Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Generalul (r) Virgil Bălăceanu: ‘Se exclude folosirea armamentului nuclear strategic. Poate să fie folosit în scopul descurajării’

Publicat

in

Folosirea armamentului nuclear tactic de către Rusia în Ucraina ar putea fi posibil dacă s-ar încălca linia roșie – atacarea Crimeei, întrucât rușii ar considera că le atacă propriul teritoriu. Aceasta ar fi o lovitură de descurajare, spune Generalul (r) Virgil Bălăceanu.

Întrebat în ce măsură se poate ajunge ca Rusia să desfășoare bombe nucleare în Ucraina, generalul (r) Virgil Băbăceanu a declarat: „Se exclude folosirea armamentului nuclear strategic. A spus-o și Putin „ar fi un război distrugător”

„Folosirea armamentului nuclear tactic are o anumită probabilitate, adică revenim la linia roșie – Crimeea. Rușii spun că folosirea armamentului nuclear tactic va fi folosit în momentul în care teritoriul lor este atacat.

Armamentul nuclear tactic poate fi o bombă de aviație, poate să fie proiectil de artilerie. Poate să fie folosit în scopul descurajării. Chiar folosirea armei nucleare tactice nu duce la un război nuclear strategic”, a declarat generalul.

Generalul a explicat că aceste rachete nucleare tactice ar putea fi lansate și de pe un submarin, însă și folosirea armelor nucleare tactice au anumite condiționări pentru că se produce și o contaminare teritorială. Dacă o vor folosi va fi o lovitură mică și fără se se amplifice această lovitură.

În ce condiții spune Putin că va folosi arma nucleară

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat vineri că ţara sa va recurge la folosirea armelor nucleare doar „dacă este necesar” pentru a-şi apăra suveranitatea.

„Nu suntem o ameninţare, dar toţi trebuie să ştie ce avem noi şi ce vom folosi dacă este necesar pentru apărarea suveranităţii noastre”, a spus Putin în timpul Forumului economic de la Sankt Petersburg, conform gândul.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Europa este tot mai aproape de un război nuclear? Polonia vrea arme nucleare americane pe teritoriul ei

Publicat

in

De

Preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat că Polonia a negociat cu Statele Unite găzduirea armelor nucleare americane pentru a contracara ameninţarea tot mai mare reprezentată de Rusia.

Cel mai mare stat membru NATO din Europa de Est a intensificat cheltuielile militare în urma invaziei Rusiei în Ucraina, dar până în prezent oficialii nu au dezvăluit că au vorbit cu aliaţii care încearcă să se înarmeze cu arme nucleare ca mijloc de descurajare, relatează Bloomberg.

Declaraţiile preşedintelui polonez ridică semne de întrebare dacă armele nucleare americane ar putea fi găzduite pentru prima dată de un stat membru NATO care s-a aflat cândva în spatele Cortinei de Fier. Procedând astfel, decizia ar sfida avertismentele preşedintelui Vladimir Putin potrivit cărora Rusia va răspunde oricărei extinderi a capacităţilor militare ale alianţei în fosta sa sferă de influenţă.

Problema, în primul rând, este că nu avem arme nucleare. Există întotdeauna o oportunitate potenţială de a participa la partajarea nucleară”, a declarat Duda într-un interviu acordat cotidianului Gazeta Polska.

Partajarea nucleară include oferirea avioanelor de escortă sau de recunoaştere pentru o misiune nucleară sau oferirea de avioane cu dublă capacitate disponibile pentru roluri nucleare, precum şi găzduirea efectivă a armelor nucleare ale unui aliat.

Aliaţi precum Germania, Belgia, Ţările de Jos, Italia şi Turcia găzduiesc arme nucleare americane pe teritoriul lor, potrivit Centrului pentru Controlul Armelor şi Neproliferare.

Un diplomat de rang înalt polonez a spus că declaraţiile lui Duda ar putea include oricare dintre aceste activităţi. Diplomatul, care a refuzat să fie identificat pentru că nu era autorizat să vorbească public pe această temă, a precizat că găzduirea armelor ar fi în interesul securităţii Poloniei, regiunii şi întregii Europe.

Am vorbit cu liderii americani dacă SUA iau în considerare o astfel de posibilitate”, ca Polonia să împărtăşească armele, a spus Duda.

Subiectul este deschis”, a subliniat el.

În aprilie, liderul de facto al Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, care este preăedintele partidului de guvernământ ”Lege şi Justiţie”, a declarat pentru cotidianul german Welt am Sontag că Polonia este ”deschisă” să găzduiască arme nucleare americane.

Putin a sugerat în ultimele zile că escaladarea ulterioară în Ucraina ar putea implica arme care nu au mai fost folosite în război din 1945. Înainte de a invada Ucraina, el a cerut NATO să revină la poziţiile pe care le-a deţinut în 1997, înainte ca fostele ţări comuniste să se alăture alianţei militare..

În aprilie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Guvernul polonez ”a provocat recent o îngrijorare profundă: linia este extrem de militantă, anti-rusă, iar acţiunile propuse, desigur, nu pot duce decât la o creştere suplimentară a tensiunii pe continent”, potrivit agenţiei de presă Primele, citează News.ro.

Polonia, unul dintre cei mai fermi susţinători ai eforturilor Ucrainei de a respinge invazia care durează de şapte luni a Rusiei, poartă negocieri separate cu mai multe state, inclusiv SUA, pentru achiziţionarea energiei atomice.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Se confirma ipoteza ca femeile pot avea probleme cu ciclul dupa vaccinarea anti-COVID

Publicat

in

The British Medical Journal a publicat rezultatele unui recent studiu privind intarzierea ciclului in cazul unor femei vaccinate cu serul anti-COVID. Existau informatii in acest sens inca de la inceputul campaniei de vaccinare, dar autoritatile medicale le-au dezmintit rapid. In acest an, doua studii scot insa la iveala ca exista unele dereglari. Femeile se plang ca dupa vaccin le-a intarziat ciclul menstrual. Coordonatorul studiului afirma insa ca sunt intarzieri temporare, probabil de doar o luna. Dupa inceperea campaniei de vaccinare, femei din toata lumea s-au plans de asemenea dereglari. Mai multe informatii aici https://newsin.ro/efectele-mai-putin-placute-ale-vaccinarii-anti-covid-asupra-femeilor/

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend