Conecteaza-te cu noi

DIVERSE

Gătitul acasă – câţi bani economiseşti

Avatar

Publicat

in

”Recunosc, acum nişte ani buni, atunci când studentă fiind am ajuns pentru prima oară într-un hipermarket şi am observat cu maximă uimire că toate preparatele culinare care necesită ore de muncă în bucătărie se pot cumpăra la caserolă am zis că nu se merită să găteşti. Şi am crezut asta. Azi, în secolul vitezei, nu e timp pentru această activitate. Care este însă preţul?

Facultate şi job part-time plus viaţa de student nu rimează cu prea mult timp liber sau o preocupare mare pentru alimentaţie. Pe atunci nu ştiam însă că etichetele preparatelor gătite dezvăluie atât de mulţi conservanţi artificiali care în timp pot dăuna sănătăţii. Şi viaţa şi-a urmat cursul şi m-am axat pe carieră şi hobby-uri, iar drumul meu spre bucătărie a fost doar ocazional pentru un ceai sau pentru un sandvich. Însă toate acestea s-au schimbat când am aflat că voi deveni mamă.”

Gătitul acasă – este scump dacă arunci mâncarea

Multe dintre poveştile femeilor de carieră încep aşa. Mic dejun pe fugă sau deloc, mâncare comandată de pe ”www” sau cu ajutorul aplicaţiilor mobile, ieşiri la restaurant şi vizite rare în bucătărie pe post de chef.

”De ce” şi ”pentru cine să gătesc” – sunt alte două întrebări la care nu se găsesc uşor răspunsuri în cazul femeilor şi bărbaţilor single. În plus, dacă eşti single sau dacă locuieşti singur, ieşitul la masă face parte din viaţa socială, o componentă deloc de neglijat.

Recunosc, că am avut multe tentaţii (unele au ţinut săptămâni) să gătesc în acest timp. Debutul a fost mai mereu complicat. Atunci când o iei de la zero şi nu ai mai nimic prin cămară, o banală supă de pui costă o avere (carne, legume, ulei). Şi dacă nici nu stai suficient timp acasă să poţi mânca mai mult decât o porţie şi eşti nevoit să arunci mâncarea gătită, chiar cu greu găseşti rostul gătitului. Plus, că atunci când găteşti rar, nici îndemânarea nu este de partea ta.

Gătitul acasă – un copil este cea mai puternică motivaţie pentru o alimentaţie sănătoasă

Toate acestea se pot schimba, cum a fost în cazul meu, când mă pregăteam să devin mamă. Nu mi-am imaginat niciodată că îmi voi hrăni copilului cu mâncare încălzită din borcănele sau că mesele lui vor fi în mare parte la restaurante ori comandate online sau că va mânca multe mezeluri.

M-am mai gândit că nu îi pot lua propriului meu copil bucuria de a mirosi mâncare proaspătă acasă. Aşadar, când am intrat în concediul prenatal am început să gătesc. Timid, poate într-un timp dublu decât experţii, însă rezultatele au început să fie pe măsură.

În plus, o viitoare sau o proaspătă mamă este foarte sensibilă la tot ceea ce este artificial (fie că este vorba despre conservaţii şi aditivii din mâncare, fie că este vorba despre parfumuri, parfumuri pentru cameră, substanţe chimice etc). Iar mâncarea proaspătă făcută în casă este din start preferată în această fază a vieţii. La fel se întâmplă şi cu copilul. Nu acceptă nimic din ceea ce nu este proaspăt. De exemplu, dacă folosesc mazăre din conservă nu se atinge, deşi este mare fan mazăre proaspătă.

Norocul începătorului se aplică şi în bucătărie. Poţi avea imensa satisfacţie ca preparatul culinar – fie că este o supă, fie că este o salată sau un peşte la cuptor să iasă delicios. Apoi, pot urma o serie de preparate eşuate, dar este important să nu abandonezi.

Gătitul acasă – cât costă să găteşti acasă

Iată ce am observat gătind acasă
Am calculat nemţeşte la aproape fiecare fel gătit şi am observat că o mâncare vegetariană (5 porţii – în medie) ar costa cam în jur de 10 lei gătită acasă. Preţul energiei este inclus.

Preparatele cu carne costă cam în jur de 17 lei (4 – 5 porţii – costul energiei termice este inclus).
Preparatele cu peşte costă aproximativ 25 lei (4-5 porţii – costul energiei termice este inclus).
Iar un desert pregătit acasă poate costa în jur de 10 lei (un chec cu fructe uscate, de exemplu)
.

Evident, aceste calcule sunt orientative şi ţin de modul în care fiecare familie găteşte, are preferinţe, gusturi şi de calitatea ingredientelor. Am luat în calcul ingrediente de calitate medie spre superioară mai ales având în vedere că în sarcină şi nu doar şi apoi calitatea nutrienţilor este importantă (am folosit ouă ecologice sau de la găini crescute la sol, pâine fără aditivi).

Gătitul acasă – cât costă să mănânci în oraş

Apoi am calculat câţi bani dă pe mâncare, în medie, o persoană care mănâncă în afara casei de două ori pe zi (de exemplu – la birou cu colegii şi seara la un restaurant) şi din calcul a reieşit că într-o lună, doar suma plătită de o persoană care cumpără zilnic mâncare gătită de alţii pot mânca două persoane şi un bebeluş (alăptat la sân şi apoi diversficat – costurile financiare nu sunt foarte mari dacă mama îl alăptează). În acceaşi sumă poţi avea chiar şi 3 ieşiri la restaurant (restaurante cu preţuri medii). Calculele sunt făcute fără a include băuturi alcoolice.

Comenteaza cu profilul de FB

Dezvaluiri

‘Blonda lui Boc’, ‘furată’ de Bode, a rupt norma! Peste 10.000 de euro pe lună, pentru secretara MAI!

Avatar

Publicat

in

De

Ştefania Gabriella Ferencz, secretar general al Ministerului Afacerilor Interne, a încasat în 2020 peste 600.000 de lei, adică în jur de 50.000 de lei lunar, informează Adevărul.

Conform sursei citate, fostă şefă de cabinet a lui Emil Boc în perioada când era premier şi ex-secretar general al Ministerului Transporturilor, Ferencz a fost anul trecut în patru consilii de administraţie.

La 19 ianuarie a.c., Bugetul.ro vă informa că Lucian Bode, ministrul de Interne, are grijă să-și ia după el secretara pe care a avut-o la Ministerul Transporturilor.

Bode are grijă să-și tragă secretara după el, la Ministerul de Interne. Astfel, din 22 ianuarie 2021, Ștefania Gabriella Ferencz, cunoscută drept „Blonda lui Boc”, va fi detașată, pentru o perioadă de 6 luni, în funcția de secretar general al MAI, scriam în luna ianuarie.

Mutarea Gabriellei Ferencz de la Ministerul Transporturilor la Ministerul de Interne s-a făcut la propunerea ministrului Lucian Bode, așa cum subliniam atunci.

Vezi și EXCLUSIV Dedesubturile schimbării radicale făcute în Ministerul de Interne! Dumitru Coarnă: ‘Bode a majorat schema să-i facă loc Irinei Alexe’

Perioada de la Ministerul Transporturilor i-a adus Ştefaniei Gabriella Ferencz numirea în mai multe consilii, unde sunt plătite indemnizaţii generoase.

Pe lângă salariul de la Ministerul Transporturilor, 110.000 de lei în 2020, potrivit ultimei declaraţii de avere, Ştefania Gabriella Ferencz a mai câştigat bani de la CIFGA a Eximbank, CA al ROMATSA, CA al CNAIR şi CA al Companiei Naţionale de Căi Ferate „CFR” S.A. Cea mai mare sumă încasată de la un consiliu de administraţie a fost de la CIFGA al Eximbank, de unde a primit aproximativ 258.000 de lei, iar pe locul al doilea se află veniturile de la CA al CNAIR, de unde a primit circa 93.000 de lei. 86.000 de lei a încasat de la Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale de Căi Ferate „CFR”, iar alţi 67.000 de lei de la CA al ROMATSA. Cariera în administraţia publică a Ştefaniei Gabriella Ferencz e legată de Emil, primarul municipiului Cluj-Napoca. Primul său loc de muncă a fost cel de director de cabinet al deputatului Emil Boc, în perioada 2001-2004, apoi a ajuns director în cadrul Primăriei Cluj-Napoca în perioada 2004-2009, când edil era Boc.

Numirea în funcţia de premier a lui Emil Boc a însemnat şi transferul lui Ferencz la Bucureşti, unde timp de trei ani a fost directorul de cabinet al aceluiaşi politician.

După câţiva ani petrecuţi la Primăria Cluj-Napoca (2012-2019), Ştefania Gabriella Ferencz a fost numită secretar general-adjunct al Ministerului Transporturilor, condus în perioada o noiembrie 2019 – decembrie 2020 de Lucian Bode, fost PDL-ist şi apropiat al lui Emil Boc, iar ulterior avansată pe funcţia de secretar general al instituţiei.

Vezi și

Scandalos! Sporuri uriașe pentru angajații de la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Cum s-a permis acest lucru

EXCLUSIV Dedesubturile schimbării radicale făcute în Ministerul de Interne! Dumitru Coarnă: ‘Bode a majorat schema să-i facă loc Irinei Alexe’

EXCLUSIV Prima reacție a lui Traian Berbeceanu, după ce a fost eliberat din funcția de prefect al Capitalei: ‘Consider că mi-am făcut datoria față de bucureșteni’

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

ULTIMA ORĂ! Argeșean mort a doua zi după ce s-a vaccinat împotriva COVID-19 – AVEA DOAR 45 ANI

Avatar

Publicat

in

De

Autoritățile au confirmat, în urmă cu puțin timp, faptul ca un bărbat din Argeș în vârstă de 45 de ani a murit a doua zi după administrarea primei doze de vaccin produs de Pfizer. Potrivit informațiilor, bărbatul s-a vaccinat, conform programării în platforma electronică, la centrul de vaccinare din Mioveni. La doar 4 ore după administrarea vaccinului, bărbatul și-a pierdut cunoștința și a fost dus cu ambulanța la spitalul din Mioveni. Seara a fost externat pe propria răspundere. Situația lui s-a agravat și, ieri, familia a solicitat ajutor medical, însă medicii nu au mai putut face nimic, fiind declarat decesul.


Decesul bărbatului a fost raportat la DSP Argeș și, în urmă cu puțin timp, Comitetul de coordonare a vaccinării a transmis mai multe precizări în acest caz:

“► În cursul zilei de 2 martie, persoana în vârstă de 45 de ani s-a prezentat, conform programării în platforma electronică, pentru administrarea primei doze de vaccin produs de Pfizer/BioNTech, într-un centru de vaccinare din Mioveni, județul Argeș.


► În urma triajului medical și a examenului clinic de specialitate făcute de către personalul vaccinator, nu au fost indicate probleme cronice de sănătate. După administrarea dozei de vaccin, conform procedurii, bărbatul a rămas în spațiul de supraveghere postvaccinală, fără a prezenta simptomatologie, ulterior părăsind centrul de vaccinare.


► Conform datelor furnizate către CNCAV, după patru ore de la administrarea vaccinului, pacientul a fost adus cu ambulanța la Compartimentul de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Orășenesc Mioveni, în urma unui episod de pierdere a conștienței suferit la domiciliu.


► La sosirea în unitatea medicală, pacientul avea o stare generală bună, fără a prezenta traumatisme. În urma investigațiilor specifice complexe, acesta a rămas sub supraveghere medicală, însă în seara aceleași zile, bărbatul a solicitat externarea pe propria răspundere, contrar avizului medical.


► În dimineața zilei de 3 martie, personalul medical de la Ambulanță, solicitat de familia acestuia, a declarat decesul bărbatului, la domiciliu.


► La acest moment, DSP Argeș a sesizat autoritățile competente în vederea efectuării procedurilor specifice pentru stabilirea cauzelor decesului. Conform medicului de familie al acestuia, persoana se afla în evidență cu dislipidemie și valori tensionale crescute”.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend