Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Guvernul neo-zeerlandez a încercat ani de zile să-l deporteze pe autorul atacului terorist din Auckland

Publicat

in

Guvernul neo-zeelandez a încercat ani de zile să-l deporteze pe bărbatul responsabil de atacul terorist de la un supermarket, de săptămâna aceasta, transmite duminică dpa, potrivit Agerpres.

Vineri, Ahamed Aathill Mohamed Samsudeen, cetăţean sri-lankez în vârstă de 32 de ani, a atacat şapte oameni într-un supermarket din Auckland, fiind împuşcat mortal de poliţişti sub acoperire care erau pe urmele lui non-stop din luna iulie.

Agresorul era cunoscut pentru ideile sale inspirate de Statul Islamic şi fusese în faţa instanţelor de judecată de câteva ori. El fusese eliberat din închisoare în iulie şi plasat de atunci sub supravegherea acoperită a poliţiei.

Ordinele judecătoreşti care împiedicau publicarea numelui bărbatului şi statutul său de migrant au fost anulate duminică.

Premierul neo-zeelandez Jacinda Ardern a declarat – potrivit unui comunicat de presă – că serviciul de imigraţie din Noua Zeelandă (INZ) a încercat să-l deporteze pe sri-lankez din 2018.

Samsudeen a ajuns în Noua Zeelandă în 2011 cu o viză de student şi a depus actele pentru a obţine statutul de refugiat, a explicat Ardern. I s-a refuzat acest statut, dar decizia a fost respinsă la apel şi bărbatul a primit în cele din urmă statutul de refugiat în decembrie 2013.

În 2016, individul a intrat în vizorul poliţiei, iar INZ “a fost pus în temă cu informaţii care au lăsat să se înţeleagă că statutul de refugiat al bărbatului a fost obţinut în mod fraudulos”, a mai spus Ardern. Statutul de refugiat i-a fost anulat în 2019, însă bărbatul a făcut recurs împotriva deportării.

Atunci, INZ a explorat posibilitatea reţinerii bărbatului pe parcursul procedurii de apel.

“A fost incredibil de dezamăgitor şi frustrant când am primit aviz juridic potrivit căruia acest lucru nu era o opţiune”, a explicat Ardern. Cel mai probabil, bărbatul avea să fie considerat “o persoană protejată” ca urmare a statutului ţării de origine. Persoanele protejate nu pot fi deportate din Noua Zeelandă.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Patru cărți au fost scoase din Biblioteca Națională a Franței deoarece ar putea conține arsenic

Publicat

in

De

Patru cărți au fost scoase din Biblioteca Națională a Franței deoarece coperțile lor ar putea conține arsenic. În trecut, pulberea toxică era folosită în mod obișnuit pentru a colora cărțile. Totuși, experții spun că simpla atingere nu-i pune în pericol pe oameni.

Volumele din secolul al XIX-lea au fost tipărite în Marea Britanie și au coperți de culoare verde smarald.

Cărțile scoase de pe rafturi au fost identificate ca fiind potențial periculoase de cercetătorii de la Universitatea din Delaware.

Este vorba despre cartea 1862-1863 a Royal Horticultural Society, două volume din „The Ballads of Ireland” de Edward Hayes din 1855 și o antologie bilingvă de poezie românească din 1856 de Henry Stanley, potrivit BBC, informează Mediafax.

Totuși, experții au spus că prin atingere cărțile ar putea provoca doar daune minore. Cercetătorii vor continua să caute astfel de cărți în întreaga lume.

Citeste mai mult

NATIONAL

Proces uriaș – Guvernul Ungariei dă în judecată gigantul lanț de magazine austriac Spar!

Publicat

in

De

Guvernul ungar intenţionează să dea în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare, a declarat joi şeful de Cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas, transmite Reuters. “Vor fi demarate procedurile juridice împotriva Spar, cel mai probabil pentru defăimare”, a spus Gergely Gulyas.

În luna martie, atât Spar, cât şi Guvernul austriac au trimis scrisori mai multor comisari europeni în care s-au plâns că o taxă specială, introdusă în 2020 de autorităţile de la Budapesta, îi discriminează pe retailerii străini din Ungaria şi în consecinţă contravine legislaţiei europene.

SPAR s-a plâns de nivelul taxelor

Taxele impuse retailerilor din Ungaria au fost crescute, după ce Guvernul de la Budapesta a anunţat o taxă specială în 2020, iar acum nivelul acesteia este de 4,5% din venituri, se precizează în scrisorile trimise de directorul general de la Spar Austria, Hans Reisch, către Comisia Europeană în zilele de 4, 11 şi 20 martie.

“Retailerii străini, inclusiv SPAR Hungary, plătesc cel mai ridicat nivel al taxei speciale. În contrast, competitorii ungari care operează în sistem de franciză beneficiază în mod constant de taxe mai mici (0-1%)”, se arată în scrisorile trimise de Hans Reisch şi consultate de Reuters.

Potrivit lui Hans Reisch, taxa îi forţează pe retailerii străini să opereze cu pierderi pentru că marjele de profit în sectorul de retail sunt mai mici de 4,5%. Solicitat să comenteze cu privire la plângerea venită din Austria, Executivul comunitar a informat că “serviciile Comisiei au primit o plângere care vizează taxa impusă retailerilor din Ungaria şi o vor analiza în mod adecvat”.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend