Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Guvernul a finalizat Planul Național de Redresare și Reziliență: România încearcă să acceseze 30 de miliarde de euro

Publicat

in

Miercuri a avut loc la Palatul Cotroceni în şedinţă de lucru a preşedintelui Klaus Iohannis pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, premierul Florin Cîţu, vicepremierul Dan Barna, vicepremierul Hunor Kelemen şi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Cristian Ghinea.

Ulterior, şeful statului a declarat că, prin PNRR, va fi pus accent pe dezvoltarea sistemului de sănătate, pentru care vor fi alocate 3 miliarde de euro. Patru miliarde de euro vor fi alocate programului „România Educată”. Vor fi investiţii în programul de autostrăzi, în digitalizare. Suma de 2,2 miliarde de euro va fi alocată reabilitării termice a blocurilor şi consolidării clădirilor la cutremur.

„Cele circa 30 de miliarde de euro de care vom beneficia prin acest plan reprezintă o şansă majoră pentru dezvoltarea României, o oportunitate care va permite economiei, dar şi societăţii româneşti o rezistenţă sporită în cazul unor viitoare crize. Totodată, este important să înţelegem că acest plan, prescurtat PNRR, ne oferă cel mai bun context pentru realizarea reformelor amânate atâţia ani, reforme care vor îmbunătăţi viaţa de zi cu zi a fiecărui român, prin dezvoltarea şi modernizarea activităţii în sănătate, în economie, în educaţie şi în administraţie”, a afirmat Klaus Iohannis.

Executivul mai are pe ordinea de zi a reuniunii de vineri un proiect de hotărâre pentru modificarea şi completarea HG 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a Programului „Noua casă”, prin care este propus ca pentru acest an să fie aprobată alocarea unui plafon al garanţiilor de 1.500 milioane lei.

Alt proiect hotărâre pe care îl va discuta Guvernul prevede atestarea ca staţiuni turistice de interes local a mai multor localităţi: comunele Frumosu şi Mălini, judeţul Suceava; municipiul Salonta şi oraşul Săcueni, judeţul Bihor, precum şi a zonei de agrement Băile Figa – oraşul Beclean, judeţul Bistriţa-Năsăud.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Ce indică cele trei tentative de asasinat contra „marionetelor” Rusiei din Hersonul ocupat

Publicat

in

De

Oficialii americani spun că un trei tentative de asasinat care au vizat oficiali pro-ruși în ultimele două săptămâni sugerează o mișcare de rezistență în plină expansiune împotriva autorităților pro-ruse care ocupă părți din sudul Ucrainei, transmite CNN.

Orasul HersonFoto: Andrey BORODULIN / AFP / Profimedia

Deși până acum e vorba doar de câteva incidente izolate în orașul Herson, oficialii americani spun că rezistența s-ar putea transforma într-o contrainsurgență mai amplă, care ar reprezenta o provocare semnificativă pentru capacitatea Rusiei de a controla teritoriile recent capturate în întreaga Ucraină.

Kremlinul „se confruntă cu o activitate partizană în creștere în sudul Ucrainei”, a declarat Avril Haines, director al serviciilor naționale de informații.

SUA consideră că Rusia nu are suficiente forțe în Herson pentru a ocupa și controla efectiv regiunea, a declarat un oficial american, mai ales după ce și-a retras forțele din zonă pentru lupta din est în Donbas.

Un alt oficial american a declarat pentru CNN că această mișcare ar fi putut oferi partizanilor ucraineni o fereastră în care să atace oficialii ruși instalați la nivel local.

O regiune crucială pentru controlarea coastei ucrainene

Ucraina a efectuat, de asemenea, contraatacuri limitate în apropiere de Herson, punând și mai mult la încercare forțele rusești.

Regiunea este crucială pentru controlul Rusiei asupra coastei ucrainene a Mării Negre și a accesului la peninsula Crimeea.

Nu este clar câte forțe rusești se află în Herson sau în apropiere, dar o ocupație împotriva unei populații locale ostile necesită mult mai mulți soldați decât o ocupare pașnică a unui teritoriu.

Liderii Rusiei au acordat prioritate campaniei militare în detrimentul oricărei aparențe de guvernare.

„Este clar că nu este ceva în care sunt capabili să investească în acest moment”, a declarat un oficial american.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Va fi dezastru dacă G7 va aplica noi sancțiuni Rusiei! Analiștii JPMorgan: Preţul mondial al petrolului ar putea ajunge la o valoare ‘stratosferică’

Publicat

in

De

Preţul mondial al petrolului ar putea ajunge la o valoare „stratosferică” de 380 de dolari pe baril dacă sancţiunile americane şi europene vor determina Rusia să aplice reduceri de retorsiune la producţia de ţiţei, au avertizat analiştii de la JPMorgan Chase & Co, scrie Bloomberg.

Grupul celor şapte naţiuni elaborează un mecanism complicat de plafonare a preţului obţinut de petrolul rusesc, în încercarea de a strânge şuruburile asupra maşinăriei de război a lui Vladimir Putin în Ucraina. Însă, având în vedere poziţia fiscală robustă a Moscovei, naţiunea îşi poate permite să reducă producţia zilnică de ţiţei cu 5 milioane de barili fără a afecta excesiv economia, au scris analiştii JPMorgan, inclusiv Natasha Kaneva, într-o notă adresată clienţilor.

Pentru o mare parte din restul lumii, însă, rezultatele ar putea fi dezastruoase. O reducere de 3 milioane de barili a livrărilor zilnice ar împinge preţul de referinţă al ţiţeiului de la Londra la 190 de dolari, în timp ce cel mai rău scenariu de 5 milioane ar putea însemna un ţiţei „stratosferic” de 380 de dolari, au scris analiştii.

„Riscul cel mai evident şi probabil în cazul unui plafon de preţ este că Rusia ar putea alege să nu participe şi, în schimb, să se răzbune prin reducerea exporturilor”, au scris analiştii. „Este probabil că guvernul ar putea riposta prin reducerea producţiei ca o modalitate de a provoca durere Occidentului. Stricarea pieţei globale a petrolului este de partea Rusiei”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend