Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Gilda Lazăr: Un proiect de directivă europeană dat pe surse prevede creșterea accizei la țigări cu 50% în România / Prețuri ca în Vest pentru salarii ca în Est

Publicat

in

Urmează o modificare serioasă la nivel european, respectiv o nouă directivă pentru taxarea produselor din tutun, a declarat Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova și Bulgaria.

Pachet de tigariFoto: Nomadsoul1 / Dreamstime.com

  • Din când în când această directivă se actualizează. Ultima dată a fost în 2011.

„Nu a fost prezentat oficial proiectul, ci a fost dat pe surse în Financial Times. E o formulă neobișnuită pentru Comisia Europeană și credem că a fost o încercare de testare a piețelor. De data asta nu e doar industria cea care ar putea avea de suferit, ci statele membre pentru că nivelul de accizare este foarte diferit, deși s-a urmărit atingerea unui numitor comun”, a spus ea.

Conform proiectului, în țările din Est acciza urmează să se dubleze.

„În cazul României ar fi o creștere de 50%. Noi am mai pățit acest lucru în 2009-2010 când accizele au crescut cu 50%, iar contrabanda a ajuns la 36%”, a explicat Lazăr.

Ce se dorește acum, spune ea: să avem prețuri ca în Vest pentru salarii ca în Est.

„Dacă Franța a decis să-și crească accizele foarte tare la tutun, nu este vina noastră și nu avem de ce să urmăm orbește acest model. Franța a ajuns acum la 30% contrabandă”, a mai afirmat Gilda Lazăr.

  • E vorba de Franța, nu de România, unde există 2.000 de kilometri de graniță cu state care nu aparțin UE.

„Deși țigaretele din România sunt mai ieftine, în realitate raportat la venitul disponibil sunt cele mai scumpe din UE. Practic, un român poate să-și cumpere zilnic 5 pachete de țigarete, pe când un neamț poate să-și ia 11, cu banii care îi rămân după ce-și plătește taxele. Așa ar trebui să măsurăm și să comparăm”, a precizat ea.

Sursă foto: Dreamstime.com

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Directorul JPMorgan declară că ordinea mondială este perturbată de tensiunile dintre SUA și China

Publicat

in

Tensiunile dintre Statele Unite şi China perturbă ordinea internaţională, făcând-o mai complexă pentru mediile de afaceri decât în timpul Războiului Rece, afirmă Jamie Dimon, preşedintele şi directorul general al grupului financiar multinaţional JPMorgan, potrivit cotidianului Financial Times, citat de Mediafax.

Datele privind producţia relevă că relansarea economică a Chinei, a doua economie ca mărime din lume, stagnează. „Starea de incertitudine” privind politicile Beijingului va afecta încrederea investitorilor, a declarat Jamie Dimon.

Citeste mai mult

NATIONAL

Sprayul nazal cu ketamină ar putea ajuta la tratarea migrenelor cronice (studiu)

Publicat

in

Sprayul nazal cu ketamină ar putea fi eficient în tratarea migrenelor cronice, potrivit unui nou studiu, publicat în revista „Regional Anesthesia & Pain Medicine”, oamenii de ştiinţă avertizând în acelaşi timp împotriva utilizării în exces a acestui tratament, relatează UPI, potrivit Agerpres.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend