Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Gabriel Orea, mesaj de Ziua Națională: 1 Decembrie este ziua cu cea mai mare încărcătură simbolică pentru noi toti

Publicat

in

Gabriel Oprea, președintele Uniunii Militarilor şi Polițiştilor ,,Mihai Viteazul” a transmis, pe Facebook, un mesaj cu ocazia Zilei Naționale a României.

„Dragi români,

1 Decembrie este ziua cu cea mai mare încărcătură simbolică pentru noi toti, este o zi solemnă și emoționantă, pentru ca sărbătorim România. Ziua Națională, Drapelul României, Imnul Național și Stema țării sunt simboluri care se afla în sufletul fiecărui român adevărat si stau la temelia României. Avem datoria sfanta de a le transmite mai departe generațiilor viitoare. De aceea, nu-i putem uita niciodată pe cei cărora le datorăm, la rândul nostru, această moștenire.

Marea Unire este cel mai important reper istoric al României. Un moment care a marcat destinul națiunii noastre.

Este important să le închinăm, astazi, gândurile noastre celor care și-au dat viața pentru țară și să ne rugăm pentru ei. La fel de important este să ne gândim și la cei care slujesc sub drapel pentru siguranța întregii societăți. Ei sunt cea mai bună garanție că Marea Unire va fi apărată cu orice preț.

România nu poate fi puternică fără un sistem de securitate puternic. Stim si vedem si in aceste vremuri grele, cât de importantă este Armata, ca instituție de bază a statului român.

Militarii, politistii, toti lucratorii din sistemul de securitate nationala trebuie sprijiniti.

De-a lungul anilor, ca ministru al apararii, ca ministru al afacerilor interne, ca vicepremier pentru securitate nationala si ca prim-ministru interimar, am initiat si am susținut legea statutului soldaților și gradaților profesionisti, am susținut o nouă lege pentru salarizarea cadrelor militare și am luptat pentru înzestrarea cu echipamente și tehnică de ultimă generație. Am inițiat și am promovat legea 223/2015 privind pensiile militare de stat. Am ridicat, împreună cu primarul Piedone, din fonduri proprii, Monumentul Eroilor Militari căzuți în teatrele de operații și pe teritoriul național. Am donat Monumentul, aflat în fața Palatului Copiilor din Parcul Tineretului, Ministerului Apărării Naționale.

Am instituit Ziua Veteranilor, prin Legea 150/2014 si Ziua Rezervistului Militar, prin HG 464/2010.

Am sprijinit din toata inima, moral si financiar, din surse proprii, sotiile militarilor si politistilor care si-au pierdut viata in teatrele de operatii si pe teritoriul national, luptand pentru pacea lumii, pentru linistea noastra. Le-am asigurat acestor sotii si mame greu incercate, un loc de munca intr-un sistem sigur, stabil.

Am facilitat accesul copiilor eroilor in institutiile de invatamant ale celor doua ministere – Aparare si Interne, pentru ca acesti copii, ramasi fara tata, sa aiba un viitor linistit asigurat.

Am făcut tot ceea ce a ținut de mine ca instituțiile care formează sistemul de securitate al României să fie puternice. Am făcut tot ce a ținut de mine ca militarii, polițiștii, jandarmii, pompierii, polițiștii de frontieră și toți angajații din domeniul apărare, ordine publică și siguranță națională să primească drepturile care li se cuvin, iar haina militară să-și recapete prestigitul pe care îl merită.

Le urez lor și tuturor românilor sănătate și împlinirea tuturor aspirațiilor!

La mulți ani români, oriunde v-ați afla! Dumnezeu să ocrotească România! Dumnezeu să-i ocrotească pe români!”, a spus Gabriel Oprea.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Companiile energetice franceze își avertizează clienții să reducă consumul

Publicat

in

De

Șefii EDF, Engie și TotalEnergies au publicat luni o declarație comună, făcând apel la clienții lor din Franța pentru „reținere urgentă”, cerându-le să reducă consumul de energie pe fondul creșterii prețurilor, potrivit CNN.

Conducta de gazFoto: IGEDC

„De luni de zile, sistemul energetic european se află sub o presiune severă, iar sistemul energetic francez nu face excepție. Livrările de gaze rusești prin conducte au scăzut brusc pentru anumite țări, inclusiv pentru Franța”, au declarat Catherine MacGregor, directorul general al Engie, Jean-Bernard Lévy, președintele și directorul general al EDF, și Patrick Pouyanné, președintele și directorul general al TotalEnergies.

Creșterea prețurilor care rezultă din această situație „amenință coeziunea socială și politică și are un impact prea puternic asupra puterii de cumpărare a familiilor”, au adăugat ei.

Cei trei șefi din industrie au declarat că au luat măsuri pentru a rezolva problema aprovizionării pe termen scurt prin „diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze, umplerea proactivă a instalațiilor de stocare, instalarea unei unități plutitoare de stocare și regazeificare (FSRU) în portul Le Havre pentru a accelera importurile de GNL și reactivarea instalațiilor „scoase de la naftalină”.”

Cu toate acestea, ei au făcut apel la clienții lor să își facă partea lor de treabă să își reducă consumul de electricitate, gaz, petrol și produse energetice, începând din vară, spunând că „cea mai bună energie rămâne cea pe care nu o consumăm”.

„Trebuie să acționăm asupra cererii de energie, reducând consumul pentru a ne oferi mai mult spațiu de manevră. Vom avea nevoie de aceasta pentru a gestiona viitoarele vârfuri de consum și pentru a amortiza riscurile tehnice sau șocurile geopolitice cu care s-ar putea să ne confruntăm”, se îndeamnă în comunicat.

___

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Raluca Turcan: Pensiile speciale presupun o cheltuială de 109 milioane de lei pe lună, undeva la 1,3 miliarde de lei pe an, impactul nu e mare

Publicat

in

De

Fostul ministru al Muncii Raluca Turcan a declarat luni seară, în emisiunea Talk News de la Profit TV, că pensiile speciale presupun o cheltuială de 109 milioane de lei pe lună, undeva la 1,3 miliarde de lei pe an, comparativ cu pensiile bazate pe contributivitate pentru care se plătesc, lunar, 8 miliarde de lei pe lună. Ea a precizat că bugetul de pensii de anul acesta a început cu un deficit de 13 miliarde de lei. În plus, Turcan a menţionat că la începutul lunii septembrie există jalon în PNRR de a fi prezentată o primă variantă a noii legi a pensiilor, iar până la finalul anului aceasta să fie finalizată. Despre creşterea pensiilor, ea a spus că decizia este una politică şi nu o anunţă ministrul Muncii, ci premierul, relatează News.ro.

Raluca TurcanFoto: Agerpres

„Bugetul pe anul acesta a început cu un deficit de 13 miliarde de lei, asa a fost prognozat. Din punctul meu de vedere şi din toate cifrele, acest deficit este în creştere, pentru că între timp s-au mai făcut majorări de pensii, susţinute din bugetul asigurărilor sociale, şi cred că acest deficit va creşte. De altfel, anul trecut am ajuns la un deficit total la bugetul asigurărilor sociale de 17 miliarde de lei. Subvenţia a fost anul trecut de 17 miliarde, cel mai probabil anul acesta deficitul va fi tot pe acolo”, a arătat Raluca Turcan.

Ea a precizat că „singura modalitate de reducere a deficitului este creşterea ocupării, pentru că doar în felul acesta creşte contributivitatea la bugetul asigurărilor sociale.

Turcan a menţionatcă anvelopa totală a pensiilor, raportată la PIB, este în momentul de faţă pentru sistemul public de 7,5%.

„În PNRR, în condiţiile în care nu aveam majorare de inflaţie, pentru a ţine cheltuielile într-un anumit nivel (…) s-a agreat cu chiu cu vai procentul de 9,4%. Acest procent a fost în mai mare măsură asumat de ministrul Fondurilor Europene, decât de mine, ca ministru al Muncii. Eu atunci am pus la dispoziţie mai multe varinate, în mod categoric am spus că pensiile din sistemul de apărare şi ordine publică nu trebuie să intre în această discuţie pentru că ele nu sunt pensii speciale”, a arătat Raluca Turcan.

Fostul ministru a precizat că, în momentul de faţă, din bugetul de asigurări şi de stat sunt plătite două tipuri mari de pensii, cele din sistemul public, care înseamnă 8 miliarde de lei pe lună şi pensiile speciale, care includ 6 categorii mari şi late şi nu intră cei din apărare, parlamentarii sau primarii şi care presupun o cheltuială lunară de aproximaitv 109 milioane de lei.

„Impactul nu este foarte mare al pensiilor speciale. În aceşti 109 milioane intră şi magistraţii. (..) Aceste pensii speciale presupun o cheltuială de 109 milioane de lei pe lună, per ansamblu cred că undeva la 1,3 miliarde de lei pe an, acesta este impactul. Nu înseamnă că nu trebuie umblat şi acolo”, a mai spus ea.

Turcan a mai spus că ”avem ca jalon în PNRR ca la începutul lunii septembrie să fie prezentată o primă variantă în spaţiul public şi la finalul anului să fie gata o nouă lege a pensiilor, astfel încât să răspundă la cele două criterii de bază, contributivitate şi echitate”.

„Aşa este jalonul în PNRR. Nu ştiu care este situaţia la ministerul Muncii dar ştiu un lucru clar că orice ieşire din PNRR înseamnă o sancţiune financiară în banii care trebuie să ne vină de la PNRR”, a explicat Turcan.

Ea a precizat că nu ministrul muncii decide cu cât cresc pensiile, pentru că este vorba de o decizie eminamente politică, pe care o ia premierul.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend