Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Guvernele UE au înlăturat SUA şi alte cinci state de pe lista UE a ţărilor sigure pentru călătorii

Publicat

in

Guvernele Uniunii Europene au convenit luni să înlăture SUA şi alte cinci state de pe lista UE a ţărilor sigure pentru călătorii, ceea ce înseamnă că vizitatorii din aceste ţări probabil se vor confrunta cu restricţii mai aspre, precum obligativitatea testelor şi perioade de carantină, relatează Reuters.

Kosovo, Israel, Muntenegru, Liban şi Macedonia de Nord au fost şi ele scoase de pe lista ţărilor sigure pentru călătorii.

Lista este menită să unifice regulile de călătorie în blocul comunitar, deşi nu este obligatorie pentru statele individuale ale UE, care sunt libere să-şi stabilească propriile politici la frontiere, scrie Agerpres.ro.

Deja unele ţări din UE, precum Germania şi Belgia, au inclus SUA în zona roşie, impunând teste şi carantină pentru americani şi vizitatorii din această ţară, în timp ce Franţa şi Ţările de Jos menţin SUA pe lista ţărilor sigure.

Media zilnică a cazurilor de COVID-19 din SUA a crescut la 450 la un milion în săptămâna de până la 28 august, faţă de sub 40 la un milion la jumătatea lui iunie când UE a adăugat SUA pe lista ţărilor sigure, potrivit cifrelor furnizate de Our World in Data.

Rata de îmbolnăvire este chiar mai mare în Israel, Kosovo şi Muntenegru, potrivit sursei citate.

Lista UE a ţărilor sigure pentru călătorii include 17 ţări, printre care Canada, Japonia şi Noua Zeelandă.

În pofida apelurilor UE, Washingtonul nu le permite cetăţenilor europene să viziteze liber SUA. Blocul însuşi este divizat între cei preocupaţi de lipsa de reciprocitate şi de numărul mare de cazuri în SUA şi ceilalţi care depind mai mult de turism şi sunt mai reticenţi în restricţionarea călătorilor americani, notează Reuters.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Multe state membre al UE au diferenţe de opinie cu privire la necesitatea reformării prețurilor la gaze naturale și electricitate

Publicat

in

De

Miniştrii Energiei din ţările membre ale Uniunii Europene se întâlnesc joi pentru a discuta cum să răspundă la preţurile ridicate la gaze naturale şi electricitate, în condiţiile în care statele membre au încă diferenţe de opinie cu privire la necesitatea reformării regulilor din sector, transmite Reuters, citat de agerpres.

În ultimele luni, preţurile la energie în Europa au atins valori record, în condiţiile în care livrările limitate de gaze naturale au coincis cu o cerere ridicată în economiile care şi-au revenit după pandemia de COVID-19. Chiar dacă preţurile au mai scăzut după maximele istorice înregistrate în octombrie, ele rămân relativ ridicate comparativ cu media multianuală.
Până acum, statele membre UE au avut dificultăţi în a găsi un răspuns comun la preţurile ridicate, în pofida faptului că liderii şi miniştri au avut mai multe reuniuni de urgenţă în ultimele luni pentru a dezbate această problemă.

Germania, Danemarca, Ţările de Jos şi alte şase state membre au dat miercuri publicităţii un comunicat comun în care îşi exprimă opoziţia faţă de solicitările venite din partea guvernelor altor state vizând reformarea pieţelor energetice europene. Potrivit semnatarilor declaraţiei de miercuri, plafonarea preţurilor sau trecerea la un sistem diferit de stabilire a preţurilor naţionale la electricitate ar putea descuraja tranzacţiile cu electricitate între statele membre şi ar submina stimulentele pentru adăugarea de energie regenerabilă în sistem.

În replică, Spania, Franţa şi Polonia se numără printre ţările care sunt în favoarea reformării pieţei energetice europene propunând măsuri precum restrângerea participării speculatorilor financiari pe piaţa europeană a certificatelor de poluare sau achiziţii comune de gaze naturale de către statele UE pentru a forma rezerve strategice.

Multe state membre UE au utilizat măsuri naţionale temporare pentru a-şi proteja consumatorii de creşterea facturilor, inclusiv prin reducerea taxelor la energie sau acordarea de subvenţii pentru gospodării.

Comisia Europeană, Executivul comunitar, a anunţat că va studia avantajele unor opţiuni pe termen lung şi a cerut organismelor de reglementare să investigheze dacă piaţa europeană a certificatelor de poluare şi piaţa europeană de electricitate funcţionează în mod adecvat.

Un raport preliminar, publicat luna trecută de Agenţia europeană responsabilă de cooperarea autorităţilor naţionale de reglementare în domeniul energiei, nu a descoperit deficienţe majore cu privire la modul cum este concepută în prezent piaţa europeană de electricitate. O investigaţie separată realizată de Autoritatea europeană de supervizare a pieţelor financiare nu a descoperit dovezi referitoare la existenţa unor abuzuri pe piaţa europeană a certificatelor de poluare.

Tot joi, miniştrii europeni ai Energiei vor analiza şi progresele făcute în cadrul negocierilor destinate impunerii unor ţinte mai ambiţioase la nivelul UE în ceea ce priveşte îmbunătăţirea eficienţei energetice şi extinderea energiilor regenerabile în acest deceniu. De asemenea, “taxonomia privind finanţarea sustenabilă” ar putea fi abordată în cadrul reuniunii de joi, în condiţiile în care statele membre aşteaptă să vadă care va fi decizia Comisiei Europene cu privire la includerea gazelor naturale şi energiei nucleare pe lista investiţiilor verzi.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO VIRAL | Un jandarm încearcă fără succes să se urce pe cal, la parada de 1 Decembrie

Publicat

in

De

Scene jenante au fost surprinse miercuri, de 1 Decembrie, în apropierea Arcului de Triumf, cu ocazia paradei de Ziua Naționale. Un jandarm a încercat fără succes să se urce pe cal, fiind în cele din urmă aproape să dea drumul animalului în trafic.

În scena desprinsă parcă dintr-o comedie se observă cum militarul face o mișcare prea bruscă în momentul în care încalecă, se dezechilibrează și cade pe partea opusă. La a doua încercare, jandarmul cade din nou, iar calul se sperie și încearcă să fugă, fiind aproape să-l calce pe călărețul nepriceput.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend