Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

GALERIE FOTO – EXCLUSIV ! Împreună, pentru ultimul Crăciun al unei bătrâne – „Să nu mă uiți, mamă!”

Publicat

in

#La 88 de ani, Victoria Buzilă are nevoie de ajutorul semenilor – O porție de mâncare și câteva medicamente ”luxul”pe care și-l dorește în această iarnă

Bătrânețea e boală grea se spune din totdeauna dar bătrânețea în singurătate, chin și suferință este poate cel mai cumplit mod de a-și încheia călătoria pe pământ al unui om.

Mulți sunt bătrânii Argeșului uitați de copii, de familii și autorități. Mulți sunt săraci și trec cu greu peste fiecare zi care le mai este dată de la Dumnezeu dar puțini își trăiesc bătrânețea chinuită cu zâmbetul pe buze pentru amintirile frumoase.

O astfel de femeie este Veronica Buzilă. Are 88 de ani și trăiește în Câmpulung, într-o cameră sărăcăcioasă, cu minimul de condiții.

În plină iarnă, fără căldură

Deși temperaturile sunt mici iar în cămăruța bătrânei s-a făcut de mult frig, singura sa sursă de încălzire sunt… hainele mai groase.

Nu are unde să facă foc și nici nu ar avea cu ce. A primit zilele trecute o aerotermă din partea unor tineri inimoși care vor să îi facă iarna mai caldă dar îi e frică să o folosească. Are o pensie de aproximativ 300 de lei din care nu își poate permite facturi mari la utiliități.

Un radio și fotografiile vechi, singurii prieteni

În urmă cu câțiva ani de zile bătrâna Veronica a rămas văduvă. Nu are copii iar singurele rude locuiesc mult prea departe.  Un radio vechi și câteva fotografii sunt singurii prieteni pe care îi mai are. Își aduce aminte cu drag de copilărie, de cum și-a cunoscut soțul sau de cum  a învățat să scrie.

” Păi munceam toată ziua. Am fost o femeie corectă. Am fost sclavă, dar am știut să prețuiesc mâna care m-a hrănit.

(Râzând) Când eram copii, mâncam mămăligă, că așa era p-atunci. O punea mama în pânză, pentru școală. Le luam mâncarea copiilor și mă ascundeam sub un pod. Nu-mi plăcea cartea. Am învățat să socotesc, să citesc singură. Pierdeam vremea pe afară. Pormă, ma pârau profesorii la mama că nu ma duc la școală. Ehee, câte n-am făcut! Jucam “șontron’’ și fel de fel de alea. Pormă, mă întâlneam cu colege din astea. Mă uitam pe abecedar. Pormă, am luat tăblițe, că erau tăblițe din alea cu condei. Am început să scriu cu pietre… ”își aduce aminte femeia.

” Păi l-am cunoscut…bine, ca nu era nevoie să ma mărit, că aveam 38 de ani. Păi, da. Mi-am luat serviciu, am trăit așa… Și după, pe recomandații, pe canapea…venind de la serviciu cu juma’ de normă, și așa…din vorbă-n vorbă…el era de la Drăghici și era paznic aici la Câmpulung și ce să fac, l-am luat! Zice “Ai copii?” zic “N-am copii,vai de mine! Dar dumneata, ai?” și-mi spune “Sa nu-mi mai zici dumneata. Eu aș vrea să te iau!” zic “Unde să mă iei?” (râzând) la care el “Nu, nu” zice “Serios! Că mi-a zis cineva de dumneata.”

Și na, azi așa, maine așa…Doi ani am trăit fără căsătorie. Domne, într-adevăr, de la 1 litru în sus de vin, se cunoștea că-i om. Nu făcea nici un fel de prostii. Îmi zicea că sunt ca o floare, așa îmi zicea mereu săracu’… !

Așa că am încheiat căsătoria, ne-am mutat împreună și-am trăit în Voinești cu el 20 de ani! Ce să fac? ”

Are cancer dar nu își permite medicamente sau vizite la medici

Problemele de sănătate ale bătrânei Veronica nu sunt nici ele puține. Are cancer, nu mai vede iar anii grei care au trecut peste ea își spun cuvântul. Banii de medicamente sunt prea puțini iar vizita la medic o raritate. Cu siguranță însă că, măcar acum,în prag de sărbători, în prag de ceea ce ar putea fi ultimul Crăciun a bătrânei din Câmpulung, vor exista oameni de bine care să o ajute.

Argeșenii au demonstrat în nenumărate rânduri că pot fi solidari, că pot întinde o mână de ajutor celor aflați în suferință. Că uniți pot aduce zâmbetul pe fața semenilor lor. Pentru Veronica Buzilă viața nu mai are multe de oferit, voi însă, argeșeni cu suflet mare, îi puteți oferi clipe de liniște și confort, acum de Crăciun, de, poate, ultimul său Crăciun.

”Vreau să rămân în memoria omenilor ca o femeie glumeață”

Vreau să rămân în memoria omenilor ca o femeie glumeață, așa cum am fost mereu… Sunt o femeie puternică, domnișoară. Stau singură în casa asta de mulți ani. Au mai venit hoți, dar i-am speriat cu bățul. Nu mi-a plăcut niciodată să cerșesc, ți-o spui drept. Dacă am avut, bine, dacă nu am răbdat. Nu mi-a plăcut să beau. N-am avut alte vicii. Am încercat să mă las și de țigări, dar n-am putut, domnișoară. Doar pe ele le mai am. Și pe pisică. Cealaltă a dispărut, că aveam două.

Bărbatu’ meu, în schimb… avea patima băuturii. Dar nu s-a purtat niciodată urât cu mine. M-a respectat până a murit, săracu’ ! Acum, am rămas singură. Să nu mă uiți, mamă!

 

Comenteaza cu profilul de FB

Redactor sef editie print, redactor coordonator editie online. Jurnalist cu peste 10 ani experienta in presa scrisa, autor a nenumarate reportaje si anchete jurnalistice. Colaborari cu publicatii nationale si agentii de presa. Contact e-mail: malina.petrescu@ziarulprofit.ro

ACTUAL

Ludovic Orban, semnal de mobilizare generală! Plan pentru a reduce numărul persoanelor infectate

Publicat

in

De

30.789 de cazuri de coronavirus

Până astăzi, 9 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 30.789 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 22.574 au fost externate, dintre care 20.969 de pacienți vindecați și 1.605 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.

Numărul de cazuri confirmate, pe județe, potrivit raportării Institutului Național de Sănătate Publică:

Nr. crt. Județ Număr de cazuri confirmate
1. Alba 479
2. Arad 709
3. Argeș 1.138
4. Bacău 698
5. Bihor 704
6. Bistrița-Năsăud 603
7. Botoșani 1.060
8. Brașov 1.851
9. Brăila 271
10. Buzău 727
11. Caraș-Severin 122
12. Călărași 197
13. Cluj 717
14. Constanța 508
15. Covasna 318
16. Dâmbovița 822
17. Dolj 356
18. Galați 1.138
19. Giurgiu 281
20. Gorj 338
21. Harghita 360
22. Hunedoara 688
23. Ialomița 503
24. Iași 1.048
25. Ilfov 850
26. Maramureș 227
27. Mehedinți 233
28. Mureș 790
29. Neamț 992
30. Olt 328
31. Prahova 679
32. Satu Mare 82
33. Sălaj 121
34. Sibiu 685
35. Suceava 4.134
36. Teleorman 173
37. Timiș 566
38. Tulcea 192
39. Vaslui 209
40. Vâlcea 94
41. Vrancea 1.171
42. Mun. București 3.590
43. 37
                                       TOTAL 30.789

Până astăzi, 1.834 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 08.07.2020 (10:00) – 09.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 17 decese (13 bărbați și 4 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Dâmbovița, Galați, Gorj, București, Tulcea și Vrancea.

Dintre acestea, 1 deces a fost întregistrat la categoria de vârstă 30-39 ani, 3 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 5 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 4 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 4 decese la persoane de peste 80 de ani.

16 dintre decese sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități. Pentru 1 deces nu au fost raportate comorbidități.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 614 noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 240 de pacienți.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 809.663 de teste.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Ludovic Orban: ‘Ne propunem ca obiectiv ca în termen de 30 de zile să adoptăm toate actele’

Publicat

in

De

Premierul României, Ludovic Orban, a declarat că Guvenul își propune ca în termen de 30 de zile să adopte actele normative necesare implementării măsurilor prevăzute în Planul de investiții și relansare economică.

„Ne propunem ca obiectiv ca în termen de 30 de zile să adoptăm toate actele normative necesare pentru implementarea măsurilor din Planul de investiţii şi relansare economică”, a declarat Ludovic Orban, joi, la şedinţa Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, organizată în sistem de videoconferinţă.

Premierul a adăugat că, punctual, doreşte un dialog pe două proiecte de ordonanţă de urgenţă.

„Este vorba de ordonanţa de urgenţă care permite un cadru legislativ pentru a putea introduce programul flexibil de muncă, astfel încât să putem accesa resursele financiare care ne sunt puse la dispoziţie la nivel european prin intermediul programului SURE. De asemenea, este un proiect de act normativ privind introducerea unor măsuri active pentru susţinerea angajării zilierilor şi sezonierilor, ca să spunem generic, adică cei care lucrează cu contract de muncă pe perioadă determinată”, a spus Orban.

Citește și:

Lovitură cruntă pentru Rareș Bogdan! De ce a fost trădat și cine este pe urmele lui

Dosare cu nume grele de procurori din ‘elita lui Kovesi’, date uitării în sertarele birourilor de la SIIJ și CSM

Celebrul afacerist român care intermediază debarcarea lui Ludovic Orban – Pe cine ar vrea premier în locul șefului PNL

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend