Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

General american: Pur și simplu nu înțeleg ce face Putin. De-a dreptul halucinant

Publicat

in

Generalul în rezervă Mark Hertling, fostul comandant al trupelor americane din Europa, a făcut pe Twitter o radiografie a celor șapte luni de război în Ucraina, după ce Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială în Rusia.

El concluzionează că Putin alături de generalii și armata sa vor intra în istorie, dar nu într-un fel bun.

1. Rusia a crezut că „operațiunea specială” va dura doar 3 zile.

2. După două luni de luptă cu [trupele speciale] Spetsnaz, trupe aeropurtate și peste 190 de grupări de batalioane tactice, ele nu au atins niciunul dintre obiectivele strategice, operaționale sau tactice stabilite.

3. Ținând cont de punctul 2, rușii au decis să își mute efortul principal în Donbas, unde și-au consumat peste 70% din munițiile de precizie lovind ținte civile, dar nereușind să-și atingă niciunul dintre obiectivele militare importante.

4. Apoi, Putin a anunțat că forțele armate rusești vor câștiga regiunile Lugansk și Donețk până pe 15 septembrie.

5. Rusia a „mobilizat” milițiile din republicile populare Lugansk și Donețk, a „recrutat” prizonieri, a „înrolat” localnici, a cerut soldați din alte țări și a adus Grupul Wagner să ducă la îndeplinire punctul 4.

6. Doar că, după ce a anunțat și amânat referendumul din Herson, sub amenințarea ofensivei forțelor armate ucrainene din Herson, generalii ruși au mutat efortul din Donbas în Herson din cauza amenințării reprezentate de ofensiva ucraineană.

7. După ce Rusia și-a transferat forțele în modul descris la punctul 6, Ucraina decis să efectueze în schimb ofensiva din Harkov, recuperând teritorii vaste și capturând brigăzi de tancuri, vehicule blindate, și ucigând sute de soldați ruși.

8. Deși acum [contraofensiva] este pe „pauză” în Harkov, Ucraina continuă să efectueze atacuri în Herson, concomitent cu recuperarea lentă de teritorii în regiunea Donețk și amenințând orașul Melitopol.

9. În timp ce se petrec toate astea, nave ale Marinei Ruse – „mândria Mării Negre” – se repoziționează de la baza lor din Sevastopol în Marea Azov din „motive de securitate”, iar submarinele Kalibr lansează rachete asupra infrastructurii ucrainene.

Generalul american se arată intrigat că după o asemenea evoluție a conflictului, Putin nu a găsit o soluție mai bună decât mobilizarea parțială și să continue războiul lui nebunesc.

„După toate acestea, răspunsul lui Putin este să crească pedepsele pentru dezertori și să aplice o mobilizare parțială a bărbaților cu vârsta între 18 și 60 de ani (care nu au avut parte de prea multă instruire oricum și care vor fi folosiți pe post de ‘carne de tun’ și să ducă mai departe această nebunie?

Dacă acesta este un rezumat corect al ultimelor 210 zile, Putin, alături de susținătorii săi, generalii și armata, vor intra cu siguranță în istorie. Dar nu într-un fel bun”, subliniază generalul Mark Hertling.

Problema mobilizării decretate de Putin

„Problema este că armata rusă este prost condusă și prost antrenată. Acest lucru începe încă de la pregătirea de bază și nu se îmbunătățește pe parcursul perioadei în care soldatul din armata rusă poartă uniforma.

Mobilizarea a 300.000 de <> (după ce a eșuat cu forțele convenționale epuizate, milițiile peticite, recrutarea prizonierilor și utilizarea paramilitarilor precum grupul Wagner) va fi extrem de dificilă.

Iar plasarea „începătorilor” pe o linie de front care a fost mutilată, și [unde] soldații un moral scăzut, prevestește un nou dezastru pentru Rusia.

De-a dreptul halucinant. Un nou semn de slăbiciune a Rusiei”, conchide generalul american.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Cât plătește Primăria Capitalei în 2022 pentru Târgul de Crăciun din Piața Constituției / Cât a costat în alți ani

Publicat

in

De

Primăria Capitalei plătește circa 5 milioane lei (1 milion de euro) pentru organizarea Târgului de Crăciun din Piața Constituției, potrivit datelor transmise de instituție la solicitarea HotNews.ro. Din această sumă, circa 1 milion de lei va fi acoperit din taxele și tarifele plătite de agenții economici care au închiriat căsuțele.

Nicușor Dan la Târgul de CrăciunFoto: Inquam Photos / George Calin

Târgul de Crăciun din Piața Constituției este organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB, PROEDUS și CREART, 3 instituții din subordine, și costurile sunt distribuite astfel:

 • Bugetul asigurat de ARCUB pentru organizarea Târgului de Crăciun este în valoare de 1.818.905 lei din care 1.368.905 lei asigurat de la bugetul local și 450.000 lei din venituri proprii.
 • Bugetul asigurat de PROEDUS pentru organizarea Târgului de Crăciun: 1.835.142 lei din care 1.635.142 lei asigurat de la bugetul local și 200.000 lei din venituri proprii.
 • Bugetul asigurat CREART este în valoare de 1.345.000 lei, din care, venituri proprii obținute de instituție din încasarea tarifelor și taxelor de participare aferente zonei de târg operate în valoare totală de 1.009.913 lei.

Inițial, PROEDUS și ARCUB au vrut să facă Târgul de Crăciun la Arena Națională și să-l combine cu evenimente sportive, dedicate Campionatului Mondial de Fotbal, și au cerut Consiliului General pentru organizare circa 10 milioane de lei, potrivit unor documente obținute de HotNews.ro. Participarea urma să fie cu taxă, iar în acest scenariu s-ar fi recuperat 6 milioane lei. Propunerea însă a fost respinsă.

Cât a plătit Primăria Capitalei în ultimii ani pentru organizarea Târgului de Crăciun

În 2021, Primăria Capitalei a organizat Târgul de Crăciun în Piața Universității. Accesul a fost cu taxă, prețul unui bilet fiind 5 lei, dacă se cumpăra online, și 7 lei la fața locului, taxa fiind aplicată în contextul pandemiei. Copiii cu vârsta până în 12 ani au avut acces gratuit. Evenimente dedicate sărbătorilor de iarnă au avut loc și în alte locații, pe bd. Decebal, de exemplu. În total s-au plătit circa 5 milioane lei.

În 2019, târgul a fost organizat în Piața Constituției și a costat 10,7 milioane lei.

În 2018, Primăria Capitalei a plătit pentru organizarea Târgului de Crăciun din Piața Constituției și a Revelionului Centenar peste 15 milioane de lei.

În 2016, Târgul de Crăciun a fost organizat în Piața Constituției și a costat circa 7,2 milioane lei.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

LIVE Război în Ucraina, ziua 287: SUA spune că nu a „permis” Ucrainei să atace ținte din interiorul Rusiei / Moscova nu vede perspectiva unor discuții „în acest moment”

Publicat

in

De

D. Popa • HotNews.ro

​Un al treilea aerodrom rusesc a fost incendiat după un atac cu dronă, la o zi după ce Ucraina a arătat că are capabilități de a lovi la sute de kilometri în interiorul Rusiei prin atacuri asupra a două baze aeriene. Oficialii din orașul rusesc Kursk, situat la aproximativ 90 km nord de granița cu Ucraina, au publicat marți imagini cu fum negru deasupra unui aerodrom după ultimul atac. Guvernatorul regional a declarat că un rezervor de combustibil a luat foc, dar nu au existat victime. Oficiali ai SUA au declarat marți că nu au „permis” Ucrainei să atace ținte din interiorul Rusiei: „Nu i-am încurajat și nici nu i-am permis ucrainenilor să lovească în interiorul Rusiei”, a declarat secretarul de stat Antony Blinken reporterilor.

Război în Ucraina – Forțele ucrainene trac cu un tun autopropulsat 2S3 AkatsiyaFoto: Justin Yau / ddp USA / Profimedia Images

Cele mai importante informații de miercuri, ziua 287 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

08:00Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, marţi, de Ziua Forţelor Armate ale Ucrainei, că atunci când o astfel de sărbătoare este una a recunoştinţei, un stat nu poate fi învins. ”Vă doresc un singur lucru – victoria! Nouă tuturor. O meritaţi! Toţi oamenii noştri o merită. Toţi părinţii noştri, toţi copiii noştri o merită. Statul nostru şi istoria o merită. Să obţinem în sfârşit victoria”, a transmis el.

07:43 În ultimele 24 de ore, unitățile Forțelor de Apărare ale Ucrainei au respins atacurile în zonele așezărilor Bilogorivka din regiunea Luhansk și Verkhnyokamianske, Spirne, Yakovlivka, Bakhmut, Bila Gora, Kurdyumivka, Novobakhmutivka, Maryinka și Novomykhailivka. Rușii au lansat 10 rachete și 33 de lovituri aeriene. Clădirile rezidențiale civile din orașele Kramatorsk, Kryvyi Rih, precum și satul Stepne din regiunea Zaporizhia au fost avariate de rachetele rusești. (sursa: Prvda.ua)

23:30Rusia ar putea căuta o falsă rampă de ieșire din războiul din Ucraina, a avertizat SUA

Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a avertizat că Rusia ar putea căuta o falsă ieșire din războiul din Ucraina, care nu ar produce o pace durabilă și ar permite trupelor ruse să se regrupeze și să atace din nou Ucraina, potrivit Rador care citează CNN.

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

 • Oficiali ai SUA au declarat marți că nu au „permis” Ucrainei să atace ținte din interiorul Rusiei, după o serie de atacuri cu drone asupra instalațiilor militare aflate în adâncul teritoriului rus. „Nu i-am încurajat și nici nu i-am permis ucrainenilor să lovească în interiorul Rusiei”, a declarat secretarul de stat Antony Blinken reporterilor.
 • Rusia a declarat că a fost atacată la baza aeriană Engels, gazda flotei de bombardiere strategice a Rusiei, și în Ryazan, la câteva ore de mers cu mașina de Moscova. Ucraina nu și-a revendicat direct responsabilitatea pentru atacuri Loviturile au ucis trei persoane și au avariat bombardiere cu rază lungă de acțiune și un depozit de combustibil, potrivit rapoartelor din Rusia.
 • Obuzele forțelor ucrainene au ucis marți cel puțin șase civili în orașul Donețk, controlat de ruși, potrivit șefului instalat de ruși al orașului Donețk, Alexey Kulemzin. Bombardamentele ucrainene ar fi ucis o deputată în Consiliul Popular al republicii autoproclamate, Maria Pirogova.
 • Dmytro Zhyvytsky, guvernatorul regiunii Sumî de la granița cu Rusia, a declarat că mai multe persoane au fost rănite după ce rușii au tras 226 de obuze asupra a șapte comunități în timpul zilei.
 • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat marți trupele din apropierea liniei frontului în estul Ucrainei. Adresându-se militarilor mai târziu în palatul prezidențial din Kiev, Zelenski a spus că și-a petrecut ziua cu trupele în Donbas și în regiunea Harkov.
 • Putin s-a întâlnit marți cu înalți oficiali pentru a discuta despre „securitatea internă” și a spus că Rusia ia măsuri „necesare” pentru a evita mai multe atacuri ucrainene.
 • Dmitri Peskov, a spus că Moscova nu vede perspectiva unor discuții „în acest moment”. El a adăugat că, pentru ca discuțiile să aibă loc cu potențialii parteneri, Rusia ar trebui să-și îndeplinească obiectivele „operației sale militare speciale”.
 • Ministerul Sănătății din Ucraina a cerut autorităților regionale să ia în considerare suspendarea intervențiilor chirurgicale neesențiale și a spitalizărilor din cauza întreruperilor de curent.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend