Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă privind regimul deşeurilor: Reguli mai dure pentru colectare separată și reciclare

Publicat

in

Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, Ordonanţa de Urgenţă privind regimul deşeurilor, act normativ care majorează obiectivele privind reciclarea deşeurilor municipale la 55% până în 2025, potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor transmis joi AGERPRES.

“Prin adoptarea acestei ordonanţe, completăm noul pachet legislativ pe deşeuri şi ne îndeplinim obligaţiile asumate, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. În plus, prin decizia Guvernului de astăzi (joi, n.r.), vom închide un alt caz de infringement declanşat împotriva României. Noua OUG va introduce noi obligaţii pentru actorii din lanţ şi va reglementa mult mai clar activităţile de colectare separată a deşeurilor şi tranziţia la economia circulară. De asemenea, prin acest act normativ subliniem încă odată importanţa colectării separate a deşeurilor reciclabile pe cel puţin patru fracţii, plus fracţia pentru deşeurile biodegradabile”, a declarat ministrul Mediului, Barna Tanczos.

Prin adoptarea actului normativ, au fost majorate obiectivele la 55% reciclare deşeuri municipale în 2025, 60% în 2030 şi 65% în 2035, acţiune care, potrivit Ministerului Mediului, reflectă viziunea Uniunii Europene de a trece la o economie circulară. Sursa citată menţionează, în context, că aceste obiective au rolul de a impulsiona reintroducerea unor materiale în circuitul economic, crearea circularităţii care scade gradul de dependenţă faţă de resursele importate, introducerea de noi oportunităţi economice şi stimularea competitivităţii pe termen lung, scrie Agerpres.ro.

“Introducerea unor cerinţe operaţionale minime pentru schemele de răspundere extinsă a producătorilor care au rolul de a diminua costurile, de a stimula performanţa şi de a asigura condiţii de concurenţă echitabile, inclusiv pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi pentru întreprinderile din domeniul comerţului electronic, evitându-se obstacolele în calea bunei funcţionări a pieţei interne. Aceste scheme reprezintă o parte esenţială a sistemului de gestionare eficientă a deşeurilor”, se precizează în comunicatul citat.

Totodată, se are în vedere informarea consumatorilor cu privire la contribuţia lor în prevenirea generării deşeurilor alimentare şi convingerea lor în direcţia modificării comportamentului, prin educaţie şi campanii de sensibilizare. Mai mult, producătorii trebuie să promoveze utilizarea sustenabilă a produselor lor şi să contribuie la gestionarea lor la sfârşitului ciclului de viaţă al acestora.

În context, Ministerul Mediului subliniază că o colectare separată contribuie în mod esenţial la creşterea ratelor de pregătire pentru reutilizare şi reciclare. “Pentru a evita o modalitate de tratare a deşeurilor care blochează resursele la nivelurile inferioare ale ierarhiei deşeurilor, pentru a permite reciclarea de înaltă calitate şi pentru a stimula folosirea unor materii prime secundare de calitate, autorităţile publice locale trebuie să se asigure că bio-deşeurile sunt colectate separat, iar sistemele deja instituite pentru colectarea deşeurilor sunt operate corect, eficient, cu o performanţă ridicată”, precizează sursa citată.

De asemenea, se are în vedere instituirea de registre electronice prin care se poate asigura trasabilitate deşeurilor de la generator la instalaţiile de reciclare/valorificare/eliminar şi se va încuraja dezvoltarea, producerea, comercializarea şi utilizarea produselor şi componentelor de produse adaptate unei utilizări multiple, care conţin materiale reciclate, care sunt durabile din punct de vedere tehnic şi reparabile cu uşurinţă.

Conform datelor prezentate recent de către ministrul Mediului, la ora actuală, România ar trebui să mai închidă 44 de depozite de deşeuri neconforme.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

Leul s-a apreciat vineri în raport cu euro, dar a pierdut teren în faţa dolarului american

Publicat

in

De

Moneda naţională s-a apreciat vineri în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9467 lei, în scădere cu 0,03 bani (-0,01%) faţă de cotaţia precedentă, de 4,9470 lei.

Pe de altă parte, leul a pierdut teren în faţa dolarului american, care a fost cotat la 4,2501 lei, în creştere cu 0,17 bani (+0,04%) comparativ cu joi, când s-a situat la 4,2484 lei.

Moneda naţională s-a depreciat faţă de francul elveţian, calculat de BNR la 4,6354, în urcare cu 1,23 bani (-0,27%) faţă de 4,6231 lei, cotaţia anterioară.

Gramul de aur s-a scumpit, vineri, cu 77,96 de bani (0,32%), până la valoarea de 244,9416 lei, de la 244,1620 lei în şedinţa precedentă, informează Agerpres.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

Garda de Mediu a dat, în 2021, amenzi de DOAR 82 de milioane de lei, iar suma e MAI MARE cu 30% față de anul trecut

Publicat

in

De

Garda Naţională de Mediu (GNM) a aplicat, în primele nouă luni ale anului, amenzi în valoare de aproximativ 82,5 milioane de lei, în creştere cu 37,5% comparativ cu intervalul similar din anul anterior, arată datele centralizate în raportul periodic al instituţiei.

În perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2021, numărul inspecţiilor realizate la nivel naţional în domeniul controlului poluării şi al biodiversităţii, biosecurităţii şi ariilor protejate a fost de 27.190, cu aproape 9% mai mare faţă de datele raportate în primele nouă luni din 2020.

Potrivit sursei citate, până la sfârşitul lunii septembrie, anul curent, au fost emise 1.431 de avertismente (faţă de 1.488, în aceeaşi perioadă din 2020), precum şi 303 dispoziţii privind sistarea activităţii (210, anul trecut) şi cinci decizii de încetare a activităţii (comparativ cu niciuna, în 2020).

De asemenea, de la începutul acestui an şi până la 30 septembrie, au fost transmise 44 de propuneri de suspendare de acorduri/autorizaţii de mediu, 100 de sesizări penale şi s-au confiscat 112 de mijloace auto.

Din totalul controalelor efectuate în cursul acestui an, un număr de 22.723 s-au înregistrat în domeniul controlului poluării, iar 4.467 în domeniul biodiversităţii, biosecurităţii şi ariilor protejate.

Conform GNM, la nivelul lunii septembrie au fost efectuate 3.017 inspecţii, dintre care 2.394 în domeniul poluării. Totodată, pe parcursul acestor controale au fost aplicate 378 de amenzi, în valoare totală de 8,382 milioane de lei.

În acelaşi interval au fost transmise 197 de avertismente, 38 de dispoziţii de sistare a activităţii, şase sesizări penale şi cinci propuneri de suspendare acorduri/autorizaţii de mediu. În acelaşi timp, a fost confiscat un singur mijloc auto.

Garda Naţională de Mediu este o entitate publică ce funcţionează ca instituţie de specialitate a administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, finanţată integral de la bugetul de stat, în subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

Instituţia are atribuţii în prevenirea, constatarea şi sancţionarea încălcării prevederilor legale privind protecţia mediului, inclusiv a nerespectării reglementărilor prevăzute în legile specifice domeniului controlului poluării industriale şi managementului riscului, substanţelor şi preparatelor periculoase, biodiversităţii şi ariilor naturale protejate, fondului de mediu şi altor domenii prevăzute de legislaţia specifică în vigoare.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend