Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Guvernul filipinez vrea să închirieze o navă pentru a returna containerele cu deşeuri în Canada

Publicat

in

Autorităţile din Filipine au anunţat miercuri că vor închiria o navă privată pentru a returna imediat gunoiul exportat de Canada în această ţară în urmă cu cinci ani şi pe care Ottawa nu l-a luat înapoi, transmite dpa potrivit Agerpres.

Guvernul filipinez va acoperi costurile de transport, care nu au fost încă stabilite, a indicat purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Salvador Panelo.

‘Preşedintele (Rodrigo) Duterte este supărat din cauza întârzierii exagerate a Canadei în a-şi transporta înapoi containerele cu gunoi’, le-a declarat el reporterilor.

‘Poporul filipinez este insultat grav prin faptul că această ţară este tratată de Canada ca o groapă de gunoi’, a adăugat purtătorul de cuvânt.

El a precizat că preşedintele Duterte a ordonat agenţiilor guvernamentale să contacteze o companie maritimă privată care să poată transporta imediat deşeurile înapoi în Canada.

‘În cazul în care Canada nu îşi va accepta gunoiul, îl vom arunca în apele sale teritoriale sau la 12 mile marine de oricare dintre ţărmurile sale’, a afirmat el.

Manila şi-a rechemat săptămâna trecută ambasadorul şi consulii din Canada, după ce aceasta a ignorat terenul limită de 15 mai până la care canadienii ar fi urmat să preia deşeurile.

Mai mult de 100 de containere cu gunoi de provenienţă canadiană – deşeuri menajere, PET-uri şi pungi din plastic, ziare, scutece pentru adulţi – au fost transportate în Filipine în 2013-2014 şi declarate în mod greşit ca plastic reciclabil.

Autorităţile canadiene au insistat că a fost vorba despre o tranzacţie privată, care nu a avut sprijinul guvernului.

Guvernul filipinez a cerut în mod repetat Canadei să-şi ia înapoi gunoiul, însă Ottawa nu a oferit o soluţie definitivă la această problemă. Luna trecută, Duterte a declarat că va trimite gunoiul înapoi în Canada chiar cu riscul unui război

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Elon Musk se amuză pe seama rușilor, după ce și-a lansat naveta spațială

Publicat

in

De

Fondatorul SpaceX, Elon Musk, care a trimis sâmbătă doi astronauţi în spaţiu, i-a răspuns că ”trambulina funcţionează” şefului agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, care ironiza în urmă cu şase ani incapacitatea Statelor Unite de a efectua zboruri spaţiale locuite, relatează AFP.

Citește și: SONDAJ IMAS – Creștere spectaculoasă pentru Pro România: PNL în cădere liberă, PSD stagnează

Dmitri Rogozin aprecia cu ironie în 2014 – într-o perioadă de tensiuni între cele două ţări şi în contextul în care Moscova ameninţa să-şi întrerupă cooperarea spaţială cu Washingtonul – că astronauţii americani ar putea avea nevoie de o ”trambulină” pentru a ajunge pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), informează News.ro.

”Trambulina funcţionează”, a declarat duminică, în glumă, Elon Musk, la o conferinţă de presă comună cu administratorul NASA Jim Bridenstine, în urma decolării cu succes a rachetei societăţii sale SpaceX.

”Asta e o glumă între noi”, a declarat antreprenorul în vârstă de 48 de ani, iar cei doi au izbucnit în râs.

Această aluzie a inflamat reţelele de socializare ruse.

Numeroase ”meme”-uri pe Internet şi glume care-l ridiculizează pe Dmitri Rogozin.

Numele şefului Roscosmos a devenit o ”tendinţă” pe Twitter în Rusia.

Acest fenomen l-a determinat pe un purtător de cuvânt al agenţiei spaţiale ruse să rupă tăcerea.

”Noi nu înţelegem cu adevărat isteria declanşată de lansarea cu succes a capsulei Crew Dragon”, a declarat într-un mesaj postat pe Twitter Vladimir Ustimenko.

”Ceea ce ar fi trebuit să se întâmple de mult timp s-a întâmplat”, a adăugat el.

Lansarea reuşită a rachetei cu rază lungă de acţiune SpaceX poate fi considerată o lovitură dură aplicată Rusiei, care era până sâmbătă singura ţară care putea trimite oameni pe ISS din 2011, când a fost oprit programul navetelor spaţiale americane.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Optimism înainte de ‘marea relaxare’! Sociolog: ‘Societatea e destul de responsabilă, nu sunt mari motive de îngrijorare’

Publicat

in

De

Sociologul Gelu Duminică se declară optimist cu privire la reacţia românilor după redeschiderea teraselor precizând, însă, că, deşi nu se aşteaptă la „mari escaladări”, statul trebuie să-şi facă treaba şi să controleze „orice posibil derapaj”.

„Parafrazându-i pe cei de la Queen, ‘The Show Must Go On!’. Adică viaţa trebuie să continue şi în momentul de faţă nu sunt motive foarte mari de îngrijorare. Şi eu cred că cei responsabili vor continua să fie în continuare responsabili, ceea ce am spus întotdeauna, cei iresponsabili vor dori să fie călare pe cluburi. Nu mă aştept la mari escaladări. Societatea românească, în ansamblul ei, pare că a înţeles şi faptul că nu avem o mare explozie după ce ‘s-a relaxat’ arată că societatea e destul de responsabilă”, a declarat Duminică, pentru AGERPRES.

Sociologul a atras atenţia că statul „trebuie să-şi facă treaba (…) inclusiv prin impunerea legii”.

„Sper din tot sufletul ca statul să-şi facă treaba şi să controleze orice posibil derapaj şi să avertizeze asupra derapajelor, inclusiv prin impunerea legii. Evident că vor fi unii care vor escalada. Cu siguranţă. Şi care vor încerca, spre exemplu, să eludeze toate normele, astfel încât să-şi mărească profitul. Dar aici e treaba statului să intervină. Responsabilitatea individuală nu este alfa şi omega, ci mai trebuie să existe şi responsabilitatea statului de a ne păzi de cei care vor să eludeze normele. Consumatorul nu poate impune regulile lui statului. Libertatea lui se termină în momentul în care libertatea celuilalt este încălcată. Iar dacă libertatea mea de a nu mă îmbolnăvi este încălcată de dorinţa consumatorului să fie al cincilea scaun la masa de la terasă, şi comerciantul acceptă chestia asta, atunci statul ar trebui să aibă mecanismele de intervenţie”, a explicat Gelu Duminică.

Haos în plină pandemie – Protestele VIOLENTE continuă în SUA! A fost instituită starea de alertă în mai multe orașe (VIDEO)

În opinia sa, economia trebuie să repornească „uşor-uşor”. „Trebuie să înţelegem că toate lucrurile astea trebuie, la un moment dat, uşor-uşor să se întâmple”, afirmă Duminică, precizând însă că ar putea apărea probleme atunci când se vor deschide mall-urile.

„Trecem de la modelul, să zicem aşa, francez, extrem de restrictiv, la cel suedez şi putem să facem lucrurile în stilul nostru românesc. Să vedem dacă cele două vor putea să fie ‘coafate’ în stilul acesta pe care noi îl avem. Până acum, pare că da. De acum încolo, vom vedea. Sper ca responsabilitatea să primeze. Unde vom avea o problemă va fi când se vor deschide mall-urile. Dar acolo… cred că lucrurile acestea se vor întâmpla în ultima fază de relaxare. Cam de pe 15 iunie, următoarele două săptămâni. De-acolo vom avea o problemă. Dar, în rest la comercianţi, la astea, nu m-aştept la mari probleme, nici măcar la plaje, iunie nefiind o lună superturistică în România”, a încheiat sociologul.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, o serie de măsuri de relaxare începând cu data de 1 iunie, precum redeschiderea teraselor, reluarea transportului internaţional şi a deplasărilor în afara localităţii fără declaraţie, posibilitatea organizării de spectacole şi de competiţii sportive în aer liber.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

PITEȘTI

Publicitate
Publicitate

Mioveni

În Trend