciale din PNRR. Ce spune Augustin Zegrean: ‘Trebuie făcută o lege a pensiilor corectă, nu să modificăm în fiecare săptămână legea’

Publicat

in

De

Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, a declarat luni, pentru B1 TV, că problema pensiilor speciale poate fi rezolvată prin elaborarea unei Legi a pensiilor corectă și predictibilă, așa încât fiecare, atunci când își alege o meserie, să știe ce salariu și ce pensie va avea. Acesta a mai afirmat că s-au făcut nenumărate modificări la Legea pensiilor, rezultatul fiind că acum nu e nimeni mulțumit. Afirmațiile au fost făcute în contextul în care pe internet circulă o petiție prin care se cere organizarea unui referendum privind eliminarea pensiilor speciale.

„Dacă cere eliminarea pensiilor speciale, pot s-o facă deoarece în Constituție spune că poporul român e suveran, suveranitatea aparține poporului, care se exercită prin organele sale alese sau prin referendum. Dar trebuie să respecte toate regulile, de la adunarea semnăturilor până la votarea legii în Parlament.

E complicat, am mai avut multe încercări unele eșuate, foarte puține reușite, pentru că procedura e destul de complicată.

Tot la Parlament se ajunge, că Parlamentul votează legea. Dacă vrea o face, dacă nu, nu. De cele mai multe ori Parlamentul nu a vrut s-o facă.

Există posibilitate de a se face o Lege a pensiilor corectă. O lege corectă, nu să modificăm în fiecare săptămână Legea pensiilor. Au fost nenumărate modificări la Legea pensiilor și au reușit să nemulțumească pe toată lumea.

S-ar putea face o Lege corectă a pensiilor, o lege predictibilă și previzibilă ca omul, când își alege o meserie, să știe că va avea acel salariu și acea pensie.

Vedeți că sunt niște slogane electorale de fiecare dată din 4 în 4 ani: tăiem pensiile speciale, rezolvăm dosarul Revoluției, dosarul 10 August”, a declarat Zegrean, pentru B1 TV.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Gospodărie inundată în comuna Lanurile – Apa a intrat şi în casă

Publicat

in

De

Analistul politic Bogdan Teodorescu: ‘Trăim niște timpuri complicate. Avem în față, un orizont negru, în care niște generații tinere spun următorul lucru: Opriți-vă, fiindcă voi o să muriți, mai devreme sau mai târziu, dar noi avem mult de trăit în locul ăsta și ne lăsați ceva în care nu se poate trăi’

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend