Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ghinea, analiză pe proiectul bugetului de stat: Țepele din buget și frăția securiștilor în cifre

Publicat

in

Fostul ministru al Gondurilor Europene, Cristian Ghinea acuză coaliția PNL-PSD-UDMR că se laudă că au prins în bugetul de stat pe 2022 cei mai mulţi bani la investiţii după ce „a pozat la capitolul investiţii banii de la PNRR intraţi în casă”. Acesta a adăugat că au fost alocate sume mai mari la Servicii şi la Administraţia Prezidenţială, în detrimentul Justiţiei şi bani mai mulţi la bugetul Academiei Oamenilor de Ştiinţă, în defavoarea domeniului Cercetării.

„Bugetul: PNRR vs Anghel Saligny. Ţepele din buget şi frăţia securiştilor în cifre. În buget au apărut 20 miliarde lei în plus la investiţii. Aşa, brusc. Văd titluri triumfaliste: cei mai mulţi bani la investiţii, din toate bugetele. De fapt, au pozat la capitolul investiţii banii de la PNRR intraţi în casă. Cu plăcere! În toate analizele pe situaţia macro-economică, blocajul implementării PNRR este top la categoria riscuri. Este vital să stăm cu ochii pe subiect, să ajutăm unde putem, să criticăm unde merită. Deci, trenul cu bani de la PNRR intră în buget şi se vede la categoria investiţii. Ce se întâmplă cu trenul de bani de la Anghel Saligny? Ştiţi acel program mamut cu care „dezvoltau” România. Ţineţi-vă bine: au pus credite bugetare 300 milioane lei”, scrie Cristian Ghinea, pe Facebook.

Fostul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene a mai precizat că au fost amânate mai multe creşteri, cum ar fi pensiile.

„Ştiţi cum zbiară PSD că a trecut diverse legi prin care face şi drege? Acum sunt la putere şi ar putea să le aplice. Corect? Ei bine, aceste legi sunt în vigoare şi PSD amână: deşi a dat lege, PSD nu creşte pensiile cu 40%; deşi au dat legi, PSD nu aplică cupoan­ele sociale pentru educaţie, indemnizaţiile de vacanţă şi de performanţă la bugetari. Pur şi simplu le amână. Deşi au pixul potrivit. Spuneţi celor care zic că votează PSD pentru că le dă. Se dă pe gură doar, însă la guvernare, PSD le dă ţepe. Şi un caz şocant. Statutul ceferiştilor creşte salariile. PSD şi PNL îl votează în Parlament, USR se opune cu argumentul că nu e ok să mai creăm categorii speciale. PNL şi PSD amână în bugetul lor aplicarea legii. CFR-ştii fac grevă. Grindeanu iese şi zice că ”nişte domni dinaintea mea au creat nişte aşteptări”. Cât de nesimţit poţi să fii?”, a mai explicat Ghinea.

Acesta a subliniat că au fost dați bani în plus la Serviciile Secrete şi Administraţia Prezidenţială, în defavoarea bugetului Procuraturii.

Fostul ministru al Gondurilor Europene, Cristian Ghinea acuză coaliția PNL-PSD-UDMR că se laudă că au prins în bugetul de stat pe 2022 cei mai mulţi bani la investiţii după ce „a pozat la capitolul investiţii banii de la PNRR intraţi în casă”. Acesta a adăugat că au fost alocate sume mai mari la Servicii şi la Administraţia Prezidenţială, în detrimentul Justiţiei şi bani mai mulţi la bugetul Academiei Oamenilor de Ştiinţă, în defavoarea domeniului Cercetării.

NATIONAL

Ce poate face România în cazul Roșia Montană, ca să nu piardă și când câștigă? „România are un grad mai redus de folosire a resurselor, în comparație cu Franța, Germania sau Suedia”

Publicat

in

​Uniunea Europeană folosește între 25 și 30% din metalele și mineralele extrase din lume, însă doar 3-4% provin din producția europeană internă, ceea ce ne face vulnerabili, scrie avocatul Lucian Bondoc în Contributors. România stă și mai rău ca riscuri.

Roșia MontanăFoto: Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu

Chiar dacă a câștigat procesul intentat de Gabriel Resources, România poate să piardă pe termen lung „dacă nu se va poziționa pragmatic și echilibrat” în chestiunea folosirii resurselor publice. Asta consideră o analiză publicată de platforma Contributors și semnată de avocatul Lucian Bondoc.

Abordarea rațională, chiar în țările dezvoltate, este de a-și exploata resursele

Un prim argument al avocatului Bondoc este acela că toate țările dezvoltate au ales ca pe termen lung să își exploateze propriile resurse, din motive complementare. De pildă, țările au exploatat pentru a atinge un anumit tip de autonomie și pentru mai multe venituri în infrastructură.

„Din punct de vedere logic, situațiile în care să se prefere să nu se exploateze resursele ar trebui văzute însă ca excepții (ce necesită un standard ridicat de justificare)”, susține Lucian Bondoc.

Din 1989 încoace, statul român nu a avut o politică clară cu privire la exploatarea resurselor, arată analiza din Contributors. În lipsa unei direcții clare venite de la Guvern, „mai toate încercările de a dezvolta activități miniere noi în România au eșuat în cele din urmă în diverse instanțe judecătorești sau rămân la stadii incipiente”.

„Nu ne vindem țara”

Statul nu a mai avut bani să investească în exploatări miniere. Iar în societate sloganul „Nu ne vindem țara”, cu rădăcini în anii 90, a fost folosit și ca instrument de manipulare, explică avocatul.

„Acesta a fost promovat inițial de unele segmente de elite de facto pentru a manipula populația în direcția sprijinirii abordării de închidere a țării față de capitalul exterior din primii 6 ani de după Revoluție pentru a facilita acapararea pe tăcute, și fără concurență (mult subevaluat), a unor active și resurse diverse de către o parte din noii capitaliști români”, scrie Lucian Bondoc.

La toate acestea se adaugă și mineriadele, care au creat o frică de a crește industria minieră din România, adaugă avocatul.

În plus, după aderarea la Uniunea Europeană, sectorul de minerit s-a trezit prins între norme europene ridicate și birocrația din România.

„Numeroasele reguli noi au necesitat autorităților publice ani de zile pentru „digerare”, ceea ce, cuplat cu reticența tradițională de asumare în lipsa unui ordin de la decidentul politic, a îngreunat în sine aprobarea mai oricărui proiect complex”, explică Lucian Bondoc.

Puteți citi analiza completă pe Contributors.

Citeste mai mult

NATIONAL

Scorsese pregătește o un serial documentar despre opt sfinți ai Bisericii Catolice

Publicat

in

Filmul pe care Martin Scorsese îl va realiza în viitorul apropiat nu va fi doar o nouă peliculă despre Isus, ci o serie întreagă despre sfinți, o docudramă în opt episoade intitulată „Martin Scorsese Presents: The Saints”, potrivit La Stampa, citat de Rador Radio România.

Martin Scorsese, primit de papa Francisc la VaticanFoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Cineastul în vârstă de 81 de ani, câștigător al Oscarului, va fi gazda, naratorul și producătorul serialului care va fi difuzat pe Fox Nation.

Docudrama va relata viețile a opt personaje care au fost beatificate de Biserica Catolică, pentru a explora modul în care au obținut sfințenia: printre ei, Ioana d’Arc, Francisc de Assisi, Thomas Becket, Maria Magdalena, Moise Etiopianul, Sebastian și Maximilian Kolbe, călugărul franciscan care a murit de bunăvoie la Auschwitz pentru a salva viața unui bărbat care avea familie.

Primele patru episoade vor fi difuzate începând cu 16 noiembrie, celelalte patru vor fi difuzate în mai 2025.

«Am trăit aproape toată viața cu poveștile sfinților, gândindu-mă la cuvintele și acțiunile lor, imaginându-mi lumile pe care le-au trăit, alegerile cu care s-au confruntat, exemplele pe care le-au dat – a spus Martin Scorsese într-o declarație publicată de Fox Nation.

Sunt povești cu opt bărbați și femei foarte diferiți, fiecare dintre ei trăind în perioade istorice foarte diferite și care s-au luptat să urmeze calea iubirii revelate lor şi nouă prin cuvintele lui Isus din Evanghelii. Sunt foarte încântat că acest proiect este în derulare și că lucreaz cu atât de mulți colaboratori talentaţi şi de încredere”.

Realizată de Scorsese pentru Lionsgate Alternative Television, docuseria a fost creată de Matti Leshem. „Martin Scorsese Presents: The Saints” este scris de Kent Jones și regizat de Elizabeth Chomko.

Potrivit Variety, pe lângă Scorsese și Leshem, proiectul mai are ca producători executivi pe+ Julie Yorn, Rick Yorn, Christopher Donnelly, Yoshi Stone și Craig Piligian. Matt Loze și David Ellender.

Pe lângă Lionsgate, serialul este produs de Sikelia Productions, Weimaraner Republic Pictures, LBI Entertainment și Halcyon Studios.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend