Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Gabriela Adameşteanu, laureata Premiului naţional pentru proză ‘Ion Creangă’, ediţia a V-a

Avatar

Publicat

in

Gabriela Adameşteanu este laureata Premiului naţional pentru proză „Ion Creangă”, Opera Omnia, ediţia a V-a, decernat luni, în sala „Calistrat Hogaş” a Consiliului Judeţean Neamţ.

Iniţiat în anul 2017 de Cristian Livescu, Premiul naţional pentru proză „Ion Creangă” este finanţat de Consiliul Judeţean Neamţ, potrivit news.ro.

Citește și: Tragedie peste tragedie în România: Tată și fică, găsiți carbonizați în casa mistuită de foc. Mama fetiței a reușit să se salveze

Juriul ediţiei din acest an a fost format din: Nicolae Breban (preşedinte), Mircea A. Diaconu, Bogdan Creţu, Constantin Dram, Adrian Dinu Răchieru, Theodor Codreanu şi Cristian Livescu.

La această nouă ediţie a premiului au mai fost nominalizaţi: Ştefan Agopian, Radu Aldulescu, Petru Cimpoeşu, Radu Cosaşu, Doina Ruşti, Dumitru Ţepeneag.

Premiul a mai fost obţinut de: Dumitru Radu Popescu (2017), Nicolae Breban (2018), Eugen Uricaru (2019), Dan Stanca (2020).

Gala de decernare a fost organizată de Centrul pentru Culturăşi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ,înparteneriat cu „Cinema Mon Amour” din Piatra-Neamţ şi Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu” Neamţ.

Gabriela Adameşteanu este absolventă de Litere, redactor de enciclopedii (1965-1984) şi literatură (1985-1990), redactor-şef al săptămânalului politic şi social 22 (1991-2005) şi al suplimentului Bucureştiul Cultural, iniţiat de ea (până în 2013), vicepreşedintă (2000-2004) şi preşedintă (2004-2006) a Centrului PEN Român, membră a Juriului pentru Premiul Uniunii Latine (2007-2010).

A fost recompensată cu Premiul Hellman-Hammett pentru implicarea sa în democratizarea României (2002); Ordinul Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres (2014), acordat de Ministerul Culturii din Franţa.

Publicate la editura Polirom, constant reeditate, premiate, cărţile sale sunt traduse în 16 limbi şi foarte bine primite de critica literară naţională şi internaţională.

Ficţiune: “Drumul egal al fiecărei zile”, roman, 1975, Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor, Premiul Academiei; “Dăruieşte-ţi o zi de vacanţă”, nuvele, 1979; “Dimineaţă pierdută”, roman, 1984, Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor; “Vară-primăvară”, nuvele, 1989; “Întîlnirea”, roman, 2003-2007, Premiul Ziarului de Iaşi; “Provizorat”, roman, 2010, Premiul pentru proză al revistei Observator Cultural; “Fontana di Trevi”, roman, 2018, Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor, al revistei Observator Cultural, al Radio România Cultural, al Centrului PEN Român, al Agenţiei de Carte, Premiul Sofia Nădejde pentru literatură scrisă de femei, Scriitorul Anului.

Nonficţiune: “Obsesia politicii”, interviuri, 1995; “Cele două Românii”, articole, eseuri, 2001; “Anii romantici”, memorialistică, 2014, Premiul Special al Uniunii Scriitorilor, Premiul pentru memorialistică al revistei ObservatorCultural, Premiul Muzeului Naţional al Literaturii.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Ce trebuie să știe cei care vor participa la marile festivaluri Untold și Neversea

Avatar

Publicat

in

De

Veste bună pentru cei care vor să participe la marile festivaluri în acest an. Acestea se vor relua, însă în anumite condiții. Eduard Chereji, director de marketing la UNTOLD, a vorbit duminică, la Antena 3, în ce condiţii va avea loc evenimentul de la Cluj.

„Da, e o veste bună, pentru că iată, după mai multe luni în care noi am tot spus că, ar fi normal ca oamenii care sunt vaccinaţi, fie fac dovada că au trecut prin boală, având anticorpi, fie sunt testaţi la intrarea în spaţiul de eveniment.

Am avut o serie de întâlniri în grupul de lucru pe care l-am solicitat şi iată, că într-un final s-a întâmplat. Noi am spus acolo destul de clar, că atâta vreme cât absolut toţi participanţii la un eveniment în aer liber, la un eveniment mare, fie sunt testaţi la intrare, fie fac dovada anticorpilor, fie fac dovada vaccinului, ar trebui să fie lăsaţi la eveniment. În acest caz, nu ar trebuie să se mai pună problema unei limitări, a unui număr limitat de persoane, pentru că dacă absolut toţi cei care sunt acolo nu reprezintă un risc de transmisie, nu vedem de ce ar exista o limitare. De asemenea, am spus-o din acel moment, că tocmai pentru că acei oameni nu reprezintă un risc, nu ar mai trebui să se pună problema de a purta masca, sau de a vorbi de o distanţare socială, cu atât mai mult cu cât la un eveniment de acest gen, se ştie că oamenii vin de obicei porniţi pentru a se distra, pentru a fi cu prietenii lor şi atmosfera e puţin mai prietenoasă, şi atunci că această distanţare socială e greu de crezut că s-ar putea păstra la un astfel de eveniment.

Ceea ce Ministerul Culturii a anunţat vineri, practic, reprezintă o parte din propunerile pe care Ministerul le are din planul de restartare. Ele sunt propuse în dezbatere publică la ora actuală şi sigur că şi noi vom mai veni cu amendamentele noastre. Noi credem cu tărie că nu avem niciun motiv pentru care experienţa de festival să fie într-un fel alterată de nevoia de a purta mască, sau de fi acea distanţare socială, tocmai pentru că, riscurile ar fi eliminate în proporţie de 99%, prin faptul că oamenii fie ar fi testaţi, fie ar avea anticorpi, fie ar fi vaccinaţi (…)

Noi cei din zona de evenimente, trebuie să fim lăsaţi să ne facem treaba, sau să fim lăsaţi să ne facem activitatea doar când găsim soluţia care să elimine proporţie de 100% orice fel de risc. E un lucru pe care trebuie să ni-l asumăm cu toţii. Facem tot ceea ce depinde de noi pentru a elimina în proporţia cea mai mare cu măsură. Măsurile pe care le-am propus cred că sunt cele mai drastice care au fost propuse de un organizator, sau de către o entitate care îşi desfăşoară activităţi în acest moment” declarat Eduard Chereji, duminică, la Antena 3.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Un alt scandal bubuie în plină criză! Medicii acuză că medicina primară devine domeniu de experiment pentru CNAS

Avatar

Publicat

in

De

Medicii de familie susțin că în plină criză, medicina primară devine domeniu de experiment pentru decidenții din Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Medicii sunt supărați că autoritățile vor să schimbe regulile și consideră că astfel sunt neîndreptățiți.

Potrivit unui comunicat de presă, Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) solicită ferm și fără echivoc prelungirea actualului Contract Cadru până la 31.12.2021 pentru a permite finalizarea unor negocieri reale între Colegiul Medicilor din România (CMR) și Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) cu privire la viitorul contract. Prelungirea este solicitată deoarece medicii de familie nu sunt de acord cu modificările propuse de autorități.

„Surpriza a venit de la decidenți, care au lansat un proiect de norme de aplicare a Contractului Cadru cu reglementări diferite față de cele astăzi în vigoare. Schimbările au apărut în baza unor consultări și negocieri mimate și nefinalizate și nu sunt, cu certitudine, în avantajul medicilor sau al pacienților. Dacă în actualele condiții de criză economică și socială, unui singur medic de familie i se reduc veniturile, atunci schimbările propuse de CNAS nu sunt bune. Dacă li se reduc veniturile la mult mai mulți, atunci schimbările propuse sunt greșite de-a dreptul”, susțin reprezentanții SNMF.

Noile norme ar duce la o scădere a calității serviciilor medicale, consideră medicii.

„În proiectul CNAS, finanțarea, în principiu, a rămas aceeași – nu s-au modificat sumele și procente generale de finanțare. Normele noi, însă, determină medicul de familie să se concentreze pe calcule financiare pentru a face ca praxisul său să supraviețuiască”, mai spun cei de la SNMF.

Reprezentanții mai vorbesc despre lipsă de respect și despre destabilizarea sistemului.

„Este de neînțeles cum decidenții aleg să reorganizeze acum sistemul de asistență medicală primară, în condițiile în care finanțarea stagnează dar mai ales în contextul pandemic, în care medicii de familie își concentrează efortul de a menține active serviciile de care depinde siguranța pacienților și stabilitatea cabinetelor de medicina de familie. Aceste aspecte se suprapun unei stări de spirit de extremă iritare datorată disproporției uriașe între activitatea depusă de medicii de familie și lipsa de recunoaștere din partea autorităților pentru medicina de familie, specialitate medicală lipsită de orice sprijin și profund nedreptățită în pandemie”, scrie în comunicatul SNMF.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend