Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Generalii, simbolul pierderilor rusești foarte grele în Ucraina

Publicat

in

Amploarea pierderilor rusești în Ucraina – chiar dacă cifrele rămân neverificabile – a atins, evident, proporții considerabile, simbolizate de un fenomen observat încă din primele zile de conflict: moartea multor generali și ofițeri superiori, scrie AFP.

Generalul Yakov RezantsevFoto: Twitter

Vineri, Ucraina a susținut că l-a ucis pe comandantul Armatei 49 din Districtul Sud al Rusiei, generalul Yakov Rezanțev, despre care a spus că este al șaptelea astfel de ofițer superior de la începutul războiului.

Moartea lui Andrei Palii, comandantul adjunct al Flotei Mării Negre, a fost confirmată în luptele din jurul Mariupolului (sud-est) de guvernatorul Crimeei (anexat de ruși), Mihail Razvozhaiev.

Consilierul președintelui ucrainean, Mihaïlo Podoliak, a descris săptămâna trecută rata de deces „extraordinară” a ofițerilor ruși, considerând-o un semn al „nepregătirii totale” a armatei moscovite. „Zeci de ofițeri de rang mediu (locotenenți, căpitani, nota editorului) au fost uciși”, a spus el.

Presa a menționat chiar și asasinarea unui colonel rus de către propriii săi soldați exasperați de pierderi, fiind călcat cu… tancul.

Colonelul rus ucis de soldatii sai Foto: Captura Twitter

Îndoielile sunt posibile: ucrainenii evocă moartea generalului Magomed Tuşaev, cecen, lângă Kiev, pe 26 februarie. Dar liderul cecen Ramzan Kadîrov spune că a participat la o întâlnire pe 23 martie și a postat un videoclip cu el vorbind pe 13 martie.

Moscova, la rândul ei, a admis moartea unui singur general. Unele surse menționează 15. Verificările independente sunt imposibile în această etapă.

„Privim aceste cifre cu mare prudență”, a declarat pentru AFP Colin Clarke, director de cercetare al Centrului Soufan, un think tank din New York. „Dar fie că vorbim de 5 sau 15, însuși faptul că pierd generali arată că lanțul de comandă și control rusesc este extrem de slab”.

Țintesc liderii

Analiștii și experții militari occidentali sunt unanimi în a descrie o primă fază a războiului în care rușii au eșuat în general.

Fosta Armată Roșie, deși precedată de o reputație măgulitoare, a arătat mari slăbiciuni în calitatea organizării, comunicațiilor, logisticii, a deciziilor tactice.

Un specialist militar citat de AFP propune câteva ipoteze: „comenzile sunt înțelese greșit sau sunt prost primite, unitățile nu se supun, sau există o problemă majoră de moral care îi obligă pe generali să meargă în frunte”. Și confirmă o probabilă strategie ucraineană. ” Când vrei să perturbi un lanț de comandă, țintești liderii”

Sarcina pare cu atât mai accesibilă cu cât armata rusă folosește instrumente de comunicare care sunt ușor de interceptat. Unitățile din Moscova „nu acordă atenție procedurilor de securitate informatică și sunt ușor de interceptat”, asigură AFP Alexander Grinberg, analist la Institutul pentru Securitate și Strategie din Ierusalim (JISS).

În teren, vehiculul comandantului este recunoscut după „antene și alte vehicule care îl protejează. Astfel, identifici postul de comandă tactică”, explică el. Ucrainenii o pot „ținti cu o rachetă antitanc sau, și mai bine, cu o dronă de atac”.

Fostul general american și șef al CIA David Petraeus a explicat la CNN cum reușesc militarii Ucrainei să-i omoare pe generalii ruși și de ce comunicațiile rușilor sunt la pământ.

„Comunicațiile lor au fost blocate de ucraineni. Comunicațiile lor securizate nu au funcționat. A trebuit să meargă pe un singur canal. Acesta poate fi blocat. Și exact asta au făcut ucrainenii. Ei folosesc telefoane mobile. Ucrainenii au blocat prefixul pentru Rusia, așa că nu au funcționat. Apoi au dat jos 3G. Ei fură literalmente telefoane mobile de la civili ucraineni pentru a comunica între ei”, a spus Petraeus.

„Deci, ce se întâmplă? Coloana este oprită. Un general nerăbdător stă acolo în spate, în vehiculul lui blindat. Merge în față să afle ce se întâmplă, pentru că nu există inițiativă. Nu există un corp de subofițeri. Recruții nu au inițiativă, așteaptă să li se spună ce să facă. Iar când generalul ajunge în față, ucrainenii au lunetiști foarte, foarte buni și îl iau în vizor”, a explicat el.

Cel mai elocvent exemplu îl reprezintă faptul că unul dintre cei 7 generali ruși uciși în timpul războiului din Ucraina ar fi fost eliminat după ce a dat un telefon pe o linie nesecurizată, lucru care le-a permis trupelor ucrainene să îi depisteze locația și să-l elimine.

Înmormântat fără ca numele să-i fie trecut pe monument

Observatorii occidentali subliniază că Kremlinul nu pare foarte atent la pierderile umane, iar cultura militară rusă, încă marcată de moștenirea sovietică, se bazează pe puterea sa cantitativă.

„Pierderea nu este o frână. Uzura nu îl oprește pe Putin”, își amintește un diplomat occidental. Dar lanțul de comandă pune o altă problemă. Pentru că generalii ruși nu sunt interschimbabili la infinit.

„Numerele contează, în special ofițerii superiori”, spune Colin Clarke. „Că Putin sacrifică recruți și mercenari drept carne de tun este un lucru, dar dacă informațiile sunt corecte” despre aceste pierderi de nivel foarte înalt, „informația va ajunge la opinia publică și va provoca bătăi de cap pentru „eita rusă”, a spus el.

Generalul Vitalii Gherasimov Foto: Facebook

Moscova nu comentează în tot acest timp. Faptul că nicio dezmințire nu este publicată este considerat de unele surse drept o confirmare de facto.

Leonid Volkov, un aliat apropiat al opozantului Alexei Navalnîi, a remarcat că nicio sursă din presa rusă nu a menționat înmormântarea generalului Vitalii Gerasimov, ucis la începutul conflictului, pe 16 martie.

El „va fi îngropat fără ca numele său să apară pe mormânt”, a spus el.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Parlamentar rus, reacție la acordarea Premiului Nobel pentru Pace unei organizații din Rusia: ‘Pentru mine este neplăcut până la dezgust’

Publicat

in

De

Într-un interviu acordat pentru Gazeta.Ru, prim-vicepreședintele Comitetului pentru afaceri externe din cadrul Dumei de Stat a Rusiei, Dmitri Novikov, a catalogat drept părtinitoare decizia de a acorda Premiul Nobel pentru Pace organizației ruse pentru drepturile omului „Memorial” (organizația este inclusă pe lista agenților străini de către Ministerul rus al Justiţiei). Deputatul a adăugat că, din cauza activităților centrului, consideră că decizia Comitetului Nobel este neplăcută şi îi stârneşte dezgust, transmite Rador.

„Comitetul Nobel a luat multe decizii care au fost controversate și care merită criticate, dar în acest caz s-a luat o decizie care este pur și simplu extrem de neplăcută și nici nu doresc să critic, pentru mine este neplăcut până la dezgust, pentru că Memorial este o organizație care este marcată de activități intense provocatoare împotriva istoriei noastre, indiferent de orice fapte istorice, obiectivitate, respect faţă de acţiunile fostelor generații și denigrarea erei sovietice. Prin urmare, gradul de implicare în luarea unei astfel de decizii consider că este este pur și simplu exagerat și totul pare extrem de nedemn”, a mai spus el.

Câștigătorii Premiului Nobel pentru Pace pentru 2022 au fost desemnaţi președintele Centrului pentru drepturile omului Vesna (Primăvara, în tr.) din Belarus, Alesi Beliaţki, organizația rusă pentru drepturile omului Memorial și organizația ucraineană pentru drepturile omului Centrul pentru Libertăți Civile.

În 2021, Parchetul General al Federației Ruse a cerut Curții Supreme să interzică activitatea organizaţiei Memorial în legătură cu nerespectarea sistematică a legilor și discreditarea autorităților statului. Procurorul a subliniat că organizația creează ‘o imagine falsă a URSS, catalogând-o drept teroristă și că denigrează memoria celui de-Al Doilea Război Mondial’.

Memorial este o organizație specializată în cercetarea represiunilor politice din URSS. Centrul pentru drepturile omului Memorial este inclus în registrul agenților străini din Rusia din 2014, iar în luna decembrie 2021 a fost interzisă printr-o decizie a Curții Supreme a Rusiei.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Romgaz a schimbat numele ExxonMobil Exploration and Production Romania în Romgaz Black Sea

Publicat

in

De

Romgaz (SNG), producător şi furnizor de gaze naturale controlat de statul român prin Ministerul Energiei, a anunţat finalizarea procedurilor de schimbare a denumirii companiei ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited în Romgaz Black Sea Limited, potrivit unui raport de la BVB, informează Mediafax.

„Ca urmare a deciziilor luate în cadrul şedinţei Adunării Generale a Acţionarilor Romgaz. din data 22 septembrie 2022, s-au demarat procedurile de înregistrare la autorităţile competente din Bahamas. La data de 6 octombrie 2022, au fost primite documentele care confirmă finalizarea procedurilor anterior menţionate”, se arată în document.

În august, Romgaz a anunţat finalizarea tranzacţiei de achiziţie şi transferul acţiunilor reprezentând 100% din capitalul social al ExxonMobil Exploration and Production Romania, care deţine 50% din drepturile dobândite şi din obligaţiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apă adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră. Valoarea tranzacţiei a ajuns la 1,06 miliarde de dolari.

Romgaz are 15,5 miliarde de lei capitalizare, după un avans de 3,3% al acţiunilor de la începutul anului, pe fondul unui rulaj de 470 de milioane de lei, arată datele BVB.

Compania a înregistrat un profit de 1,7 miliarde de lei pe 30 iunie, în urcare cu 127% faţă de anul trecut, în timp ce afacerile au urcat de trei ori la 7,5 miliarde de lei, potrivit raportului semestrial al Romgaz.

Cifra de afaceri raportată pentru prima jumătate din 2022 este mai mare cu 31% decât cea pe întreg anul 2021.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend