Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Greenpeace are vești proaste pentru angajații Complexului Energetic Oltenia: Guvernul ÎNCALCĂ reglementările europene

Publicat

in

Greenpeace a transmis oficial comentariile sale pentru planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia (CEO) în termenul limită – 19 aprilie, care identifică diferenţe majore de viziune între planurile europene de decarbonare şi intenţiile României de a reforma sectorul energetic, potrivit unui comunicat remis marţi AGERPRES.

“Acestea sunt un răspuns la consultarea publică organizată de Comisia Europeană, după decizia de a deschide o investigaţie aprofundată referitoare la ajutorul de restructurare de peste 1,3 miliarde de euro, care ar urma să fie acordat companiei de către Guvernul României. Aprobarea planului ar contrazice flagrant politicile şi obiectivele Uniunii Europene şi ar compromite credibilitatea Comisiei Europene. Comentariile Greenpeace identifică diferenţe majore de viziune între planurile europene de decarbonare şi intenţiile României de a reforma sectorul energetic”, se menţionează într-un comunicat al Greenpeace.

Reprezentanţii organizaţiei de mediu semnalează că dependenţa pe termen lung a CEO de utilizarea lignitului face ca ajutorul de stat oferit companiei să fie incompatibil cu Pactul Verde European, cu politicile europene pentru energie, climă şi protecţia mediului.

“Planul de restructurare propus de România încalcă şi prevederi ale Directivei EU ETS (Emissions Trading System) şi normele de acordare ale ajutoarelor de stat. În forma sa actuală, planul de restructurare este incompatibil cu piaţa internă şi ar trebui să fie respins de Comisia Europeană”, se menţionează în comunicat.

Totodată, planul duce la o creştere a emisiilor de CO2, păstrează capacităţi importante de producţie de energie pe cărbune, înlocuieşte parţial flota de unităţi de cărbune cu unele noi, pe gaze fosile, care nu aduc beneficii de mediu considerabile şi introduce capacităţi nesemnificative de energie regenerabilă, ignorând posibilele investiţii în eficienţă energetică.

Pe termen mediu şi lung, potrivit reprezentanţilor Greenpeace, planul propus de CEO şi Ministerul Energiei împovărează România cu costuri de mediu, sănătate şi sociale enorme. Totodată, planul de restructurare propus “riscă să se transforme într-o oportunitate pierdută extrem de costisitoare pentru România (oportunitatea de a renunţa la cărbune şi de a moderniza sectorul energetic) şi într-o risipă a fondurilor publice care ar putea fi folosite pentru a-i sprijini pe oamenii din Gorj”.

“Planul propus pentru restructurarea CEO este lipsit de logică şi am argumentat, punct cu punct, toate slăbiciunile lui în faţa Comisiei Europene. Guvernul mizează în continuare pe combustibilii fosili – cărbune şi gaze – care cresc costurile operaţionale ale companiei. Mergând pe această linie, CEO nu poate deveni profitabilă nici peste 5 ani, nici peste 10, niciodată! Compania a cumpărat săptămâna trecută certificate de emisii la preţul exorbitant de peste 44 euro/tonă. Cum îşi va mai permite să funcţioneze pe cărbune? Banii pe care îi oferă ilegal Guvernul, din buzunarele cetăţenilor, înainte ca investigaţia Comisiei Europene să fie finalizată, nu fac decât să acopere nişte nevoi imediate. Am văzut acest scenariu repetându-se an după an. Iar costurile vor fi din ce în ce mai mari, dacă autorităţile române nu revizuiesc fundamental planul. Ne dorim şi sprijinim o restructurare reală, în centrul căreia să fie tranziţia către energie regenerabilă, oamenii care lucrează acum la CEO şi dezvoltarea judeţului Gorj cu fonduri europene”, a declarat Vlad Cătună, coordonator de campanii la Greenpeace România.

Potrivit acestuia, Guvernul trebuie să îşi asume această reformă, să treacă peste nivelul de declaraţii politice goale de conţinut şi să vină urgent cu un plan pentru eliminarea cărbunelui. Fără acesta, Gorjul rămâne blocat în trecut şi ratează finanţările care pot să îl transforme într-un judeţ competitiv din punct de vedere economic şi cu emisii reduse de gaze cu efect de seră.

Şi alte organizaţii de mediu internaţionale, precum European Environmental Bureau, ClientEarth şi Bankwatch, au transmis în perioada de consultări observaţii amănunţite referitoare la planul CEO de restructurare.

De asemenea, în urma unei iniţiative a Greenpeace România, peste 5.000 de cetăţeni au trimis mesaje către ministrul Energiei, Virgil Popescu. Ei cer ministrului ca planul CEO să fie în acord cu prevederile Pactului Verde European, să ajute judeţele Gorj şi Hunedoara să acceseze fonduri europene pentru a crea noi locuri de muncă, să comunice o dată clară şi un plan realist pentru eliminarea cărbunelui din mixul energetic naţional şi să îl înlocuiască pe acesta cu noi capacităţi pe energie regenerabilă.

“Săptămâna trecută am fost în vizită la Ministerul Energiei, pentru a-i aminti domnului Virgil Popescu care îi sunt atribuţiile în calitate de ministru al Energiei. Până acum, după un mandat de un an jumătate, domnul ministru a performat extrem de slab. Nu există un plan coerent privind politica energetică a României şi nu au fost demarate investiţii în noi capacităţi de energie. Ce a reuşit să facă domnul Popescu până acum pentru a se alinia cu prevederile Pactului Verde European? Nimic. A oferit prin ordonanţe de urgenţă ajutoare ilegale, din bani publici, pentru poluare. Şi a produs nişte planuri de restructurare care au toate şansele să fie respinse de Comisie, în detrimentul angajaţilor CEO şi oamenilor din întregul judeţ Gorj”, a mai spus Vlad Cătună, Greenpeace România.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

VIDEO| Angela Merkel: ‘UE trebuie să-şi rezolve disputele prin discuţii, nu prin decizii judecătoreşti’

Publicat

in

De

Uniunea Europeană ar trebui să-şi rezolve divergenţele mai degrabă prin discuţii între parteneri, decât prin decizii judecătoreşti, a declarat vineri cancelarul german Angela Merkel, întrebată despre disputa UE cu Polonia cu privire la statul de drept, informează Reuters.

“Noi toţi suntem state membre ale Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că avem datoria să încercăm întotdeauna să găsim un compromis, fără a renunţa la principiile noastre, desigur”, a afirmat Merkel în faţa presei după întâlnirea cu premierul belgian Alexander De Croo la Bruxelles.

Citește și: Încep represaliile asupra Poloniei și Ungariei: O comisie a PE a votat acţionarea în justiţie a Comisiei Europene pe subiectul mecanismului de condiționalitate

“Cred că este timpul să discutăm mai în profunzime cu guvernul polonez asupra modului în care să depăşim problemele”, a spus ea.”Desigur, este corect ca din când în când cazurile să fie rezolvate de Curtea Europeană de Justiţie” (CJUE), consideră cancelarul german.

Dar Merkel, care îşi va părăsi funcţia după ce se va fi format noua coaliţie germană după alegerile din septembrie, a declarat că este îngrijorată de numărul dosarelor care se află în prezent în faţa CJUE, potrivit Agerpres.ro.

Viitorul guvern din Germania va fi “proeuropean”, ceea ce va reprezenta un “mesaj important” pentru alte ţări membre ale UE, a afirmat în acelaşi timp Angela Merkel, citată de AFP.

Citește și: VIDEO Angela Merkel recunoaște că UE este la un pas de destrămare: ‘Să nu ne păcălim singuri: forţe centrifuge lucrează în UE de câţiva ani’

Acest viitor guvern “ştie ce vrea Europa să spună pentru pace şi libertate”, a asigurat ea, după anunţul privind ajungerea la un acord preliminar între social-democraţi (SPD), Verzi şi Liber-Democraţi (FDP) asupra viitoarei coaliţii guvernamentale germane, în timp ce UE se confruntă cu puternice tensiuni, în special cu privire la respectarea statului de drept de către Polonia şi Ungaria, notează agenţia franceză de presă.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

După focarul de COVID de la FCSB, Mihai Stoica dă sfaturi autorităților: E mai periculos un om vaccinat netestat decât un om nevaccinat testat negativ

Publicat

in

De

Managerul general al FCSB, Mihai Stoica, a declarat, sâmbătă seară, după meciul cu CS Mioveni, scor 3-0, că jucătorii echipei bucureştene vor face noi teste covid-19 duminică şi că speră să nu apară alte cazuri de infectare. El a menţionat că este de părere că este mai periculos un om vaccinat care nu este testat decât unul nevaccinat testat negativ, anunță news.ro.

Stoica a mai precizat că la FCSB s-au luat toate măsurile pentru evitarea propagării coronavirusului.

“Nu e un rezultat surpriză. Dar se putea întâmpla o accidentare. Am avut încredere că va ieşi bine. Mâine avem testarea jucătorilor. Să vedem, nu cumva să mai avem vreun caz, pentru că periclităm şi starea de sănătate a celorlalţi. Sunt asimptomatici. Am citit că să se ia măsuri. Ce măsuri să se ia? Oricine vine trebuie să vadă în ce condiţii se lucrează la noi. Avem o bază ca afară, fiecare jucător în camera lui. Cu măşti toată lumea. Ne temem, nu pentru băieţi, că se negativează repede, dar avem şi noi colaboratori care au trecut de 60 de ani. Noi la momentul ăsta avem 13 jucători şi mâine teste. Noi la 3-0 dacă am fi vrut să nu jucăm, să facem o chestie incorectă, am fi putut să îi spunem lui Radunovici să ia al patrulea cartonaş şi nu jucam cu Viitorul. Dar nu vrem să facem acest lucru. Ne-am luat absolut toate măsurile, am stat în hotel în single-uri, am stat în cantonament în single-uri. Gigi a spus nu se vaccinează el. El niciodată n-a spus vreunui jucăto: nu te vaccina. Eu cred cu convingere că este mai periculos un om vaccinat netestat decât un om nevaccinat testat negativ. Ar trebui şi cei care conduc ţara asta să bage la cap. Vaccinaţi, nevaccinaţi trebuie să ne testăm. Nu facem asta, faceo o greşeală mare şi oamenii mor”, a spus Stoica la Digi Sport.

Formaţia FCSB a învins, sâmbătă seară, la Buzău, cu scorul de 3-0, echipa CS Mioveni, într-un meci din etapa a XII-a a Ligii 1.

Au marcat Tănase ’56 (penalti), Dumiter ’65 şi Keşeru ’69.

CS Mioveni a jucat în inferioritate numerică din minutul 45+1, când a fost eliminat Buziuc.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend