Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Garda Forestieră Suceava a descoperit fapte ilegale pe raza ocolului silvic Dealu Negru, la sesizarea unui jurnalist. Ministrul Tanczos Barna: „Le garantăm tuturor că orice faptă semnalată va fi cercetată de îndată”

Publicat

in

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunţă vineri că Garda Forestieră Suceava a descoperit fapte ilegale pe raza ocolului silvic Dealu Negru din judeţ, verificările fiind făcute la sesizarea unui jurnalist Recorder, iar materialul lemnos găsit a fost confiscat. Ministrul le recomandă celor care au astfel de informaţii „să sesizeze imediat organele abilitate ale statului, fără să se expună vreunui pericol”, după ce recent un activist de mediu şi doi jurnalişti au fost agresaţi. „Le garantăm tuturor că orice faptă semnalată va fi cercetată de îndată”, spune Tanczos Barna.

„Ca urmare a unei sesizări a jurnalistului Alex Nedea de la publicația Recorder, în zona localităților Panaci și Dârmoxa din județul Suceava, în data de 23 septembrie, delegați ai Gărzii Forestiere Suceava, împreună cu personal din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, Inspectoratul Județean de Jandarmi Suceava și delegați ai ocolului silvic Dealu Negru, s-au deplasat în teren în vederea verificării aspectelor sesizate. În una din locațiile verificate, situată în zona Dârmoxa, într-o suprafață de fond forestier, proprietate privată aparținând unei persoane fizice și administrată de către ocolul silvic Dealu Negru, a fost identificată o exploatare de produse accidentale. Deși actul de punere în valoare prevedea recoltarea arborilor din categoria produselor accidentale (lemnul arborilor rupți sau doborâți de fenomene naturale deosebite), în teren au fost identificate un număr de 14 cioate provenite de la arbori verzi, care nu respectă natura produselor accidentale. Materialele lemnoase rezultate în urma tăierilor ilegale, cu un volum total de 21 de metri cubi, au fost confiscate”, relatează ministrul Tanczos Barna într-o postare pe Facebook.

„În altă locație, pe raza comunei Panaci, pe o pășune împădurită, proprietate privată aparținând unei persoane fizice, au fost identificați arbori care prezentau urme ale unui dispozitiv special de marcat și diferite culori de vopsea. Întrucât există suspiciuni cu privire la utilizarea dispozitivului de marcat, se va proceda la verificarea documentației, în vederea stabilirii legalității punerii în valoare, exploatării și a expedierii materialelor lemnoase”, a mai menționat ministrul.

Tanczos Barna spune că Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) și toate gărzile forestiere din țară „apreciază atât efortul activiștilor și jurnaliștilor de investigații cu privire la protejarea pădurii, cât și activitatea personalului silvic care apără fondul forestier național” și îi asigură „pe toți cei interesați de întreaga disponibilitate și celeritate în soluționarea oricăror aspecte privind respectarea cadrului legal din domeniul silvic”.

Totodată, ministrul recomandă cetățenilor „să urmeze exemplul jurnalistului Recorder și, ori de câte ori descoperă fapte ilegale sau au suspiciuni de această natură, să sesizeze imediat organele abilitate ale statului, fără să se expună vreunui pericol”. „Le garantăm tuturor că orice faptă semnalată va fi cercetată de îndată”, mai spune ministrul.

Reamintim că, pe 16 septembrie, jurnalistul Mihai Dragolea, regizorul Radu Constantin Mocanu și activistul de mediu Tiberiu Boșutar au fost bătuți crunt de aproximativ 20 de persoane într-o pădure din județul Suceava, unde filmau pentru un documentar internațional despre tăierile ilegale de pădure.

Poliția Română a anunțat ulterior că 11 persoane au fost identificate și duse la audieri în acest caz.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Grecia a suspendat cererile de viză pentru ruși

Publicat

in

De

Grecia a suspendat cererile de viză pentru ruși, a anunțat Asociația Operatorilor de Turism din Rusia.

Concediu în GreciaFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Rușii nu vor mai putea solicita vize pentru această țară începând cu 27 iunie, a anunțat agenția de presă de stat rusă RIA.

Grecia se alătură altor câteva țări europene care au suspendat noile cereri de viză pentru ruși de la invazia în Ucraina, inclusiv Bulgaria și Spania.

Grecia a încetat deja să mai elibereze „vize de aur” – permise de ședere în scopuri de investiții – pentru ruși, potrivit The Guardian.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Pensionarii ruși care ajung la vârsta de 80 ani vor avea pensii mai mari. Problema este speranța de viață

Publicat

in

De

Pensionarii care au împlinit vârsta de 80 de ani pot primi o creștere a pensiei în valoare de 7.220 ruble, relatează NEXTA. Problema este că speranța de viață în Rusia este sub 80 de ani.

Vladimir Putin Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

Recalcularea are loc automat la o lună de împlinirea vârstei.

Conform datelor OMS publicate în 2020, speranța de viață în Rusia este: bărbați – 68,2, femei – 78,0 și speranța totală de viață este 73,2, ceea ce conferă Rusiei locul 96 într-un clasament al speranței de viață la nivel mondial.

Principale cauze de deces în Rusia sunt boala arteriala coronariana și atacul cerebral, în timp ce alcoolul este, potrivit worldlifeexpectancy.com, este doar a 12 cauză, iar otrăvirea a 38-a.

Potrivit NEXTA, în 2021, speranța de viață în Rusia ar fi fost de 66,7 years pentru bărbați și 77,7 pentru femei.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend