Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Guvernul italian pregătește un vast plan de susţinere a economiei

Publicat

in

Guvernul italian a adoptat joi un nou pachet de măsuri de ajutor în valoare de 40 miliarde de euro pentru a combate ravagiile create de criza coronavirusului în economie şi pentru a susţine afacerile şi gospodăriile, transmite AFP.

Peste 15 miliarde de euro vor fi consacrate societăţilor şi antreprenorilor pe cont propriu aflaţi în dificultate, care au pierdut cel puţin 30% din încasări în 2020 ca urmare a crizei economice declanşate pe fondul pandemiei, scrie Agerpres.ro.

“Acum trebuie accelerate şi reformele pentru a susţine redresarea”, a comentat Carlo Bonomi, preşedintele principalei organizaţii patronale din Italia, Confindustria.

Sectorul turismului, lovit dur de restricţiile care au vizat frânarea pandemiei, va beneficia de ajutoare de peste 3 miliarde de euro pentru relansarea activităţii.

Din 26 aprilie, guvernul de la Roma a început o ridicare progresivă a restricţiilor anti-COVID-19, mai ales cu deschiderea restaurantelor, a cinematografelor şi sălilor de concerte. O parte din noile măsuri de ajutor anunţate va fi consacrată domeniilor care rămân închise, cum sunt sălile de jocuri sau discotecile.

Fondurile adoptate joi se adaugă celor 32 de miliarde de euro deblocate în ianuarie, la precedenta rectificare bugetară, şi care au mers către sectoarele economice “sinistrate” în urma pandemiei.

De la începutul pandemiei, Italia a mobilizat peste 130 de miliarde de euro pentru relansarea sectoarelor economice unde activităţile au fost suspendate în timpul lockdown-urilor.

În paralel, guvernul lui Mario Draghi a trebuit să revizuiască previziunile privind deficitul bugetar pe anul în curs la 11,8% din PIB, faţă de 9,5% în 2020. Totodată, datoria publică ar urma să crească la 159,8% din PIB în acest an, a doua rată cea mai ridicată din zona euro, după Grecia.

Şocul generat de pandemie în economia italiană a fost dur anul trecut: PIB-ul a scăzut cu 8,9%, cea mai gravă recesiune după al doilea război mondial.

Pentru 2021, Italia mizează pe o creştere a PIB cu 4,5%, cu integrarea efectului măsurilor de relansare prevăzute în planul de investiţii de 222,1 miliarde de euro, finanţat în mare parte din fonduri europene.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

ULTIMA ORĂ NATO se pregătește să respingă MILITAR Rusia, inclusiv în Marea Neagră: Ce cuprinde planul aprobat de miniștrii Apărării

Publicat

in

De

Miniştrii Apărării din ţările NATO au aprobat, joi, un nou plan de apărare pe multiple fronturi faţă de riscurile generate de Rusia în zona Mării Negre şi a Mării Baltice, reafirmând obiectivul central de contracarare a ameninţărilor Moscovei, deşi atenţia se îndreaptă tot mai mult asupra Chinei.

Strategia confidenţială a Alianţei Nord-Atlantice se concentrează pe contracararea potenţialelor atacuri simultane ale Rusiei în zona Mării Negre şi în zona Mării Baltice, fiind prevăzute modalităţi de blocare a atacurilor cu arme nucleare, cibernetice sau spaţiale, conform agenţiei Reuters.

“Continuăm să consolidăm Alianţa Nord-Atlantică cu planuri mai bune şi mai moderne”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, după reuniunea miniştrilor Apărării din ţările membre.

În cursul reuniunii, a fost aprobat şi un fond de un miliard de dolari pentru finanţarea dezvoltării de noi tehnologii digitale.

Oficialii din cadrul NATO nu cred că există riscul iminent al unui atac al Rusiei, iar Administraţia de la Moscova a negat că ar avea intenţii ostile, acuzând Alianţa Nord-Atlantică de activităţi care destabilizează Europa.

Conform diplomaţilor, noul plan, axat pe “Conceptul de disuasiune şi apărare în spaţiul euro-atlantic”, este necesar în condiţiile în care Rusia dezvoltă armament avansat şi mobilizează trupe în apropierea frontierelor NATO.

“Acestea sunt modalităţile pentru descurajare. Iar planul este adaptat actualului comportament al Rusiei, dat fiind că observăm încălcări comise în spaţiul aerian, deasupra Mării Baltice, şi din ce în ce mai multe incursiuni în zona Mării Negre”, a afirmat Annegret Kramp-Karrenbauer, ministrul german al Apărării, citată de postul de radio Deutschlandfunk.

În baza planului aprobat joi, Alianţa Nord-Atlantică va adopta măsuri punctuale de apărare în cursul anului 2022.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

Scandal la Spitalul din Slobozia: rudele morților de COVID își varsă NERVII pe personalul medical

Publicat

in

De

Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia, Liviu Patrichi, susţine că medicii din această unitate medicală se confruntă cu un val de nemulţumiri din partea aparţinătorilor celor care mor din cauza infecţiei cu SARS-CoV-2, deşi majoritatea celor care decedează din cauza COVID nu sunt vaccinaţi. “Vorbim de aparţinătorii care trec prin momente grele la decesul unei rude, dar care nu-şi explică de ce mai bine de 7 luni de zile, deşi ştiau că părinţii sau fraţii, surorile sufereau de comorbidităţi, nu au încercat să-i convingă să ia decizia corectă, cea a vaccinării. Şi evident, când trec prin momente grele îşi revarsă furia şi neputinţa pe personalul medical”, afirmă el.

Conform managerului Spitalului Judeţean Slobozia, Liviu Patrichi, circa 92-95 la sută dintre bolnavii care ajung cu COVID în acest spital sunt nevaccinaţi, iar mulţi ajung foarte târziu după ce se testează acasă şi se tratează aşa cum consideră, fără a informa Direcţia de Sănătate Publică şi fără a cere o schema de tratament medicului de familie.

Pe de altă parte, managerul SJU Slobozia a atras atenţia asupra unui fenomen căruia medicii trebuie să-i facă faţă, acela al nemulţumirilor şi revoltei aparţinătorilor persoanelor care mor de COVID.

“Toţi pacienţii care ajung la spital şi sunt în stare gravă regretă situaţia în care au ajuns, pentru lipsa lor de discernământ în momentul în care au decis sau au amânat momentul vaccinării. Din păcate, începem să realizăm că avem un alt fenomen – al aparţinătorilor, care sunt nemulţumiţi. În general, vorbim de aparţinătorii care trec prin momente grele la decesul unei rude, dar care nu-şi explică de ce mai bine de 7 luni de zile, deşi ştiau că părinţii sau fraţii, surorile sufereau de comorbidităţi, nu au încercat să-i convingă să ia decizia corectă, cea a vaccinării. Şi evident, când trec prin momente grele îşi revarsă furia şi neputinţa pe personalul medical. Încercăm să fim cât de mult empatici cu dânşii, dar le atragem atenţia că acest lucru putea fi făcut mai devreme, să ia decizia corectă, să-i protejeze pe cei dragi. Acesta e îndemnul pe care îl am de acum încolo: protejaţi-i pe cei de alături, sfătuiţi-i să se vaccineze”, a declarat Liviu Patrichi.

În Spitalul Slobozia, nu mai sunt locuri pentru bolnavii Covid, de mai multe zile.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend