Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

GSP: Ce a remarcat un olandez după ce s-a mutat în România: „În străinătate auzi că e rău”. Cele două lucruri care nu-i plac

Publicat

in

Mijlocașul olandez Ricardo Kip vorbește despre viața sa în România, la 6 luni după transferul la Oțelul Galați.

Ricardo KipFoto: Pro Shots Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Fotbalistul, crescut la juniorii lui Ajax, dezvăluie cum s-a acomodat în noua sa țară și vorbește despre ce-i place și ce nu-i place în România.

„În România este mai bine decât credeam. Aveam o părere despre țara voastră, nu a mea, ci preluată, care nu corespunde cu realitatea. Veneam din Olanda, unde totul este diferit față de România, de la stilul de viață la cultură, de la infrastructură la interacțiunea dintre oameni. Dar am început să înțeleg viața din România, cu toate că nu știam nimic despre această țară”, a declarat Kip.

Citește articolul integral pe GSP.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Donald Trump, în policriză! Cum ar putea aliaţii SUA să atenueze efectele unei reveniri la Casa Albă (analiză)

Publicat

in

O revenire la Casa Albă a lui Donald Trump ar genera provocări pentru celelalte democraţii bogate ale lumii. La urma urmei, fostul preşedinte îl place pe Vladimir Putin, este sceptic în privinţa schimbărilor climatice şi favorizează protecţionismul „Make America Great Again”.

Cea mai bună poliţă de asigurare pentru ceilalţi membri ai G7, grupul celor mai bogate şapte democraţii, este să intensifice sprijinul pentru Ucraina, să promoveze comerţul liber şi să accelereze acţiunile privind încălzirea globală, arată Reuters într-o analiză.

Citeste mai mult

NATIONAL

Universitatea Politehnică Timişoara reglementează folosirea inteligenţei artificiale

Publicat

in

Universitatea Politehnică Timişoara (UPT) a votat în Senatul universităţii un set de recomandări în ceea ce priveşte utilizarea uneltelor de inteligenţă artificială (IA) în generarea de conţinut ştiinţific, conformându-se tendinţei mondiale şi europene, scrie Agerpres.

ChatGPT este un instrument care îți poate simplifica viața și munca, dacă știi să-l folosești corectFoto: Dmitrii Melnikov / Alamy / Alamy / Profimedia

La cursurile facultăţilor din cadrul UPT folosirea unor aplicaţii precum ChatGPT, Bard sau Character.ai nu este interzisă, dar studenţilor le este recomandat să respecte mai multe reguli care ţin de etică şi deontologie, specifice procesului educativ.

„Vara aceasta este prima sesiune pentru examenele de finalizare a studiilor în care studenţii au acces la aceste unelte care utilizează inteligenţă artificială. Este destul de clar că mulţi vor încerca să folosească ChatGPT sau alte aplicaţii asemănătoare pentru a genera conţinut, aşa că am decis să reglementăm acest aspect. Nu interzicem, este evident, ci doar creăm un set de reguli şi norme de aplicare pentru ca studenţii să ştie modul în care pot folosi aceste unelte, ce e permis şi ce nu e permis”, spune rectorul UPT, Florin Drăgan, într-un comunicate remis, luni AGERPRES.

Preşedintele Senatului UPT, Radu Vasiu, detaliază că atunci când a fost asumată abordarea acestui subiect în Senatul universităţii, s-a plecat de la câteva premise, precum faptul că dezvoltarea uneltelor de inteligenţă artificială va continua pe plan mondial, indiferent dacă unii recomandă stoparea acestei activităţi.

„Problema este extrem de actuală şi discutată în mediul academic internaţional şi există deja anumite universităţi şi asociaţii profesionale care au reglementat destul de sever acest domeniu. Noi am plecat de la premisa că domeniul este într-o dezvoltare exponenţială şi am ales să nu introducem încă prevederi în regulamentele noastre, ci să oferim doar o serie de recomandări. Am pornit de la discuţii cu colegi din străinătate şi de la experienţa similară a unor organisme precum EUA – European University Association (care reprezintă peste 800 universităţi din 48 de ţări europene) şi IEEE – Institute of Electrical and Electronics Engineers (cea mai largă organizaţie profesională tehnică pe plan mondial, dedicată dezvoltării tehnologiei în beneficiul umanităţii)”, explică Radu Vasiu.

Cadrele didactice vor lua măsuri suplimentare pentru evaluarea studenţilor, precum creşterea timpului alocat pentru evaluările orale sau utilizarea de soluţii de detectare a conţinutului generat de aplicaţii care folosesc inteligenţa artificială.

UPT este printre primele instituţii de învăţământ public din România care reglementează folosirea aplicaţiilor care folosesc inteligenţa artificială pentru generarea de conţinut ştiinţific.

O regulă esenţială pe care fiecare student trebuie să o respecte este faptul că orice conţinut generat de programele care folosesc IA nu va fi preluat cu titlul de adevăr, enunţ sau opinie personală, ci va fi analizat şi procesat din perspectiva utilizatorului şi a scopului pentru care utilizatorul a ales să se folosească de el.

Utilizatorii trebuie să ţină cont de faptul că aceste aplicaţii pot genera şi conţinut sau informaţii greşite.

În schimb, cadrele didactice vor lua măsuri suplimentare pentru verificarea şi evaluarea studenţilor. Una dintre măsuri va fi creşterea timpului alocat susţinerii orale a lucrărilor elaborate de studenţi, pentru a stabili dacă utilizatorul a înţeles conţinutul generat de aplicaţiile care folosesc inteligenţa artificială şi dacă acesta îl comentează creativ sau critic. În cazul susţinerii lucrărilor pentru finalizarea studiilor, declaraţia de autenticitate pe care candidaţii o completează va avea şi o secţiune privind utilizarea sau nu a instrumentelor de IA în procesul de elaborare a lucrării.

„În cazul în care cadrul didactic are suspiciunea că un student a venit cu un text generat prin unelte de inteligenţă artificială şi nu a menţionat sau nu şi-a asumat acest lucru, el are posibilitatea de a utiliza aplicaţii care recunosc cu destul de mare precizie textele generate de inteligenţa artificială. Una dintre ele este Turnitin, care a fost deja testată de colegii noştri şi poate fi un instrument foarte bun de identificare”, subliniază Florin Drăgan.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend