Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Greta Thunberg mobilizează în stradă apărătorii mediului, cu 48 de ore înaintea alegerilor legislative germane

Publicat

in

Mii de apărători ai mediului, conduşi de către Greta Thunberg, exercită presiuni asupra candidaţilor, manifestând vineri, cu două zile înaintea alegerilor legislative germane, în întreaga ţară, pentru a cere măsuri decisive împotriva modificărilor climatice, relatează AFP, potrivit news.ro.

În campania electorală, ”partidele politice nu au luat în mod suficient măsura catastrofei” climatice, a denunţat într-un interviu acordat AFP conducătoarea în Germania a mişcării ”Fridays for future”, Luisa Neubauer.

”Marea schimbare nu va fi posibilă decât dacă exercităm presiuni în stradă (…), dacă sfidăm partidele politice, spunându-le «acum nu mai există scuze»”, a adăugat ea, dând asigurări că aceste alegeri sunt ”extrem de importante”, pentru că ele ”vor stabili cursul lucrurilor” în viitoarele decenii.

”Fridays for future” – lansată în 2018 şi devenită tribuna tinerei ”generaţii climatice” – organizează vineri cea de-a opta sa ”grevă”, în peste 70 de ţări, iar în Germania sunt prevăzute 470 de mobilizări.

Citește și: ALERTĂ SURSE Falimentara City Insurance CĂLCATĂ de procurorii PICCJ – Se ridică documente ...

Suedeza Greta Thunberg, reprezentanta acestei mişcări, urmează să se exprime vineri la Reichstag, sediul Parlamentului german.

În ultima linie dreaptă înaintea alegerilor legislative, sondajele preconizează un meci strâns între Partidul Social Democrat (SPD, centru-stânga), credit pe primul loc, cu 25% dintre intenţiile de vot, şi tabăra conservatoare, Uniunea Creştin Democrată (CDU) şi Uniunea Creştin Socială (CSU), care s-a redresat a 23% în intenţiile de vot, potrivit unui ultim sondaj publicat joi de Civey.

Verzii (ecologişti) sunt creditaţi, în urma unei campanii considerate dezamăgitoare, cu 15% în intenţiile de vot şi s-ar clasa pe locul trei, urmaţi de Partidul Liberal (FDP), creditat cu 12%.

În timp ce activiştii ecologiştii ies în stradă, principalii trei candidaţi la Cancelarie participă la ultimele reuniuni de campanie, cu 48 de ore înainte de un scrutin decisiv, al cărui rezultat urmează  să fie scrutat de întreaga Europă.

Candidatul conservator Armin Laschet – aflat în dificultate – era aşteptat la Munchen, împreună cu cancelarul Angela Merkel, care se află pe cale să părăsească scena politică, după 16 ani de putere în prima economie europeană.

După ce s-a ţinut departe de campanie, şefa conservatorilor nu-şi menajează eforturile, de o lună, în susţinerea unui Armin Laschet puţin popular şi care şi-a multiplicat greşelile.

Merkel urmează să participe împreună cu Laschet, sâmbătă, la o ultimă adunare, în fieful acestuia, la Aachen.

La rândul său, social-democratul Olaf Scholz, ministrul Finanţelor şi vicecancelar al Guvernului în exerciţiu, urma  să se exprime vineri la Koln, înaintea unei ultime deplasări, sâmbătă, în circumscripţia Potsdam, unde candidează la un mandat de deputat.

Ecologista Annalena Baerbock urmează să efectueze o vizită la Düsseldorf.

Cei trei candidaţi au făcut din protecţia mediului, în programul lor electoral, una dintre marile lor priorităţi ale următorilor patru ani, angajându-se să limiteze încălzirea globală la 1,5°C faţă de nivelul preindustrial.

Modificările climatice sunt o provocare majoră pentru Germania – a patra putere economică mondială – care deţine industrii puternice, dar poluante.

În timpul campaniei electorale, la jumătatea lui iulie, Germania a fost afectată de inundaţii sângeroase, soldate cu peste 180 de morţi, în vestul ţării, şi legate în mod direct de modifcările climatice, potrivit unor experţi.

Greta Thunberg a relativizat, însă, importanţa alegerilor germane în lupta împotriva încălzirii globale.

”Criza climatică nu poate fi soluţionată numaide către partidele politice”, a dat ea asigurări înaintea vizitei la Berlin.

”Nu putem doar să votăm pentru schimbare. Trebuie să fim, de asemena, cetăţeni activi ai democraţiei şi să ieşim în stradă, pentru a cere o acţiune”, a subliniat ea.

ONU a conchis, într-un nou raport, că o limitare a încălzirii globale la 1.5°C este imposibilă fără o reducere – imediată şi masivă – a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Acordul de la Paris de luptăîmpotriva modificărilor climatice îndeamnă la o limitare a încălzirii planetei la un nivel de cel puţin 2°C peste nivelul din perioada preindustrială, ideal la 1,5°C.

Însă, pe baza angajamentelor actuale ale statelor membre ale acordului, ”lumea este pe drumul catastrofic al  2,7°C”, a avertizat recent secretarul general al ONU Antonio Guterres.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Șoigu susține că Rusia nu intenționează să folosească în Ucraina armament nuclear sau chimic

Publicat

in

De

Rusia nu intenționează să folosească în Ucraina armament tactic nuclear sau chimic, a declarat ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, la o conferință internațională pe probleme de securitate, potrivit Interfax.ru, citată de Rador.

Serghei ȘoiguFoto: Russian Defence Ministry / TASS / Profimedia

„În acest context, în mass-media circulă speculații referitoare la faptul că se pregătește folosirea, în timpul operațiunii militare speciale, de armament tactic nuclear rusesc sau despre disponibilitatea de a folosi arme chimice. Toate aceste informații sunt o minciună absolută”, a declarat ministrul rus al apărării.

„Din punct de vedere militar nu există necesitatea folosirii armei nucleare în Ucraina pentru atingerea obiectivelor propuse. Importantă este destinația armamentelor nucleare rusești – este vorba de descurajarea unei atac nuclear. Folosirea lui (a armamentului nuclear – n. trad.) este limitată la circumstanțe excepționale, care sunt stabilite în documente de orientare rusești la care are acces publicul larg”.

„Absurde sunt și afirmațiile referitoare la posibila utilizare a armei chimice în Ucraina. Reamintesc faptul că, spre deosebire de SUA, acest timp de armă a fost distrus complet în țara noastră încă în 2017, în cadrul îndeplinirii angajamentelor internaționale.

În același timp, provocările în care sunt folosite substanțele toxice au devenit cartea de vizită a unor organizații publice sponsorizate de Occident, cum ar fi ‘Căștile Albe’ din Siria”, a mai spus Șoigu.

„Provocările prin intermediul răspândirii de informații au ca scop să distragă atenția de la cercetările militare biologice interzise, efectuate în Ucraina se specialiștii SUA”, a mai spus ministrul rus al apărării.

Urmărește ultimele evoluții din a 174-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Sectele religioase, acuzate pentru decesul a peste 150 de copii din Zimbabwe

Publicat

in

De

O epidemie de rujeolă în Zimbabwe a ucis 157 de copii, iar numărul deceselor aproape că s-a dublat în mai puțin de o săptămână, a declarat marți ministrul informațiilor, potrivit Reuters, scrie Mediafax. Guvernul a dat vina pe sectele religioase pentru creșterea numărului de infecții, spunând că rujeola este răspândită în mare parte în rândul celor care nu au fost vaccinați.

Numărul total de cazuri la nivel național a sărit de la 1.036 la 2.056 în patru zile, a declarat ministrul informației Monica Mutsvangwa, după ședința de guvern.

Cele mai multe cazuri apar în rândul copiilor cu vârste cuprinse între șase luni și 15 ani din sectele religioase care nu cred în vaccinare.

„S-a observat că majoritatea cazurilor nu au fost vaccinate pentru a se proteja împotriva rujeolei. Guvernul a invocat Legea privind unitatea de protecție civilă pentru a face față acestei situații de urgență”, a declarat Mutsvangwa.

În timp ce Ministerul Sănătății își extinde programul de vaccinare înainte de deschiderea școlilor în septembrie, guvernul a contactat liderii tradiționali și religioși pentru a le cere sprijinul, a adăugat Mutsvangwa.

Epidemia de rujeolă reprezintă o presiune suplimentară asupra sectorului de sănătate din Zimbabwe, care suferă de mult timp din cauza lipsei de medicamente și a grevelor.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend