Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Guvernul dă ajutoare și bogaților: Vicepreședintele ANRE afirmă că aproape toți consumatorii vor fi ajutați cu factura de electricitate

Publicat

in

Mecanismul de compensare a facturilor clienţilor casnici de energie anunţat de Guvern acoperă aproape toţi consumatorii de energie electrică din ţară şi peste jumătate dintre consumatorii de gaze naturale, a declarat, miercuri, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege.

“Mecanismul prezentat de domnul ministru Popescu astăzi după şedinţa de Guvern este un mecanism de compensare. Este foarte important din punct de vedere al mesajului transmis şi către Comisia Europeană şi către potenţialii investitori în acest domeniu al energiei electrice sau al gazelor naturale. (…) Avem un mecanism de compensare la consumatorul final, limităm cheltuielile anumitor categorii de consumatori cu aceste utilităţi şi se compensează direct furnizorii din diverse surse bugetare, dacă sunt identificate, bineînţeles. (…) În România, aproape 90% dintre consumatorii casnici de energie electrică sunt sub 200 de kilowaţi/oră pe lună. Aproape toţi consumatorii din România vor fi acoperiţi. (La gaze, n.r.) este o tranşă de consum care probabil că acoperă mai bine de jumătate dintre consumatori”, a afirmat Zoltan Nagy-Bege, la Digi 24, potrivit Agerpres.
Vicepreşedintele ANRE a menţionat că mecanismul de compensare la energia electrică propus de Guvern ar acoperi aproape jumătate din valoarea actuală a tarifului aplicat consumatorilor care nu au ales o ofertă de pe piaţa concurenţială – serviciul universal de electricitate – deşi a admis că acest tarif va creşte de la 1 ianuarie.

“De fapt piaţa reglementată nu mai există, dar sunt clienţi care nu au făcut acest pas, nu au semnat un contract în piaţa concurenţială, ei nu au rămas fără furnizor, nu au rămas fără contract, nu au rămas fără energie electrică sau gaze naturale, au fost reîncadraţi în anumite categorii, cum de exemplu la energie electrică ei primesc aşa-numitul serviciu universal, iar preţurile pentru ei se aplică şi se pot modifica din şase în şase luni. Momentan acest preţ de serviciu universal aplicat pentru semestrul II 2021 nu este unul foarte mare, e chiar printre cele mai bune preţuri disponibile pe piaţă, dar e foarte probabil ca de la 1 ianuarie şi aceste preţuri de serviciu universal, care momentan sunt printre cele mai bune, să aibă o creştere. (…) 18 bani la kilowat/oră înseamnă 180 de lei la megawat/oră. Momentan preţul energiei electrice, tranzacţiile care s-au făcut în ultimele zile sau săptămâni în piaţa en-gros, a trecut de 400 de lei, deci ar fi peste 40 de bani. Asta înseamnă o compensare de 40-50%, aproape 50%, dacă luăm ca referinţă un preţ de 40 de bani. Cel mai bun preţ de serviciu universal cred că are 37 de bani, deci cam jumătate din această sumă ar fi compensată”, a precizat Zoltan Nagy-Bege.

Vicepreşedintele ANRE a subliniat că se referă doar la preţul propriu-zis al energiei electrice, fără să ia în calcul taxele care se adaugă acestuia.

“Vorbim doar de preţul energiei, pentru că la acest preţ al energiei, al mărfii în sine, se mai adaugă nişte taxe: tarife de reţea, de distribuţie, de transport, acciza în cazul anumitor consumatori, contribuţia de cogenerare, contribuţia pentru certificate verzi, care din total facturii reprezintă undeva la 12% – nu este de neglijat – şi bineînţeles TVA. Nu ştim dacă acestea vor scădea, pe lângă această compensare, pentru că această compensare se plăteşte de la bugetul de stat. Dacă pe lângă această măsură de compensare de la bugetul de stat se ia şi măsura eliminării unor taxe cum ar fi TVA-ul sau acciza, bineînţeles că acestea se adaugă (la scăderea facturii n.r.)”, a subliniat Zoltan Nagy-Bege.

Vicepreşedintele ANRE a susţinut că mecanismul de compensare anunţat de Guvern ar acoperi majorarea preţului aplicat la 1 iulie de furnizorii de gaze clienţilor care nu au încheiat încă un contract pe piaţa concurenţială de gaze.

“Nu sunt de acord cu faptul că aceste reduceri nu se vor simţi în totalitate. Până la sfârşitul lunii august, din 4 milioane de clienţi casnici pe care îi avem în România, aproximativ 2,2 milioane sunt cei care nu au optat pentru un contract în piaţa concurenţială. Deci aproximativ 1,8 milioane au semnat la un moment dat un contract concurenţial, unii chiar înainte de eliminarea preţurilor reglementate – 1 iulie 2021, alţii, 1 milion, după această perioadă. Cei 2,2 milioane care nu au optat pentru un contract din piaţa concurenţială li se aplică un preţ de către furnizorul cu care au avut şi înainte contract reglementat, şi aceste preţuri sunt valabile un an. Lor noile preţuri li se aplică începând cu 1 iulie. Deci pentru peste jumătate din clienţii casnici de gaze naturale, noile preţuri se aplică de la 1 iulie şi sunt valabile 1 an. Şi atunci a fost o creştere medie undeva sub 20%, luând în calcul pe toţi aceşti consumatori, şi avem siguranţa că pentru aceşti clienţi, până la sfârşitul lunii iunie, preţul nu se modifică. Deci dacă a avut o creştere de până în 20% la 1 iulie, iar acum au un sprijin de 25% (prin măsurile de compensare propuse de Guvern, n.r.), evident că diferenţa va fi un beneficiu pentru ei”, a declarat Zoltan Nagy-Bege.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat miercuri că statul român va compensa facturile la energie electrică pentru aproximativ 13 milioane de români care au un consum lunar între 30 de kWh şi 200 de kWh.

La electricitate, va fi compensată diferenţa dintre cel mai mic preţ din piaţă, 64 de bani pe kWh cu toate taxele incluse, şi cel mediu, 82 de bani pe kWh. “La gaze am luat un preţ de referinţă de 255 lei pe kWh, mai mult decât dublu faţă de cel de anul trecut. Până la un consum anual de 1.200 metri cubi, toate tipurile de locuinţe vor beneficia de un ajutor de 25% din valoarea facturii”, a completat el. Furnizorii vor trece aceste discounturi în factură.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

Florin Cîțu a aprobat Programul de iarnă în domeniul energetic

Publicat

in

De

Executivul a aprobat vineri, la propunerea Ministerului Energiei, Hotărârea de Guvern pentru aprobarea programului de iarnă în domeniul energetic, informează ministerul print-un comunicat.

Hotărârea vizează măsurile privind nivelul de siguranţă şi securitate în funcţionare a Sistemului Electroenergetic Naţional, precum şi măsurile în legătură cu realizarea stocurilor de siguranţă ale SEN în ceea ce priveşte combustibilii şi volumul de apă din lacurile de acumulare pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022.

“Suntem pregătiţi pentru sezonul rece. Avem suficiente rezerve energetice pentru această iarnă. De aceea am adoptat Programul de Iarnă pentru a avea la dispoziţie toate instrumentele pentru a gestiona eventualele probleme care ar putea apărea”, a declarat Virgil Popescu ministrul Energiei.

Programul de iarnă se adresează tuturor producătorilor de energie electrică şi producătorilor de energie electrică şi termică în cogenerare şi se aplică în perioada 1 noiembrie 2020 – 31 martie 2021.

Totodată, prin această hotărâre se constituie Comandamentul energetic de iarnă, care va monitoriza funcţionarea Sistemului Electroenergetic Naţional şi a Sistemului Naţional de Transport al Gazelor Naturale în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022. Din comandament fac parte reprezentanţi ai instituţiilor şi autorităţilor statului competente în domeniul energiei, precum şi ai operatorilor economici din sectorul energiei electrice şi gazelor naturale.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

Cel mai scump stat european permite cultivarea canabisului pentru uz personal

Publicat

in

De

Canabisul poate fi cultivat la scară redusă şi pentru uz personal în Luxemburg ca urmare a unui pachet de măsuri adoptat de guvernul naţional în vederea combaterii criminalităţii asociate drogurilor, informează DPA vineri, potrivit Agerpres.

Conform pachetului prezentat vineri, până la patru plante de canabis vor fi permise acasă şi per gospodărie.
Cu toate acestea, atât deţinerea cât şi consumul de canabis în public rămân interzise.

Coaliţia de guvernare din Luxemburg urmăreşte de mai mult timp legalizarea cultivării, vânzării şi consumului de canabis.

Conform Centrului European de Monitorizare a Drogurilor cu sediul în Lisabona, Luxemburg va deveni un pionier în Europa cu astfel de reglementări de anvergură.

Implementarea planurilor a fost amânată în Luxemburg, guvernul invocând pandemia de coronavirus drept unul dintre motive.

Potrivit guvernului, propunerile simplifică legea penală aplicabilă pentru deţinerea şi cumpărarea unei cantităţi de până la 3 grame de canabis.

Intervalul amenzilor va fi redus de la 251 la 2.500 de euro cât este în prezent la între 25 şi 500 de euro.

Printre măsurile avute în vedere se numără o prezenţă sporită a poliţiei, camere de luat vederi ataşate la uniforma agenţilor de poliţie şi un concept implementat în şcoli pentru prevenirea consumului de droguri.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend