Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Goethe-Institut celebrează parteneriatul româno-german printr-o expoziţie documentară inedită

Publicat

in

Goethe-Institut celebrează „30 de ani de prietenie şi parteneriat româno-german în Europa” printr-o expoziţie de fotografie captivantă care îşi propune să promoveze poveştile personale ale unor cupluri autentice ce vorbesc despre istoria migraţiei reciproce dintre Germania şi România, conform news.ro.

Expoziţia foto-documentară „NOI 2 | WIR 2-Portrete româno-germane” este o invitaţie în lumea prieteniei, a colaborării sau a fuziunii sociale şi invită publicul să cunoască poveşti de viaţă dintre oameni care au origini şi naţionalităţi diferite, însă care pot crea o simbioză perfectă în lumea în care trăiesc.

Expoziţia poate fi vizitată până pe 21 iulie, de marţi până vineri între orele 16:00 – 21:00 şi în weekend între orele 12:00 – 21:00. Intrarea în cadrul expoziţiei este liberă.

“Expoziţia aduce un tribut cetăţenilor români şi germani care valorifică şi consolidează înţelegere reciprocă în societăţile în care trăiesc şi în relaţiile care dau viaţă acestei prietenii bilaterale. O persoană din România şi una din Germania formează un duo, iar poveştile lor diverse reflectă această legătură în viaţa de zi cu zi şi ce efecte are asupra identităţii indivizilor. WIR2/NOI2 este despre provocări, coincidenţe şi colaborări, dincolo de reprezentările stereotipice ale unei relaţii sociale. De când au devenit membri ai Uniunii Europene, românii şi germanii sunt mai apropiaţi ca niciodată. Acest lucru oferă un prilej şi o motivaţie pentru a ne concentra asupra perspectivelor personale ale acestei prietenii şi a istoriei migraţiei reciproce”, declară dr. Joachim Umlauf, directorul Goethe-Institut.

Proiectul reuneşte 30 de poveşti de prietenie autentice şi inedite ale unor cupluri româno-germane, iar naratorii sunt duo-uri care formează o pereche, fie în mediul profesional, fie în viaţa privată sau în timpul liber. Versatile, chiar neobişnuite în viaţa lor profesională, în timpul liber sau în viaţa privată, cupluri căsătorite sau artişti, politicieni, activişti LGBTIQ+ îşi declară, în cadrul expoziţiei, propriile relaţii pentru care activităţile comune joacă un rol important ca factor de integrare în societatea în care trăiesc, fie în România, fie în Germania.

„NOI 2 | WIR 2-Portrete româno-germane” cuprinde, printre alte poveşti şi relatări ale unor persoane cunoscute, influente în societate şi exemple în domeniul în care activează, printre care: primarul oraşului Timişoara, Dominic Fritz, şi viceprimarul său Ruben Laţcău – a căror experienţă este relatată în imagini şi texte în cadrul expoziţiei, primarul oraşului Görlitz, Octavian Ursu, şi primul ministru al landului german Saxonia, Michael Kretschmer, a căror prietenie este unică şi remarcabilă sau regizoarea şi scenarista româncă, Adina Pintilie, premiată cu Ursul de Aur la ediţia din 2018, care, împreună cu artistul Christian Bayerlein, reprezintă România la prestigioasa expoziţie internaţională Bienala de Arta de la Veneţia 2022.

„Poate primul lucru pe care trebui să îl clarificăm este că în situaţia noastră particulară, nu este vorba de un duo, ci de un trio. Am avut marele noroc să-i cunosc pe Grit şi Christian cu mulţi ani în urmă şi călătoria noastră împreună a fost o sursă de inspiraţie pentru mine de atunci.” Adina Pintilie a cărei poveste este expusă în cadrul expoziţiei „NOI 2 | WIR-Portrete româno-germane”.

Poveştile sunt documentate prin intermediul fotografiilor realizate, în ambele ţări, de Adi Tudose (România) şi Patricia Moroşan (Germania) şi a textelor jurnalistice redactate de Diana Meseşan, Venera Dimulescu, Manuela Klenke, Anne Reinert şi Ioana Casapu.

Expoziţia va putea fi accesată în curând, şi online, pe o platformă dedicată, pe site-ul Goethe-Institut în care utilizatorii vor putea găsi texte şi fotografii ale cuplurilor intervievate. WIR2/NOI2 va fi prezentată, de asemenea, şi în Germania la ICR Berlin, în perioada 7 iulie – 7 septembrie 2022.

Proiectul a fost documentat de o echipă de 7 profesionişti, pe o perioadă de 6 luni.

„NOI 2 | WIR 2” este un proiect realizat de Goethe-Institut Bucureşti, finanţat de Ministerul de Externe al Republicii Federale Germane, în cooperare cu Centrele Culturale Germane din Sibiu, Cluj-Napoca şi Timişoara şi Institutul Cultural Român din Berlin. Expoziţia se desfăşoară cu sprijinul 2/3 Galeria şi a Muzeului Astra.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Senator american vede ‘foarte posibil’ un atac al Rusiei pe teritoriu NATO

Publicat

in

De

Senatorul american Marco Rubio și-a exprimat duminică, la CNN, îngrijorarea cu privire la posibilitatea unei lovituri ruse pe teritoriul NATO.

„Cred că este foarte posibil ca el să ajungă să lovească unele dintre aceste locuri de distribuție de unde vin proviziile, inclusiv în interiorul Poloniei. Se vorbește mult despre nuclear, dar cred că lucrul care mă îngrijorează cel mai mult este un atac rusesc în interiorul teritoriului NATO, de exemplu, care vizează aeroportul din Polonia sau alt punct de distribuție”, a spus el.

Întrebat dacă NATO va trebui să răspundă, el a spus că va „depinde” de natura, amploarea și amploarea unui atac.

Rubio a sugerat că riscul unui atac nuclear din partea lui Putin este „mai mare astăzi decât acum o lună”, dar că este mai îngrijorat de măsurile „intermediare” pe care Putin i-ar putea face.

Rubio a mai sugerat că Rusia a fost responsabilă pentru atacurile asupra gazoductelor Nord Stream săptămâna trecută.

„Cred că este destul de clar – cineva a făcut asta și singurii oameni din acea regiune care au atât motivul, cât și capacitatea de a face asta, sunt Rusia sau forțele ruse. Deci cred că pentru mine nu este o chestiune de inteligență în acest moment. Este o chestiune de bun simț”, a spus el.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Partidul fostului premier Borisov, pe cale să câștige alegerile legislative din Bulgaria – exit poll

Publicat

in

De

Partidul GERB al fostului prim-ministru Boiko Borisov părea să fie pe cale să câștige alegerile de duminică din Bulgaria, după ce s-a clasat pe primul loc, potrivit exit-poll-urilor, relatează Reuters și AFP.

Boiko BorisovFoto: consilium.europa.eu

Exit-poll-urile efectuate de Gallup International și Alpha Research au arătat GERB de centru-dreapta a obținut 24,6%-25,5% din voturi.

„Continuăm schimbarea”, partidul rivalului său centrist Kiril Petkov a obținut aproximativ 19% din voturi, potrivit mai multor exit-polluri.

Este a patra oară în numai 18 luni când bulgarii au fost chemaţi la urne pentru a-şi alege Parlamentul – o perioadă de instabilitate politică fără precedent după căderea comunismului în 1989.

De data aceasta, bulgarii au ieşit fără prea mare convingere – rata de participare a fost una istoric scăzută (25% la orele locale 16:00), la fel ca în noiembrie 2021 – şi într-o atmosferă sumbră, odată cu apropierea unei ierni umbrite de creşterea preţurilor şi de războiul din Ucraina, relatează Agerpres.

În timp ce problema corupţiei endemice a ocupat dezbaterile în timpul fostelor alegeri legislative, insecuritatea economică a dominat de data aceasta campania, în condiţiile în care inflaţia a ajuns la 20% în Bulgaria, cea mai săracă ţară din UE.

Însă imaginea lui Boiko Borisov este una pătată, puternic afectată de manifestaţiile în masă împotriva corupţiei care au avut loc în vara lui 2020. Borisov este izolat în cadrul clasei politice şi riscă să aibă dificultăţi în a găsi un partener de guvernare, subliniază analiştii.

Duminică, Borisov a îndemnat din nou alţi politicieni la o atitudine rezonabilă, declarându-se deschis tuturor celor care apără „locul Bulgariei în UE şi NATO”.

Kiril Petkov a refuzat deja orice alianţă cu cel care în opinia sa întrupează „trecutul corupt” al Bulgariei.

Împreună cu cei doi aliaţi ai săi, socialiştii (11%) şi Bulgaria Democratică (8%), partidul lui Petkov nu va avea destul deputaţi pentru a forma un guvern, estimează directoarea Institutului Alpha Research, Boriana Dimitrova. Ea anticipează „lungi negocieri” şi nu se declară optimistă cu privire la perspectiva unei coaliţii stabile în Bulgaria, atât de „fragmentat” este Parlamentul.

GERB ar mai avea posibilitatea să se alieze cu partidul minorităţii turce MDL (între 12 şi 14% din voturi), sau chiar cu formaţiunea Vazrajdane (Renaşterea), ultra-naţionalistă şi apropiată Kremlinului (10%).

„O coaliţie este matematic posibilă, însă social inacceptabilă”, din cauza puternicelor divergenţe între aceste trei forţe, subliniază Dimitrova.

Cu toate acestea, există o urgenţă, pentru că aceste crize în serie blochează reformele, frânează creşterea şi accelerează exodul tinerilor din Bulgaria, care a pierdut deja 10% din populaţia sa în ultimul deceniu

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend